| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Školarci i Studenti Raspravljate o temi Matematika zadatak-logika help u Društvo forumu; Kolika je udaljenost mimoilaznih dijagonala dviju susjednih strana kocke ako je duljina brida jednaka a?-idemo genijalci zadatak mi treba ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #2 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 13-11-06
Poruka: 96
![]() | Re: Matematika zadatak-logika help dobio sam d=a/sqrt(3)... e sad, neda mi se pisati postupak ako ovo nije tocno, pa reci onda jel dobro il ne pa cu eventualno kasnije napisat postupak. inace zadatak je lagan ako znas vektore, ravnine i to samo sam ja mozda negdje bezveze pogrijesio... |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 09-07-07
Poruka: 114
![]() | Re: Matematika zadatak-logika help Tocno je jos samo racionalizacija i rezultat je tocan ajd molim te napisi postupak,ako nemas vremena moze veceras i da mi objasnis kako si dosao do toga,npr. ono koji trokut si izdvojio..... rep+ |
| | |
| | #4 (permalink) |
![]() | Re: Matematika zadatak-logika help nisam izdvajao nikakav trokut nego sam rijesio tako da sam kocku smjestio u kartezijev pravokutni koordinatni sustav i napisao jednadzbe dvaju pravaca (dijagonala) i onda postoji formula za minimalnu udaljenost dvaju pravaca u prostoru. ne znam na kojoj si ti razini sa znanjem matematike jer sa srednjoskolskom matematikom to nisam ni pokusavao .. napisat cu ti postupak veceras ili sutra... |
| | |
| | #6 (permalink) |
![]() | Re: Matematika zadatak-logika help Dakle zamisli kocku s vrhovima (0 0 0), (a 0 0), (0 a 0), (a a 0), (0 0 a), (a 0 a), (0 a a), (a a a) koja se nalazai u kartezijevom koordinatnom sustavu (x y z). –vidi sliku. Nakon toga zamislis 2 pravca. Prvi prolazi tockama T1 (0 0 0) i T1' (a a 0) a drugi tockama T2 (0 0 a) i T2' (0 a 0). To su te dvije dijagonale izmedju kojih treba izracunati udaljenost. -vidi sliku Sada, iz tocaka kroz koje prolaze pravci, trebamo izracunati vektore smjera tih dvaju pravaca c1 i c2 (boldano znaci da je to vektor) po formuli c1 = (x1'-x1)i +(y1'-y1)j+(z1'-z1)k i c2 = (x2'-x2)i +(y2'-y2)j+(z2'-z2)k Dobivamo c1 (a a 0) i c2 (0 a -a) Jos nam treba vektor T1T2, njega dobijemo iz T1T2 = (x2-x1)i +(y2-y1)j+(z2-z1)k T1T2 (0 0 a). Formula za udaljenost dvaju pravaca u prostoru je: d=|T1T2*(c1xc2)| / |c1xc2| Sad imamo sve, samo trebamo uvrstiti u formulu i izracunat. Dakle... Brojnik u formuli je mjesoviti produkt i racuna se pomocu determinante 3 puta 3 0 0 a , a a 0 , 0 a –a (ovo se strpa u determinantu 3 puta 3 jedno ispod drugog) i dobije se a^3 Nazivnik je vektorski produkt, racuna se isto pomocu determinante 3 puta 3 a uvrštavaš red po red.... i j k , a a 0 , 0 a –a ....... dobije se –a^2i + a^2j + a^2k (to ti je inace normala na ravninu koja prolazi pravcem p1 a paralelna je s pravcem p2). i na kraju jos samo duljinu tog vektora |–a^2i + a^2j + a^2k|. To ide po formuli sqrt( (–a^2)^2 + (a^2)^2 + (a^2)^2 ) i to je sqrt(3)*a^2. Podijelimo brojnik i nazivnik.... d= a^3 / sqrt(3)*a^2 i dobijemo d=a/sqrt(3) jasno? ![]() ![]() |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 06:15.

rep+