Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Život u dvoje
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Život u dvoje Raspravljate o temi Uloga kuma/kume na vjenčanju? u Društvo forumu; Hvala Teica, ovo oko Crkve nije problem to sve znam i jasno je. Mene više zanima ov "svjetovna&...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-05-07, 10:29   #11 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,561
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar
Re: Uloga kuma/kume na vjenčanju?

Hvala Teica, ovo oko Crkve nije problem to sve znam i jasno je. Mene više zanima ov "svjetovna" uloga, da ne bi moj kum bio čovjek koji se prvi napio i pao pod stol...
Dr Jekyll je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 15:48   #12 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,192
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Eto vidiš kako je Teica to lijepo obijasnila. Neke stvari nisam ni ja znao. Super.

A šta se tiče ovog, neformalnog dijela kumstva - kum nema nekih unaprijed propisanih obaveza. Uglavnom ti pomaže pri organizaciji cijelog slavlja i to je to.

Po nekoj logici, kum ti je najbolji prijatelj, osoba s kojom si najbliži, koji će tebi i tvojoj ženi bit od najveće pomoći kako pri cijelom procesu ženidbe (te žedaranja i lokanja tijekom ženidbe) tako i kasnije u životu.

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 15:53   #13 (permalink)
Zauzeta

Datum registracije: 04-07-04
Poruka: 5,291
mama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svima

Ja sam jednom bila kuma i bilo je super

Nabila sam užasne žuljeve na nogama zato sto sam cijelu vecer plesala.
Uloga kume je da ide za mladom u toalet i drzi joj vjencanicu dok ova piški i da pleše na stolu i da odnese košaru sa kešom na sigurno

Sigurno ima što nesto ozbiljnije, ali koga briga za to kad je taj dan stvoren za feštanje!
mama je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 22:49   #14 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 08-04-07
Godina: 22
Poruka: 116
nestabilan se izdvaja iz masenestabilan se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: daidza Pogledaj Poruke
Mislim da spada

Čestitam na skoroj uženidbi

A uloga kuma na vjenčanju je da:

Okiti auto
Dočeka goste
Dočeka muziku
Glumi taksistu mladencima
Plati vjenčanje
Održi govor
Pjeva za cipelu
Kod mlade odglumi ono dogovaranje
Bude zamazan tortom ni kriv ni dužan
Prije vjenčanja pomaže sve urediti
Svi ga svatovi zovu i bombardiraju glupim pitanjima
Kupi poklon
Kupi uz poklon onu košaru i šta već ide uz to
Itd

Uloga kume je da kupi poklon

Eto Ima još ali vjerujem da ti je ovo dosta
Hvala na upozorenju .... upravo sam reka prijatelju da se jednog dana niti ne trudi pitat me oču li mu bit kum na vjenčanju!!!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 23:44   #15 (permalink)
Starter

Datum registracije: 18-04-07
Poruka: 14
sevdah se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: nestabilan Pogledaj Poruke
Hvala na upozorenju .... upravo sam reka prijatelju da se jednog dana niti ne trudi pitat me oču li mu bit kum na vjenčanju!!!
to ti misliš. pošto ti znam materijalno dobro boljenego ti, nećeš se imati na šta izvući i bit ćeš mi kum. jer tebe najviše mrzim i zelim da bankrotiraš i bit ćeš mi kum, jade.
a znaš da sinjani mogu pojesti dobro a bosanci mogu dobro popit...
počni štedit i ..... ne, nije mi te žao...
sevdah je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 23:53   #16 (permalink)
štovatelj amaterskih čokoladnih očiju

Datum registracije: 28-09-05
Poruka: 2,977
VanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavanVanderHook je slavan
Pošalji poruku preko AIM-a korisniku VanderHook Pošalji poruku preko MSN-a korisniku VanderHook

citam puno bedastoca...nema veze...a u praksi nije bas tak.....crkva se malo povampirila pa bas i nije tak kak teica veli.....mozda bi trebalo...ali nije u praksi
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 08:55   #17 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 12-10-06
Godina: 28
Poruka: 1,400
zeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobarzeljonar je stvarno dobar
Pošalji poruku preko Skype-a korisniku zeljonar

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Evo malo da nekaj kažem za kumove i kume na vjenčanju.

Za Crkvu (Latinsku):
Po kanonskom pravu to nisu kumovi nego samo SVJEDOCI koji (logično) svjedoče da je brak sklopljen. Njihova glavna uloga je da VIDE da su supružnici izgovorili "da". Sakrament ženidbe daju žena i muškarac jedno drugome, nikakav biskup, svećenik... Oni su isključivo zaduženi za sv. Misu koja se odvija u sklopu ženidbe. Tako da svećenik treba biti prisutan na dodjeljivanju tog sakramenta, međutim nije ključna figura.
Svjedoci (ili kako volimo reći "kumovi") na vjenčanju (u kat. Crkvi) ne moraju imati sakrament sv. Potvrde (iliti krizme) nego samo krštenje. To krštenje može biti obavljeno u pravoslavnoj ili protestanskoj Crkvi. Nebitno je. Isključivo mora biti kršten.

