Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Život u dvoje
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Život u dvoje Raspravljate o temi Život u dvoje - upravljanje finacijama u Društvo forumu; Molim iskusnije članove da mi iznesu svoja iskustva/stavove u pogledu navedenog. Kako dogovoriti najefikasniji i najpravedniji način raspodjele i ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 31-10-07, 08:18   #1 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 21-03-07
Godina: 28
Poruka: 399
maxie se izdvaja iz masemaxie se izdvaja iz mase
Život u dvoje - upravljanje finacijama

Molim iskusnije članove da mi iznesu svoja iskustva/stavove u pogledu navedenog.

Kako dogovoriti najefikasniji i najpravedniji način raspodjele i trošenja novca u zajedničkom kućanstvu?

U mom slučaju oboje imamo slična primanja s time što se moja plaća reže za cca 40% ratom kredita u kojemu zajedno živimo. Auto vozim ja i plaćam sve troškove vezano uz njega.
ponestalo perja.
maxie je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 09:09   #2 (permalink)
mali debeli dioničar

Avatar od korisnika fat_boy_slim

Datum registracije: 24-09-05
Poruka: 6,929
fat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosanfat_boy_slim ima na što biti ponosan
Re: Život u dvoje - upravljanje finacijama

evo da nešto kažem u vezi ove teme jer je interesantna (barem meni) a i u običnom razgovoru s ljudima se često potegne ova tema

kao prvo i najvažnije da u zajedničkom životu postoji JEDAN budžet jer samo tako se može postići nešto, bez obzira na veličinu primanja dvoje ljudi...samo tako kućanstvo (obitelj) može ići naprijed
nikad ne znaš šta se može desiti...možeš neko od vas ostati bez posla na neko vrijeme pa će ovaj drugi morati preuzeti teret na svoju plaću u tom periodu

znači sjedne se za sto, vide se koliki je prihod kućnog budžeta, zajednički prihod, i onda se podijele rashodi ovisno koliko ko može, koliko ko je u plusu odnosno minusu na računu

u tvom slučaju ako ti plaćaš kredit i ako plaćaš troškove auta onda partner može plaćeti npr. režije i neke druge kućne troškove (npr. hranu)
ali ponavljam to je sve stvar dogovora između vas dvoje i vaše financijske situacije
jer ako nema dogovora, ako ima svak svoj novčanik i nije ga baš previše briga
kako drugi troši...bojim se da tu nema budućnosti

ovo što sam napisao mislio sam prvenstveno za krupne troškove (stan, auto i sl.)
za stvar od 100-200kn nije baš potreban razgovor od 2 sata ...
mada znam i ljude koji i to rade jer su u izrazito teškoj financijskoj situaciji pa mi je onda to i razumljivo
fat_boy_slim je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 09:12   #3 (permalink)
Purger

Datum registracije: 24-12-05
Godina: 31
Poruka: 9,601
sahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svimasahasa je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku sahasa

Kod mene se zna ko piša stoječki

Šalim se

Stavljaju se pare na kup i plaća se sve kaj se treba platit a onda od ostatak dijelimo
Uglavnom,dogovaramo se oko svega...

O Boze fala ti, kaj purgeri smo mi
o kako bi vi sretni bili da ste purgeri

PRAVILA PONAŠANJA
sahasa je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 11:07   #4 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,557
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Ja samo znam da se meni ne bi trebao dati u ruke kućni buđet.

Brzo bi ja to profučkala, pa makar gladovala.
Kad jednostavno ne mogu imati nad kontrolom sebe ako ugledam nešto "što mi jako hitno treba jer nemam ništa za obući"
ritam ti lijepe za noge
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 11:17   #5 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 27-02-07
Godina: 44
Poruka: 3,376
anthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svimaanthlon je poznat svima
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku anthlon Pošalji poruku preko Skype-a korisniku anthlon

Kaže stara narodna da "žena drži tri ćoška kuće".

Zar joj pod tim teretom treba još i novčanik u džepu?

To bi joj stvarno bilo previše.

Rekoše lijepo dečki: jedan briktaš u obitelji (ne nužno i fizički samo jedan) i razgovor i dogovor.

P.S. Savjet dečkima: redovito kontrolirajte koševe za otpatke jer ćete često tamo naći račun ili etiketu sa neke nove krpice i neće vam moći prodati foru - "Pa to mi je od prije, otkad to imam, ti ništa ne zamjećuješ ....."
Koliko sam puta to popušio dok se nisam opametio.
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 11:30   #6 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Poruka: 4,557
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Vjeruj mi tu razinu sam već prošla. Etikete i slično stavljam u jednu kutiju koju držim na dnu ormara, preko stvari. Pa ako mi se nekaj raspori, ošteti i sl. da imam za reklamirati. A kad se toga nakupi onda neprimjetno bacim u kantu za smeće.

Nikome ne pada na pamet roviti u kontejneru
A ne pada i njemu na pamet roviti po mojoj obleki.
ritam ti lijepe za noge
teica je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 11:46   #7 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: fat_boy_slim Pogledaj Poruke
evo da nešto kažem u vezi ove teme jer je interesantna (barem meni) a i u običnom razgovoru s ljudima se često potegne ova tema

kao prvo i najvažnije da u zajedničkom životu postoji JEDAN budžet jer samo tako se može postići nešto, bez obzira na veličinu primanja dvoje ljudi...samo tako kućanstvo (obitelj) može ići naprijed
nikad ne znaš šta se može desiti...možeš neko od vas ostati bez posla na neko vrijeme pa će ovaj drugi morati preuzeti teret na svoju plaću u tom periodu

znači sjedne se za sto, vide se koliki je prihod kućnog budžeta, zajednički prihod, i onda se podijele rashodi ovisno koliko ko može, koliko ko je u plusu odnosno minusu na računu

