Idi nazad   Croportal Forum > Život i Stil > Zdravlje i Ljepota
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Zdravlje i Ljepota Raspravljate o temi Samopregled testisa jednom mjesečno spašava život u Život i Stil forumu; Tumori sjemenika većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage - između 15. i 45. godine života. ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 28-05-07, 17:04   #1 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Godina: 21
Poruka: 17,734
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan
Samopregled testisa jednom mjesečno spašava život

Tumori sjemenika većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage - između 15. i 45. godine života. Ipak, vrlo su rijetki i, otkriju li se na vrijeme, izlječivi u 90 posto slučajeva. Zato je samopregled testisa jednom mjesečno izuzetno važan.

Najbolji biciklist na svijetu, Amerikanac Lance Amstrong, višestruki osvajač najprestižnije biciklističke utrke Tour de France i svjetskog prvenstva, imao je 25 godina kada mu je operiran rak testisa. U naponu snage i sportskih uspjeha, Armstrong je 1996. godine doznao da boluje od opake bolesti. Tek kada mu je testis toliko natekao da više nije mogao sjesti na bicikl, otišao je u bolnicu.

Liječnici su, uz golemi tumor testisa, otkrili da se zloćudna bolest proširila na pluća i mozak. Davali su mu malo šanse da će preživjeti. Uklonili su mu testis, operirali mozak, a tromjesečna kemoterapija izjela mu je tijelo.

Ipak, zahvaljući medicini i tome da je prije operacije i kemoterapije pohranio spermu, izliječen je i postao je otac sina Lukea. Lance je svjestan da je gotovo čudom preživio i danas je angažiran na podizanju javne svijesti o tome koliko je važan samopregled testisa i rana dijagnoza. Jer, tada je rak testisa izlječiv.

Tumori sjemenika najčešće su zloćudni, no osim što su rijetki (1 posto svih tumora kod muškaraca), izlječivi su u 90 posto slučajeva, dakako ako se otkriju na vrijeme i ispravno liječe. To ima ogromnu važnost jer se tumori sjemenika pojavljuju kod muškaraca u naponu snage. Najčešće pogađaju adolescente, mladiće i muškarce do 45 godina, iako mogu nastati i kasnije.

Ne otkrije li se pravodobno, tumor se lako može proširiti na limfne žlijezde i druge organe. Srećom, lako se otkriva već u ranoj fazi. Naime, sjemenici su lako dostupni, pa ih svaki muškarac može i sam pregledati.

Sjemenici ili testisi, dio vanjskih organa muškog spolnog aparata, žlijezde su zatvorene u mošnju, koje proizvode spolne hormone i spermije. Iz testisa spermiji ulaze u pasjemenik, gdje sazrijevaju pod utjecajem posebnih enzima i bjelančevina, zatim kroz sjemenovod odlaze u blizinu sjemenskih mjehurića. Ovdje se izlučuje dio tekućine, koja ih tijekom spolnog odnosa odvodi u mokraćni kanal.

Oblik, veličina, otvrdnuće...

Tumor testisa u početnoj fazi rijetko izaziva bol, pa zato treba obratiti pažnju na druge simptome: promjena oblika, veličine i konzistencije testisa, odnosno nepravilan izgled, povećanje cijelog testisa ili jednog njegovog dijela (što može imati i druge uzroke), otvrdnuće, bolna kvržica.

Svaki muškarac najmanje jednom mjesečno trebao bi sam pregledati spolne organe. Otkrije li neke nepravilnosti, treba se posavjetovati s liječnikom opće prakse, koji će ga uputiti urologu, a on će ultrazvučnom pretragom ustanoviti očemu se radi.

Samopregled je vrlo važan ne samo za rano otkrivanje raka testisa, već i za pravodobno dijagnosticiranje upala, varikokele (proširenja vena sjemenskog snopa), cista, kondiloma (bradavičaste izrasline).

Sjemenike treba pregledati kad je tijelo opušteno, najbolje nakon tople kupke, jer se tada mogu najbolje opipati.

Treba stati ispred zrcala, testis pridržavati odozdo kažiprostom i srednjakom te palcem kružiti po mošnji odozgo prema dolje, zatim odozdo prema gore, zatim zdesna na lijevo i obrnuto, te na kraju prijeći palcem po pasjemeniku. Pažnju treba obratiti na veličinu, konzistenciju i površinu.

Testis je jajastog oblika: na gornjem dijelu opaža se svojevrsna loptica (glava pasjemenika, početni dio sjemenskog kanala), a na donjem kraju ponekad manja loptica (rep pasjemenika). Ako je povećan, neravne površine, sa zadebljanjima ili je prisutan osjećaj unutarnje napetosti, treba se obratiti liječniku.

