Idi nazad   Croportal Forum > Automobilizam i Motori > Skuteri i Motori
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Skuteri i Motori Raspravljate o temi xenon svijetla u Automobilizam i Motori forumu; Meni čovjek kaže da jedno svijetlo (kratko) košta 700 kn i da treba mijenjati i plastiku koja ga ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 15-07-08, 23:21   #11 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 23-12-06
Godina: 17
Poruka: 383
tucson se izdvaja iz mase
Re: xenon svijetla

Meni čovjek kaže da jedno svijetlo (kratko) košta 700 kn i da treba mijenjati i plastiku koja ga pokriva te neke žice...poznam mnogo ljudi koji su kod tog istoga vršili montažu i govore da to ima smisla....
Odgovori sa citatom
Star 19-07-08, 21:39   #12 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 24-10-07
Godina: 26
Poruka: 245
stipe_zd se izdvaja iz mase

700 je previse... pa toliko dodju 2 komada za auto...

a to, sto se tice zica, sve zavisi od modela motora...
stipe_zd je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 09:23   #13 (permalink)
Regularni forumas

I čuo sam da ovisi i o oznaci na svijetlu...ja imam H3 i H1,a to bi trebalo značiti da mogu postavit samo kratko xenon...meni je sve to malo čudno,nekako mi cijene previše variraju da bi to bilo isto
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 10:00   #14 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 11-11-07
Godina: 20
Poruka: 1,537
macor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz masemacor se izdvaja iz mase
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku macor Pošalji poruku preko MSN-a korisniku macor

sve ti to stoji kaj ti ciko prica...pa nije ksenon tak jeftin da ga kumice na placu prodaju...naravno da ovisi kakvu zarulju imas jer nije isto jel kupujes ksenon zamjenu za H1, H3, H4 il H7...sve ima svoje veze...i inace za auto komplet za dva fara kosta oko 2 soma na vise...al kazem, ovisno o tipu zarulje koja je trenutno gore...

dakle, kod nekih auta s odredenim tipom halogene zarulje mozes staviti samo ksenon za kratko svjetlo....biksenon je druga prica jer je to kratko i dugo svijetlo (kod automobila je to u jednom faru, dakle nije jedna zarulja)...

fora ti je u tome da ksenonu treba neko vreme da se zagrije onaj plin nutra da bi osvjetljaval kak spada pa se cesto ne koristi ko dugo svijetlo...zato i je podjela ksenon (znaci ksenon kratko/halogena dugo) i biksenon (ksenon kratko/ksenon dugo)...

za motor se ajmo rec isplati jer stvarno poboljsava vidljivost al samo kao kratko svijetlo u kombinaciji s normalnim halogenim dugim (nekom boljom zaruljom) jer se dugo svijetlo na motorima ne koristi tak cesto i onda kad ti i treba trebal bi ksenona cekat da ti se zagrije prvo a to je dobrih 5-6 sekundi voznje...pa ti vidi...blicanje takvim ksenonima (dakle biksenon) je nemoguce, objasnil sam zakaj...:d
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 10:54   #15 (permalink)
Nježni predator

Datum registracije: 08-04-06
Godina: 45
Poruka: 6,397
Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Prvo pitanje, što smatrate xenon svjetlima.
Većini će automatski pasti na pamet ona šminkerska plavkasta svijetla.
Mozak vas ni najmanje ne vara, to su stvarno samo šminkerska svijetla i ništa više.
Za trkaće automobile su razvijene poboljšane halogene žarulje.
Pravi racing modeli (100 W) su točkom zakona zabranjeni u javnom saobraćaju.
Nas te žarulje uopće ne zanimaju jer puno više griju pa bi mogle oštetiti standardni far.
Kvalitetno svjetlo mora biti kristalno bjelo a ne plavo ili žućkasto.
Ako te stvarno zanima vidljivost odaberi nešto od ovog.
Uglavnom se samo svodi na izmjenu žarulja bez balasta.

