| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Upoznavanje i Druženje Raspravljate o temi Kakvu kavu pijete? u Društvo forumu; Ono što ja pijem u Splitu se naručuje kao "mala s mlikon" Riječ je ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
Poruka: 13,829
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kakvu kavu pijete? Ono što ja pijem u Splitu se naručuje kao "mala s mlikon" Riječ je o espressu (ilitiga "turska kava", "kava iz automata"...) u kojeg se doda malo mlijeka iz tetrapaka - tek toliko da se malčice razblaži espresso. Uz to ide jedna kesica šećera (u Splitu je to "cukar") i obavezno velika čaša vode - ne mogu dovoljno naglasti važnost čaše vode!!! Ona se uvijek uvijek uvijek mora poslužit!!! (To će mama znat, ona je u toj branši ) Inače pijem samo jednu takvu kafu dnevno - u "mom" kafiću ujutro tijekom pauze na poslu. Doma kafu ne pijem, inače tijekom dana kafu ne pijem, po kafićima kafu (osim te jedne jutarnje) rijeeeetko naručujem....
__________________ I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka. Copyright by Davor Burazin |
| | |
| | #14 (permalink) | |
| nevoljen Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: tamo gdje su nesretni Godina: 31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kakvu kavu pijete? Citat:
Nisam mislio na kafu iz automata - ono kad ubaciš 5 kn a automat ti u plastičnu čašicu izlije vreli talog od kafe. Ne ne ne Mislio sam na onaj aparat u kafićima kojim rukuje konobar (šanker, barmen) i koji kuha kafu - dakle, "ekspresni (brzi) kuhač kafe" = espresso kafa. Je li sad malo jasnije?
__________________ I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka. Copyright by Davor Burazin | |
| | |
| | #16 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kakvu kavu pijete? Ja doma imam onu talijansku kafetjeru - znaš ona mnogokutna metalna posuda za kuhanje kafe, često se može vidjet u talijanskim filmovima i serijama... Izgleda kao standardna "džezva" (mislim da se to tako kod vas zove), dakle kao standardna posuda (lončić) za kuhanje turske kafe, ali se sastoji od dva dijela i ima u sebi filter za "proizvodnju" espressa na plinskom štednjaku... To mi je nabavila sestra u Italiji, ali ja to jako rijetko koristim - samo kad imam goste... Ide mi neopisivo na živce pit kafu kada sam doma sam... Inače - u Splitu se "lončić za kuhanje kafe" zove kogoma (izgovara se sa produženim prvim "o" i kratkim drugim "o" - dakle, "kooogoma")
__________________ I kad se na sve to doda “Dalmacijo, moja ružo procvala” iz 35.000 grla, kad se tribine tresu kao da će se raspasti, onda znaš da si došao na planet Hajduk. Jedan i neponovljiv, unikatan kao što su i navijači Hajduka. Copyright by Davor Burazin |
| | |
| | #17 (permalink) |
| Cobeta Datum registracije: 01-10-05 Godina: 25
Poruka: 9,494
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kakvu kavu pijete? Baš smo nedavno raspravljali o tim nazivima posudice za kavu da, kod nas se to zove džezva.... a ovo za kogomu prvi put čujem. A vidiš ja obožavam sama pit kavu, ujutro prvo što napravim je pravac - kuhinja i kuhanje kave.... ne moram ni jest ali kavu moram popit jebiga, kad me baka od prvog razreda osnovne budila s bijelom kavom... |
| | |
| | #18 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Kakvu kavu pijete? Da da... I ovde kod nas bake djecu nauče da se ujutro pije "bila kafa"Samo, moje prvo jutarnje piće je kraš express... U biti, kad se probudim, prvo što napravim je - pojedem žlicu meda. Bez zajebancije. Ravno iz kreveta u kužinu (kuhinju), žlicu meda, pa onda u banj (kupaonicu) na umivanje itd. itd. Vidiš, sad mi je palo na pamet da dugo nismo obnovili "Razlikovni riječnik"... ![]()
| | |
| | #19 (permalink) |
| Veteran | Re: Kakvu kavu pijete? Slično je kod mene, kad sam vikendom doma prvo nakon buđenja je kuhanje i ispijanje kave pa tek onda doručak...
__________________ "...na poljima od snova ne pušta se korijenje..." Registriraj se na forum - BESPLATNO...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
![]() |
| Tagovi: kava |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 10:39.

) 

da, kod nas se to zove džezva.... a ovo za kogomu prvi put čujem. A vidiš ja obožavam sama pit kavu, ujutro prvo što napravim je pravac - kuhinja i kuhanje kave.... ne moram ni jest ali kavu moram popit
jebiga, kad me baka od prvog razreda osnovne budila s bijelom kavom...