| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Zdravlje i Ljepota Raspravljate o temi Daltonizam u Život i Stil forumu; Daltonizam je uobičajen izraz za poremećaj prepoznavanja boja. Prvi ga je opisao engleski znanstvenik John Dalton na temelju vlastitog iskustva, ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 02-06-06 Lokacija: somewhere beyond nowhere Godina: 21
Poruka: 3,061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Daltonizam Daltonizam je uobičajen izraz za poremećaj prepoznavanja boja. Prvi ga je opisao engleski znanstvenik John Dalton na temelju vlastitog iskustva, jer je i sam imao problema s prepoznavanjem boja. Na mrežnici oka nalaze se živčani završeci - fotoreceptori za tri temeljne valne dužine svjetlosti i dijele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. U osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima - razdioba se ne odvija pravilno te one stoga ne prepoznaju boje ili zamijene jednu boju za drugu. Čovjek ima pet osjetila putem kojih prima informacije iz okoline. Ipak najviše informacija primamo putem čula vida, čak 90%. Daltonizam dovodi do nepouzdanih informacija što utječe na kvalitetu života ljudi koji su pogođeni ovim poremećajem. U svijetu živi oko 8% muškaraca i 0.5% žena s ovim poremećajem. U Hrvatskoj živi 180.000 daltonista, a u Europi, SAD-u i Japanu ukupno 32,6 milijuna. Ljudi s ovim poremećajem trpe na svim područjima života i onemogućen im je rad u preko 150 zanimanja. Ova anomalija je nasljedna i postoji od rođenja. Prenosi se s roditelja na potomstvo kao i druga nasljedna svojstva koja određuju tjelesne osobine pojedinca. Iznimno, daltonizam može biti posljedica oštećenja očnog živca ili mrežnice oka. Zdrave osobe razlikuju oko 2000 boja, a daltonisti znatno manje. U muškaraca je poremećaj 16 puta učestaliji nego u žena što se objašnjava spolnim načinom nasljeđivanja. Žene posjeduju XX genotip, a muškarci XY. Budući da je daltonizam X vezano nasljeđivanje, muškarci uvijek obolijevaju od te bolesti, za razliku od žena koje mogu biti samo nositelji bez pojave simptoma. John Dalton živio je u Engleskoj i proučavao fiziku i kemiju. Posebnu pozornost posvetio je nasljednim anomalijama. Bolest koju je otkrio početkom 19. stoljeća upućivala je na nedostatak receptora za plavu, crvenu ili zelenu boju. Jel ga ima neko? Koji tip ima? Jel mu zadavo probleme ikake, itd...? Ja ga nemam
__________________ ~Who dares, wins^Semper fi^ Croportal forum pokreće vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: Daltonizam Ja ga nemam, nadam se da nisam ni nositelj s obzirom da ga moj tata ima. Uvijek sam mislila da daltonisti vide crno-bijelo i eventualno neke nijanse boja. Sad ne znam, on kaže da u jednoj boji vidi više njih, npr. nešto što je za mene zeleno, za njega može biti plavo-zeleno-žuto. Na to on kaže da on vidi boje, a ja ne hehe . Inače,nije imao nikakvih većih problema zbog toga.
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. |
| | |
| | #3 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 24-03-07 Lokacija: Coca Cola Company Godina: 23
Poruka: 3,039
![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Daltonizam zanimljivo,sadd tek shvacam neke stvari o daltonizmu,ovo je zasluzilo rep +
__________________ Anything is possible on the Coke Side of Life.Check it out for yourself! |
| | |
| | #4 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 02-06-06 Lokacija: somewhere beyond nowhere Godina: 21
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Daltonizam Umjetnik daltonist naučio slušati boje Umjetnik Neil Harbisson, koji vidi samo crno-bijele tonove, naučio je slikati s cijelom paletom boja uz pomoć uređaja Eyeborg, koji 360 tonova boja pretvara u različite zvukove ![]() Neil Harbisson otkriva boje Kao student glazbene umjetnosti na sveučilištu Dartington College of Arts u Devonu, gdje se školovao za kompozitora, Harbisson je slikao s crnom i bijelom bojom, budući da je vidio jedino njih. No ondje je prije tri godine na kolegiju o primjeni tehnologije u glazbi susreo profesora Adama Montandona, stručnjaka za kibernetiku. Harbisson se tada profesoru požalio na bolest potpunog kongenitalnog slijepila na boje, što je Montandona navelo da pronađe rješenje problema za mladog slikara. Stoga je kreirao Eyeborg, sistem koji je proizvela tvrtka za dizajn HMC Interactive, sa sjedištem u Plymouthu. Eyeborg se sastoji od digitalne kamere koja se stavlja na glavu korisnika i koja 'čita' boje ispred sebe. Kamera je spojena s prijenosnim računalom na kojem se frekvencije valova svjetlosti boja pretapaju u frekvencije valova svjetlosti zvuka. Kompjuter tada šalje zvuk svake boje u uređaj