Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

lika-online.com: profil izvora

63.46% popularnih
Sakupljenih linkova:3960
Popularnih:63.46%
Pozitivnih glasova:98
Primljenih komentara:0
 • Bajkerska karavana u Gospiću
  Bajkerska karavana u Gospiću
  Splitska 4. gardijska brigada danas slavi 24.  obljetnicu prvog postrojavanja. Tim povodom  su članovi  Moto kluba veterana 4. gbr.  obišli 24 grada kako bi odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.  Jučer su tijekom  poslijepodneva   bajkeri, članovi Moto kluba veterana 4. gbr.  prošli kroz Ličko-senjsku županiju. U Gospiću su ih primili  predstavnici Županije i članovi Kluba ratnih veterana 9. gardijske brigade. Tom su prigodom položeni  vijenci,  zapaljene svijeće  i kazivane molitve kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića.  Danas se završava moto-karavana Moto kluba veterana 4. gardijske brigade koji su za 24. obljetnicu svoje brigade posjetili 24 hrvatska grada kako bi odali počast suborcima poginulim u Domovinskom ratu. Karavana je započela i završava u Splitu, a kretala se duž cijele nekadašnje bojišnice, od Vukovara do Dubrovnika. H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 10 sati u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Uz ispit i edukacija o minama
  GOSPIĆ-Polovica od četrdesetak kandidata koji su polagali ribolovni ispit prošla je i edukaciju o opasnostima zaostalih minsko eksplozivnih sredstava koju je organizirao Sportsko ribolovni savez Ličko senjske županije u suradnji s gospićkim Crvenim križem i SRU Lika iz Gospića. Inače, ovaj ispitni rok je među posljednjima po „starom“ pravilniku jer je novi, strožiji,  prolongiran za početak srpnja ove godine. Inače,  Ličko senjski ribolovni savez je jedini u Hrvatskoj koji provodi ovu edukaciju namijenjenu najmlađim članovima. L.O.  
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 11 sati u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Zlatni medo odlazi u Dubrovnik
  Zlatni medo odlazi u Dubrovnik
  LOVINAC- Da konac djelo krasi moglo bi se reći i za ovaj dio lovne sezone u LD „Cvituša“ iz Lovinca. U lovištu Vrh jelovi, predio Resnik, pao je sinoć zlatni medo! Sa zatvorene čeke kapitalnu zvijer ustrijelio je lovac dr. Mario Čurlin iz Dubrovnika. Smrtonosni pogodak došao je iz karabina kalibra 30-06 i gorostas je, po lovačkoj terminologiji, „pao u vatri“. U pratnji gosta s juga bio je iskusni lovac i lovočuvar Petar Vrkljan. Komisiju za procjenu trofeja predvodio je Milan-Mišo Zalović koji je nakon kraćeg pregleda lovine neslužbeno konstatirao da je riječ o trofeju u kategoriji zlata, vrijednosti od 340,7 točaka. U LD „Cvituša“ s ponosom ističu kako je ovo drugi zlatni, od tri medvjeda, koliko iznosi ovogodišnja odstrjelna kvota, pa se nameće zaključak kako se u ovom lovištu doista dobro gospodari pod predsjednikovanjem Ivice Prpića. Naime trofeji u „Cvituši“ su česti u svim vrstama divljači. Lovci i dalje vam dobra kob! L. O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 20 sati u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Članovi Ruxa opet ruše rekorde!!!
  Članovi Ruxa opet ruše rekorde!!!
