Stranica 11 od 38 PrvoPrvo ... 67891011121314151621 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 101 do 110 od 380
Like Tree86Likes

crteži rađeni olovkom i ugljenom

Raspravljate o temi crteži rađeni olovkom i ugljenom u Umjetnosti forumu, dio Kultura i Zabava foruma; [QUOTE=graphite;819645] Pravi autor: specc Uh super odgovor,hvala na poruci,razbistrila mi je neke stvari glede tih tehnika,bas ti hvala.Hvala i za ...

Starter Avatar od korisnika specc
    Datum registracije
    27-02-08
    Poruka
    35
    Liked
    0 times

Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom

[QUOTE=graphite;819645]
    Citat Pravi autor: specc Pogledaj Poruke
    Uh super odgovor,hvala na poruci,razbistrila mi je neke stvari glede tih tehnika,bas ti hvala.Hvala i za info o ovoj gumici za ugljen,to su jako korisne informacije.
    No i sam sam pretpostavio da za ove neke detalje i u ovoj akrilnoj ili akvarel tehnici a i u drugim tehnikama moraju postojati neki posebni kistovi,posebni alati,nesto drugacije od onog sto mi kupimo u uobicajenim trgovinama,a govorim o jeftinim kistovima koje sam ja recimo kupio i koji su rascupani i prije koristenja i koje sam gledao i gledao i pitao se pa kako cu zaboga ja napraviti takvo nesto fino sa tim? Jednostavno to nije moguce da bude tako fino.Ima li kupiti kod nas takvih windsor kistova (i drugih slicnih kvalitetnih) i znas li im cijenu?
    Ja bas imam sad namjeru nesto probati naslikati u akvarelu,kupio sam akvarel vodene boje u tubi marke "Louvre" od 12 ml u tubici,pise da su proizvodjaci neki francuzi (Colart International) ali zemlja proizvodnje je Kina(ovo je malo nejasno),nisu ni jeftine,98,00 kuna ovaj kompletic od 12 tubica.Moze li se ovdje sta kupiti a da nije kinesko pitam se,ovo pocinje nervirati stvarno.
    Trebao bih i jedan savjet u vezi akvarela,pri slikanju boje moraju biti dosta razvodnjene zar ne,cak i pri nijansiranju? Postoji li tu neko pravilo koliko razvodnjeno to treba biti? Ti si to radio vec pa koristim priliku....

Windsor & Newton kistova nisam kod nas vidio, ali moram priznati da već dugo (oko tri godine nisam ništa kupovao pa ne znam kakova je sada ponuda). U Zagrebu ima za kupit i nekih drugih odličnih kistova od proizvođača kao što su Royal Talens (Nizozemci) i to serije Rembrandt (prorodna dlaka) i Van Gogh (sintetička dlaka - isto jako dobri). Nisu baš jeftini, mislim da br 1 košta oko 50 kn - ali isplati se. Kažeš da si kupio Louvre akvarel, to je odličan akvarel. Sada pokušaj pronaći knjigu koja je kod nas prevedena kao ˝Zadovoljstvo slikanja vodenim bojama˝autorica je Nita Engle (knjiga se u originalu zove ˝How to make watercolor paint itself˝ - ne znam tko ju je onako glupo preveo na hrvartski. Kod nas je ima sigurno za kupiti samo ne znam točno gdje. Ja sam je svojedobno kupio u Kauflandu u Sisku !!!??? To je vrhunska knjiga gdje slikarica odlično objašnjava različite tehnike slikanja vodenim bojama, pravila miješanja boja i mnoge druge zanimljive stvari. Inače Nita Engle je meni jedna od najboljih slikara akvarelom koje sam ikad vidio. Upiši u ˝google˝ njeno ime i prezime pa uživaj malo u onome što radi. Ako uspiješ pronaći tu knjigu onda će ti svaki moj savjet glede akvarela biti suvišan. Uživaj!!!

Pozdrav

Ah da, sjetio sam se još jednog majstora akvarela - ime mu je Joseph Zbukvic. Rođen je u Zagrebu, sada živi u Australiji. Radi vrhunske stvari, pogledaj na internetu.
    Hvala puno na ovim informacijama,svakako cu pogledati sve u vezi te knjige i pokusacu je nabaviti u ovdasnjoj antikvarnici.Ili negdje drugdje,u biblioteci mozda.Nadam se da cu u njoj naci podatak da li je potrebno i kod te tehnike kao i kod nekih drugih prethodno pripremiti papir za upotrebu u smislu premazivanja u odredjenu nuznu svrhu i da li se nakon slikanja slika fiksira bilo cim.Taj podatak trazim.
    Jucer sam na netu naisao na podatak da se npr. crtezi ugljenom moraju fiksirati na kraju a ja to nisam ucinio sa ovim svojim crtezom tu koji sam postao.Znaci napravio sam propust.No srecom ne pretendiram da mi slika postane povijesna i da potraje vjecno.

