Idi nazad   Croportal Forum > Automobilizam i Motori > Skuteri i Motori
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Skuteri i Motori Raspravljate o temi Servis Endura u Automobilizam i Motori forumu; ej care...to ti bas i nije motor za svaki dan.. onako za vikendom otici u voznjicu je ok, al ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 01-07-08, 17:54   #21 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-08
Godina: 27
Poruka: 212
Nowhereman se izdvaja iz mase
ej care...to ti bas i nije motor za svaki dan..
onako za vikendom otici u voznjicu je ok, al da ces ga svaki dan koristiti skup je to sport....
odrzavanje::::::

neko mjenja ulje i filter na 500km, neko na 1000km...
ja sam ga na 800-1000mjenjao.ide ti 1,3lit ulja+filter ulja s tim da filter ulja mjenjas svaki drugi put..ispuhavanje filtera svaki tjedan-dva..promjena sviječice(75kn kad pregori a to je 1 mjesecno cca.)....ulje 70kn/lit, filter 30kn, sviječica 65kn... e sad ti dolaze gume: ovisi koje stavis, ako stavis cross trajat ce kratko 500-700km, ako stavis neke srednje nekih 1200km a ako stavis on/off road i do 3-4000km..ja sam kupovao enduro fim od Mitasa i trajale su 800km...pakne svaka 3mjeseca, lanac novi 80€, 4puta mjenjao zadnji lančanik, i 2 puta prednji..filter zraka 30€...

ja sam nju čupao godinu dana svaki ama svaki dan i mošina je nepoderiva...evo i mjenjao sam semeringe u prednjim mortizerima (5€) i ulje...

jako dobar motor za razliku od KTM koji je nesto jači i agresivniji ali uvijek u radioni

Citat:
Pravi autor: macor Pogledaj Poruke
pa pise ti u service manualu...ako ga nemas skini ga negdje il nadi na netu sigurno negdje pise....

te verzije enduro motora su kao i svaki kroseri naborani na velke snage pa normalno da ne samo da klip nemre izdrzat nek cela masina nemre izdrzat...zato se kod takvih modela motora servisni interval mjeri u radnim satima a ne u kilometrima...

i kad dode servisni interval radi se generalka...nema ostavljanja starih dijelova...ide skoro sve novo sto moze ici...zato to i je skup sport posebno sto se tice ktm, husqwarna, husaberg jer su oni vec u startu dosta skupi kao motocikli a i dijelovi su za prerade inace skupi pa se dode i do cifre od 100.000 kuna za takav model (ako cemo o modelima koji se koriste u najpoznatijim natjecanjima a ne street verzije)...cesto cak i vise...

kako god ga upotrebaljavao skupo ce te kostat...
vidim da si skoro stručan u svijetu endura pa ču ti objasniti par stvari da postanes pravi stručnjak!

ko prvo nije to stroj (bager,utovarivač i sl) da se servis mjeri u radnim satima jer ko prvo ti motori nemaju brojač sati!! osim ako ces ga na ručnoj štoperici mjeriti svaki put kad motor bude radio! drugo klipovi su ti od najboljih legura napravljenji, ventili od titana, pazi motor kosta 10000€ i vjeruj mi da na njega idu samo najbolji materijali i komponente..neke prerade na njima nije potrebno raditi...jedino sta mozes staviti je kompletan ispusni sustav npr.od Akrapovica ili Arrowa,leovinci,Doma i sl..
a ja ti garantiram da ce klip izdrzati preko 15000km na bilo kojem od ovih motora (oz redovito odrzavanje naravno!!)

Zadnji Uredio Vuxs : 01-07-08 u 23:03.
Nowhereman je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 01-07-08, 19:01   #22 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 14-08-07
Poruka: 3,709
Dar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobar
Re: SERVIS ENDURO MOTORA

Citat:
Pravi autor: Nowhereman Pogledaj Poruke
... filter ulja mjenjas svaki drugi put..
...ispuhavanje filtera svaki tjedan-dva..
... mjenjao sam semeringe u prednjim mortizerima (5€) i ulje...
puno je bolje mjenjati filter ulja svaki put kada se mijenja ulje.
Filter zraka se ne ispuhuje nego se čisti na jedan bolji ali skuplji način.

