| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Software Raspravljate o temi C/C++ u Računala forumu; Ako netko zna gdje mogu skinuti programske jezika C/C++? Hvala!!... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #2 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 08-08-07 Lokacija: Silent Hill Godina: 23
Poruka: 10
![]() | Re: C/C++ Ne mozes skinut programski jezik, jer "programski jezik" je samo hrpa sintaktickih pravila kojih se programer mora pridrzavati prilikom pisanja koda, ako zeli da mu se taj kod na kraju moze i izvrsiti na racunalu (pojednostavnjeno receno). Ono sto tebi treba je C++ compiler (komponenta koja pretvara pisani, citljivi kod u binarni, strojni kod kojeg se moze izvrsiti na njemu prilagodjenom procesoru), zajedno sa linkerom, librarijima sa funkcijama itd. No na srecu, danas se u vecini slucajeva ne moramo zamarat sa zasebnim komponentama programskog jezika, jer imamo nesto sto se zove IDE (Integrated Development Environment) koje sadrzava vecinu stvari koje su programeru potrebne za izradu programa, ukljucujuci tekst editore sa bojanjem sintakse, compiler, linker, potrebne librarije za sve osnovne funkcije itd. Apsolutno najjaci C++ IDE za programiranje na Windowsima je Microsoft Visual Studio. Iako je "kompletna" verzija komercijalna, Microsoft je izdao nesto slabiju "Express" verziju ovog alata, koja je u potpunosti besplatna, i koliko ja znam, nije vremenski ogranicena na koristenje (tj. nije nekakav demo ili "trial" verzija). Mozes je skinuti odavdje: Express - Visual C++ - Easy to Use Gore imas tipku Download, i onda odaberi Microsoft C++ Express na sljedecoj stranici. Osim VS-a, najpoznatiji, u potpunosti besplatni, IDE za C++ development je Bloodshed Dev-C++ kojega mozes skinuti odavdje: Bloodshed Software - Dev-C++ Osobno nisam puno u njemu radio, samo na kratko sam ga vidio i nesto prckao, tako da ne mogu puno rec o njemu. No cinio mi se kao jednostavan i donekle ugodan IDE, makar vidljivo slabiji od Visual Studija. Naravno, ima jos C++ IDE-a za Windowse, medju kojima su i Borlandovi alati. Od ovih, ja sam probao samo raditi u Borland Turbo C++u i kod njega mi se iznimno svidjela mogucnost jednostavne izrade formi. Ne znam da li je MS nesto dodao u Visual C++ 2005, jer ga nisam nikad koristio, no u verziji 2003-i i ranijim, izrada standardnih Windows formi je znala bit mucan posao, koji je cesto ukljucivao MFC, koji ni sam nije na nekom previse dobrom glasu. No ne mogu previse govoriti o ovome, jer sam jako rijetko izradjivao forme u MS Visual C++u. Trenutno koristim C# za sve aplikacije koje moraju imati standardno graficko korisnicko sucelje, zbog vrlo jednostavnog i intuitivnog nacina slaganja formi, a kojemu je Borland Turbo C++ vrlo blizu. No Borland nazalost nije izdao niti jednu besplatnu verziju svojih alata, vec se mogu skinuti samo demoi. Eto, skini si jedan od ova dva alata koje sam gore linkao. Oba dva su jednostavna za instalirat i koristit. No poznavati C++ i nesto u njemu izraditi je vec druga stvar, i ako si programer pocetnik, nece ti bit lako, koliko god jednostavan IDE bio. C++ je iznimno kompleksan jezik, i cak veliki broj profesionalnih programera ne poznaje sve njegove funkcije, vec koriste one koje njima trebaju. A i ne bi ga nikako preporucio kao jezik za ucenje ako tek kreces u programiranje i nemas vec nekog iskustva u nekom jednostavnijem jeziku (Java i C# su recimo jednostavniji za naucit, a opet vrlo slicni C++u, pa se sa njih uz malo truda da prec na C++).
