Idi nazad   Croportal Forum > Tehnologija i Tehnika > Tutoriali i Trikovi
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Tutoriali i Trikovi Raspravljate o temi Uvod U MySQL u Tehnologija i Tehnika forumu; MySQL, najpopularnija open-source SQL baza podataka, pristupna je zahvaljujući MySQL AB-u. MySQL AB je komercijalna kompanija koja razvija ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-02-06, 00:26   #1 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Godina: 21
Poruka: 17,784
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan
Uvod U MySQL

MySQL, najpopularnija open-source SQL baza podataka, pristupna je zahvaljujući MySQL AB-u. MySQL AB je komercijalna kompanija koja razvija svoj posao pružajući usluge povezane za MySQL bazu podataka, ali je zato MySQL baza podataka besplatna.

MySQL je sustav za upravljanje SQL bazama podataka. Baza podataka je strukturno povezan skup podataka. Može biti bilo što od obične liste za kupovinu preko popisa slika umjetničke galerije pa sve do goleme količine podataka u korporacijskim mrežama. Za dodavanje, pristupanje i procesiranje podataka u bazi podataka potreban je sustav za upravljanje bazama podataka kao što je MySQL. Budući da se računala odlično snalaze pri obradi velikih količina podataka, sustavi za upravljanje bazama podataka igraju centralnu ulogu u računarstvu, kao samostalni alati ili kao dio drugih aplikacija.

MySQL je sustav za upravljanje relacijskim bazama podataka. Relacijska baza podataka je baza podataka koja podatke radije sprema u odvojene tablice nego sve u jedno. Ovo daje brzinu i fleksibilnost bazama podataka. Tablice su povezane definiranim relacijama što omogućuje kombiniranje podataka iz nekoliko tablica u slučaju da postoji zahtjev za to. SQL dio u MySQL znači "Structured Query Language" (strukturni jezik za pretraživanje) – najčešći standardiziran jezik za pristupanje bazama podataka.

MySQL je open-source proizvod, što znači da je dozvoljeno svakome da ga koristi i prilagođava za svoje potrebe. Bilo tko može download-ati MySQL sa Interneta i koristiti ga bez obveze plaćanja. MySQL spada pod GLP (GNU General Public License) licencu koja definira što možete i što ne možete raditi sa programom pod tom licencom.

Zašto koristiti MySQL?
Vrlo je brz, pouzdan, i lagan za korištenje. Također ima vrlo praktične dodatne opcije razvijene u bliskoj suradnji sa korisnicima. MySQL je originalno razvijan za manipulaciju vrlo velikih baza podataka, mnogo brže od postojećih rješenja i uspješno se koristi u visoko zahtjevnim produktivnim okruženjima već godinama. Pristupačnost, brzina i sigurnost čine MySQL vrlo pogodnim za pristupanje bazama podataka na Internetu.

MySQL je client/server sistem koji se sastoji od multi-threaded SQL servera koji podržavaju različite backend-e, nekoliko različitih klijent programa i libraries-a, administrativnih alata i programsko sučelje. MySQL dolazi i kao multi-threaded library koja se može povezati sa aplikacijom koju razvijate za dobivanje manjeg, bržeg i lakšeg za održavanje proizvoda.
MySQL također dolazi sa nizom raznih programa i modula za druge programe za rad sa MySQL bazama podataka te će svatko naći neki program koji će zadovoljiti njegove potrebe.

Ako Vam treba brza, pouzdana i fleksibilna baza podataka, rad sa MySQL-om biti će ostvarenje snova bez obzira na primjenu.
Kristijan je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 16-10-07, 11:49   #2 (permalink)
Starter

Datum registracije: 16-10-07
Poruka: 2
luka92 se izdvaja iz mase
Re: Uvod U MySQL

ovak, totalni sam početnik. instaliral sam apache+mysql+php+phpmyadmin. Sve radi i mogu upisivat u bazu, riješen problem s charsetom u mysql-u i prilikom ispisa. znam upisat u bazu i imam mali problem....
ne mogu nigdje pronać kak se radi s relacijama u mysqlu... čitao sam na njihovoj stranici (mysql AB) i nis ne razumijem..
dakle, radim sportsku tablicu (nogomet). Imam tablicu klubovi (id, ime-ekipe) i tablicu susreti (id, momcad1, momcad2, gol-momcad1, gol-momcad2, bod-momcad1, bod-momcad2). imam i tablicu poredak (pozicija, momcad, odigrano, pobjeda, neodluceno, poraz, gol-razlika, bodovi). Imam i formu za upis u tablicu susreti, a dalje bi htio relacijama upisivati u tablicu poredak. Znači upišem i submitam dinamo - hajduk 3:3, a da mi mysql automatski dodijeli po jedan bod svakom, te upiše u tablicu poredak gol razliku, bodove i ostale podatke.

ne znam jesam li to dobro objasnio ali trebam pomoć i ne znam kak ju nac.
molim ako netko zna... pomozite
hvala[/code]
luka92 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 18-10-07, 09:48   #3 (permalink)
Vex
prof. Foruma

Datum registracije: 17-06-06
Godina: 21
Poruka: 1,993
Vex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono neštoVex ima ono nešto
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Vex Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Vex

Ono kaj ja mislim da ti želiš se zove virtualna relacija koja se kreira sa naredbom
Kod:
create view
ali si trebao napravit virtualnu relaciju poredak, te upisati formulu za izračunavanje poredka, te upisivanjem u tablicu susreti bi ti virtualna relacija poredak automatski izračunala poredak.

Sada kad već imaš tablicu poredak, možeš se koristiti okidačima (trigger), koji bi ti pri unosu u tablicu susreti promjenio tablicu poredak.

Fali ti još jedna stavka, a to je datum, jer ak upisuješ za više godina tj. sezona, računat ćeš ukupan poredak kroz sviju godina, što nije baš dobro.

Nadalje, ja sa svojim frendovima sam se upustio u to da radimo tablicu za sve lige, te sve međunarodne susrete, dakle za neku statistiku, te ti mogu reć da si krivo počeo, uvijek se počinje od lakših stvari, npr. bazu knjižnice i tu naučiš koristiti virtualne relacije i/ili okidače, te nakon toga neku izmišljenu ligu sa dva do tri kluba i gledaš kako to napravit, a tek onda na neku komplexniju ligu, jer ovako iz prva teško da ćeš napraviti

Sretno i pozdrav
Vex je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-10-07, 11:23   #4 (permalink)
Starter

Datum registracije: 16-10-07
Poruka: 2
luka92 se izdvaja iz mase

ma znam da nije najjednostavnija stvar na svijetu al moram to radit na poslu pa mi uzima previše vremena, cijeli dan dok to sve izračunam, premjestim i uploadam na web.. tak da sam htio lakši izlaz

hvala ti puno, bar si mi dao materijala da trazim
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: mysql

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 11:01.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113