| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Tutoriali i Trikovi Raspravljate o temi Uvod u Python u Tehnologija i Tehnika forumu; Mnogi ljudi bi htjeli započeti programirati, ali jednostavno ne znaju kako. QBasic bi bio dobro rješenje. Prije 10 godina. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Administrator | Uvod u Python Mnogi ljudi bi htjeli započeti programirati, ali jednostavno ne znaju kako. QBasic bi bio dobro rješenje. Prije 10 godina. Danas će vam svi vjerovatno preporučiti C, C++, Javu, Visual Basic... Loša stvar je, da niti jedan od tih jezika nije lako naučiti bez prethodnog znanja programiranja. Koji programski jezik onda izabrati? Ako ste genijalac/ka i imate smisla za programiranje, C++ je vjerovatno dobro rješenje. Ako ne znate programirati, i niste genijalac/ka, onda bi vam ja preporučio Python. Zašto Python? Prvenstveno zato jer je: * besplatan * lagan za naučiti * moćan * dobro dokumentiran * cool. Python je izvrstan kao početni jezik, a kako ga nastavite učiti, shvatit ćete kako je moćan. Pa, počnimo... Python je objektno-orjentirani jezik. Vama vjerovatno to sada apsolutno ništa ne znači. Nema veze, ovako se možete isfurati pred prijateljima govoreći "Python je izvrstan objektno-orjentirani jezik", iako nemate pojma što to znači. To ćemo objasniti u nekom drugom dijelu. Prvo što trebate napraviti je downloadati Python sa http://www.python.org. Velik je oko 7MB, ali se download isplati. Ovisno koji operativni sustav imate (ja ću pretpostaviti da imate Windowse - uz skoro sve Linux distribucije dolazi dobro iskonfigurirani Python), pokrenite instalaciju i instalirajte Python. Nakon toga, možete pokrenuti Python kliknuvši na "Start"->"Programs"->"Python 2.2"->"IDLE (Python GUI)". Ja dobijem ovakvu poruku: Kod: Python 2.2 (#28, Dec 21 2001, 12:21:22) [MSC 32 bit (Intel)] on win32 Type "copyright", "credits" or "license" for more information. IDLE 0.8 -- press F1 for help (NOTE: Zapravo, .exe datoteka se moze napraviti - postoji jedan program koji pretvara .py u .exe. URL: http://starship.python.net/crew/theller/py2exe). Probajte napisati print "Python rules!". Program bi trebao ispisati Python rules na ekranu. Primijetite da program odmah izvršava vašu naredbu. Ako prvo želite napisati program, pa onda ga pokrenuti, odaberite "File"->"New window" i tu napišite program. Kada završite, spremite program ("File"->"Save") i odaberite "Edit"->"Run Script" i program će se pokrenuti. Python jako dobro služi i kao kalkulator. U prozoru "Python shell" upišite neki matematički izraz, npr. 2+2, i Python će ispisati rezultat. Možete koristiti zagrade, imaginarne brojeve (što god to bilo), itd. Dobro, počnimo programirati. U Pythonu se ne morate brinuti o deklariranju tipa varijable (ne brinite se, niti ja nisam kužio što je to prvi put kada sam pročitao), Python sam određuje tip varijable, za razliku od C++-a gdje prvo svaku varijablu morate deklarirati (zajedno s njenim tipom - integer, double, char, ...). Naučili smo što radi naredba print - ispisuje nešto na ekranu. Možemo također napisati print 2+2. Sada kada znamo kako ispisivati na ekranu, vrijeme je da naučimo kako uzimati informacije od korisnika. Pogodili ste, za to koristimo naredbu input. Ovaj program pita korisnika koliko ima godina, i nakon toga ispisuje rezultat na ekranu: Kod: godine = input('Koliko imate godina? ')
print godine Probajte - otvorite IDLE (Python GUI), odaberite File->New window, i tamo kopirajte ovaj program. Spremite ga pod nekim imenom i stisnite F5 da bi ga pokrenuli. Divite se svom prvom programerskom ostvarenju! ![]() Umjesto broja godina, možemo pitati korisnika da upiše bilo što i da se to onda ispiše na ekranu. Kod je isti, osim jedne male razlike u naredbi unosa. Naredba više nije input, već raw_input, pa kod izgleda ovako: Kod: tekst = raw_input('Unesite neki tekst: ')
print tekst Pogledajmo sljedeći primjer: Kod: a = 2 b = 4 print a + b Kod: a = "Python" b = "rules" print a + b |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: Uvod u Python Hmmm... Ja mislim da je najbolje započeti programiranje u C-u... A kasnije se prebaciš na Python ili eventualno C++. Ali ak ti tako veliš. ![]()
__________________ Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 06-05-08
Poruka: 1
![]() | Re: Uvod u Python Koje su upravljačke naredbe u Python_u?!?! znam da je switch upravljačka naredba a Python nema naredbu switch, pa se moraju koristiti if, elif ili else za sve uvjetne obrade?!?! a jesu li if , while i for upravljačke naredbe ? ja imam seminar na tu temu i ne znam sta da pisem ![]() |
| | |
![]() |
| Tagovi: python |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Slične Diskusije | ||||
| Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovora | Zadnja poruka |
| Monty Python - Monty Python Sings | k-fLiP | Glazba | 0 | 06-02-06 23:08 |
Trenutno vrijeme na forumu: 10:05.