Kumovi su samo na krštenju i potvrdi, oni uz to što svjedoče da je sakrament primljen zaduženi su i za "odgajanje u vjeri". Moraju imati sakrament sv. Krštenja, Potvrde i ako žive u braku onda i sakrament sv. Ženidbe (naglašavam- sakrament).
REPINA ZA OVAKVO ZNANJE!!! (ipak ga ne mogu još udjeliti jer sam u 24 sata dao dosta rep+ova) ... sjetit ću se drugi put

Pa ima svećenika, konja i debila, kod nas koji nisu dozvolili da ženska bude kuma (svjedok) jer je pravoslavka. Mogla bi doći i održati pojedincima jedno predavanje.
I da ja još dodam na ovo. I svećenik se ubraja samo u svjedoke, koliko laički znam. On, kako kaže Teica, ne udjeljuje sakramenat, nego to mladenci rade jedno drugome, kao vječni zavjet na ljubav u dobru ili zlu ...
Meni to baš fino, idu mi na neku stvar ove moderne cure ili dečki koji kažu, što će mi to. Nije brak samo zbog j....., brak je potpora i kad je u životu teško, prema tome, svatko ima vremena odabrati osobu za sebe, ne letiti u brak na brzinu, nego se dobro upoznati s tom osobom. Kad se jednom odluči, nema više kajanja. To ostaje do smrti!

Tema od 10000 poruka
zeljonar je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-05-07, 00:41   #18 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 06-05-07
Godina: 30
Poruka: 2,707
hajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznathajduk1991 će uskoro biti poznat

Citat:
Pravi autor: VanderHook Pogledaj Poruke
onna i on hrvati....hehehe....zekam se....nema recepta , sve je individualno...ali moj osobni recept za dug i skladan brak je definitivno spremnost na kompromis....bez toga je banana ....svak vuce na svoju stranu i ne zeli se prilagodit partneru i to je pocetak kraja......

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Evo malo da nekaj kažem za kumove i kume na vjenčanju.

Za Crkvu (Latinsku):
Po kanonskom pravu to nisu kumovi nego samo SVJEDOCI koji (logično) svjedoče da je brak sklopljen. Njihova glavna uloga je da VIDE da su supružnici izgovorili "da". Sakrament ženidbe daju žena i muškarac jedno drugome, nikakav biskup, svećenik... Oni su isključivo zaduženi za sv. Misu koja se odvija u sklopu ženidbe. Tako da svećenik treba biti prisutan na dodjeljivanju tog sakramenta, međutim nije ključna figura.
Svjedoci (ili kako volimo reći "kumovi") na vjenčanju (u kat. Crkvi) ne moraju imati sakrament sv. Potvrde (iliti krizme) nego samo krštenje. To krštenje može biti obavljeno u pravoslavnoj ili protestanskoj Crkvi. Nebitno je. Isključivo mora biti kršten.

Kumovi su samo na krštenju i potvrdi, oni uz to što svjedoče da je sakrament primljen zaduženi su i za "odgajanje u vjeri". Moraju imati sakrament sv. Krštenja, Potvrde i ako žive u braku onda i sakrament sv. Ženidbe (naglašavam- sakrament).
Bravo
Samo je svjedok na vjenčanju i to je to!
Ne mora imat sakramente ni ništa!
Uostalom kum ti je večinom najbolji prijatelj, a ja sam primjer da se nakon vjenčanja kum večinom makne od prijatelja!
Razmišlja, a on je oženjen idem dalje!
A ustvari ja sam ga izabra baš zbog toga da još više učvrstimo prijateljstvo!
Odgovori sa citatom
Star 11-05-07, 08:50   #19 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,940
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: VanderHook Pogledaj Poruke
citam puno bedastoca...nema veze...a u praksi nije bas tak.....crkva se malo povampirila pa bas i nije tak kak teica veli.....mozda bi trebalo...ali nije u praksi
Ne znam što točno misliš u ovom konkretnom primjeru i time što kažeš da se "povampirila". Mislim da se baš u zadnjih par godina (od 1991) liberalizirala po tom pitanju.
Kanonsko pravo je od 1974 godine ne promjenjeno u tom pogledu. Stvar je samo bila što Crkva (mislim konkretno na svećenika u čijoj Crkvi su se supružnici vjenčavali) u komunizmu nije htjela uzimati pravoslavne da budu svjedoci, pošto se to uvijek povezivalo sa "špijunažom" . Ne pitaj

Evo konkretan primjer. Moji roditelji kada su se vjenčavali početkom 80-ih, tata je htio kuma koji je bio Srbin (tj. pravoslavac), čak je bio i krizman u pravoslavnoj Crkvi. Fratar (franjevac) nije dopustio, sa naznakom da "nije dozvoljeno da kum bude Srbin". Što ja danas iz ove prespektive tumačim kao nedostatak znanja i možda strah. Prije par mjeseci mi se frend s godine (na faxu) vjenčavao i kum mu je bio pravoslavac koji je imao samo sakrament kršenja i to u pravoslavnoj Crkvi, nije bilo nikakvih problema i komplikacija. Samo je tražio krsni list.

Stoga... ne znam što misliš pod tim "povampirila u zadnje vrijeme". Znam da nije, nego da su svećenici tj. klerici postali educiraniji i nemaju nikakvih strahova, čak šta više pristaju na sve opcije ukoliko su one u okviru kanonskog prava. Pošto ga jako dobro poznaju. Sad je praxa puno bolja nego prije.
A ako se toga ne drži neki svećenik slobodno odeš kod drugog ili tom prvom doneseš "Zakonik kanonskog prava" (jedna malo podeblja knjiga) i u 4. knjizi ćeš naći sve odredbe vezane uz to.

Zadnji Uredio teica : 11-05-07 u 08:53.
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-05-07, 15:55   #20 (permalink)
Zauzeta

Datum registracije: 04-07-04
Poruka: 5,291
mama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svimamama je poznat svima

Recimo mene nitko nije pitao koje sam vjere, niti tražio od mene krsni list, ma nikakvu potvrdu....samo da potpisem u crkvi.
mama je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: kum, kuma, vjencanje

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 04:01.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108