| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Život u dvoje Raspravljate o temi Uloga kuma/kume na vjenčanju? u Društvo forumu; Hvala Teica, ovo oko Crkve nije problem to sve znam i jasno je. Mene više zanima ov "svjetovna&... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #11 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 24-04-07 Lokacija: S Balkana... Godina: 29
Poruka: 3,561
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Hvala Teica, ovo oko Crkve nije problem to sve znam i jasno je. Mene više zanima ov "svjetovna" uloga, da ne bi moj kum bio čovjek koji se prvi napio i pao pod stol... ![]() |
| | |
| | #12 (permalink) |
| women loving misogynist Datum registracije: 20-11-05 Lokacija: Split Godina: 31
Poruka: 13,192
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Eto vidiš kako je Teica to lijepo obijasnila. Neke stvari nisam ni ja znao. Super. A šta se tiče ovog, neformalnog dijela kumstva - kum nema nekih unaprijed propisanih obaveza. Uglavnom ti pomaže pri organizaciji cijelog slavlja i to je to. Po nekoj logici, kum ti je najbolji prijatelj, osoba s kojom si najbliži, koji će tebi i tvojoj ženi bit od najveće pomoći kako pri cijelom procesu ženidbe (te žedaranja i lokanja tijekom ženidbe) tako i kasnije u životu.
__________________ Imam majicu na kojoj je ovaj natpis: NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT |
| | |
| | #13 (permalink) |
| Zauzeta Datum registracije: 04-07-04
Poruka: 5,291
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Ja sam jednom bila kuma i bilo je super ![]() Nabila sam užasne žuljeve na nogama zato sto sam cijelu vecer plesala. Uloga kume je da ide za mladom u toalet i drzi joj vjencanicu dok ova piški i da pleše na stolu i da odnese košaru sa kešom na sigurno ![]() Sigurno ima što nesto ozbiljnije, ali koga briga za to kad je taj dan stvoren za feštanje! |
| | |
| | #14 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 08-04-07 Godina: 22
Poruka: 116
![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Citat:
![]()
__________________ Who you tryin' to get crazy with ese? Don't you know I'm loco? | |
| | |
| | #15 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 18-04-07
Poruka: 14
![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Citat:
a znaš da sinjani mogu pojesti dobro a bosanci mogu dobro popit... počni štedit i ..... ne, nije mi te žao... ![]() | |
| | |
| | #16 (permalink) |
| štovatelj amaterskih čokoladnih očiju | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? citam puno bedastoca...nema veze...a u praksi nije bas tak.....crkva se malo povampirila pa bas i nije tak kak teica veli.....mozda bi trebalo...ali nije u praksi
__________________ ovo nije signal za prelazak na djelo (djeco, ne ponavljati kod kuće) ![]() a |
| | |
| | #17 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Citat:
(ipak ga ne mogu još udjeliti jer sam u 24 sata dao dosta rep+ova) ... sjetit ću se drugi putPa ima svećenika, konja i debila, kod nas koji nisu dozvolili da ženska bude kuma (svjedok) jer je pravoslavka. Mogla bi doći i održati pojedincima jedno predavanje. I da ja još dodam na ovo. I svećenik se ubraja samo u svjedoke, koliko laički znam. On, kako kaže Teica, ne udjeljuje sakramenat, nego to mladenci rade jedno drugome, kao vječni zavjet na ljubav u dobru ili zlu ... Meni to baš fino, idu mi na neku stvar ove moderne cure ili dečki koji kažu, što će mi to. Nije brak samo zbog j....., brak je potpora i kad je u životu teško, prema tome, svatko ima vremena odabrati osobu za sebe, ne letiti u brak na brzinu, nego se dobro upoznati s tom osobom. Kad se jednom odluči, nema više kajanja. To ostaje do smrti! ![]() | |
| | |
| | #18 (permalink) | ||
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 06-05-07 Lokacija: Split Godina: 30
Poruka: 2,707
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Citat:
Citat:
BravoSamo je svjedok na vjenčanju i to je to! Ne mora imat sakramente ni ništa! Uostalom kum ti je večinom najbolji prijatelj, a ja sam primjer da se nakon vjenčanja kum večinom makne od prijatelja! Razmišlja, a on je oženjen idem dalje! A ustvari ja sam ga izabra baš zbog toga da još više učvrstimo prijateljstvo!
__________________ Pogledajte ovu ženu, po meni najveća sex bomba ovih prostora! Preko 500 slika o njoj uživajte!Tina Ivanković | ||
| | |
| | #19 (permalink) | |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,940
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju? Citat:
Kanonsko pravo je od 1974 godine ne promjenjeno u tom pogledu. Stvar je samo bila što Crkva (mislim konkretno na svećenika u čijoj Crkvi su se supružnici vjenčavali) u komunizmu nije htjela uzimati pravoslavne da budu svjedoci, pošto se to uvijek povezivalo sa "špijunažom" . Ne pitaj Evo konkretan primjer. Moji roditelji kada su se vjenčavali početkom 80-ih, tata je htio kuma koji je bio Srbin (tj. pravoslavac), čak je bio i krizman u pravoslavnoj Crkvi. Fratar (franjevac) nije dopustio, sa naznakom da "nije dozvoljeno da kum bude Srbin". Što ja danas iz ove prespektive tumačim kao nedostatak znanja i možda strah. Prije par mjeseci mi se frend s godine (na faxu) vjenčavao i kum mu je bio pravoslavac koji je imao samo sakrament kršenja i to u pravoslavnoj Crkvi, nije bilo nikakvih problema i komplikacija. Samo je tražio krsni list. Stoga... ne znam što misliš pod tim "povampirila u zadnje vrijeme". Znam da nije, nego da su svećenici tj. klerici postali educiraniji i nemaju nikakvih strahova, čak šta više pristaju na sve opcije ukoliko su one u okviru kanonskog prava. Pošto ga jako dobro poznaju. Sad je praxa puno bolja nego prije. A ako se toga ne drži neki svećenik slobodno odeš kod drugog ili tom prvom doneseš "Zakonik kanonskog prava" (jedna malo podeblja knjiga) i u 4. knjizi ćeš naći sve odredbe vezane uz to. Zadnji Uredio teica : 11-05-07 u 08:53. | |
| | |
![]() |
| Tagovi: kum, kuma, vjencanje |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 04:01.