u tvom slučaju ako ti plaćaš kredit i ako plaćaš troškove auta onda partner može plaćeti npr. režije i neke druge kućne troškove (npr. hranu)
ali ponavljam to je sve stvar dogovora između vas dvoje i vaše financijske situacije
jer ako nema dogovora, ako ima svak svoj novčanik i nije ga baš previše briga
kako drugi troši...bojim se da tu nema budućnosti

ovo što sam napisao mislio sam prvenstveno za krupne troškove (stan, auto i sl.)
za stvar od 100-200kn nije baš potreban razgovor od 2 sata ...
mada znam i ljude koji i to rade jer su u izrazito teškoj financijskoj situaciji pa mi je onda to i razumljivo

uf,uf,....toliko mi kombinacija pada na pamet i argumenata za i protiv...ne znam gdje bih počeo...

S jedne strane zajednički budžet je svakako preporučljiv. Međutim tu je teren jako sklizav. Što ako on zarađuje 2X više od nje? Je li u redu da ona raspolaže onime što je on zaradio? Možda čak i jest. Dalje. Tko će preuzeti odgovornost za odlučivanje o trošenju? Ako je novac zajednički a jest, onda bi se i odluke o trošenju trebale donositi zajednički a problem je ako ona recimo ima naviku trošiti na krpice i biti cijeli život u minusu, a on zna štediti/gleda svaku kunu i svaki mjesec nešto odvaja na stranu. Hoće li se ona pomiriti s time da si više niti za svoje novce ne može priuštiti ono što bi željela? Teško je pronaći kompromis. Mislim da tu može doći do velikih problema i do separacije budžeta - svak sebi.

Uzmimo hipotetski da dođe do razdvajanja budžeta i svatko raspolaže sa svojim novcima kako želi. Ona nastavi starim tempom trošenja, sve zarađeno odmah spiska na gluposti ne razmišljajući o sutra, a on vrijedno štedi i jede parizer za doručak da bi si mogao jednog dana priuštiti veći stan, vikendicu, bolji auto...što na kraju i bi.

I zlu ne trebalo dođe jednog dana do rastave braka i što kaže zakon? Svakome pola. Je li to u redu? Pola njoj koja je živjela rasipnički ko kraljica i pola njemu koji se odricao svega živoga da bi si priuštio neke malo vrijednije i dugoročnije stvari.
Nije fer.

Kažeš ako ja plaćam kredit za stan ona bi mogla plaćati režije. Svakako. Jedino činjenica što je stan moj a ne zajednički (a time i kredit) možda stavlja mali upitnik na to....
ponestalo perja.

Zadnji Uredio maxie : 31-10-07 u 11:50.
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 13:39   #8 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 18-02-07
Poruka: 2,510
Nefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavanNefertiti je slavan

Njegova plaća je barem duplo veća od moje, ali smo to napravili ovako......ja plaćam sve račune i kredite, kupujem hranu i špeceraj, a ono što on zaradi zapijemo...

Šalim se. Ne opterećujem se s financijama-što je moje, njegovo je i obrnuto. Istina je jedino da ja svoju plaću razjebem prije pa onda uzimam njegovu!
-and MY way, which is really the WRONG way, only faster!
Nefertiti je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 14:08   #9 (permalink)
Regularni forumas

Citat:
Pravi autor: Nefertiti Pogledaj Poruke
Šalim se. Ne opterećujem se s financijama-što je moje, njegovo je i obrnuto. Istina je jedino da ja svoju plaću razjebem prije pa onda uzimam njegovu!
Očito se vremena mijenjaju. Nekada su muškarci bili ti koji su uništavali kućni proračun...po birtijama uglavnom.

Pričao sam s dosta frendova o tome i u većini slučajeva ženska strana je ta koja relativno manje zarađuje, ali brate mili DEBELO više troši....
Komadi su im uglavnom u minusu a oni su ti koji se opterećuju što i kamo s novcima.

S jedne strane komadi troše puno, a s druge strane traže od tebe da budeš gentleman i muško i priuštiš im sve ono što one misle da zaslužuju ali si eto same ne mogu priuštiti. A najgore je kad ti još počnu zvocati da si škrt i proračunat. Hej! Zar novci rastu na granama?

Nismo svi Moby Dickani.
A niti ste vi sve Vlatke....
ponestalo perja.
maxie je offline  
Odgovori sa citatom
Star 31-10-07, 14:55   #10 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 14-08-07
Poruka: 2,576
Dar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auruDar1 ima spektakularnu auru

Citat:
Pravi autor: maxie Pogledaj Poruke
Što ako on zarađuje 2X više od nje? Je li u redu da ona raspolaže onime što je on zaradio?
Da. U redu je, ako raspolaže. Ako rasipava, onda nemate šta tražit zajedno

Citat:
Teško je pronaći kompromis. Mislim da tu može doći do velikih problema i do separacije budžeta - svak sebi.
Za mene je separacija budžeta dokaz da dvoje ljudi nije jedno za drugo

Citat:
...dođe jednog dana do rastave braka i što kaže zakon? Svakome pola. Je li to u redu?
Da. U redu je. Po zakonu, sve što je stečeno u braku, je zajednička imovina. Ako ti ne odgovara taj zakon, to je dokaz da nisi spreman za zakonsku vezu sa tom osobom.

Citat:
...činjenica što je stan moj a ne zajednički....
Kome je to činjenica, nije spreman za zajednički život.

(ovo je moje mišljenje, a ne savjet bilokome)

Zadnji Uredio Dar1 : 31-10-07 u 14:59.
Dar1 je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: finacije, zivot u dvoje

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 20:23.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103