Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Liberalna demokracija ugrožena čak i tamo gdje se činilo da se trajno ukorijenila

Ako date državi previše moći i kontrole nad društvom, imate despotizam. Ako učinite državu slabom naspram društva, dobit ćete anarhiju. Postoji samo 'uzak koridor' između te dvije distopije koji je samo nekolicina zemalja, uglavnom na industrijaliziranom Zapadu, uspjela pronaći.U romanu Crvene ptice Mohammeda Hanifa, američki pilot bombarder razbije avion u arapskoj pustinji i zaglavi među lokalnim stanovništvom u obližnjem izbjegličkom kampu. S lokalnim vlasnikom trgovine upusti se u razgovor o lopovima. "Naša vlada je najveći lopov", on objašnjava. "Ona krade od živih, a krade i od mrtvih". Vlasnik trgovine kaže: "Hvala Bogu, mi nemamo takvih problema. Mi samo krademo jedni od drugih".

Ova kratka epizoda otprilike sažima ključnu poruku nove knjige autora Darona Acemoglua i Jamesa Robinsona pod nazivom Uzak ...
  • 1
  • +

Komentari

Top Lista

Top Medijski partneri - Gospodarstvo

Top Surferi - Gospodarstvo

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj