Pokazujem rezultate 1 do 7 od 7

Ja volim svoj grad, voli li on mene?

Raspravljate o temi Ja volim svoj grad, voli li on mene? u Slavonski Brod forumu, dio Lijepa Naša foruma; Lijep pozdrav Brođani, baš mi je drago da sam vas našla. Iako nisam Brođanka i živim u Brodu "tek" 10 ...

Starter
    Datum registracije
    17-10-08
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

Ja volim svoj grad, voli li on mene?

Lijep pozdrav Brođani,
    baš mi je drago da sam vas našla.

Iako nisam Brođanka i živim u Brodu "tek" 10 godina zavoljela sam ga i osjećam ga kao svoj grad.

Pitam se dali i moj grad mene voli

Naime, nakon početnog oduševljenja što nađoh Klub Brođana vidjeh sljedeći post, (on me u stvari i ponukao da otvorim ovu temu).

Citat Pravi autor: sfinga Pogledaj Poruke

Svakim danom sve više bosančerosa u ovom shebanom i otrovanom gradu... 'sposobnost' im je drugo ime.
    Idući tezom da grad čine ljudi, pitam se dali me "moj" grad voli ?

Ja sam iz Bosne, dakle bosančeros, po nekima "sposobnost" mi je drugo ime

Da ne duljim,
    moje pitanje je sljedeće:

-Odakle takav stav prema ljudima od kojih vas često razdvaja samo par stotina metara?
    -Mislite li da mjesto rođenja u tolikoj mjeri određuje čovjeka da je tih par stotina metara toliko bitno?

Jednom sam doživjela da mi čovjek u mojoj kući kaže nešto slično navedenom citatu.
    Kao: ovdje se naselilo puno bosanaca, brod nije više ono što je bio...vratili se iz Njemačke, napravili velike kuće...a ne znaju se ponašati, ne poštuju gazdu...

Tada mi je to bilo smiješno, ali često se zapitam koga bi ja to, kao dotepenka, trebala poštivati? I zašto?
    Samo zato što se rodio ovdje

Iskreno se nadam da su ovo izolirana mišljenja () i da me moj grad voli i poštuje kao i ja njega.

Uvjerite me u to, molim vas

Caballero Negro Avatar od korisnika prospero
    Datum registracije
    10-03-07
    Starost
    26
    Poruka
    2,797
    Liked
    0 times

Re: Ja volim svoj grad, voli li on mene?

Malo je kasno u noći da odgovaram na ovako ozbiljan post, ali potrudit ću se

Moje mišljenje, kao i mišljenje nekih drugih forumaša si mogla pročitati u drugim temama ovog podforuma, dakle mišljenje koje je izrazila Danijela (sfinga) je, srećom, izolirano. Radi se samo o tome da, kao i općenito u životu, stvari ne valja generalizirati. Drugim riječima, niti su svi, hm.. "Bosančerosi" primitivna stoka ili dotepenci koji su zagadili ovaj grad ( i takve izraze sam čuo), niti svi "gazde" dijele takvo mišljenje. Poznata je biblijska izreka da u svakom žitu ima i kukolja, ali tu nije riječ o većini ljudi niti s jedne, niti s druge strane.

Moje osobno mišljenje je da predrasude, takva generaliziranja i općenito mržnja uglavnom dolazi od manje-više iste skupine ljudi. Ne želim ništa sugerirati, niti mi je cilj prozivati nekog imenom, jer sam već rekao da mi je kao moderatoru ovog podforuma dužnost da održim "kulturan" dijalog između svih koji imaju nešto za reći na ovu temu. Dakle, govorim općenito i s velikom dozom rezerve.

Inače, ja sam rođen u ovom gradu i volim ga više nego bilo koji drugi, a, gle čuda, svojih prvih šest i pol godina života sam proveo nekoliko kilometara južnije od Save. Unatoč tome, smatram da volim ovaj grad mnogo više od nekih starosjedilaca koji kao da ga u javnosti pokušavaju ocrniti. Nisam jednom čuo izjave tipa "Ja sam ti iz Slavonskog Broda, to ti je jedan mali gradić tamo negdje.." a dolaze iz 6. grada po veličini u Hrvatskoj.. ili.. "Ma ovaj Brod je koma, nema perspektive, nema ništa, jedva čekam završiti fax i maknuti se iz ove rupčage". Usput da kažem, ja, "bosančeros" se vraćam u svoj rodni grad nakon što završim fax, iako i drugdje mogu naći posla.