Citat:
...nije to stroj (bager,utovarivač i sl) da se servis mjeri u radnim satima jer ko prvo ti motori nemaju brojač sati!!
Ako govorimo o motocross ili hardenduro motorima, onda nije točno to što kažeš.
Točno je da su to strojevi kojima održavanje ovisi baš o broju radnih sati.
Ti motori nemaju brojač radnih sati ako ga ne platiš, ali ako ga platiš, onda imaju.
Citat:
... ja ti garantiram da ce klip izdrzati preko 15000km na bilo kojem od ovih motora (oz redovito odrzavanje naravno!!)
Moj savjet: nemoj to nikome garantirat.
Dar1 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 01-07-08, 21:31   #23 (permalink)
Regularni forumas

Re: Servis Endura

ok Dar1 uzmimo u obzir ove nove hardenduro koji imaju el.pokretč i samim time bateriju na koju možeš spojiti taj digitalni brojač za radne sate (znam da ga ima za kupiti i dodje oko 50€)..a sta sa onim motorima npr.2000god.koji nemaju bateriju di češ na njih to spojiti??
za filter zraka ovisi di voziš..po pravilu bi ga trebao oprati,osušiti i nauljiti...ali onda se znatno smanji protok zraka..postoji jedan "flap" koji se stavi iznad usisa i ne dozvoljava da ti voda udje unutra u kučište filtera.
...filter ulja...kosta 5€ tako da ga nije lose zamjeniti svaki put, ali mozes ga i oprati u benzinu i bude ko nov,vazno da se ishabani komadici metala i prljavštine uklone..ima jos puno toga sta trebas napraviti poslije svake voznje kao temeljno pranje motora, podmazivanje lanca i svih gibljivih djelova(mortizeri,nogare,ruckice..) ciščenje brisača prednjih mortizera,ispustiti zrak iz prednjih vilica...ima tocno napisano u knjizi motora sta bi trebalo napraviti svakih XXX kilometra ali ko ce se svega toga pridrzavati kad i tako ti je svejedno..kupis KTM nemas ni dana garancije

yamaha ima 3mjeseca garancije husky i hasaberg nesto vise..oko godinu dana brijem...
uglavno kvalitetno ulje za motor u 4-t i to je to..ostalo kako dodje..kapiš
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 08:23   #24 (permalink)
Akademik Foruma

Dar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobarDar1 je stvarno dobar

Vidim ja da bi i ti htio biti stručnjak, ali onda prvo provjeri prije nego tako samouvjereno počneš davat krive informacije
Citat:
ok Dar1 uzmimo u obzir ove nove hardenduro koji imaju el.pokretč i samim time bateriju na koju možeš spojiti taj digitalni brojač za radne sate (znam da ga ima za kupiti i dodje oko 50€)..a sta sa onim motorima npr.2000god.koji nemaju bateriju di češ na njih to spojiti??
Skroz krivo stručnjače!
Pa to se ne spaja na akumulator. Vidim da uopće ne znaš kako funkcionira brojač sati.
On se može spojiti na bilo koji motor.
Sa akumulatorom ili bez. Ja sam ga stavio na svoj motor, a moj motor nema ni akumulator, ni ništa. Ima ukupno pola metra žice koja vodi do gumba za gašenje. (A to je noviji motor.)
Tako znam koliko sam napravio sati. zbog održavanja. Kako bi inače znao kada šta treba napravit osim otprilike. Motori kao moj nemaju brzinomjera, znači nemaš pojma kolko si s njim kilometara prošao.
Ako te zanima, mogu ti objasniti kako brojač sati radi i kako se spaja.
Citat:
za filter zraka ovisi di voziš..po pravilu bi ga trebao oprati,osušiti i nauljiti...ali onda se znatno smanji protok zraka..
Za filter zraka...
Već je rečeno da će se voziti po makadamima, ali za svaku off road vožnju filter zraka treba pripremiti kako treba, a ne samo ispuhati. Znači isprati sa njega staro ulje i prašinu, osušiti i opet nauljiti.
I to je obavezno tako. Inače će ta vožnja koštati puno više.
Koliko je protok zraka smanjen, uopće ne treba razmišljat, jer na takvim motorima koji imaju spužvasti filter zraka je i tvornički predviđeno da će filter uvijek biti nauljen.
Stručnjaci sa kojima razgovaram (ali pravi stručnjaci ) mi kažu da se protok zraka smanjuje zanemarivo malo ako se filter naulji kako treba.
Moj motor nikad nije vožen sa filterom koji nije nauljen, a ide i radi savršeno.
Hoćeš da ti kažem kako se pravilno naulji filter ili i to znaš?

