| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Skuteri i Motori Raspravljate o temi Svrha motora klase od 600 kubika? u Automobilizam i Motori forumu; Zanima me zasto motori od 600 kubika nisu znatno lakši od onih koji imaju 900-1100 kubika? Mislim razlika ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 06-06-07 Godina: 13
Poruka: 478
![]() ![]() ![]() | Svrha motora klase od 600 kubika? Zanima me zasto motori od 600 kubika nisu znatno lakši od onih koji imaju 900-1100 kubika? Mislim razlika u kilazi je gotovo zanemariva pa gdje je onda prednost motora od 600 kubika? Mislim ja sam imo dojam da je kod motora ista stvar kao kod automobila Mečka AMG od 600 konja je jači auto ali Lotus od 150 konja je sportskiji jer je lakši. Kod motora očito to tak neide ...? ![]() |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 06-01-08 Lokacija: Daleko od svih
Poruka: 80
![]() | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? motori od 600 kubika... pa, ako si ikad vozio 600 i 1000 kubika i vise, onda si morao osjetit razliku...u 1000 kubika (ako razgovaramo o sportskim modelima tipa Yamaha R6 i R1) stane mnogo vise konja (prilično očito ali naglasak je na tome) od 600 kubika...E sad, motori od 600 kubika ne mogu bit laksi od 1000 jer se u biti koriste isti materijali te su nesto manji (skoro neznatno) pa osim ako ne mislis uloziti ogromnu lovu za perolake materijale da bi izradio dijelove, ne mozes taj motor ni olaksat...sa autima je drukcije jer auto poput mercedesa od 5 metara normalno da ce bit tezi od nekog kompakta od 800kg te iako ima manje konja ce bit brzi i "sportskiji", te je u sportskim autima lako izvadit nepotrebne dijelove (koji inace sluze recimo, za komfor) da bi bio laksi (baci oko na slike dodge viperove unutrasnjosti). Prednost motora od 600 kubika je u tome da ako nisi jako iskusan motorist ti je pametnije uzet 600 kubika nego 1000 (osim ako si idiot, onda ces poginut na oba) ali je gas na 1000 visestruko osjetljiviji od 600 (govorimo o serijskim modelima, ne nabijavanim i slicno) te su naravno i nesto sporiji. Moja preporuka za ljude koji oce voziti sportive od 1000 kubika nek prvo 2-3 godine provedu na 600 pa tek onda 1000, jer i 600 je snazan motor a ako nemas osjecaj za njega neces ni za onog koji potegne do sto u nekoliko sekundi... A opet tvoja usporedba...to ti je ko da usporedis bmw-ovog jakog sport-tourera sa Hondom CBR1000...iako mozda bmw ima 1300 kubika, honda je sport sigurno je laksa i ide brze... Ima li ovaj post smisla? ![]()
__________________ Kad Žak skače bungee, ide ravno u pakao. Zadnji Uredio Dvorska Luda : 26-02-08 u 17:21. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Regularni forumas | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? 600 kubika ti je na stazi lakse voziti posto se ne moras previse koncentrirati na to kad ces i koliko ces gasa dati vec ces pratiti putanju kroz zavoj. Inace imaju i puno linearnije razvijanje snage od klase 1000 i isto tako vrte se na više okretaja i nemaju izraženu takozvanu "motornu kočnicu", znaci, možes brže šaltat u nižu brzinu bez da blokira zadnji kotac. No ispred kafića se uvijek isplati imati 1000 ![]()
__________________ Be the change you want to see! Gandhi |
| | |
| | #4 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? svrha te klase je kao prvo izbor...netko recimo ne zeli imati litrenu jurilicu s brdo konja koje tako i tako nece moci iskoristiti...600-tice su pretezno motorceki napravljeni za lakse upravljanje kako na cesti tako i na stazi...svejedno su brze, razlika u brzini izmedu neke sportske 600-tice i litrenke je nekih 50 km/h..., 600-tke se lakse i brze vrte, linearnije im je razvijanje snage...imaju svoje prednosti....sve ovisi kako ces ju koristiti.... e sad imas ti i druge klase motora od 600 kubika...recimo enduro i sm motori...tu je 600 kubika cisto dovoljno za snage od recimo 60 konja...jedan cilindar je u igri...najcesce...ima varijacija na tu temu...al kod endura nije ti potrebno vise od 600 kubika i 60 konja jer je to na tezinu od kojih 150 kila (recimo ktm) ili 170 (yamaha xt660) dosta...moras imat na umu da je na motoru bilo koje klase i bilo koje kubikaze na onu nominalnu snagu recimo kojih dodatnih 5-10 konja (ako se nabrijava a i inace kao razlika od motora do motora) vrlo puno....kod automobila se takva razlika slabo osjeti al brate moj na motoru....ponekad cini razliku izmedu zivota i smrti... naravno imas i ostale klase tipa naked, sport tourer i da ne nabrajam dalje....kao sto sam rekel klasa od 600 kubika je prvenstveno mogucnost izbora...onda tu dolazi i manja snaga, laksa upravljivost, mekse ispucavanje snage, uravnotezenost, a ponajvise u igru upadaju cijena, potrosnja, i oknacno procjena samog iskustva vozaca...zato bi zapravo trebalo postepeno iz klase u klasu...a ne odma po dobivanju vozacke sjest na litrenku s 170 konja i po gasu....potrebno je velko iskustvo za voznju motora cemu doprinosi cinjenica da je motor u kontaktu s podlogom na samo dve tocke koje su dosta male (od motora do motora tj. velicina i sirina gume)...znaci povrsina gripa je dosta mala u odnosu na automobile...a onda tu imas i razno-razne druge utjecaje koje nema smisla da sad pisem...bitno je napisano...imaju sestotke svojih cari.