  Rux Team Klub Gospić nastavio je po starom. U njihovom slučaju to znači da se i dalje nižu sjajne pobjede i da u njihovom slučaju nema iznenađenja. Zadnje Međunarodno takmičenje u Vukovaru, disciplina bench press, ili takozvani potisak s klupe, opet je Ličane okitilo kolajnama. Hrvoje Rogić je sve potukao i bio apsolutni pobjednik među juniorima. Svih 8 natjecatelja koliko ih je RUX poveo iz Grada heroja u Grad heroj, ostali su zapaženi po nevjerojatnim podvizima. U ekipi su bile i 3 djevojke. Antonela Perković nastupila je po prvi put na ovakvom natjecanju u kategoriji do 47 kg i 18 godina, a podigla je 40 kilograma „bench“ i osvojila 1. mjesto i tako postavila državni rekord u toj kategoriji. Nikolini Grbac ovo je također bilo prvo natjecanje u kategoriji do 57 kg. Podigla je 50 kg bench i osvojila 2. mjesto na takmičenju. Treća Ličanka bila je Marija Tonković koja je postavila novi državni rekord, osvojila 1. mjesto u kategoriji do 63 kg senior jer je podigla 43 kg bench . Antonio Jelinic-Ćiban najmlađi je natjecatelj Rux Teama i bilo mu je ovo prvo natjecanje. U kategoriji do 59 kg kadet, sa 17 godina srušio je državni rekord podigao 87.5 kg bench i dakako osvojio 1. mjesto! Mario Jovanović osvojio je 1. mjesto i također srušio državni rekord u kategoriji do 74 kg junior jer je podigao bench 130 kg. Hrvoje Rogic s početka ove priče, osvojio je 1. mjesto, postavio novi državni rekord u kategoriji do 83 kg junior jer je podigao impresivnih 152.5 kg bench. Alen Borčić u kategoriji do 120 kg senior osvojio je 2. mjesto podigavši 170 kg bench. Predsjednik kluba Marijo Rukavina-Rux skromno dodaje da članove kluba čekaju novi izazovi, naporni treninzi i novi državni rekordi. -Nastavljamo dalje s pripremama za Međunarodno natjecanje u Đurđevcu koje se održava 28. lipnja. Ovo je sjajna ekipa i obećavamo nove rekorde i izlazak na natjecanja s nekoliko novih natjecatelja „Rux teama“!!! L. O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 21 sat u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Obnova fontane
  Obnova fontane
  GOSPIĆ – Nakon 10 godina od postavljanja fontana Vile Velebita na Trgu Stjepana Radića dobiva ovih dana novu patinu. Led, kiša, velike vrućine i ostale atmosferske pojave mjestimično su uništili veziva i fuge, a u unutrašnjosti fontane nakupilo se podosta kamenca. Zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan obišao. je radilište i zanimao se za tijek radova. -Grad Gospić svake godine u svojem Proračunu planira sredstva za Program realizacije održavanja javnih površina i komunalne infrastrukture. Za održavanje javnih površina, drvoreda, parkova i ostalih sadržaja poput ove fontane, svake se godine izdvoji oko 2 milijuna kuna. Ove poslove sukladno ugovoru obavlja „Komunalac“ i njegovi poslovni partneri, rekao nam je zamjenik Biljan. Kod fontane smo zatekli radnike zagrebačkog poduzeća „Aral kamen“ koje je i izgradilo ovaj sadržaj. Fontana na sreću nema fizičkih oštećenja, a upravo su u tijeku radovi na uklanjanju kamenca. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Natalija Božičević izabrana za ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera
  “Pred ravnateljicom Nacionalnog parka Plitvička jezera odgovoran je posao. Vodit će jedan od naših najpoznatijih nacionalnih parkova i zajedno s ostalim ravnateljima raditi na ostvarenju cilja da parkovi postanu pokretači održivog razvoja široke regije koja ih okružuje.Protekle tri godine intenzivno ulažemo u zaštićena područja. Zajedno s ravnateljima ulažemo u razvoj turističkih sadržaja i što boljoj ponudi za posjetitelje jer jedino to omogućava rast broja posjetitelja bez ugrožavanja temeljnih fenomena pojedinog parka. No jednako je važno da to omogućava i razvoj lokalne zajednice – obiteljskih gospodarstava, poljoprivrednih i uslužnih sadržaja. ”–rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom imenovanja Natalije Božičević novom ravnateljicom Nacionalnog parka Plitvička jezera. Natalija Božičević, diplomirana ekonomistica, izabrana je za ravnateljicu Nacionalnog parka Plitvička jezera na