| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Umjetnosti Raspravljate o temi crteži rađeni olovkom i ugljenom u Kultura i Zabava forumu; Fina ti je i atmosfera, da se to lijepo akvarelo izrealizirati, ali ja rijetko u novije doba koristim klasicne alate. ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #72 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 07-01-08 Godina: 36
Poruka: 37
![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom Šteta što ne crtaš stripove (ako ne crtaš). Dobro mi je i voće, super primjer vježbe za ugljen. Evo jednog portreta kolege s posla. Nije gotov i ne znam kad će bit i da li će bit. Jer kad jednom stanem sa započetim, ne da mi se više po tome radit. |
| | |
| | #75 (permalink) |
| Starter Datum registracije: 27-02-08
Poruka: 31
![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom Moze li mi itko pomoci i reci mi kako postavljati ovdje crteze ili fotke...recimo na ovaj nacin kako je to postavio Overhaul gore.Hvala svima na pomoci. Zadnji Uredio specc : 27-02-08 u 23:56. |
| | |
| | #76 (permalink) |
![]() | Za graphite i Overhaula Koji ste vas dva majstori uh..zavrti mi se u glavi kad gledam vase slike,stvarno su sjajne.Profi maksimalno.Samo me zanima kojom tehnikom su radjeni ovi crtezi,da li ugljenom uglavnom.Nazalost niste naveli za svaku sliku i tehniku,bas mi je zao a kad su slike kvalitetne kao sto su vase tesko je nekad i uociti cime je radjeno. Jos jednom obojici,skidam kapu genijalni ste.Tome cu i ja teziti svakako. |
| | |
| | #77 (permalink) |
![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom Hvala ti na komplimentu Specc, u mom slučaju sve ono što je crno bijelo, rađeno je olovkom (bez mrljanja prstom),osim boksera u izložbenom stavu koji je rađen ugljenom (tu je korišten i prst), ona ženska na benzinskoj je nacrtana tušem, a čamci i Matoš na obali Kupe, akvarelom. Evo, postavit ću i još jednu moju sliku, u ovom slučaju riječ je o barkama naslikanim akrilnim bojama na komadu kartona. Pozdrav P.S. Ako i ti želiš postaviti tvoje radove, možeš to tako da nakon što klikneš ˝reply˝ odeš na ikonu attachment i izabereš iz svoga računala željenu sliku ili crtež. Nije teško, probaj! |
| | |
| | #78 (permalink) | |
![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom Citat:
Bar dan graphite.Prvo da kazem za ovu sliku barke03...to je blizu termina savrsenstvo moglo bi se reci.Podsjeca me na Mihanovicev stil slikanja,ti tonovi i nijanse,te barke i more.Pomalo sumnjam da si ti neki akademski slikar jer ovako dobra tehnika i sve ostalo,pitam se moze li se to nauciti tek tako.I sve te tajne zanata koje su mene odvratile od daljeg pokusavanja,covjek dobije komplekse gledajuci tvoje slike uh...jesi li i formalno obrazovan? Ako i nisi ocigledno je da imas dosta iskustva i znanja jer se sluzis sa vise tehnika jednako dobro.To je impresivno u biti,ta univerzalnost.To je ono sto ja ne znam.Ja recimo nisam zadnjih 20-tak godina nista naslikao niti nacrtao,dugih 20-tak godina.Slikati ne znam,sa bojama ne znam,ne znam stvarati nijanse a crtati ajmo reci da znam.Ta nemoc pri pokusajima slikanja me toliko isfrustrirala da nisam godinama nista pokusavao cak niti nacrtati,iako crtanjem vladam.Relativno ipak. Nikad ni prije nisam koristio nista drugo za crtanje osim olovke ili flomastera,rijetko tusa.Taj alat mi je bio nekako najlaksi za koristenje,ne treba neke mudrosti.U takvoj tehnici ne treba recimo nikakva priprema nego krenes brate odmah na crtanje.Pogotovo nisam koristio ugljen.Kupio sam neki dan po prvi put neke stapice od ugljena i pomislio: boze pa sta se moze uopce sa ovim nacrtati? Ti stapici djeluju tako nespretno i nepodesno za bilo sta drugo osim za sjencenje i popunjavanje vecih ploha nekom nijansom.Za detaljiziranje sigurno nisu.I onda sam slucajno u nekoj trgovini naisao na ugljen u olovkama i kupio dvije da probam.I kao plod te probe nastala je u ova zadnja dva dana moja prva slika,crtez.Nakon