Znam samo o izradi gipsanih kalipa, koje mozes koristi max 4-5 puta, i to ako si vjest u tome, ali to te vjeovatno ne zanima, tebe interesuje silokonski kalup, o kome ja nemam pojma! ^^
Pozz
Raspravljate o temi Kako izraditi kalup? u Umjetnosti forumu, dio Kultura i Zabava foruma; .... Kako izrađivati kalupe za izradu gipsanih figurica.... Nadam se da će ovaj forum dati odgovore na sva pitanja.... Mene ...
Znam samo o izradi gipsanih kalipa, koje mozes koristi max 4-5 puta, i to ako si vjest u tome, ali to te vjeovatno ne zanima, tebe interesuje silokonski kalup, o kome ja nemam pojma! ^^
Pozz
saro' sempre al tuo fianco io di te non mi stanco
sei la cosa piu bella che c' eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Alessandro Del Piero oleeeeeeeee!!!
ovakooo............napravis zeljenu figuru u glini , pustis da se glina doneke osusi, potom uzmes metalne plocice i stavis ih oko figure i onda na to stavljas gips i pustis da se gips osusi...bar smo mi to tako radili u skoli..nadam se da sam pomogla
Who's that chick? who's that chick? Too cold for you to keep her Too hot for you to leave her
A ne ne..to se upotrebljava kod glinenih i sl. skulptura koje se zele prevesti u tvrdji materijal, gips npr.
jer se na glinu opisu metalne plocice koje ce razdvojiti kalup na 2 dijela, glina se prelijeva pigmentiranim gipsom pa zatim obicnim, zatim se glina vadi iz gipsa kada se osusi, kalup se pere u sapunici, spaja i ispunjava ponovno gipsom. Kada se osusi, kalup se razbija dlijetom i nastaje pozitiv. I da - dapace, pozeljno je da glina bude sto meksa jer ju je tako lakse vaditi iz negativa. ALI taj kalup nije moguce koristiti vise puta jer se razbija, pa pretpostavljam da sakiman trazi trajne kalupe..Za to jednostavno odi u hobby art ducane i oni ce ti dati smjesu od koje ces napraviti kalup, naravno - moras imati nesto prema cemu ces taj kalup oblikovati..![]()
Zadnji Uredio denserica : 01-10-08 u 22:21
Vidi, napisao sam ti da se gipsani kalup moze koristiti samo 4-5 puta, ako si sve savrseno odradio, te dobro izolirao, pa se mogao odvojiti bez razbijanja kalupa (moze se to, uspjevalo mi je vise puta)
a sto se tice gipsa, koji koristiti za pozitiv, znaci za figuricu, ili bistu, stagod, vjeruj mi da ti je onaj gradjevinski, najobicniji najbolji, jer najbolje veze!
bit je u tome, da se pozitiv izljeva iz vise puta, i onaj ti je prvi sloj, koji prvi znaci usipas, bude dosta rijedji da bi pokupio sve detalje, a poslije mozes stavljati i gusci!
bitno je da nemjesas gips dok ga "mutis", vec da ga u kruznim pokretima prosipas lagano po povrsini vode, a da bi provjerio da li je dovoljno, treba da potopis ruku u smjesu, i kada je lagano izvadis, treba da bude bijela, znaci da se neslije samo s ruke kao voda!!
i zadnja mozda i najbitnija stvar oko gipsa je prostorija u kojoj izljevas, mora da bude dobro ugrijana, u protivnom gips nemoze da veze, i ostaje porozan!
saro' sempre al tuo fianco io di te non mi stanco
sei la cosa piu bella che c' eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Alessandro Del Piero oleeeeeeeee!!!
Nabavi HMR! (hot molding rubber) to ti je tekuća guma boje cigle i imaš jednu tubicu ubrzivača uz nju. Pakirana je u kili kao lakovi a uz nju dobiješ i upute na hrvatskom o receptu za spravljanje. Imaš je kupiti u prodavaonicama umjetničkog materijala ili materijala za restauratore ("Juraček " u Zg npr.)