razdoblje od četiri godine. Na natječaj je pristiglo dvanaest prijava kandidata, a u postupku izbora kao najbolji kandidat istaknula se Natalija Božičević,dosadašnja vršiteljica dužnosti. Njezino dosadašnje profesionalno iskustvo u Nacionalnom parku Plitvička jezera, stručno zvanje i vizija razvoja Parka izdvojili su Nataliju Božičević među kandidatima. Natalija Božičević tijekom radnog staža obnašala je više odgovornihrukovodećih funkcija u raznim poslovnim jedinicama Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“ u kojoj je zaposlena od 1999. godine. Od kraja 2013. vodila je Javnu ustanovu kao vršiteljica dužnosti u čijem mandatu su pokrenuti projekti s ciljem razvoja infrastrukture i turističke ponude Parka. Ove sezone biti će otvoren restoran „Lička kuća“ koji je 2012. stradao u požaru.Radovi na obnovi vrijedni su nešto više od 7 milijuna kuna i pri samom su kraju. “Zahvaljujem ministru Zmajloviću na povjerenju i vjerujem da ću uz njegovu podršku moći ubrzativelike projekte koje radimo u parku u suradnji s Ministarstvom.Plitvice su najpoznatiji nacionalni park na kojeg smo s pravom ponosni svi u Hrvatskoj. Plitvice su pored toga i svjetski prepoznata lokacija, u pravom smislu riječi jedan od najjačih hrvatskih brendova. Ponosna sam što ću sljedeće četiri godine brinuti o njihovom održivom razvoju i svjesna odgovornosti i visokih očekivanja koja je Ministar postavio. “ –rekla je Natalija Božičević. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • 6. Dani Dječjeg vrtića „Travica“  Senj
  Protekli tjedan, u vrijeme obilježavanja Dana Grada Senja, Dječji vrtić „Travica“ organizirao je 6. Dane Dječjeg vrtića. Bogati program, kojeg su osmislile djelatnice Dječjeg vrtića, započeo je u utorak dramatizacijom priče Crvenkapica, koju su odglumile odgajateljice za djecu polaznike vrtića. U srijedu su radionicom „Igračke nekad – djeca danas“ odgajateljice pokušale djeci dočarati kako su se djeca igrala nekada kada nije bilo ovoliko igračaka kao sada. Nakon radionice otvorena je izložba fotografija  u prostorijama Dječjeg vrtića na kojoj je kronološki prikazan rad vrtića od 1975. godine, kada je vrtić započeo sa radom, do danas. U četvrtak je u vrtiću bio dan rezerviran za bake i djedove, u svakoj odgojnoj skupini bake i djedovi koji rade ili su radili neke zanimljive poslove družili su se s djecom i podijelili sa njima svoje znanje, što je djeci bilo jako zanimljivo. U poslijepodnevnim satima održana je prezentacija projekta „Različitosti“ u koji su bile uključene sve odgajateljice i djeca ovogodišnji predškolci. Projekt su marljivo pripremali od listopada prošle godine, a u samim pripremama su sudjelovala i djeca ostalih dobnih skupina. Pouka cijelog projekta je djecu, a i nas odrasle potaknuti da budemo  tolerantni prema svima, bez obzira koliko različiti bili. Roditelji su bili pozvani sudjelovati u svim aktivnostima koje su se odvijale toga tjedna. Poseban naglasak stavljen je na obilježavanje  40. godina predškolskog odgoja u Gradu Senju.  Dječji Vrtić u Senju službeno je započeo sa svojim  radom 1975. godine, ali stariji sugrađani pamte da je  i ranije postojala tradicija odgojno obrazovnog rada kroz razne ustanove.  Sve do 1997. Dječji vrtić je djelovao u sklopu Osnovne škole, nakon čega se osamostalio i postao zasebna ustanova Grada Senja. Od tada nosi naziv „Travica“ . Zbog velike brojnosti djece Grad Senj je 2000. god. omogućio dogradnju postojećeg vrtića , tako da danas vrtić ima 6 odgojnih skupina, s kapacitetom za 130 djece , a o djeci se brine 20 zaposlenika. Kao kruna događanjima povodnom  6. Dana vrtića održana je priredba, na kojoj su uz brojne posjetitelje, roditelje i djecu, bili prisutni zamjenica župana Ivana Tomaš, zamjenik župana Sanjin Rukavina, gradonačelnik Grada Senja Darko Nekić, delegacija grada Sorbier iz Francuske te bivši i sadašnji zaposlenici Vrtića. Prigodnim programom kojeg su odgajateljice pripremile s predškolcima, te tortom povodom proslave obljetnice, zaključen je predivan tjedan prepun događanja u čiju je pripremu uloženo puno  truda, volje i ljubavi. I.Ž.  
