| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Školarci i Studenti Raspravljate o temi Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? u Društvo forumu; Hm, moji da i ne.Uglavnom ne Clanak 6. Ucenikov uspjeh u svakom predmetu ocjenjuje se po elementima najmanje dva ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| prof. Foruma | Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? Hm, moji da i ne.Uglavnom ne Clanak 6. Ucenikov uspjeh u svakom predmetu ocjenjuje se po elementima najmanje dva puta u pojedinom polugodistu. Ocjenjivanje ne smije vremenski biti rasporedjeno samo na kraj ocjenjivackog razdoblja. - Clanak 8. Ucenikovo vladanje ocjenjuje se na temelju njegovog odnosa prema sebi, prema radu, prema drugim ucenicima, prema uciteljima odnosno nastavnicima i ostalim djelatnicima u skoli te prema skolskoj imovini i sirem drustvenom i prirodnom okruzju. - Znaci da nemozete dobiti ocjenu u rubriku Vladanje recimo iz pisane provjere znanja Clanak 11. Ocjena iz likovne, glazbene, tjelesne i zdravstvene kulture, etike, vjeronauka te izbornih i akultativnih predmeta mora biti poticaj u osobnom razvoju ucenika na tom polju, a u postupcima provjeravanja i ocjenjivanju, moraju se postovati ucenikove sposobnosti i mogucnosti. - Clanak 13. Razrednik je obvezan izvjescivati roditelja na invidualnim razgovorima i roditeljskim sastancima o ucenikovoj motivaciji, interesu i razvoju njegovih sposobnosti te o njegovu radu, zalaganju, uspjehu, izostancima i vladanja najmanje cetiri puta u nastavnoj godini. Ako roditelj ne dolazi na invidualne razgovore i nije nazocan roditeljskim sastancima, razrednik je duzan pravodobno napismeno izvijestiti roditelja o ucenikovim teskocama ili neuspjehu. Na zahtjev roditelja svaki je ucitelj odnosno nastavnik tijekom nastavne godine duzan dati obavijesti o postignucima i uspjehu ucenika u nastavnom predmetu odnosno odgojno-obrazovnom podrucju. Ako razrednik ili ucitelj odnosno nastavnik odbija roditelju dati pravodobne i potrebne obavijesti o postignucima i uspjehu ucenika, roditelj ce o tome izvijestiti ravnatelja skole i prosvjetnu inspekciju. - Dakle, roditelji se moraju pojaviti na informacijama ili roditeljskim sastancima, ali isto tako je razrednik duzan dati sve tocne informacije o vama, bez muljaze Clanak 14. Ravnatelj je obvezan razmotriti svaki pismeni prigovor roditelja na primjenu elemenata i mjerila pri provjeravanju i ocjenjivanju ucenika te na ponasanje ucitelja odnosno nastavnika na nastavnom satu. Ako vecina roditelja na roditeljskom sastanku smatra da odredjeni ucitelj odnosno nastavnik neobjektivno ocjenjuje, odnosno da su njegovi postupci i ponasanje u provjeravanju i ocjenjivanju ucenika neprimjereni, razrednik mora zatraziti da se takvi prigovori uvrste u dnevni red uciteljskog odnosno razrednog vijeca. Ako uciteljsko odnosno razredno vijece, nakon rasprave, vecinom glasova zakljuci da su roditeljski prigovori na rad i ponasanje odredjenog ucitelja odnosno nastavnika opravdani, ravnatelj je prema tom ucitelju odnosno nastavniku obvezan poduzeti mjere i postupke iz svoje ovlasti, u skladu sa zakonskim propisima. - USMENO PROVJERAVANJE I OCJENJIVANJE USPJEHA UCENIKA Clanak 15. Usmeno provjeravanje i ocjenjivanje ucenikova znanja provodi se, u pravilu, na svakom nastavnom satu, bez najave. U jednom danu ucenika se moze usmeno provjeravati u ocjenjivati iz najvise dva predmeta. PISMENO PROVJERAVANJE I OCJENJIVANJE USPJEHA UCENIKA Clanak 16. Ucenika se pismeno provjerava i ocjenjuje samo iz predmeta za koje su nastavnim planom i programom Ministarstva propisani pismeni oblici provjeravanja. Obvezno se pismeno provjerava i ocjenjuje u nastavi hrvatskog jezika, stranih jezika, matematike i informatike. Ako nastavnim planovima i programima Ministarstva nisu propisani pismeni oblici provjeravanja, ucenikovo znanje moze se pismeno provjeravati jedanput u polugodistu ako planirani godisnji fond nastavnog predmeta iznosi 35 sati, dva (2) puta ako planirani godisnji fond nastavnog predmeta iznosi 70 i vise sati, odnosno najvise tri (3) puta u polugodistu ako planirani godisnji fond nastavnog predmeta iznosi 95 i vise sati, te ako je izvedbenim nastavnim programom predvidjeno pismeno provjeravanje. Viseminutne provjere iz odredjenog nastavnog sadrzaja mogu se provoditi, ali se uspjeh ucenika u takvom obliku provjeravanja znanja ne upisuje u rubriku za ocjenjivanje, nego u rubriku biljezaka u imeniku. Ocijenjeni pisani rad mora se uceniku dati na uvid i cuvati u skoli do kraja skolske godine. Roditelj takodjer ima pravo uvida u ocijenjeni ucenikov pisani rad. - Clanak 17. Pismene provjere provode se tijekom nastavne godine samo poslije obradjenih i uvjezbanih nastavnih cjelina. Uvitelj odnosno nastavnik duzan je ucenike izvijestiti o opsegu gradiva koje ce se pismeno provjeriti, te o elementima i mjerilima ocjenjivanja, najmanje dva dana prije provjere. Za vrijeme vjezbi