Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Školarci i Studenti
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Školarci i Studenti Raspravljate o temi Nove akademske titule u Društvo forumu; Čuli ste. Jučer je konačno i Anto Đapić postao magistar. Zajedno s još par desetaka tisuća dosadašnjih diplomiranih ekonomista, ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 30-10-07, 08:19   #1 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 399
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase
Nove akademske titule

Čuli ste. Jučer je konačno i Anto Đapić postao magistar. Zajedno s još par desetaka tisuća dosadašnjih diplomiranih ekonomista, pravnika, inženjera i sl.

Što mislite o tome? Ima li smisla mijenjati titule unazad nekome tko je svoje zvanje stekao prije 40 godina? Hoćemo li prepravljat svoje diplome?

Meni se to čini besmislenim. Što je s dosadašnjim magistrima znanosti? Oni su čini mi se prošli najlošije pošto zapravo predstavljaju izumrlu vrstu, a rijetko tko će znati pravu razliku između njih i novopečenih magistara struke. A razlika je golema. Dvije godine odlaženja na predavanja nakon posla, učenje preko vikenda i polaganje ispita, pisanje pristupnih i seminarskih radova dok su drugi izlazili van, kritičkih članaka, znanstvenih osvrta i na kraju taj famozni znanstveni doprinos. Puno živaca i vremena. Naročito za one koji se ne bave znanstvenim radom.

A sada, jednim administrativnim potezom ispada da su svi magistri...
ponestalo perja.
maxie je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 30-10-07, 08:36   #2 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,557
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Re: Nove akademske titule

Razika je iznmeđu mr. sci. i samo mr.

Ne vidim problem, samo ja ću sad biti magistar

ritam ti lijepe za noge
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 30-10-07, 09:20   #3 (permalink)
Starter

Datum registracije: 23-05-07
Poruka: 62
iceman206 se izdvaja iz mase

Mnogi ljudi ne vide i ne kuže razliku između "novog" i "starog" magistra. Ali za shvaćanje najbolje je vidjeti stupanj obrazovanja.
Svi znamo da po starom sustavu 6. stupanj predstavlja onaj koji ima višu školu( današnji ing. itd.), a 7. onaj koji ima visoku (npr. današnji dipl.ing., dipl.oecc, dipl.iur. itd.).

E sad postoje dvije vrste "starog" magisterija, a to je stupanj obrazovanja 7/1 , a to je stručni magisterija (kratica mr.) i znanstveni magisterij, stupanj obrazovanja 7/2 (kratica mr.sc.). Još na to ide najveći stupanj, a to je 8. stupanj odnosno doktorat (dr.sc.).
E sad, ovaj novi magistar ima kraticu "mag." i predstavlja 7. stupanj obrazovanja, znači isto kao i sadašnji dipl. ing. tako da se samo mjenja ime titule, ali ne i stupanj obrazovanja.
Sadašnji magistiri ( 7/1 ili 7/2), uvijek će biti u prednosti naprema ovim novima koji imaju 7. stupanj obrazovanja.
Poanta svega da je ova promjena titula samo usklađivanje titula s EU, a nitko neće ni dobiti, ali ni izgubiti na toj promjeni.
iceman206 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 30-10-07, 10:00   #4 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 13-01-07
Godina: 28
Poruka: 3,836
branja se izdvaja iz masebranja se izdvaja iz mase

Da slažem se titula se mjenja a sve ostalo ostaje isto, nitko niti dobiva niti gubi
Odgovori sa citatom
Star 30-10-07, 10:26   #5 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 27-05-07
Poruka: 2,679
vibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznatvibica će uskoro biti poznat

ja se ne slazem s time. glupo mi je sto ce ovi sa starim procesom imati istu titulu kao i oni sa novim procesom/bolonjom. netko tko je po bolonjskom procesu sve ispite dao na vrijeme, morao proci godinu sa prosjekom da ne placa godinu ce imati istu titulu kao i onaj koji se (ne nuzno, ali postoje i takvi) doslovno mogao zajebavati na faksu 10 godina i za prolaz je samo morao proci sve ispite sa 2. ja ne kazem da su svi takvi, ali ima ih.

that's just my humble opinion....
The garden sighs, flowers die.
vibica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 30-10-07, 10:44   #6 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 17-07-07
Godina: 30
Poruka: 3,269
kresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono neštokresola ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku kresola

Jupiiiii!!!!

ni kriv ni dužan
kresola je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-11-07, 10:59   #7 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-08-07
Poruka: 52
gospon Šjor se izdvaja iz mase

meni nije jasno kako netko može s nekakvom ekonomijom 4g. biti magistar, kad oni ni prije toga nisu bili npr. inžinjeri, uglavnom želim reći da mi kojima fax traje 5g., aj aj ok što su nam prebacili na titulu magistra, jer ovi po bolonji, kojima je puuuno lakši program, da su magistri a mi po starom da nismo, stvarno nebi bilo u redu
e sad jeli u redu da ovi s 4g. faxa isto budu magistri..... tu se ne slažem !

kako je rekla neki dan asistentica, u svitu vam se prizna samo Dr. to je granica, ovo drugo svi imaju, jer danas svi studiraju, fax je u svitu ka srednja škola!
gospon Šjor je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-11-07, 11:11   #8 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 10-03-07
Godina: 23
Poruka: 2,510
prospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavanprospero je slavan
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku prospero

po meni je to glupost.. ja sam trebao biti dipl.inf, a sad ću biti mag. inf? koliko znam, bolonjci na mom faxu do te iste titule dolaze za 5 godina (3+2), a ja ću za 4..istina, sustav školovanja se promijenio (mislim na restrukturiranje predmeta, ne uči se sve isto), ali ipak mi nije u toj priči sve jasno..
prospero je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-11-07, 19:48   #9 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 14-07-07
Godina: 24
Poruka: 1,482
mmrki se izdvaja iz masemmrki se izdvaja iz masemmrki se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku mmrki Pošalji poruku preko Skype-a korisniku mmrki

Citat:
Pravi autor: prospero Pogledaj Poruke
po meni je to glupost.. ja sam trebao biti dipl.inf, a sad ću biti mag. inf?
Titula Ime Prezime, dipl. inf. je po novom mag. Ime Prezime. Možda i bude to mag. inf., ulgavnom kad dobim diplomu ću znat( a tako i ostali)

Zadnji Uredio mmrki : 14-11-07 u 19:52.
mmrki je online sada  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: bolgna, titula

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:21.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103