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Skup zajedništva – 100% za Hrvatsku
  Branitelji iz Ličko-senjske županije pridružuju sa pozivu hrvatskih domoljuba na“ Skup zajedništva – 100% za Hrvatsku“. Na skupštini Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Ličko-senjske županije održanoj 25.travnja 2015.g.odlučeno je da sve članice stožera daju potporu ovom skupu te da URV 9.gbr.“VUKOVI“bude nositelj organizacije odlaska branitelja sa područja naše županije na skup zajedništva koji će se održati 02.svibnja ove godine u Zagrebu. Polazak autobusa je  02. svibnja u 14.00 sati sa autobusnog kolodvora u Gospiću na relaciji Gospić-Perušić-Otočac-Zagreb a povratak je nakon završetka programa oko 24.00 sati. Prijevoz je besplatan a broj mjesta je ograničen. Molimo zainteresirane da se prijave najkasnije do četvrtka 30.travnja kod predsjednika udruge Milana Franića kontakt tel. 099 8596215. A.Š./L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • U Brinju će graditi reciklažno dvorište
  U Brinju će graditi reciklažno dvorište
  Na sjednici Općinskog vijeća Brinja prihvaćena je Odluka o kupnji zemljišta za potrebe izgradnje reciklažnog dvorišta. Tom je odlukom kupljeno zemljište k.č.br. 1076/3 površine 921 hvati k.o.Brinje. Kako doznajemo u Općini Brinje, slijede poslovi vezani za izradu projekte dokumentacije te ishođenje dozvola nakon čega će se pristupiti poslovima građenja reciklažnog dvorišta. Sredstva za izradu projektne dokumentacije i građenje reciklažnog dvorišta, prikupit će se korištenjem sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na sjednici općinskog vijeća, donijeta je i Odluka o izradi III. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Brinje u svrhu ostvarivanja preduvjeta za izgradnju reciklažnog dvorišta za odlaganje komunlanog otpada. Reciklažno dvorište u Općini Brinje temeljem projekta u skladu je s osnovnim načelima Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o održivom gospodarenju otpadom, ciljevima Strategije gospodarenja otpadom RH i Nacionalne Stratgije zaštite okoliša, kao i europskim smjernicama i standardima zaštite okoliša. Istim se omogućuje prikupljanje različitih vrsta otpada na za to posebno predviđenim i izgrađenim mjestima koja će biti ustrojena prema suvremenim europskim standardima i zahtjevima, a sa svrhom da se maksimalno izbjegne nepovoljni utjecaj otpada na ljudsko zdravlje, okoliš i klimu, te da se cjelokupno gospodarenje otpadom uskladi s načelima održivog razvoja. Inače, u cilju zadovoljavanja potreba zbrinjavanja otpada komunalno društvo Brinje opremljeno je sa novim kamionom „MAN“ zapremine 16 kubika, čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna, kojeg je Općina Brinje nabavila preko Fonda za zaštitu okoliša. Ovim vozilom „pokrivaju“ se zahtjevi prema 900 domaćinstava. Preko Fonda za zaštitu okoliša Općina je nedavno nabavila komunalnu opremu u vrijednosti 900.000 kn, i to 90 kontejnera od 1100 litara (30 zelenih otoka), 300 kanti po 240 litara, 400 kanti od 120 litara, 300 kompostera, dva metalna kontejnera za reciklažno dvorište, doznajemo od načelnika Općine Zlatka Fumića. D. Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Gospićanin „najveseliji“ za upravljačem
  Izvješće Policijske uprave ličko-senjske govori kako je protekli vikend bio razmjerno miran što se lopovluka tiče, a najviše posla imala je prometna policija. Prometne nesreće koje su se dogodile bile su na sreću samo s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića i Korenice. Policija je pojačano nadzirala sigurnost i ponašanje sudionika u prometu. U tom periodu utvrđena su ukupno 43 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila i 9 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Najviše se „ovlažio“ jedan 39-godišnji Gospićanin kojemu je policija jučer izmjerila koncentraciju alkohola od 1,83 g/kg. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Tomislav Špalj ponovno prvak Hrvatske