Na žalost, sve dok ima pojedinaca koji kvare sliku na jedan ili drugi način, takvo mišljenje će se zadržati, i snowgirl, prospero ili netko treći tu ne mogu ništa, osim napisati neki poduži post na forumu.
    Zadnji Uredio prospero : 18-10-08 u 03:51
    Tamne odaje srca njena,
    i u njima moja sjena,
    zauvijek izgubljena.

xD Avatar od korisnika icegirl
    Datum registracije
    26-06-06
    Starost
    17
    Poruka
    6,735
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: prospero Pogledaj Poruke
    Malo je kasno u noći da odgovaram na ovako ozbiljan post, ali potrudit ću se

Moje mišljenje, kao i mišljenje nekih drugih forumaša si mogla pročitati u drugim temama ovog podforuma, dakle mišljenje koje je izrazila Danijela (sfinga) je, srećom, izolirano. Radi se samo o tome da, kao i općenito u životu, stvari ne valja generalizirati. Drugim riječima, niti su svi, hm.. "Bosančerosi" primitivna stoka ili dotepenci koji su zagadili ovaj grad ( i takve izraze sam čuo), niti svi "gazde" dijele takvo mišljenje. Poznata je biblijska izreka da u svakom žitu ima i kukolja, ali tu nije riječ o većini ljudi niti s jedne, niti s druge strane.

Moje osobno mišljenje je da predrasude, takva generaliziranja i općenito mržnja uglavnom dolazi od manje-više iste skupine ljudi. Ne želim ništa sugerirati, niti mi je cilj prozivati nekog imenom, jer sam već rekao da mi je kao moderatoru ovog podforuma dužnost da održim "kulturan" dijalog između svih koji imaju nešto za reći na ovu temu. Dakle, govorim općenito i s velikom dozom rezerve.

Inače, ja sam rođen u ovom gradu i volim ga više nego bilo koji drugi, a, gle čuda, svojih prvih šest i pol godina života sam proveo nekoliko kilometara južnije od Save. Unatoč tome, smatram da volim ovaj grad mnogo više od nekih starosjedilaca koji kao da ga u javnosti pokušavaju ocrniti. Nisam jednom čuo izjave tipa "Ja sam ti iz Slavonskog Broda, to ti je jedan mali gradić tamo negdje.." a dolaze iz 6. grada po veličini u Hrvatskoj.. ili.. "Ma ovaj Brod je koma, nema perspektive, nema ništa, jedva čekam završiti fax i maknuti se iz ove rupčage". Usput da kažem, ja, "bosančeros" se vraćam u svoj rodni grad nakon što završim fax, iako i drugdje mogu naći posla.

Na žalost, sve dok ima pojedinaca koji kvare sliku na jedan ili drugi način, takvo mišljenje će se zadržati, i snowgirl, prospero ili netko treći tu ne mogu ništa, osim napisati neki poduži post na forumu.
    potpisujem.

e sad. da je istina da su došli svi mogući od svugdje, je... istina je. idem u razred gdje ih je 70% bosanaca. slušaju narodnjake, pričaju užasno, odgoj im je nikakav - grozno društvo. nije to stvar što su bosanci, nego stvar kućnog odgoja... tako slično je svugdje. ova tema mi nije baš nešto da bih imala što pametno reći. obožavam brod! kud god sam otišla na praznike (skijanje, more...) uvijek bi mi i 10 dana bilo previše i morala bih se vratiti nazad jer bi mi dosadilo u tuđem gradu. ovaj grad previše volim i previše sam naviknuta na njega. doživjela sam da su me ljudi iz dalmacije pitali gdje je slavonski brod. to je strašno kad netko ne zna gdje je barem prvih 10 najvećih gradova u državi.
    (¯`v´&#175
    `*.¸ .*´
    ¸.•´¸.•*¨) ¸.•*¨)
    (¸.•´ (¸ .•´ .•´ ¸¸.•¨¯`•.