Maslow je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 11:35   #16 (permalink)
Regularni forumas

To sam i mislio...najbolje je staviti samo kratko xenon jer ionako će to kratko xenon biti jako kako i obično haloeno dugo.Zna li netko dobru radnju u kojoj to mogu dobiti povoljno i kvalitetno?
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 12:14   #17 (permalink)
Nježni predator

Maslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosanMaslow ima na što biti ponosan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Maslow Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Maslow

Ne znam što si mislio, ali kratko svjetlo je kratko svjetlo, bilo ono halogeno, racing ili xenonsko.
Kratko svijetlo je oboreno svjelo i osvjetljava orjentaciono l=60 * visina svjetla od zemlje u metrima.
Znači da kratko svjetlo koje je postavljeno 50 cm iznad ceste osvjetljava samo 30 metara,
odnosno ako je 70 cm iznad zemlje osvjetljava 40 metara.
Kratko svjetlo nikad i nikako ne može zamjeniti dugačko svjetlo.

Citat:
6.2. KRATKO SVJETLO

6.2.3. Položaj
6.2.3.1. po širini: referentno središte mora biti u uzdužnoj srednjoj ravnini vozila
6.2.3.2. po visini: ne manje od 500 mm ni više od 1200 mm iznad površine ceste
6.2.3.3. po duljini: na prednjem dijelu vozila; Taj zahtjev mora se smatrati zadovoljenim ako emitirano svjetlo ne uzrokuje neudobnost vozaču, ili neposredno ili preko retrovizora i/ili drugih površina vozila koje odbijaju svjetlo
6.2.4. Geometrijska vidljivost
Određena je kutovima a i b kako je utvrđeno u točki 2.10:
a = 15ř prema gore i 10ř prema dolje
b = 45ř ulijevo i udesno.
Prisutnost zapreka ili drugih elemenata opreme blizu glavnih svjetala ne smije dovesti do drugotnih učinaka koji bi uzrokovali neudobnost ostalim korisnicima ceste.
6.2.5. Usmjerenost
6.2.5.1. Prema naprijed - Svjetlo se može pomicati s pomoću upravljača.
6.2.5.2. Okomita usmjerenost snopa kratkog svjetla mora ostati između -0,5% i - 2,5% nagiba prema dolje za uvjete opterećenja vozilo plus vozač i proizvođačevo najveće dopušteno opterećenje, s tim da je opterećenje raspoređeno u skladu s
6.2.5.3. Referentna usmjerenost koja odgovara opterećenju vozilo plus vozač mora biti postavljena između -1% i -1,5%. Ta unaprijed određena referentna vrijednost mora biti naznačena na pločici svakog vozila.
6.2.5.4. Ako je to potrebno, vozilo mora biti opremljeno uređajem s pomoću kojeg se lako može namjestiti usmjerenost snopa kratkog svjetla za uvjete opterećenja spomenute u točki 6.2.5.2., bez potrebe za alatom.

Zadnji Uredio Maslow : 20-07-08 u 12:18.
Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 20-07-08, 12:49   #18 (permalink)
Regularni forumas

da,razumijem...krivo sam se izrazio.Želim reći kako su vidljivost i preglednost veće kod kratkog xenona nego kod dugog halogenog...barem mi tako kažu njeovi korisnici
Odgovori sa citatom
Star 21-07-08, 18:47   #19 (permalink)
Nježni predator

Ma dobro si se ti izrazio, ali ne vjeruj ti svojim frendovima.
Xenon svijetla su bila hit prije 10 godina.
U međuvremenu su mjenjanjem mješavina halogenih smjesa postigli iste ili bolje efekte.
Nije uvijek ono što je skupo i bolje.
DDR1 je skuplji od DDR2, a ipak nitko neće reći da je skuplji zato što je bolji.

Osim nepotrebne investicije doživjeti ćeš još jedan neugodan efekt.
Xenon svijetla smetaju drugim vozačima više od bijelih.
Naravno smetaju i policiji, pa po izjavi poznanika policajca kod nasumičnog biranja vozila za kontrolu
"plave nikad ne fulam",
i zbog ovog požališ.

Budućnost se očekuje od Power LED-a.
Za sad se serijski ugrađuje samo u skupe sportske aute.

Maslow je offline  
Odgovori sa citatom
Star 21-07-08, 20:10   #20 (permalink)
Regularni forumas

Ipak mislim da ću ugraditi kratko xenon,imam i tamni vizir za po ljeti,a zbilja je neugodno kad me po ljeti uhvati mrak s tamnim vizirom...mislim da bi tu xenon pomogao.Hvala ti maslow na odličnim savjetima
je li moguće da nitko ovdje nema xenon???
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: ksenon, motori, svijetla, vidljivost, xenon

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 15:27.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114