  Senjanin, Tomislav Tome Špalj ponovno je „objesio“ zlatnu medalju oko vrata i po 9 put za redom postao prvak Hrvatske u stolnom tenisu u kategoriji kolica, odnosno osoba sa invaliditetom. Na prvenstvu Hrvatske koje je održano tijekom subote i nedjelje u varaždinskoj dvorani Graberje na 21. stolnoteniskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom, sudjelovalo je stotinjak stolnotenisača s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Na Prvenstvu je nastupilo 144 natjecatelja iz 15 klubova. Prvenstvo je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom. LO
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • HAK: Zbog radova na čvoru Brinje zatvoren izlaz prema Zagrebu
  BRINJE- Na autocesti A1, zbog radova je na čvoru Brinje zatvoren izlaz u smjeru Zagreba. Moguće je koristiti čvor Žutu Lokvu, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK). Zbog radova, vozi se prema privremenoj prometnoj signalizaciji na: autocesti A1 kroz tunele Brezik i Plasinu (jednom tunelskom cijevi-dvosmjerno), autocesti A6 Rijeka-Zagreb kroz tunele Tuhobić, Javorova Kosa i Pod Vugleš (jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno), autocesti A3 Bregana-Lipovac u čvoru Slavonski Brod istok (naizmjence uz semafore), kroz tunel Učku, te na Paškom mostu (DC106). Zbog radova u Republici Sloveniji teretna vozila iznad 3,5 tone preusmjeravaju se na čvoru Rupa prema graničnom prijelazu Pasjak. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Privatnih je vodovoda sve manje
  Privatnih je vodovoda sve manje
  Govoreći prije nekoliko dana na HTV-u direktor Hrvatskih voda Ivan Plišić ustvrdio je kako prema nepotpunim saznanjima u Hrvatskoj postoji najmanje 320 privatnih, ili bolje reći ilegalnih mini-vodovoda. U razgovoru s članovima domaćinstava koji se na ovaj način snabdijevaju pitkom vodom novinarima je tada rečeno kako su mnoga domaćinstva, pa cijeli zaseoci, primorani na ovaj način rješavati problem vodoopskrbe jer su ih zaobišli vodovodi iz sustava Hrvatskih voda, odnosno lokalnih poduzeća koja se bave distribucijom vode. Zanimalo nas je kakva je situacija u Gospiću. Direktor poduzeća „Usluga“ Mile Devčić iznio nam je nekoliko zanimljivih podataka. -Na potezu od Metka, preko Brušana i Bužima, do Pazarišta procjenjujemo da se iz takvih privatnih vodovoda trenutno opskrbljuje najmanje 150 domaćinstava. Taj  je broj prije rata bio puno veći, ali se smanjio ukupni broj domaćinstava podvelebitskih sela u kojima je uzimanje vode iz obližnjih vrela i bunara bilo često. Dio tih tzv. vodovoda vezan je uz izvore na privatnim parcelama, a dio  se nalazi na državnim posjedima. Jedan od problema vezan uz navedeno stanje je taj što takvu vodu nitko ne uzorkuje, niti je nosi na analizu, pa uvijek postoji bojazan  za zdravlje ljudi koji jepiju. Zadnjih smo godina izgradili kilometre nove vodovodne mreže, pa se ukupni broj domaćinstava, korisnika javnog vodovoda, povećao. U nekoliko udaljenijih zaseoka u kojima živi tek nekoliko stanovnika vodovod nije prošao, ali se ta domaćinstva  već dugi niz godina opskrbljuju vodom  iz takvih privatnih vodovoda, ili koriste šterne. Zbog  klimatskih  promjena mnogi od tih izvora i bunara  za privatnu opskrbu više nemaju isti vodni režim kao prije 30-40 godina i  takvih je privatnih  vodovoda  iz toga razloga ipak sve manje. Ono čega se pri tome treba pribojavati jesu individualni pokušaji da bi se došlo do novih izvora vode pomoću eksploziva, pri čemu se nestručnim postupcima mogu oštetiti ili čak uništiti podzemni tokovi vode iz kojih se snabdijevaju velike kaptaže,  zaključio je direktor Devčić. Poduzeće „Usluga“ potrošače opskrbljuje vodom iz 9 izdašnih kaptaža. Sastav i kemijska čistoća vode se redovno kontroliraju i voda koju piju stanovnici Gospića i okolice ubraja se među najkvalitetnije u Hrvatskoj. H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Škola izvan učionice
