| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Školarci i Studenti Raspravljate o temi Passato prossimo! u Društvo forumu; Molio bih ako netko dobro zna talijanski da mi objasni passato prossimo i glagole koji zavrsavaju na -arsi npr. svegliarsi ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 01-02-07 Lokacija: Imotski Godina: 20
Poruka: 251
![]() | Passato prossimo! Molio bih ako netko dobro zna talijanski da mi objasni passato prossimo i glagole koji zavrsavaju na -arsi npr. svegliarsi kako to izgleda u pasatu prossimu
__________________ ROBERT TEPPER...LEGEND FOREVER! |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: Passato prossimo! prezent od avere ili essere + particip npr. preparare - ho preparato (are-ato) ricevere - ho ricevuto (ere-uto) finire - ho finito (ire-ito) sa essere ti idu gl. kretanja (npr. partire, arrivare, andare,venire), stanja (npr. stare, rimanere, restare), povratni gl. (npr. svegliarsi) i neki neprijelazni gl. (npr. essere, nascere, morire). glagoli s essere ti se mjenjaju ovisno o rodu, jednini, mnozini.. npr. sono andato (za muski rod) ili sono andata (za zenski rod), siamo andati (za mnozinu, m.r.), siamo andate (za mnozinu, z.r) ostali idu s avere. povratni glagoli - svegliarsi ti u pass. prossimu ide ovako mi sono svegliata - ja sam se probudila ti sei svegliata - ti si se probudila si sei svegliata - ona se probudila ci siamo svegliate - mi smo se probudile vi siete svegliate - vi ste se probudile si sono svegliate - one su se probudile btw. ti povratni gl. ne zavrsavaju na -arsi.. zamisli ih kao svegliare + si = svegliarsi, dakle on zavrsava na ARE, odnosno upotrebljavas ga kao i bilo koji drugi glagol na -are ![]()
__________________ One day you got the glory, then you got none, One day you're a diamond and then you're a stone, Everything can change in the blink of an eye, So let the good times roll before we say goodbye. Zadnji Uredio shelby-eleanor : 15-06-08 u 18:27. |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 21:18.