Zadnji Uredio Dar1 : 02-07-08 u 08:26.
Dar1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 11:24   #25 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-11-07
Godina: 20
Poruka: 1,546
macor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku macor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku macor

evo da odgovorim novopecenom strucnjaku gore....sta se tice razlike izmedu normalnih serijskih enduraca i cross enduraca i opcenito razlike izmedu te dvije vrste...

radni vijek kod serijala se mjeri predenim kilometrima i pod to spada i onaj servisni interval na tolko i tolko kilometara...kod cross motora se to mjeri u radnim satima, zasto?....pa jednostavno, vec sam rekao, zato kaj su serijale konstruirane da predu po nekolko desetaka tisuca km uz redovno odrzavanje koje podrazumijeva izmjenu ulja, filtera ulja, eventualno filtera zraka, svjecica, guma, kocione tekucine, pakni, eventualno diskova ak se pojedu te naravno lanca i lancanika...to kroz nekolko godina koristenja i nije neki trosak... a s njim predes desetke tisuca...

kaj se tice cross masina...kao prvo nista na njima nije serijsko u odnosu na serijske motore...ako cemo o serijskome u svijetu crossera onda bi to bilo serijsko...znaci neke komponente tipa WP ili Ohlins ovjesa, Excel felgi, Acerbis stitnika, brembo kocne celjusti, diskovi, pakne...pa onda karbonski dodaci, gume od nekolko stotina eurica ako cemo o slickovima...pa jos more i brda komponenti takve cijene i kvalitete da je to perverzija, koje su na takvim motorima a cine ih tolko razlicitima i u vecini slucajeva puno skupljima od serijala motora...

samim time sto su ti motori projektirani kao natjecateljski briga inzinjera nije bila da taj motor s takvim komponentama ili jednom rijecju nabrijan (predimenzioniran ak oces) mora izdrzat 10 somova km...zato se njegov servisni interval i mjeri u radnim satima...kod svakog je drukcije al vjeruj mi na rijec...kad ti radni sati odu tj kad se ispune uglavnom se radi kompletan servis motora...iliti generalka...ja nisam nikad do sad cuo da je jedan crosser izdrzao 15 soma km...to je nemoguce...sasija mozda da al motor cjelokupni ne...tak da ta tvrdnja pada u vodu...

nemres ti ocekivat da ces ti crosseru nakon jebanja mu majke punih 80 sati (priznajem da su recimo klipovi, klipnjace, radilica, ventili i ostali pokretni i nepokretni dijelovi napravljeni od najboljih materijala al je isto tako bedasto ocekivat da se samim time to nece trosit) ili malo vise promijenit neke elemente kak se to radi na servisima s serijalom i nastavit dalje vozit iducih 80 sati...nema toga..mahom zato jer su te masine izvedenice serijskih proborane na vecu kubikazu ili ako su stock kubikaze ko i serijala opet je mrdano po njima i mahom imaju od 60 konja na vise...80 konja je najjace kaj sam ja videl...uzevsi u obzir kilazu od negdje 100-120 kila ovisno o motoru i tu konjazu uz okretni moment od nekih 60-tak ili vise Nm nije ni cudo da traje tolko...to ti oce iscupat ruke iz ramena pri malo jacem gasu, u petoj brzini mu spici gas i da vidis kak se dize na zadnji...bez po muke...al naravno sve to ima cijenu...a to je cijena generalke...