  Škola izvan učionice
  GOSPIĆ- Prva dani proljeća znatno su povećali i  ubrzali aktivnosti biljaka, životinja i ljude. Tako  i Hrvatska škola Outward Bound uz potporu „Erasmus+“  programa Europske Komisije, u Lici provodi trening za trenere “Inform and be informed”. U Rizvanuši se okupilo   20 sudionika iz  Turske, Malte, Makedoniea, Portugala i Hrvatska. Uza sve naporne treninge koje ova mlađahna ekipa provodi na terenu, našlo se i vremena za uređenje interijera i eksterijera Edukacijskog centra Outward Bound škole u Velikom Žitniku. Ondje smo zatekli doista vedru atmosferu, uz nešto veći broj sudionika nego li smo očekivali. Voditeljica edukacijskog centra Matea Brižić pojašnjava. – Danas je na redu radna akcija koja ima za cilj čišćenje okoliša, što radi jedna grupa, i skidanje stare žbuke naše buduće velike učionice. Od velikog značaja za projekt  je zajedničko druženje i rad sudionika ovog treninga i mladih iz lokalne zajednice. Pridružili su nam se učenici Gimnazije Gospić i Strukovne škole, čiji je ravnatelj prof. Ivan Orešković ovdje sa svojim učenicima. Radovi teku sjajno, sklopit će se nova prijateljstva, a najvažnije od svega osvijestiti mlade s  ličkog područja o mogućnostima koje pruža njihov zavičaj, kao i ovaj sustav edukacije, rekla nam je Matea, inače svestrani trener „na kopnu, moru i pod morem“. Među volonterkama-europskim trenericama Outward Bound Hrvatska ističe se Portugalka Juana Melo koja također ne krije zadovoljstvo boravkom u Lici. -Ovdje je doista super, postignut je izvrstan interkulturalni dijalog, aktivno  se uključuju  mladi ljudi  iz ruralnih područja u  programe kojima je jedan od ciljeva  poticanje solidarnosti i tolerancije. Iskustveno učenja u prirodi se ne može ničim nadomjestiti, a tu je i niz  radionica, timskih igara i diskusija kroz koje ostvarujemo  ciljeve Outward Bound škole, ističe Juana. Ovaj ciklus treninga Outward Bound škole Hrvatska odvija se na širem području Like i trajat će do 29. travnja. H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Nova podružnica 9. gbr „Vukovi“
  U  dvorani Doma hrvatskih branitelja Viškovo u Rijeci   održana je Osnivačka Skupština Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“, Podružnica Primorsko-goranske županije. Na Skupštini se okupilo stotinjak ratnih pripadnika 9. gbr s područja Rijeke i okolice, kao i delegacija matične udruge iz Gospića predvođena predsjednikom Udruge Milanom Franićem s kojim su bili   potpredsjednici Milan Ćulumović i Antonijo Šebalj, te tajnik Nikola Proroković. Nakon uvodnog djela i intoniranja himne i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima pristupilo se radnom dijelu skupštine kada je usvojen  Poslovnik i Statut udruge pa se pristupilo izboru tijela Udruge. Za predsjednika Podružnice „Vukova“  izabran je brigadir Miodrag Hećimović, za dopredsjednika dr. Čedomir Zorić, za tajnika Damir Krbavac, a za članove Upravnog odbora Miljenko Šebalj,Nikola Tvrdinić,Ante Mrkonjić i Milan Zdunić. U Nadzorni odbor su izabrani Vladimir Pejnović kao predsjednik i članovi dr. Ines Strenja-Linić i Zlatko Šakić. Sud čast izabran je u sastavu Renco Banić kao predsjednik i Siniša Bezuk i Vesna Šikić kao članovi. Za likvidatora udruge je izabran Miljenko Šebalj. Važno je napomenuti da su sve odluke