Datum registracije
    27-02-08
    Poruka
    35
    Liked
    0 times

Nasao sam neke radove Nite Engle i Josepha Zbukvica i sta reci....cista genijalnost i vise od toga.Divota i fantazija.

Početnik
    Datum registracije
    07-01-08
    Starost
    39
    Poruka
    41
    Liked
    0 times

[QUOTE=specc;822748]
    Citat Pravi autor: graphite Pogledaj Poruke

Hvala puno na ovim informacijama,svakako cu pogledati sve u vezi te knjige i pokusacu je nabaviti u ovdasnjoj antikvarnici.Ili negdje drugdje,u biblioteci mozda.Nadam se da cu u njoj naci podatak da li je potrebno i kod te tehnike kao i kod nekih drugih prethodno pripremiti papir za upotrebu u smislu premazivanja u odredjenu nuznu svrhu i da li se nakon slikanja slika fiksira bilo cim.Taj podatak trazim.
    Jucer sam na netu naisao na podatak da se npr. crtezi ugljenom moraju fiksirati na kraju a ja to nisam ucinio sa ovim svojim crtezom tu koji sam postao.Znaci napravio sam propust.No srecom ne pretendiram da mi slika postane povijesna i da potraje vjecno.
    Kod akvarela ne treba ti nikakova posebna priprema ni završetak. Iako je, ovisno o tome kakav se efekat želi postići, doboro potpuno ili djelomično navlažiti papir prije nanošenja boje. U tom slučaju je potrebno papir ljepljivim trakama (dok je još vlažan) pričvrstiti na neku tvrdu podlogu (npr. šperploču) kako bi se izbjeglo njegovo vitoperenje nakon što se osuši. No da ne duljim previše, sve ti je super objašnjeno u onoj knjizi Nite Engle. Pokušaj ju pronaći u lokalnim knjižarama, ili naruči ju tamo, ako je moguće.
    Posebne pripreme zahtjeva platno prije slikanja uljenim bojama, tzv. grundiranje platna - ne znam kako se to radi, ali danas to nije uglavnom ni potrebno jer platna se uglavnom kupuju već tvornički grundirana.
    Što se tiče ugljena, a i olovke, dobro je nakon što je crtež gotov, fiksirati ga (da se naknadno ne razmazuje). To se radi sprejom tzv. fiksativom kojeg se isto može lako pronaći u specijaliziranim dućanima, iako u tu svrhu se može koristiti i obični lak za kosu. Nakon fiksiranja nema više mjesta za bilo kakve crtačke intervencije.
    Drago mi je da si uspio pronaći na webu Nitu Engle i Zbukvica.

Pozdrav

Datum registracije
    27-02-08
    Poruka
    35
    Liked
    0 times

[QUOTE=graphite;823449]
    Citat Pravi autor: specc Pogledaj Poruke

Kod akvarela ne treba ti nikakova posebna priprema ni završetak. Iako je, ovisno o tome kakav se efekat želi postići, doboro potpuno ili djelomično navlažiti papir prije nanošenja boje. U tom slučaju je potrebno papir ljepljivim trakama (dok je još vlažan) pričvrstiti na neku tvrdu podlogu (npr. šperploču) kako bi se izbjeglo njegovo vitoperenje nakon što se osuši. No da ne duljim previše, sve ti je super objašnjeno u onoj knjizi Nite Engle. Pokušaj ju pronaći u lokalnim knjižarama, ili naruči ju tamo, ako je moguće.
    Posebne pripreme zahtjeva platno prije slikanja uljenim bojama, tzv. grundiranje platna - ne znam kako se to radi, ali danas to nije uglavnom ni potrebno jer platna se uglavnom kupuju već tvornički grundirana.
    Što se tiče ugljena, a i olovke, dobro je nakon što je crtež gotov, fiksirati ga (da se naknadno ne razmazuje). To se radi sprejom tzv. fiksativom kojeg se isto može lako pronaći u specijaliziranim dućanima, iako u tu svrhu se može koristiti i obični lak za kosu. Nakon fiksiranja nema više mjesta za bilo kakve crtačke intervencije.
    Drago mi je da si uspio pronaći na webu Nitu Engle i Zbukvica.

Pozdrav
    Uh tvoje informacije su tako korisne i konkretne,hvala ti.Inace danas mi je netko iz slikarskog miljea rekao da je akvarel najteza od tehnika gdje nema ispravaka pa me to malo prizemljilo glede mojih ambicija ali odlucio sam probati pa ako ne bude islo prekinucu,nema se sta izgubiti.Sa druge strane radovi od onog Zbukvica i Nite Engle covjeku dadnu vjetar u ledja.A tu njezinu knjigu a i drugu literaturu cu svakako nabaviti,obvezno. Pozdrav.