V.I.P. Član
    Datum registracije
    01-10-05
    Poruka
    10,752
    Liked
    10 times

Bio je rat, i Bosanci nisu krivi što su protjerani iz svojih domova, i meni apsolutno nimalo ne smeta što ih ima puno u našem gradu. I da mi porijeklo ne vuče iz Bosne, opet bi ih smatrala svojima...i kad nisam u Brodu kad čujem onaj naglasak dođe mi nekako toplo oko srca. Stariji su mi pričali kako su Bosanski i Slavonski Brod nekada bili kao jedan grad.

Sjećam se da je za vrijeme rata ta netrpeljivost prema izbjeglicama bila češća... mislila sam da toga danas više nema, ali nažalost još ponekad čujem zlobni komentar u stilu već navedenog citata. Ali ja mislim da tu čak i nisu Bosanci problem.. nažalost u našem gradu još uvijek ima puno primitivnih čobana kojima svi živi smetaju. Primitivnom čovjeku svatko drukčiji će smetati, i primitivnih ljudi će uvijek biti. Zato se najviše naljutim na onakve komentare jer upravo oni kvare sliku o Slavoncima kao toplim i gostoljubivim ljudima..

Starter
    Datum registracije
    17-10-08
    Poruka
    2
    Liked
    0 times

Wink Re: Ja volim svoj grad, voli li on mene?

Citat Pravi autor: icegirl Pogledaj Poruke
    idem u razred gdje ih je 70% bosanaca. slušaju narodnjake, pričaju užasno, odgoj im je nikakav - grozno društvo. nije to stvar što su bosanci, nego stvar kućnog odgoja...
    Slažem se, sve je to stvar odgoja.
    Upoznah ja i zagorce koji slušaju narodnjake i psuju kao kočijaši,
    i dalmatince,
    a bogme i slavonce

U odbranu bosanskoga puka mogu reći da ne slušam i nikada nisam slušala narodnjake, previše je rocka u mojim venama

xD Avatar od korisnika icegirl
    Datum registracije
    26-06-06
    Starost
    17
    Poruka
    6,735
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: snowgirl Pogledaj Poruke
    Slažem se, sve je to stvar odgoja.
    Upoznah ja i zagorce koji slušaju narodnjake i psuju kao kočijaši,
    i dalmatince,
    a bogme i slavonce

U odbranu bosanskoga puka mogu reći da ne slušam i nikada nisam slušala narodnjake, previše je rocka u mojim venama
    ma ima stvarno svakakvih ljudi svugdje.
    (¯`v´&#175
    `*.¸ .*´
    ¸.•´¸.•*¨) ¸.•*¨)
    (¸.•´ (¸ .•´ .•´ ¸¸.•¨¯`•.

Regularni forumas Avatar od korisnika sedeslav
    Datum registracije
    03-12-08
    Poruka
    113
    Liked
    0 times

Kaže narodna: "Čovjek iz bosne nekako...ali bosna iz čovjeka nikako."
    Možda tu leži odgovor na tvoju dilemu.
    Zašto nijemci ne vole turke? Zato što gdje god dođu donesu Tursku sa sobom.....
    Prijašnji doseljenici >: prvi bosanci iz posavine (18. stoljeće9 kasnije ličani dalmatinci i Hercegovvci (20 st.9 bili su ponosni što žive u gradu i lako su postali brođani u jednoj generaciji dok to s Hrvatima iz sjeverne bosne (jer o njima se radi) neće biti još dugo slučaj.

Oni su ostali čardak ni na nebu ni na zemlji, u toliko je njihova situacija razumljiva. Ostali su bez svog zavičaja i sada se podsvjesno trude taj zavičaj nekako sačuvati u običajima, jeziku dijalektu.... No to je hnažalost izgubljena bitka za njih i što se budu više trudili sredina će ih odbacivati i poprijeko gledati.
    naime Ličani i Hercegovci mogu se vratitit u svoj zavičaj bez problema. Kao i dalmatinci ali Posavljaci to više ne mogu u tome je tragičnost cijele situacije. osobno razumijem sve njihove probleme ali im ne pomažem jer to moraju sami sa sobom riješiti.

Lajkaj nas na Facebooku