| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Tutoriali i Trikovi Raspravljate o temi S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? u Tehnologija i Tehnika forumu; Houston, we have a problem! UVOD: Evo opisa situacije: stari hard mi je krepao (srećom, još pod garancijom) i dali ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 25-02-08
Poruka: 4
![]() | S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? Houston, we have a problem! UVOD: Evo opisa situacije: stari hard mi je krepao (srećom, još pod garancijom) i dali su mi novi, prazan. Prilikom prve instalacije Windowsa (originalni softwer), nekaj sam zajebala s particijama, tj. htjela sam postaviti 3 particije na hardu od 250GB, prve dvije sam napravila OK, ali sam (seljača!) za treću ostavila unpartitioned space, tj. nisam na ostatku diska napravila particiju nego sam mislila (drek znati, znam znam) da će on sam taj ostatak gigabajtova na hardu prepoznati kao treću particiju! O, kako se prevarih! Naravno rezultat toga je bio da sam, kad je instalacija Windowsa bila gotova, dobila disk od 100 GB manje, tj. na 2 particije ukupno je ostalo 130 GB! Pa mi ne preostade ništa drugo doli instalirati vindoze ponovo. E, tu se sad pojavljuje problem! Naime, iz nekog, meni nejasnog, razloga, neće mi bootat s cd-a, ne reagira na poruku "press any key to boot from cd", mogu ja pritiskat do ludila, on mi svejedno diže windowse normalno. (NAPOMENA: kao boot device, boot from, sam odabrala dvd player, nije to!) Jednostavno ne reagira. OK, onda sam htjela formatirati C disk iz Windowsa - to mi ne da napraviti jer da neki programi rade, štajaznam, iako osim windowsa u tom trenu ništa drugo nije bilo instalirano na komp. Dakle, kako nisam uspjela pokrenuti instalaciju Windowsa prije negoli se dignu, krenula sam reinstalirati windowse iz windowsa, pritom uključila opciju da ću tokom instalacije narihtavati paritcije. No, kad je došao trenutak da napravim particije (odustala od tri i ostavila dvije) - OPET PROBLEM! ![]() Htjela sam deletati C: particiju i promijeniti joj veličinu, ali đubre ne da ni to! Kaže da su na njoj setup fajlovi i da ta mora ostati tak kak je! I nadalje, kad me pita hoću li repairat ili napravit čistu instalaciju, odaberem čistu, pa kaže da to nije preporučljivo i onda dobijem dvostruke "Documents and Settings", s tim da se oni stari daju pobrisati. I još jedna čudna stvar: onu drugu particiju (Local disk) ne nazove ko kod svakog normalnog kompa - D, nego F!, tako da mi kad otvorim WE diskovi idu redom: C disk, pržilica-D, DVD player-E, pa tek na kraju F - local disk, druga particija. PITANJE: Kako da formatiram C disk, tj. pobrišem sve što se nalazi na hardu i dovedem cijelu stvar u red, imajući u vidu da neće bootat s cd-a, neda formatirat C i sranje sa slovima D/F? |
| | |
| | #2 (permalink) | ||||||
| Akademik Foruma | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? Citat:
Format ostatka harda iz windowsa Citat:
....jesi ikad prije s tog CDa instalirala windowse....Citat:
Citat:
Ti si zapravo preko postojećeg XP-a (vjerovatno) instalirala ponovo taj isti XP. Citat:
Citat:
![]() Prvo provjeri je li ti disk bootabilan, a ako je onda bi se ja proba zezat sa BIOSOM i pogasit sve ostale boot driveove, a ostavit samo CD/DVD, pa na prvom restartu XPa opet ući u BIOS pa namistit samo Hard da je boot device.... Al ja mislim da ti taj cd nije bootabilan i da se zato ne može pokrenut sa njega sistem i brisat i kreirat nove particije, te ih potom formatirat.... ![]()
__________________ Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi.... | ||||||
| | |
| | #3 (permalink) |
| Akademik Foruma | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? Evo ti ideja, sad sam se sitija.... nabavi boot CD od windowsa 98 (legalni naravno... ) i iz njega možeš preko CDa prići DOSu bez da dižeš Novije Windowse.... i kad dođeš u DOS, DELTREE ti je za izbrisat apsolutno sve šta ti je na disku, a FDISK ti je za izformatirat disk ponovo i brisat i kreirat particije....dat će ti on opciju mislim da se zove "start computer from this CD" ili tako nešto....
__________________ Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi.... |
| | |
| | #6 (permalink) |
![]() | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? Hm, pa zar ne postoji neka jednostavnija varijanta za to, nego preko instalacije za Win98? (Di ću više i nać te windowse, još k tomu i originalne?) A preko Disk Managera, ne bi se tu dalo nešto napraviti? |
| | |
| | #7 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 30-12-07
Poruka: 2
![]() | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? malo čitam....mislim da ti je problem u bios-u...ako ti ne želi bootati sa cd-a. I sam sam imal takav problem...ako imaš usb tipkovnicu, u biosu imaš opciju da si uključiš usb...barem je tako bilo kod mene....znači kod "press any key..." ti bude lovila bilo koja tipka na tipkovnici....i onda bude išlo format c: Zadnji Uredio bobo05 : 02-03-08 u 19:56. |
| | |
| | #8 (permalink) | |
| Akademik Foruma | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? Citat:
, na kompu prije ovog mi je to imalo....
__________________ Navukao sam se na King Duble...nije reklama svega mi.... | |
| | |
| | #9 (permalink) |
![]() | Re: S.O.S....Kako pobrisati CIJELI hard i napraviti čistu instalaciju Windowsa? E, da. Ovak, je, imam USB tastaturu, i to nekakvu s office opcijama na F tipkama. Tak da moram prvo (kod restartanja) lovit tipku da isključim te opcije, pa onda F8 i onda ako to sve uspijem polovit, digne mi samo opcije otkud hoću bootat - floppy, hard, dvd player ili pržilicu. I kad izaberem dvd player, opet ne reagira. Al to sam sve već rekla. Problem je to što ga ne mogu natjerat da mi otvori BIOS. Hm? ![]() Nego, pade mi sad nešto na pamet... Malo me sram pitat, no evo ipak: jel se BIOS treba instalirati na komp? Naime, radi se o tome da, kad sam mijenjala hard, budući da mi se žurilo, a oni u servisu su spori ko govno, uzela sam komp dan ranije, prije nego što su oni napravili do kraja sva testiranja koja vrše prije izdavanja harda. Pa jel onda moguće da mi nisu stavili BIOS (ovo možda zvuči glupo, ne znam, al nikad se prije nisam time bavila, BIOS je jednostavno bio tu kad sam ga trebala, a sad ga nema)? Just a tought... |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 20:14.

Pa mi ne preostade ništa drugo doli instalirati vindoze ponovo. 

....jesi ikad prije s tog CDa instalirala windowse....
) i iz njega možeš preko CDa prići DOSu bez da dižeš Novije Windowse.... i kad dođeš u DOS, DELTREE ti je za izbrisat apsolutno sve šta ti je na disku, a FDISK ti je za izformatirat disk ponovo i brisat i kreirat particije....dat će ti on opciju mislim da se zove "start computer from this CD" ili tako nešto....