nalik na MP3 player koji se nalazi na uhu korisnika. Eyeborh je uvelike utjecao na razvoj Harbissonovog umjetničkog rada: 'Slikao bih motive onako kako sam ih vidio. Sada sam se približio apstrakciji i mnogo sam slobodniji u svome radu. Kada slikam, to je kao da komponiram glazbu na platnu', kazao je umjetnik, kako prenosi Times on line. ![]() Eyeborg je umjetniku neizostavan saveznik Harbisson sada nosi Eyeborg u svakodnevnom životu. Zvukovi koje neprestano prima u slušni uređaj ne prelaze u kakofoniju, budući da malena kamera prihvaća samo boje koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini. Iz tog razloga umjetnik ne može voziti, budući da bi svjetla automobila i semafora u prometu bila previše udaljena za ovaj sofisticirani uređaj. ![]() Umjetnički rad Neila Harbissona Otkako se koristi Eyeborgom, dvadesetpetogodišnji Harbisson proputovao je Španjolsku, Portugal, Švicarsku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku i mnoge druge zemlje radi umjetničkog projekta 'Kapitalne boje Europe' (The Capital Colours of Europe). www.harbisson.com ![]() Neil Harbisson, autoportret Putovanje je Harbisson započeo u kolovozu 2007. godine s partnericom na projektu Moon Ribas, 22-godišnjom koreografkinjom i performericom, s ambicijom da obiđu 45 glavnih gradova Europe i da pronađu specifičnu boju koja definira određeni grad. Za Monaco, primjerice, koristili su azurnu i losos ružičastu, za Bratislavu žutu i tirkiznu, a za Andoru tamnozelenu i fuksiju. I Moon se služi neobičnom napravom, no ona nosi teledioskopske naočale, koje joj omogućavaju svojstvenu percepciju boja. Naočale pretvaraju svijet koji vidi u raznobojnu sliku, bez obrisa i oblika. Neobičan dvojac u Hrvatskoj je boravio u studenom i prosincu 2007. godine, nakon što su već obišli 16 gradova. Na Markovom trgu, osim političara zbunjeno su ih promatrala i djeca, prenio je tada Lupiga - "... svijet kroz obicne oci". Tom je prilikom Bojka, autor članka zabilježio: Boju hrvatske metropole bilo je teže odrediti, dvojili su između narančaste i plave te morali posegnuti za matematičkom odlukom - zbrojiti najzastupljenije boje i prema postocima odlučiti. I da, ipak ima nešto u tramvajima, Dinamu ... Plava je boja Zagreba, sivkasto-plava poput kamena, s primjesom kukuruzno žute. Takvu se boju još nema gdje vidjeti, a kad je naši putnici kreiraju, nazvat će je - Zagreb. 'Želio sam obići te gradove jer su mi ljudi govorili da su gradovi tmurni i sivi. Ali nisu. Vrlo su šareni', rekao je Harbisson, koji će kolorističke slike izložiti u travnju na izložbi u Londonu. Tvorac Eyeborga Adam Montandon nada se da će ubuduće i drugi koji pate od poremećaja vida moći koristiti novu tehnologiju, bez obzira jesu li umjetnici ili nisu.
__________________ ~Who dares, wins^Semper fi^ Croportal forum pokreće vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd. |
| | |
| | #5 (permalink) |
| charolastra | Re: Daltonizam Evo par testova, za provjeru stanja ![]() Daltonism test / Coloribus.com - Advertising Archive and mysterious coincidences in commercials A ovako vidi osoba koja miješa crvenu i zelenu Normalan vid: ![]() Pomiješane boje: ![]()
__________________ Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt Monika Kravić pokazala grudi!!!...Pravila ponašanja Pravila foruma slike...Postavljanje slika na forum |
| | |
| | #6 (permalink) |
| dr.sc. Foruma | Re: Daltonizam ja bez prob. prolazim na tim testovima.. ali.. nekad stvarno ne kuzim razliku izmedju nekih nijansi smedje, tamno zelene, tamno ljubicaste...
__________________ "Kad ti muz ne pase uz ruz, kad ti sin ne pase uz kamin, dala bi sve, i sebe i muza i malog da mozes uci u katalog!" HP |
| | |
| | #8 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Daltonizam EDIT: dobit ćeš pm da ne spojlam drugima nek probaju ![]()
| | |
| | #9 (permalink) |
| Uvaženi forumas | Re: Daltonizam dobra ideja ![]() par osobnih iskustava, izaberem si okvir za naočale ljubičast (mislio sam da je crn), obučem neke tamno bordo/roza čarape (mislio da su tamno sive), ofarbam si auto u igri u kričavo zelenu (mislio da je kričavo žuta) .......
__________________ da sam šutio osto bi filozof |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Daltonizam Citat:
gornji red skroz desno .... Obrisao sam brojeve, tako da drugima test i dalje bude zanimljiv!
__________________ Gutta cavat lapidem,non vi sed saepe cadendo. (Kap buši kamen, ne snagom, već čestim kapanjem.) Zadnji Uredio Dr Jekyll : 01-03-08 u 11:01. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: daltonizam |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 09:38.

. Inače,nije imao nikakvih većih problema zbog toga.