Ako je baš nigdje ne nađeš onda je naruči iz njemačke firme "Selva" ovdje: http://www.selvatime.ro/tips.php
Napravi kutiju veću od prototipa. Modela kojeg ćeš kopirati, Zgodno je složiti je od LEGO kocaka! (tog se nisi sjetio! priznaj!) nalijgumu do pola u u nju uroni model do pola! Ostavi da se stisne najmanje tri sata.
Kad se guma stisnula zajedno s modelom u njoj namaži sve finim puderom za bebe, ali vrlo tanak sloj i pazi da sve prekriješ. zapamti: i dalje je model unutra. ne vadi ga i ne pomiči!
kad si stvar "napudrao " nalij ostatak gumene mase koja je tekuća kao med otprilike, tako da prekrije sve i da se model uopće ne vidi. Pazi da stijenka kalupa bude dovoljno debela na najistaknutijim dijelovima, ne štedi gumu! Sad opet ostavi tri sata. Razdvoji nakon toga dva dijela kalupa operi i očisti od pudera i izvadi model. Sad imaš šupljinu u pravokutniku ako si sve ispravno napravio. Uzmi oštri skalpel i proreži mali kanalić od vrha glave figure prema van. Na točno istom mjestu na obje polovice.
Napravi ga u obliku lijevka.
Onda napravi barem tri uska kanalića kao oduške od nogu modela prema van. kroz njih će izaći zrak. Sad dobro učvrsti obje polovice kalupa :npr štipaljkom , ljepljivom trakom između dvije pločice od šperploče iste veličine kao i kalup. Sad možeš ljevati čak i metale: kositar i olovo ili samo gips!
dobro protresi kalup da smjesa popuni sve pukotine . Kad ti na oduške izađe mala točkica smjese znači da je unutra odljevak dobro ispao.
Ako jako curi na oduške znači da je smjesa prerijetka!
u ovom kalupu možeš odliti do sto potpuno dobrih kopija u kositru a u gipsu gotovo neograničeno.
Nakon svakog ljevanja ga pažljivo operi jer će duže trajati.
Ugodan rad!![]()
Pridružio se: Feb 16, 2011
Poslato: Sre Feb 16, 2011 6:08 pm Naslov: Re: Kupujem suvenire
Prijatelji Ja sam BORO MARTINOVIC IZ NIKSICA
Bavim se iradom svih vrsta gumenih kalupa takodje posjedujem vrhunske topljive gume koje su vam u vasem radu neophodne.Nasa guma se topi na170 c i moze se vise puta koristiti.
Jednostavna je za rad.
Samo je potrebno imati serpu i sporet znaci ugrijati gumu na plotnu na 170 c
i nakon toga lijete direkno na pripremljeni proizvod koi zelite kopirati .Nakon 8 sati izvadite kalup .gume djelimo po bojama razlicite cvrstoce
Bijela 70 sora cvrstoca
plava 40 sora cvrstoca
zuta 55 sora cvrstoca
crvena 35 sora cvrstoca
crvena je najfleksibilnija i ona se koristi za zahtjevnije i sitnije aplikacije
zuta guma se koristi za teze proizvode
bijela se koristi za najkompliovanije proizvode
plava za izradu sapuna itd
sve gume se visestruko moze koristiti jer recimo napravili ste gresku samim tim mozete ponovo ugrijati gumu i ponovo izliti istu
Ako bilo ko zeli blize informacije nek se slobodno javi na br +382 68 499 745 crna gora niksic
ili na meil martinovicboro @ yahoo.com
Dosta o izradi kalupa imate na sajtu Davidov kalupi iz Jagodine .Trebate samo malo proguglati a ima i gotovih kalupa da se kupe .
Ne postoje neosvojive tvrdjave vec samo losi osvajaci.!
http://kalupi.blog.hr/