donesene jednoglasno Skupštini su prisustvovali i gosti iz 111. brigade HV, Općine Viškovo,Časničkog zbora PGŽ- a, a predstavnik Općine Viškovo također je hrvatski branitelj, Ličanin Luka Matanić koji je  pozdravio  skup i izrazio potporu radu Udruge. Nazočnima se obratio i predsjednik matične udruge Milan Franić, te novoizabrani predsjednik podružnice Miodrag Hećimović koji je pozvao na jedinstvo,okupljanje branitelja u borbi za zajedničke ciljeve i maksimalnu angažiranost u radu. Nakon Skupštine ratni suborci su se nastavili družiti u opuštenoj atmosferi, a predstavnici Vukova su posjetili svog suborca Ivicu Valinčića koji se zbog teške bolesti nalazi u KBC-u Rijeka. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Kradu i tzv. ugledne dame
    Zadnjih godina vijesti na dalekovidnicama s nacionalnom koncesijom prometnule su se  dobrim dijelom u prostor za crnu kronike. Provale, pljačke, razbojništva, pronevjere, prijevare, korupcija-dio su sadržaja kojima nas neki mediji zasipaju. Osim tih velikih lopovluka, u većim prodajnim centrima male krađe dio su svakodnevice. Pokušali smo doznati što se krade, kako se to čini i tko su ti sitni lopovi. U četiri super-marketa u Gospiću čuli smo slične priče. -Mali smo grad i svi se znamo, pripovijeda nam mlađa djelatnica. Zato je ponekad neugodnije nama koji krađu primijetimo, nego li onima koji kradu. A krade se skoro sve, osim velikih artikala koji manje koštaju i teško ih je sakriti. Krađe se razlikuju i po danima u tjednu. Petak je najgori. Sajmeni je dan, gužva u trgovini pa je teže kontrolirati kupce. Mnoge već poznajemo po krađama pa onda na njih više pratimo. Konzerve, voće i povrće, prehrambeni artikli, mliječni i suhomesnati proizvodi-sve se krade. Alkohol jednako kradu muškarci i žene. Najstarije fora kad nekog zateknemo u krađi da se opravdaju „kako su robu greškom stavili u torbu“. To je najčešće opravdanje. Teže se opravdaju kada im robu nađemo u džepovima kaputa i jakni. U drugom super-marketu pokušavamo doznati utjecaj  socijalnog statusa među lopovima. -To vam nema veze. Onda bi značilo da više krade sirotinja i da se najviše kradu kruh i salama. To se krade najmanje. Niko ne krade parizer. Kradu kulenje, trajne kobasice, pršut, skupe sireve, svježe meso, piliće… Stara je fora dio robe staviti u košaricu, a dio u svoju torbu. Kradu i djelatnici policije, službenici, tzv. ugledne dame. Jedna je prije par dana  dulje vremena bila kod kozmetike. Onda smo vidjeli da nedostaje komplet za manikiranje, uvijači, četka za kosu…  Sigurno nije krala iz potrebe. Valjda gušt, što ja znam, kazuje prodavačica opisujući na svoj način kleptomaniju kojoj pribjegavaju i ljudi što u kupnju dođu u automobilima od 20 tisuća eura na više. Klinci kradu slatkiše i grickalice, skrbne domaćice hranu, „alkosi“ boce pića… Ipak, pravilo je da pravila nema jer s vremena na vrijeme klinci pod jakne sakriju poneku bocu, a i domaćice se „zabune“ pa neko bolje vino završi u njihovoj torbi, prije nego li dođe do blagajne. Ono što raduje jest zajednički zaključak naših sugovornica. -Srećom su građani u većini pošteni ljudi i sebi ne bi dopustili rušenje ugleda krađom. Lopova je puno, puno manje, nego li poštenih kupaca! Po onome što smo čuli od četiri sugovornice, čini se da  te naoko sitne krađe na koncu stoje hrpu novca. Penzioneri i nezaposleni  kradu najmanje. Puno manje od onih kojima bi puni novčanici i tzv. veliki ugled  trebali biti ona unutarnja „kočnica“ za odustajanje od  krađa. U super-marketima možete ukrasti sve, ali ako vas pri tome uhvate počinili ste najveću krađu sebi samima: ukrali ste vlastitu čast! M.S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Dr. Milinović najbolji ministar zdravstva!
