Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Život u dvoje
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Život u dvoje Raspravljate o temi predbračni ugovor ili ništa od vjenčanja? u Društvo forumu; tarquino , po zakonu joj pripada pola svega stečenog za vrijeme braka. A moja perspektiva je perspektiva tipa čija prosječna veza ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 14-07-07, 16:33   #51 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju
Re: predbračni ugovor ili ništa od vjenčanja?

tarquino , po zakonu joj pripada pola svega stečenog za vrijeme braka.

A moja perspektiva je perspektiva tipa čija prosječna veza traje od 10 uvečer do 10 ujutro ... ja trkeljam bez ikakvog iskustva ozbiljne veze , a o braku da i ne govorimo.

Ali baš zbog toga ne mogu zamisliti sebe u braku s nekim u koga nemam 100% povjerenje. (ok , trenutno se ne mogu zamisliti u braku nikako )

I kolika god budala bio i dalje na brak gledam kao na nešto što bi trebalo biti jednom , za cijeli život ... a ne dok nam je zabavno.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 16:36   #52 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,192
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Ispravak: supružnici na jednake dijelove dijele imovinu stečenu radom za vrijeme braka

Na primjer, žena od svoje tetke u Americi naslijedi 50.000 dolara - to ne spada u zajedničku imovinu i ne dijeli se u slučaju razvoda

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 16:45   #53 (permalink)
dr.sc. Foruma

Ma dobro , to je sad stvar detalja i presedana ... mislim da je prilično jasno šta sam tarquinu želio reći ... a ako ćemo već u detalje tih 50000 nije stečeno nego naslijeđeno ... a po zakonima RH nasljedstvo (pa čak i ono što su unaprijed naslijedili) nisu dužni dijeliti sa supružnikom.
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 16:48   #54 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,940
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
A ljubav je šta? Čista apstrakcija neprovediva u praksi? Ljubav je čista poezija , leptirići šarenići , držanje za rukice ... a nije zajedničko stjecanje , formiranje obitelji , probijanje kroz život , međusobna potpora i emotivna i materijalna?
Mi se jaaaaakooo volimo i mazimo i pazimo ... ali kad dođe do materijalnog onda sorry draga/i svako sebi ... ili skraćeno - volim te jako , ali moja lova je na prvom mjestu.
Slažem se. To je ljubav. Ali u slučaju rastave sva ta gore nabrojanja stanja propadaju, pa zašto se onda ne osigurati...?! Ne razumjem.
Lova ne bi uopće trebala stajati između dvoje ljudi, a niti biti "svako sebi", ali kad je ravod u pitanju onda itekako treba "svako sebi" osigurati. Pošteno.

Citat:
I da se razumijemo , ja ne napadam predbračni ugovor , ne osuđujem ljude koji ga potpišu ... i više mi je nego jasno koliko brakova se danas raspada ... ali baš zbog toga ne vidim uopće smisla u sklapanju braka između dvoje ljudi koji nemaju apsolutno povjerenje jedno u drugo ... a predbračni je upravo sumnja.
Ti ne želiš razumjeti.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 16:52   #55 (permalink)
Drugarica učiteljica

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:

A moja perspektiva je perspektiva tipa čija prosječna veza traje od 10 uvečer do 10 ujutro ... ja trkeljam bez ikakvog iskustva ozbiljne veze , a o braku da i ne govorimo.
Zašto sam znala?

Citat:

Ali baš zbog toga ne mogu zamisliti sebe u braku s nekim u koga nemam 100% povjerenje. (ok , trenutno se ne mogu zamisliti u braku nikako )
Polako, ima cajta.

Citat:

I kolika god budala bio i dalje na brak gledam kao na nešto što bi trebalo biti jednom , za cijeli život ... a ne dok nam je zabavno.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 17:01   #56 (permalink)
women loving misogynist

damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Ma dobro , to je sad stvar detalja i presedana ... mislim da je prilično jasno šta sam tarquinu želio reći ... a ako ćemo već u detalje tih 50000 nije stečeno nego naslijeđeno ... a po zakonima RH nasljedstvo (pa čak i ono što su unaprijed naslijedili) nisu dužni dijeliti sa supružnikom.
Zato što to nije stečeno u braku radom. Upravo ovo "stečeno radom" je bitna odrednica imovine koja se dijeli, i one koja ostaje pojedinačna imovina svakog supružnika.

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 17:07   #57 (permalink)
dr.sc. Foruma

Da jedan uvjereni (mada licemjerni) anarhokomunist mora braniti instituciju braka pred zakletom katolkinjom ... pa to je majke mi tužno.

Kuda ide ovaj svijet.

Nisi mi odgovorila na najbitniji dio ... al` nema veze. Da se skužiti i iz onog dijela -
Citat:
To je ljubav. Ali u slučaju rastave sva ta gore nabrojanja stanja propadaju, pa zašto se onda ne osigurati...?!
Znači - dok nas smrt ne rastavi ... ili ne upoznam neku s većim sisama.

I da zaključimo ovu raspravu. Pravni sustav i obiteljski zakon RH jako su različiti od onog u SAD. A upravo su američki filmovi temelj za stvaranje mišljenja kod većine naših ljudi kad je predbračni u pitanju.

Ukratko , već obiteljski zakon u RH kaže da supružnici nisu dužni dijeliti imovinu koju su imali prije braka , a ni nasljedstvo , nego samo ono što je zajednički stečeno (radom , da me damf ne ispravlja ) za vrijeme braka.

S obzirom na to sklapanje predbračnog kod nas je još duplo veći izraz nepovjerenja i pomanjkanja predanosti braku u koji se stupa.
Odgovori sa citatom
Star 14-07-07, 17:18   #58 (permalink)
women loving misogynist

Ma ne, upravo suprotno. Predbračnim se ugovorom samo se izbjegava dugotrajno parničenje i dokazivanje pred sudom što je čije, tko je koliko radio i što je stekao radom a što nije...

Kužiš? U tome i jest bit predbračnog ugovora.

damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-07-07, 00:47   #59 (permalink)
Drugarica učiteljica

Citat:
Da jedan uvjereni (mada licemjerni) anarhokomunist mora braniti instituciju braka pred zakletom katolkinjom ... pa to je majke mi tužno.

Kuda ide ovaj svijet.
Možda miss teologinja živi u stvarnom svijetu, a mister Ibort u mašti
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 15-07-07, 00:57   #60 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,879
Wolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavanWolf-HR je slavan

Iborte- nije to ništa tužnije nego kada odvjetnik kaže da je predbračni ugovor dobar jer sprečava povlačenje po sudovima u slučaju rastave...
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: predbracni, predbracni ugovor, ugovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 04:07.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108