em ti se ovjes sjebe, em su ti gume u banani pa ih treba mijenjat a masinu i mjenjac da ni ne spominjem...tolka naprezanja i sile jednostavno deru te sklopove da je nemoguce a i ludost dat garanciju da ce motor prec i 100 kilometara a kamoli nekolko tisuca...

naravno da je raznovrsna ponuda i svatko ima nesto al smatram da husaberg koji je pod ktm-om kao i sam ktm radi jedne od najboljih motora...nebitno jel supermoto ili cross...makar ima slucajeva u kojima cak i posebno pripremljena yamaha pobjeduje ktma jer je jednostavno uravnotezenija...pod tim mislim na krivulje snage i momenta...nije isto dal ce snaga rast konstantno il ce imat skokove...ak su skokovi u porastu onda dolazi do jako neugodnih situacija...al dosta o tome...valjda je sad jasno zakaj i kak...

a autoru savjetujem...kao enduro motor koji ce moc ic i po makadamu najbolji izbor ti je recimo Suzuki DRZ 400 (al gledaj si enduro izvedbu a ne cestovnu tj. supermoto ajmo rec...cisto zbog kotaca i guma jer ova enduro ima napred 21 iza 18 cola kotace i gume pogodnije za teren a ovaj supermoto ti ima iza i napred 18 cola kotace i cestovne gume)....

drugi izbor ti je po meni najbolji...Yamaha XT660R (postoji i XT660X al to ti je cestovna izvedba s 18 colnim kotacima i najvaznije teza je od R-a nekih 8 kila)...frend mi ima XT660R pa znam kaj pricam...te yamahice su ti najjednostavnije za odrzavanje i s njima izmedu servisa mozes proc dosta...od negde 80-ih godina od kad je izasla prva verzija xt-a koncept je ostal isti...sam su s zracnog hladenja koje je bilo do XT600 presli na vodeno kod XT660 serije...

jedina briga ti je fakat na servisnim intervalima promijenit ulje, filter ulja, svjecicu, eventualno pakne ak su pojedene, zategnut lanac mozda, prekontrolirat gume tak i tak mozes svaki dan...i to ti je to...toci i vozi...

potrosnja je oko 5 litara a autonomija je nesto vise od 200 kilometara s jednim tankom...mozda cak i vise...ima snage...ima momenta...velim ti XT660R ti je najbolji izbor...jos si eventualno ubodes neke topove...leovince ili akrapovic i to ti je to...nemas vise kaj...tocis vozis i tak iz dana u dan..nema di taj motor nece ic...dobro nemre sad po usponu od 45 stupnjeva i nekoj cross stazi, tj nemres trazit nemoguce al za voznju po sumskim putevima, po livadama, uglavnom off road ide bez problema...uputno ti je onda i nabavit ak ces kupovat rabljeni il eventualno novi, zastitu za donji dio masine...cist tolko da ti se grane ak negde zapnes ne ostete jer su one najizlozenije...eto nadam se da sam pomogel...
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 13:55   #26 (permalink)
Akademik Foruma

I ti si mačore napisao nešto krivih stvari al dobro. Vidim da te to zanima pa si se informirao
Dar1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 14:12   #27 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 21-02-08
Godina: 25
Poruka: 1,450
Agness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznatAgness će uskoro biti poznat

Citat:
...ej care...to ti bas i nije motor za svaki dan..
Citat:
Pravi autor: Dar1 Pogledaj Poruke
Skroz krivo stručnjače!

