nije nazalost... ma nema veze, .. hvala svima. a ti dorina se malo skockaj, zbilja mi dizes tlak.
Raspravljate o temi ljudiiiiii, fali mi rijec u Umjetnosti forumu, dio Kultura i Zabava foruma; Literalno?...
nije nazalost... ma nema veze, .. hvala svima. a ti dorina se malo skockaj, zbilja mi dizes tlak.
Jedino realizam, nema drugog pojma... (iz knjige povijest umjetnosti).
(¯`v´¯
`*.¸ .*´
¸.•´¸.•*¨) ¸.•*¨)
(¸.•´ (¸ .•´ .•´ ¸¸.•¨¯`•.
I, koja je riječ na kraju bila?![]()
Apstraktno slikarstvo nema teme. nema priču! znači nije narativno.
NARATIVNO slikarstvo (kao pjesma koja ima riječi i priču) opisuje događaje, ljude predjele, prostore....
U fakturi može (najčešće je...) biti realistično . Prikazuje stvari bića i pojave u njihovim stvarnim proporcijama i odnosima . Možemo ga nazvati i MIMETČKO (mimeza-oponašanje) jer oponaša boje i oblike viđene u prirodi.
Naj istaknutiji i najpoznatiji pravci MIMETIČKOG I NARATIVNOG SLIKARSTVA SU NATURALIZAM I HIPERREALIZAM. koji je nastao u drugoj polovici dvadesetog stoljeća paralelno s OP ARTOM i POP ARTOM u Americi . Naturalizam je pravac koji dolazi iz 19. stoljeća kojim slikari tijekom razvoja industrije oštro osuđuju socijalne nejednakosti i nepravde prema potlačenima radnicima i seljacima u prvobitnom kapitalizmu pa u tmurnim i teškim slikama slikaju gorku istinu teških života siromašnih slojeva kako bi skrenuli pozornost javnosti na socijalnu nepravdu. Van Gog je svoje prve radove radio u maniri naturalizma. Nprt slika "ljudi koji jedu krumpir"Poseban poticaj Hiperrealizmu dao je snažan razvoj fotografije , televizije i filma kao i drugih vizualnih medija posebno ilustracije.