Treba pregledati i penis

Ne smije se zanemariti ni oteklina na glavi pasjemenika. Ponekad se pod prstima osjećaju tvrda zadebljanja, veličine glavice čavla, koji mogu biti posljedica kalcifikacije ovojnice testisa, izazvane mikrotaumama ili upalama.

Ako je rep pasjemenika povećan, a od posljednjeg spolnog odnosa nije prošlo više od dva dana, možda je začepljen sjemenski kanal, što može uzrokovati smanjenu plodnost (ili čak neplodnost).

Zloćudni tumori testisa obično su tvrdi i ne izazivaju bol, čak ni na pritisak. Ako se ne mogu dobro opipati, jer je tkivo prilično zadebljano, možda je riječ o hidrokeli, nakupini tekućine u šupljini oko testisa.

Nakon takvog pregleda, i dalje pred zrcalom treba zategnuti mišiće kao da se podiže teret, kako bi se povećao pritisak u trbuhu. Ako se u tom položaju na korijenu mošnje može napipati splet žila, gotovo je sigurno posrijedi varikokela.

Osim toga, svaka upala sjemenika ili pasjemenika koja ne prolazi nakon dva do tri tjedna liječenja, a također i svaka oteklina, vrlo su sumnjive na tumor.

Jednako je važan i pregled penisa. Svaku promjenu na glavici uda, pa i same boje, treba pomno pregledati. Tamnosmeđe pjege na glavici penisa ili na prepuciju treba kontrolirati.

Penis treba uhvatiti pri vrhu s lijeve strane i potegnuti do najveće napetosti, otprilike na dužinu koju dostigne pri erekciji. Osjete li se kvržice, to može biti induratio penis plastica - pojava čvorova vezivnog tkiva, obično uzduž srednjeg dijela penisa.

Promjene mogu biti veće ili manje. Bolest je dobroćudna, ali u erekciji se pojavljuje iskrivljenje penisa koje je bolno, a katkad je tako izraženo da je spolni odnos vrlo otežan. Tumori penisa rjeđi su od tumora testisa, a gotovo svi su smješteni u unutrašnjosti vrećice prepucija.

Bolesni testis se uklanja

U pravilu ne koriste se lijekovi, već se bolesni testis uklanja kako bi se izbjegao povrat bolesti. Ako se histološkom pretragom, koja se provodi za vrijeme zahvata (pod općom anestezijom), pokaže da je tumor zloćudan, uklanjaju se i limfne žlijezde, jer je vjerojatno da je bolest već i njih napala.

Ovisno o vrsti tumora provodi se kemoterapija ili zračenje da se zaustavi napredovanje bolesti. Testisi proizvode spermije i omogućuju spolnu aktivnost, jer izlučuju muški spolni hormom testosteron.

No, uklanjanje jednog testisa neće izazvati neplodnost ili impotenciju, jer je i samo jedan testis dovoljan za normalno spolno funkcioniranje. Utješno je da se u intimnom životu ništa ne mijenja, ali ako su zbog tumora uklonjene i limfne žlijezde može izostati ejakulacija.

Zračenje i kemoterapija mogu umanjiti kvalitetu spermija, iako je drugi testis zaštićen za vrijeme terapije.

Na žalost, muškarci još uvijek kasno dolaze liječniku, kad su izrasline u sjemeniku vrlo velike, dakle kad je bolest već u poodmakloj fazi. Neka europska istraživanja pokazuju da se rak testisa u posljednjih 20 godina udvostručio, ali i da 87 posto mladih muškaraca ne zna da postoji samopregled koji im može spasiti život.

Prema iskustvu naših liječnika, bolesnici s tumorom sjemenika barem šest mjeseci nakon što ga napipaju oklijevaju otići na pregled. A tada je već kasno!

U tri koraka

Rak testisa najčešće se pojavljuje kod muškaraca u dobi od 15 do 35 godine, a otkrije li se rano, liječenje je vrlo uspješno.

Jednostavan samopregled, koji se obavlja jednom mjesečno, može tu bolest "uhvatiti" u ranoj fazi.

Samopregled je najbolje napraviti nakon tople kupke ili tuša kada je skrotum (mošnja) opušten.

1 Stanite ispred zrcala. Testis pridržavajte odozdo kažiprstom i srednjakom, a palcem polako kružite po njemu odozgo prema dolje, zatim u obrnutom smjeru, te na kraju lijevo i desno. Pokušajte utvrditi ima li kakvih tvrdih, neosjetljivih kvržica.