Citat:
...a ja ti garantiram da ce klip izdrzati preko 15000km na bilo kojem od ovih motora (oz redovito odrzavanje naravno!!)
Citat:
Moj savjet: nemoj to nikome garantirat.
Jedan jedini

Citat:
I ti si mačore napisao nešto krivih stvari al dobro. Vidim da te to zanima pa si se informirao
Profesor motoristike, mehanistike, klipistike, filteristike, uz naglasak na Enduristiku

Rep + legendi
Agness je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 17:01   #28 (permalink)
Regularni forumas

ajde da se izjasnim..

nisam rekao da ce crosser izdrzati 15000km nego sam rekao za hard endura ( exc, te, wr....) 4-t!!!!!!

2Dar1 na koju struju češ spojiti mjerač radnih sati????? ajde mi to objasni??? ko prvo struja koju dobivaš je izmjenična i varijacija napona je velika (ovisno na koliko okretaja vrti mašina!!!) sta če mu memoriju drzati?? ili ces zapisivati svaki put sate u biljeznicu??
a za filter, gle ne treba biti doctor za znati nauljiti filter a meni ne moras objasnavati kako se ulji filter jer vozim enduro cijeli život!

a drugo tip traži enduro za rekreativnu vožnju a ne za ici na utrke...znači hard enduro da, ali ne za utrke ponavljam..u prijevodu nece mu vaditi dušu bez milisti!!
a šta češ sa yamahom Xt???? smece od motora nikad takvo!! češ se sa njom vozit po šumi i kamenju??

.........

sta se servisa tiče...kao sta je i Macor rekao...ono osnovno-ulje,filter ulja,zraka,sviječica......i gas...sta imas komplicirat oko toga...dok masina radi kako treba nemas sta cackat oko nje!
ja se slazem sa time da bi cesto trebalo pregledavati zazor ventila, mjenjati karike, čak i ventile mjenjati svakih 5000km....ali ko ce normalan ici to raditi???!!!!
za Yamahu Wr ventili kostaju 700€(to je jedna placa!!!)
i tako da neke stvari padaju u vodu sta se serv.intervala tice...ko i kad auto kupiš...trebalo bi nakon nekog vremena i ovo i ono...ali sta, furas dalje dok ide ide..a kad stane onda ga popravis..

i jos jedna stvar...kad neko kupi hard endura novog od 10000€ taj ga nece ici kršit ko lud i razbijat namjerno!!
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 17:38   #29 (permalink)
Najveći Car Foruma

Datum registracije: 30-05-06
Poruka: 8,832
Vuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svima

kad netko kupi endura za 10 000 € a da ga ne koristi kupio ga je jer je glup lud i samo da pokazhe da ga ima...jer valjda je iskompleksiran malim pimpekom..
btw pa tko namjerno razbija motor?

temu je otvorio dechko od 18 godina koji bi si htio kupiti neki motor za izlete u shumu i svakodnevnu voznju a ne da odma ide na erzberg
Vuxs je offline  
Odgovori sa citatom
Star 02-07-08, 17:51   #30 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-11-07
Godina: 20
Poruka: 1,546
macor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku macor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku macor

zato mu je i preporuceno nesto tipa yamaha XT660R jer je to motorcek oko kojeg se nemora puno brinut...izdrzljiv je a i ima snage (po auttoputu navlece i do 180)...makar je cak i to dosta jako za njega...a kamoli nekakvi exc modeli i ini...to su ipak igracke za iskusnije decke...cak bi mu i yamaha XT600 bila dosta za pocetak da se nauci...copi rabljenu malo ju sposervisira i nauci se...onda prede na jace...nema smisla da copi novu masinu za nekolko soma eura i onda ju za mjesec dana skrsi u drvo jer se prebrzo dofural il ga je hitilo na leda...
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: ktm, motor, servis, yamaha

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:01.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114