dugo vremena neaktivnosti.Ali sad sam u grcevitoj potrazi za pravim crtackim alatom,kako ugljenom tako i olovkama i slicnim stvarima.Ovo sto imam tu gdje zivim je smece mislim.Skart.Ako mi mozes preporuciti neku adresu gdje bi se moglo nesto kvalitetno nabaviti pomozi.Ja sam inace iz Sibenika. PS: nisam ipak shvatio tvoju uputu za attachiranje slika.Kad idem u reply (odnosno u Quote) onda imam samo opciju "unesi sliku" a kad to kliknem onda mi se zatrazi URL slike a ja ne znam sta je to.Ne shvatam sta je to URL iskreno receno.Tu zapnem.Nesto malo slika,tek nekoliko (karikatura) imam iskljucivo na svom PC-u,nemam ih na netu nigdje. Hvala na svakoj pomoci.Veliki pozdrav za tebe. | |
| | |
| | #79 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 06-09-07 Godina: 26
Poruka: 655
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom Odlični crteži, i ja malo crtam tj. bolje rečeno pokušavam (evo danas sam dva crteža zgužvo i bacio). Zanima me kakve olovke koristiš? To nemože biti sa običnom HB olovkom, pretpostavljam. |
| | |
| | #80 (permalink) |
![]() | Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom specc - još jednom ti zahvaljujem na komplimentima. Nisam formalno obrazovan slikar i nikad nisam pohađao nikakav tečaj slikarstva ili crtanja. Sve ovo je plod smoukog crtanja i slikanja kroz jako dugi period, još od djetinjstva ( sad imam 35 godina). Istina je da sam oduvijek želio biti slikar, ali sve je to ostalo na razini hobija - možda je tako i bolje. Dosta konzultiram literaturu, surfam po internetu, ne crtam/slikam prečesto jer nemam vremena, ali, što je jako bitno (bar u mom slučaju) užasno puno razmišljam o slikarstvu i crtanju i stalno kujem planove što ću sljedeće nacrtati/naslikati i kako ću to ostvariti - tu se rađaju ideje i glede tehnike, koje su mi od velike koristi. Najveći mi je problem što malo znam o miješanju boja, pa sve radim na bazi pokušaja i pogrešaka. Ono što je jako bitno kod ovakovog načina crtanja je - strpljenje. Ako se želi ostvariti izrazito realističan ugođaj, tu nema brzanja. Za neke efekte u olovci potrebno je nanesti po 6 ili 7 finih slojeva tvrdom olovkom prije nego se upotrijebi olovka 2B ili 3B. Bitno je da papir to izdrži. Puno efekata se postiže brisalom za ugljen (ono koje se može mijesiti), a za neke je potrebno tvrdo brisalo koje moraš naoštriti skalpelom da dobiješ dovoljno šiljat vrh. Još jedan savjet, nemoj bježati od precrtavanja. Obično roditelji kažu - " moj mali super crta i to sve iz glave!" - Najveća glupost!!! Ne daj mu da crta iz glave jer će sve krivo naučit!!! Ni veliki Leonardo nije crtao iz glave. Tko hoće naučit crtat, mora uzet jabuku, stavit je na stol i crtat. Za početnike je još bolje uzet neki dobar crtež pa ga precrtat doslovno u svaki detalj. Tek tako se stvara baza za kasnije improvizacije. Što se ugljena koji si kupio tiče, on je dobar za sjenčanja prstom, komadom krpice ili vatiranim štapićem za uši. Tu samo treba pazit da crtež ne ispadne mrljav. Mekani ugljen se lakše razmazuje i pogodan je za široke plohe a onaj prešani u olovci je dobar za detalje - možeš ga šiljiti nožićem a špic šmirgl papirom. Ako dođeš u Zagreb odi u Gundulićevu ulicu (centar). Tamo imaš dva specijalizirana dućana. jedan je južnije od križanja s Massarykovom ulicom i zove se AGM, drugi je sjevernije od istog križanja i ne sjećam se kako se zove. Jedan od drugog su udaljeni oko 200 m. Imaš odličan izbor boja (uljenih, akrilnih, vodenih) , brisala, kistova, papira i olovaka. Iako, što se tiče olovaka, (tu odgovaram i na Davorovo pitanje) dobre stvari se mogu napraviti i s običnim TOZ olovkama. Bitna je volja, ljubav i nadasve strpljenje. Pozdrav |
| | |
![]() |
| Tagovi: crtezi, olovkom, radjeni, ugljenom |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 14:12.

Taman u duhu teme ovog posta

ne ovu našu mamu, mislim bi ja nju. Ovaj , oću reći nebi. Ma ne eee, nije ružna. Ma jebiga ispetljo sam se), prašio celu noć.