PS: a gdje su ostali sa ovog foruma,nema nikog vise za cuti.Steta.
    Zadnji Uredio specc : 14-03-08 u 19:33

Starter Avatar od korisnika overhaul
    Datum registracije
    28-01-08
    Poruka
    28
    Liked
    1 times

[QUOTE=specc;824535]
    Citat Pravi autor: graphite Pogledaj Poruke
    Uh tvoje informacije su tako korisne i konkretne,hvala ti.Inace danas mi je netko iz slikarskog miljea rekao da je akvarel najteza od tehnika gdje nema ispravaka pa me to malo prizemljilo glede mojih ambicija ali odlucio sam probati pa ako ne bude islo prekinucu,nema se sta izgubiti..
    Ma gle, ljudi vole mistificirati ono sto rade ili su culi od drugih. Kao sto si rekao, nemas sto izgubiti. Kazem ti i da je skolski blok akvarel papir i najobicnije "vodene bojce" od toza/aera/karbona koje imas u svakom duchanu za speceraj dobar pocetak da se upoznas sa tehnikom. Od ostalog pribora trebas krpice/papirnati rucnik, casu vode i dva akvarel papira. Jedan za vjezbanje poteza prije nego odradis isti na glavnom papiru. Moze i olovka za skicu iako nije uvjet ako si izvjezbane ruke ili impresionistickog raspolozenja. Iako stoji da je tesko popravljati osusheni akvarel, razblazivanje vodom dijela postojecih poteza za prijelaze je dapache i dio tehnike, a to isto spada u "popravke" osnovnog poteza. Treba malo planiranja, iako je to u biti trehnika spontanog rada, a postoje i alati za male trikove: npr. svjetla podrucja mozes naglo isushiti stapishem s vatom za ushi. Vani ima i za kupiti tekuche maske, koje se daju skinuti gumicom kada sa osushi akvarel, pa tako mozes ostrom linijom maskirati neke dijelove. Takodjer, nije nuzan uvjet ovo sto je naveo graphite, nemoras uvijek vlaziti papir, dapache ima i tehnika suhog kista za akvarel, sve je stvar pristupa, stila i onog sto se zeli postici. Ja imam jednom prilikom kupljen za 100 kn "the beginner's guide: Watercolour" od Angele Gair - nije ti lose za pregled raznih tehnika i mislim da je lako dostupan u nasim knjizarama, makar u danasnje doba interneta nije ni to uvjet: Zirni si ovdje npr. Free Watercolor Painting Tutorials: How to paint, Hints, Tips, Techniques

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Markan
    Datum registracije
    05-11-06
    Starost
    25
    Poruka
    646
    Liked
    0 times

ljudi kako uspijete dlake i kosu tako detaljno i uspješno prenesti na papir?? To mi nikako ne ide od ruke...

Kao i tekućina...

Datum registracije
    28-01-08
    Poruka
    28
    Liked
    1 times

evo da samo ne truchamo gomile teksta, primjer od tete Marlies Merk Najaka sa WATERCOLOR PAINTINGS -Luminous watercolors-Tropical paintings, florals, still life, reproduced as giclee prints , da ostanemo u topicu "crteza"

Datum registracije
    28-01-08
    Poruka
    28
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: Markan Pogledaj Poruke
    ljudi kako uspijete dlake i kosu tako detaljno i uspješno prenesti na papir?? To mi nikako ne ide od ruke...
    Kao i tekućina...
    Na koju tehniku mislis? olovka/ugljen: ovisno o namjeni crno na bijelom dakako nasiljeni alat, a bijelo na crnom ili bijeli tush, ili korektor i strpljenje, ili tekucha gumena maska ili pazljivo crtanje oko predvidjenog podrucja ili "nasiljena gumica. Akvarel - slicno. Tamno na papiru - kist br1 do 4, svjetlo na akverelnoj podlozi: opet maska, bijeli tush ili vec spomenuta paznja pri radu i stapich sa vatom.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Markan
    Datum registracije
    05-11-06
    Starost
    25
    Poruka
    646
    Liked
    0 times

isključivo na olovku sam mislio...

Početnik
    Datum registracije
    07-01-08
    Starost
    39
    Poruka
    41
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: Markan Pogledaj Poruke
    isključivo na olovku sam mislio...
    Vec je puno o tome rekao Overhaul, a ja ću se samo nadovezati da je za detaljno crtanje olovkom potrebno puno strpljenja i vježbe. Nudim jednu vježbicu - uzmi fotografiju nečije kose, na papiru označi 1 cm kvadratni, u njemu nacrtaj dio te kose, ali na to potroši dva sata.

Pozdrav

Lajkaj nas na Facebooku