| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Tutoriali i Trikovi Raspravljate o temi Sortiranje u Tehnologija i Tehnika forumu; Sortiranje je jedna od elegantnijih stvari u Perlu jer je sam algoritam prepusten interpreteru dok mi mozemo jednostavno napisati, @arr = ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Administrator | Sortiranje Sortiranje je jedna od elegantnijih stvari u Perlu jer je sam algoritam prepusten interpreteru dok mi mozemo jednostavno napisati, @arr = sort @arr; i @arr polje ce biti sortirano abecednim redom[1] Da upotpunimo sliku, slijedece sortiranje je po funkcionalnosti identicno gornjem, uz dodatak izricito definirane funkcije za usporedjivanje, @arr = sort {$a cmp $b} @arr; Objasnjenje: 1) $a i $b su globalne varijable koje se koriste kod sortiranja i nije ih potrebno definirati prije upotrebe. 2) {$a cmp $b} je funkcija koja zbog "cmp" operatora vraca -1,0, ili 1 s obzirom na to da li je $a manji, jednak, ili veci u odnosu na $b. 3) sort funkcija vraca sortiranu listu s obzirom na rezultate prethodno opisane funkcije Ako provirimo ispod haube, sortiranje ce ovako izgledati, HTML Kod: my @arr = qw/ide prva kamila ide druga kamila/;
@arr = sort { #5)sortirano polje
my $rez = $a cmp $b; #2)usporedi rijeci
print "'$a' cmp '$b' == $rezn"; #3)koje rijeci usporedjujemo?
$rez; #4)moze i "return $rez"
} @arr; #1)nesortirano polje
print "@arr = @arrn"; #6)ispisi @arr anonimne funkcije usporedjuju(2), zatim se ispisuje sto se usporedjivalo(3), i na kraju funkcije ostavljamo sam rezultat usporedbe(4). -- rezultat -- HTML Kod: 'ide' cmp 'prva' == -1 'kamila' cmp 'ide' == 1 'druga' cmp 'kamila' == -1 'ide' cmp 'ide' == 0 'ide' cmp 'prva' == -1 'prva' cmp 'kamila' == 1 'ide' cmp 'druga' == 1 'ide' cmp 'kamila' == -1 'ide' cmp 'kamila' == -1 'kamila' cmp 'kamila' == 0 'kamila' cmp 'prva' == -1 @arr = druga ide ide kamila kamila prva ili tzv. "space ship" operator. Za njega vrijedi isto sto i za cmp, osim sto s njim sortiramo iskljucivo brojeve, @arr = sort {$a <=> $b} @arr; [1] najvjerojatnije engleskim abecednim redom, za detalje pogledati "perldoc perllocale" Primjeri, HTML Kod: #abecedno sortiranje unatrag
@arr = reverse sort @arr;
#isto kao i gore (sporije)
@arr = sort {$b cmp $a} @arr;
#sortiranje bez obzira na mala/velika slova
@arr = sort {uc($a) cmp uc($b)} @arr;
#Schwartizan transform, napredno sortiranje bi bili spremni za usporedjivanje. Takva obrada moze biti prilicno zahtjevna i ako ne kesiramo rezultate obrade, efikasnost naseg sortiranja ce opadati s brojem elemenata koje sortiramo. Zbog toga bi bilo idealno da zahtjevnu obradu elementa obavimo jedanput, a ne svaki put kad treba odluciti izmedju $a i $b. Ovako bi izgledao prethodni primjer ako primjenimo kesiranje, HTML Kod: my @arr = qw/ide Prva kAmila/;
my @temp = map [ $_, uc ], @arr; #1
@temp = sort { $a->[1] cmp $b->[1] } @temp; #2
@arr = map $_->[0], @temp; #3
#1 kreiramo @temp polje koje napunimo tako da za svaki element iz @arr
nastane novi element koji je referenca na polje, pa je onda,
@temp = (
# nulti, prvi
['ide', 'IDE'],
['Prva', 'PRVA'],
['kAmila', 'KAMILA'],
)
#2 sortiramo _reference_ iz @temp tako da usporedjujemo _prve_ elemente
('IDE', 'PRVA', 'KAMILA').
#3 konacno napunimo @arr sa _nultim_ elementima iz sortiranog @temp ('ide',
'kAmila', 'Prva') ne koristimo pomocno @temp polje nego ulancane funkcije, pa je to onda, HTML Kod: @arr = map $_->[0], #3
sort { $a->[1] cmp $b->[1] } #2
map [ $_, uc ], @arr; #1 pakiranjem elemenata koji se usporedjuju, http://www.sysarch.com/perl/sort_paper.html |
| | |
![]() |
| Tagovi: perl, sortiranje |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Slične Diskusije | ||||
| Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovora | Zadnja poruka |
| Regexi | Kristijan | Tutoriali i Trikovi | 0 | 09-02-06 01:40 |
Trenutno vrijeme na forumu: 10:56.