2 Pregledajte pažljivo epididimis (pasjemenik), također tražeći kvržice ili zadebljanja.

3 Ispitajte područje sjemenovoda (cjevčica koje nose spermu, a protežu se iz epididimisa). Sva tri koraka ponovite s drugim testisom.

izvor: doktor u kući

Evo jedan prijatelj mi je bio obolio od ovoga pa sam stavio ovdje jer mislim da je dosta važno, pa možda bude nekome korisno
Kristijan je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 18:13   #2 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 45
Poruka: 4,436
anthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjetianthlon je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon
Re: Samopregled testisa jednom mjesečno spašava život

Ovo s ogledalom je čista glupost.

Treba podučiti cure kako se to provjerava i svakodnevno spojiti ugodno s korisnim!

Gazda čestitam na ovolikom trudu za općenarodno dobro. Skromni repić od mene.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 28-05-07, 21:33   #3 (permalink)
Radost Europe

Datum registracije: 19-05-04
Godina: 3
Poruka: 3,896
Lovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjetiLovel je sjajno za vidjeti
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Lovel

Samopregled testisa jednom mjesečno spašava život

... al' ne i jajca!
Odgovori sa citatom
Star 18-06-07, 21:44   #4 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 28-03-07
Godina: 15
Poruka: 361
Furious se izdvaja iz mase

Imam jedno bitno pitanje, kad ste bili na pregledu (sistematskom) u školi i kad vam je pregledavačlo testise gledalo vam je jesu li vam neke žile zamršene, i ak jesu onda ste morali na neku operaciju, i ja sam se pregledo sam i vidim da je tu nes cudno, a crnjak me je otić u doktorice i reć da me "svrbi" testis, odnosno da mislim da imam tu debilnost na testisu. pa šta mi vi savjetujete i imam li se pravo bojat?
Odgovori sa citatom
Star 18-06-07, 21:47   #5 (permalink)
Starter

Datum registracije: 14-06-07
Poruka: 51
salirophila se izdvaja iz mase

imaš se pravo bojat, ali ne za testise.

odi kod doktora.

btw, kak ti zile mogu biti zamršene?
salirophila je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-06-07, 21:49   #6 (permalink)
Administrator

Datum registracije: 20-02-04
Poruka: 17,734
Kristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svimaKristijan je poznat svima
Pošalji poruku preko ICQ-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Kristijan Pošalji poruku preko Skype-a korisniku Kristijan

Citat:
Pravi autor: berlavi12 Pogledaj Poruke
Imam jedno bitno pitanje, kad ste bili na pregledu (sistematskom) u školi i kad vam je pregledavačlo testise gledalo vam je jesu li vam neke žile zamršene, i ak jesu onda ste morali na neku operaciju, i ja sam se pregledo sam i vidim da je tu nes cudno, a crnjak me je otić u doktorice i reć da me "svrbi" testis, odnosno da mislim da imam tu debilnost na testisu. pa šta mi vi savjetujete i imam li se pravo bojat?
bolje odi čim prije nego da kasnije bude komplikacija
Kristijan je offline  
Odgovori sa citatom
Star 18-06-07, 22:01   #7 (permalink)
transparency

Datum registracije: 30-05-06
Poruka: 9,339
Vuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svimaVuxs je poznat svima

neda mi se čitat sve ima puno..kaj su mu jajca zrezali??u jebem ti..
Odgovori sa citatom
Star 19-06-07, 09:08   #8 (permalink)
Akademik Foruma

Avatar od korisnika shelby-eleanor

Datum registracije: 07-03-07
Poruka: 3,669
shelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavanshelby-eleanor je slavan
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku shelby-eleanor Pošalji poruku preko Yahoo-a korisnku shelby-eleanor Pošalji poruku preko Skype-a korisniku shelby-eleanor

Citat:
jel ti veca frka rijesiti to sad i biti miran iducih XY godina ako ne i do kraja zivota, ili se sjetiti otici kod doktora kad se stvari skroz zakompliciraju?! mislim da je bolje otici odmah sad! zdravlje nije nesto s cim se mozes zayebavat a da ti ne ostavi posljedice. zbog straha i ne odlaska doktoru danas mozes imati gadne posljedice za koju godinu, ako ne i prije.
Star 19-06-07, 09:41   #9 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,577
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Citat:
Za tebe ću predočit vrlo jednostavan način razmišljanja pod uvjetom da stvarno nešto nije u redu:

1) odem rano doktoru - čitava glava, čitava jaja
2) odem doktoru ko zna kad - čitava glava
3) ne odem doktoru -

Mislim da si skužio uzorak!
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 19-06-07, 09:57   #10 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 28-03-07
Godina: 15
Poruka: 361
Furious se izdvaja iz mase

A onda budemo otišao, hvala na savjetima!
i koliko sam čuo ne može se ostat bez testisa nego možeš ostat neplodan, što je još i gore!
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: rak testisa, samopregled testisa, tumor testisa

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 19:38.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112