ucenici mogu sami provjeravati steceno znanje, a ucitelj odnosno nastavnik moze provjeriti kakvocu pripreme ucenika za pismenu provjeru i zapazanja o tome upisati u rubriku biljezaka u imeniku. Ako nakon pismene provjere vise od 50 % ucenika dobije negativnu ocjenu, pismenu probjeru treba ponoviti, a postignuti uspjeh ucenika u takvoj provjeri upisuje se u rubriku biljezaka. Ponovna pismena provjera provodi se nakon ponavljanja i utvrdjivanja nastavnog gradiva. - Ovaj clanak dobro procitajte par puta, i ponovite to profesoru kad vas 16 ili koliko vas je vec polovica dobije negativno Clanak 18. U jednom tjednu pismeno se moze provjeravati i ocjenjivati znanje ucenika u jednom razrednom odjelu najvise tri puta. U jednom danu pismene se provjere mogu provoditi samo iz jednog predmeta. - Ovo jako, jako dobro zapamtite, ovo se masovno krsi, pogotovo drugi stavak UPISIVANJE OCJENA I ZAKLJUCNO OCJENJIVANJE Clanak 20. Nakon usmene provjere ocjena se upisuje u odgovarajucu rubriku u imeniku, na nastavnome satu odmah nakon provjere, a kod pismenih i drugih oblika provjeravanja najkasnije osam dana nakon provjere. Ucenik ima pravo prigovora na upisanu ocjenu te od ucitelja odnosno nastavnika u razrednom odjelu zatraziti obrazlozenje ocjene. Na prijedlog ucenika razrednog odjela razrednik moze zahtijevati da uciteljsko odnosno razredno vijece za pojedinog ucenika provjeri opravdanost upisane ocjene. - Clanak 22. Nakon provedenog postupka utvrdjivanja ocjena iz pojedinih predmeta, opci uspjeh ucenika utvrdjuje razrednik jedinstvenom ocjenom koja je aritmeticka sredina, zaokruzena na cijeli broj, u skladu sa zakonom. - ZAVRSNE ODREDBE Clanak 29. Ravnatelj skole duzan je na pocetku svake skolske godine izvijestiti ucitelje odnosno nastavnike o odredbama ovog pravilnika. O oblicima, elementima i mjerilima pracenja, provjeravanja i ocjenjivanja ucenike izvjescuje ucitelj odnosno nastavnik na pocetku nastavne godine, a ucenikove roditelje razrednik na prvom roditeljskom sastanku. - A ja se kladim da je vecina vas tek sad saznalo za ovo... copy-paste sa konkurencije, ta mi se tem sviđa jako! |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 16-06-08 Lokacija: istra Godina: 33
Poruka: 9
![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? radi se, nazalost, o pravilniku, a ne o zakonu koji ne sadrzi kaznene odredbe odnosno ne predvidja sankcije profesorima i nastavnicima za njegovo krsenje ili neprovodjenje. dok god bude tako od njega nece biti koristi. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 03-06-08 Lokacija: Zagreb
Poruka: 339
![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? da, ugl rade sve u skladu s ovim ![]()
__________________ Postoje noci kad suze same teku, kad covjek umire od boli, kad nema snage da moli, a osjeca samo jedno; da nekog voli... |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 12-06-08
Poruka: 27
![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? da ja cu ti to sve citati? ne postuju zakon o ocjenjivanju ako si im zrtveno janje onda si gotov kao je iz kemije imala sam jedan na polugodistu a kad sam odgovarala rekla mi je da sam sve napamet naucila koza jedna nije me pustila nije ona samnom doma ucila |
| | |
| | #6 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 16-02-08 Godina: 17
Poruka: 2,072
![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? tek sad vidim koliko naši profači seru ![]() znali smo mi odgovarat i po 3 puta na dan redovito iz nekih predmeta pišemo provjeru i uvijek ide u rubrku npr. iz amtematilke...pa makar svi dobili 1 ![]() provjere nikada ne najavljuju(Ovdje piše da moraju) ![]() |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 27-05-07 Lokacija: Zagreb Godina: 4
Poruka: 3,543
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? Samo profesor iz sociologije je postivao pravilnik.. Cak stovise, znao ga je napamet :S "I 1 je ocjena" :/
__________________ Even a clock that does not work is right twice a day. |
| | |
| | #9 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 29-05-07 Lokacija: Hierosolyma
Poruka: 488
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? Što postoji zakon o ocjenjivanju. ![]() Mislim da moji profesori ne znaju za njega. ![]()
__________________ The only principle that does not inhibit progress is: anything goes. |
| | |
| | #10 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 22-12-07 Godina: 18
Poruka: 1,092
![]() | Re: Poštuju li vaši prof. zakon o ocjenjivanju? Kod mene bar 80% ne,dok njih 20% da. Inače kod mene mladi profesori se drže pravila dok stari ne,oni rade posvojem. Kod mene se drže pravila iz Engleskog Poduzetništva i Gospodarstva,a ovi ostali kod nikada nisu ni čuli za taj zakon. |
| | |
![]() |
« Da se protiv nekog učitelja/profesora potpisuje peticija , bi li je potpisali?
|
Što mislite o Američkom Koleđu u Dubrovniku.. »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 13:53.