__________________ Darkness that brings the choking heat Flames render the silence, awakening a hungry beast Opens times door to beckon prey Zadnji Uredio Algernon : 16-08-07 u 23:02. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 08-08-07 Lokacija: Silent Hill Godina: 23
Poruka: 10
![]() | Re: C/C++ Eh, sorry na zakasnjenju. Imao sam nekog posla, pa sam zaboravio na ovaj thread. Ako mislis na razvojna okruzenja (IDE) za Javu, tu imas NetBeans koji dolazi upakiran sa sluzbenim Java Development Kit-om kojeg mozes skinut sa Sun-ovog sluzbenog, ocajno organiziranog i zbunjujuceg site-a (Java SE Downloads), a tu je i dosta popularni Eclipse, makar ja nisam niti jedan od njih probao, vec otpocetka radim u Oracle-ovom JDeveloperu. Vrlo mocan IDE, jednostavan za koristiti i vrlo konfigurabilan. Ako skines njega, ne trebas skidati nista drugo, a u njemu imas sve sto ti treba za izradu Java aplikacija: bogati source editor, code autocomplete feature, graficki dizajner aplikacija, debugger, integrirani server za izradu servleta itd. Sve sto trebas je skinuti ga sa Oracle-ovog sitea: http://www.oracle.com/technology/sof...dev/index.html (potrebna je besplatna registracija), ekstraktirati u neki direktorij i odmah ga mozes pokrenuti, instalacija nije potrebna. I to je sve sto ti treba da zapocnes programirati u Javi, ne treba ti cak ni Sun-ov Java Development Kit, jer JDeveloper vec dolazi sa njim. Dobra stvar je uglavnom, da su ovo sto sam nabrojio sve u potpunosti besplatni alati, pa mozes legalno, bez da platis lipe, skinuti ih i raditi u njima. Naravno, JDeveloper te nece nauciti programirati u Javi, makar je vrlo programer-friendly pa ga preporucujem kao IDE tijekom ucenja. Za nauciti programirati morati ces ili uzeti instrukcije kod nekoga tko to zna, ili pronaci neku knjigu i po njoj raditi. Ja sam osnove Jave naucio na faksu, a dalje sam se usavrsavao sam radeci i uceci, koristeci razne resurse na Internetu. Jedna od navodno boljih knjiga je Bruce Eckel-ova "Thinking in Java", koja se isto mogla legalno skinuti sa Interneta (probaj sa linkovima na ovoj stranici: Bruce Eckel's MindView, Inc: Free Electronic Book: Thinking in Java, 3rd Edition), no posto nisam radio po njoj, ne mogu je ocijenit. Naravno, pitanje je i koliko imas ranijeg programerskog iskustva, sa recimo jednostavnijim jezicima kao sto je npr. BASIC. I da, jos jedna dosta bitna stvar: Java je u potpunosti objektno-orijentiran jezik, pa programiranje u njoj zahtijeva barem donekle dobro poznavanje objektno-orijentirane paradigme. Za razliku od recimo C++a, koji je takodjer objektno-orijentiran, ali podrzava i proceduralno programiranje. Dosta ljudi se protivi objektno-orijentiranoj paradigmi radi toga sto je teza za nauciti od proceduralne, ali jednom kad se ju skuzi, ona stvarno olaksava programiranje. Ja osobno ne mogu uopce zamislit izradu bilo kakvih vecih programa bez koristenja objektno-orijentiranih metoda programiranja. Ukoliko nisi upoznat sa ovim pojmovima, ili ti je objektno programiranje sasvim strano, preporucujem ti da uzmes neku knjigu za pocetnike, i polako krenes ispocetka. Jedna dobra knjiga po kojoj sam ja ucio programirati u Microsoft .NET-u koristeci C# programski jezik (koji je jako slican Javi) je Bug-ova "Microsoft .NET Simfonija programiranja". Tamo bas krecu od objasnjavanja osnovnih koncepata objektno-orijentiranog programiranja, pa do izrade jednostavnih aplikacija. Ovakav pristup je upravo ono sto pocetnicima treba, tako da ti ja preporucam da si skines JDeveloper, i pronadjes neku knjigu za Javu sa slicnim pristupom, i kreni po tome. Probaj za pocetak Thinking in Java, jest da je velika, ali dobila je dosta dobre ocjene od kritike.
__________________ Darkness that brings the choking heat Flames render the silence, awakening a hungry beast Opens times door to beckon prey |
| | |
![]() |
| Tagovi: gdje ima |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 07:37.