__________________ Nije se teško zaljubiti, nego je teško srcu objasniti da ta zaljubljenost nema budućnosti. Fuck the Cola, fuck the pizza, all we need is Šljivovica!! - RAKIA connecting people. Zadnji Uredio macor : 26-02-08 u 18:04. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 06-06-07 Godina: 13
Poruka: 478
![]() ![]() ![]() | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? Ne ja sam prvenstveno mislio na supersport klasu. Znaci odnos R6 - R1, CBR 600 - CBR 1000 itd ... Vidio sam danas pošto je ljepo vrijeme CRB 600 I Ninju 6 kad su ih vozači stvarno odvalili i bemti oba stvarno ubrzavaju nenormalno i neizgledaju nimalo sporo, ali sam ipak očekivo da bu bili lakši od 1000 kubikaša. Krajnja brzina je po meni beznačajna jer ić preko ~250 kmh je za ludnicu(onu pravu ne narodnjački klub ). Znači klasa od 1000 je potpuno bezpotrebna osim ako ne zeliš jurit 300 i barit minđe ispred Ludnice? |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Regularni forumas | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? Po cesti mislim da vise od 600ccm sportiva nema nikakve svhe. Znam po sebi, imam ktm duke od 625ccm i možda 20% od cijele vožnje odvrnem gas do kraja...Jednostavno mi ne treba više od toga
__________________ Be the change you want to see! Gandhi |
| | |
| | #7 (permalink) | |||
| Akademik Foruma Datum registracije: 14-08-07 Lokacija: Zg
Poruka: 3,515
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? Citat:
Citat:
Citat:
Ako imaš 13 godina kako piše, vjerojatno nisi vozio ni jedno, nego si samo čitao tehničke podatke. A u tehničkim podacima i nema neke velike razlike što se tiče težine i brzine. Ali to su dvije potpuno različite klase motora i u vožnji, razlike su velike bez obzira u kojim režimima se vozi. Znači, razlika u vožnji je velika i na brzinama puno manjim od maksimalne. ... a one ispred ludnice što padaju na motore, njima je tak sve jedno kakav je motor i kolko ima kubika. Možeš naljepit naljepnicu "IDE TRISTO" ![]() Tvoja usporedba sa autima nema nikakvog smisla. Usporedi radije dva clia npr. sa motorima 1,4 i 1,6. Kad pročitaš tehničke podatke, isto nema neke velike razlike u težini i brzini ali u vožnji razlika postoji i to ne baš tako mala. Usporedba sa jednocilindričnim motorima kao što je duke, isto tako ne stoji jer su to klase za sebe kao i sasvim drugi osjećaj u vožnji. Svaka od tih nabrojanih kategorija je dosta različita i ima svoje kupce koji imaju različite želje. Nekima je dovoljno 50 konja, nekima nije ![]() Da mi svi imamo iste želje, proizvodila bi se samo jedna vrsta motora iste boje ![]() I sa dvadesetak konja se lagano ostane bez vozačke ili pogine ali nisu svi istih želja, vještine, mogućnosti... Dakle, ni jedna klasa nije bespotrebna osim ako sudimo samo po sebi. | |||
| | |
| | #9 (permalink) |
| prof. Foruma | Re: Svrha motora klase od 600 kubika? cak i rega ak se ne varam je jeftinija....a da ne govorimo da 600-tice trose manje pa se oseti i na novcaniku...uz ovu cijenu goriva osjeti se na tjedan...kamoli kroz mjesec i godinu...
__________________ Nije se teško zaljubiti, nego je teško srcu objasniti da ta zaljubljenost nema budućnosti. Fuck the Cola, fuck the pizza, all we need is Šljivovica!! - RAKIA connecting people. |
| | |
![]() |
« Ducati Monster
|
2T mašine »
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 07:24.

). 

tko ga je bannao