  Zadnja emisija „Bitno“ urednika i voditelja Gordana Stojića što ju je jučer  emitirala Mreža TV govorila je o sustavu zdravstva u RH. Gosti emisije bili su  Spomenka Abveršek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi, te   Marijo Drlje, predsjednik Udruge pacijenata. Emisija je bila na trenutke žučna jer se, između ostaloga, govorilo o trenutnom stanju u zdravstvu koje je ocijenjenim najgorim do sada. -Mene i našu udrugu mnogi doživljavaju kao totalne laike, ali svima mora biti jasno da ovaj sustav zdravstva ne valja, da nije funkcionalan, a mi samo tražimo ustavno pravo za kvalitetnim liječenjem  i dostupnost liječenja svim građanima Hrvatske, zaključio je Marijo Drlje. Spomenka Abveršek okomila se na najave ministra Varge vezane uz privatizaciju  većeg broja usluga Domova zdravlja. Bio je ovo svojevrstan uvod u anketu s pitanjem: Tko je bio najbolji hrvatski ministar zdravstva? Nakon 47 minuta emisije voditelj Stojić obznanio je rezultate ankete. Po ocjeni gledatelja najbolji hrvatski ministar zdravstva bio je dr. Darko Milinović sa 46% glasova. Drugoplasirani je dr. RajkoOstojić sa 40%, treći dr. Andrija Hebrang sa 8%.Aktualni ministar Siniša Varga  dobio je naklonost svega 5% glasača, a najlošije je prošao dr. Željko Rainer koji ima podršku svega 1% od ukupnog broja glasova. Sudeći po ovim rezultatima ankete Ličanin dr. Milinović je u smislu kvalitete rada među ministrima zdravstva ostavio najsvjetliji trag. Vjerojatno se s trogodišnje distance, kao i sadašnjim aferama i očitim promašajima aktualnog ministra, uvidjelo da je dr. Milinović sa svojim timom pokrenuo brojne reforme u zdravstvu. Bez afera i „repova“, kako bi mnogi i danas priželjkivali. I na ovaj su način njegovi mnogi oponenti „pobacali koplja u trnje“. Možda bi ga i danas više ostavljali na miru da nije godinama vodeći čovjek ličko-senjskog HDZ-a. Sudeći po tome, sve smo i u praksi bliži teorijama po kojima čovjek jednostavno ne smije biti uspješan na nekoliko područja djelovanja. Zato su neki naši sugrađani  genijalni: jal im je u genima i tu popravka nema! L.O./ V. I.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Kad nazove „gospođa  Nada“…
  Ovih je dana proširen repertoar varalica što pohode Liku. Iz Policijske uprave ličko-senjske  dobili smo informacije po kojima su  evidentirana dva kaznena djela prijevare i to na području Donjeg Lapca i Gospića. Na telefon postarijih osoba nazvala  je „gospođa Nada“ iz Veleposlanstva u Londonu  i kaže žrtvi da joj je netko od članova obitelji koji žive u inozemstvu bolestan, te da mu za zdravstvenu njegu treba uplatiti određeni novčani iznos, što su oštećeni i učinili ne sumnjajući u poziv sugovornika. Želeći pomoći lakovjerni građani uplaćuju novac, a „gospođu Nadu“ će biti teško uhvatiti jer je nitko nije vidio. Policijska uprava ličko-senjska poziva građane na oprez, s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Sjetimo se nedavne slučajeve atraktivnih maserki. Dok jedna vrši masažu, druga domaćine zamoli za upotrebom toaleta, a zapravo pretražuje kuće i krade novac. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. U Ličko-senjskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti čak lažno predstavljaju kao djelatnici Centara socijalne skrbi, službenici banaka, stručnjakinje za usluge masaže i pomoć u kući. H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Sunce u središtu zanimanja
  Sunce u središtu zanimanja
  Na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru,  održana je edukativna radionica  u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Festivala znanosti čija je središnja vodilja Sunce. Na filološkoj radionici pod nazivom „Riječi obasjane suncem“ govorila je  red.prof. Diana Stolac u okviru kolegija Hrvatski jezik. Na ovoj radionici govorilo se o nekoliko poglavlja vezanih uz Sunce s filološkoga kuta gledanja: o nazivima za Sunce u hrvatskim narječjima i u drugim jezicima, o frazemima, o poslovicama, o kolokacijama, o jezičnim dvojbama, o Suncu u književnim djelima itd. Ova je radionica bila namijenjena  učenicima razredne nastave pa su na njoj  sudjelovali  učenici IV. razreda Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića. Tom su prigodom za njih i za učenike drugoga razreda osnovne škole studenti Odjela izveli i lutkarsku predstavu  pod naslovom „ Staviti soli svraki na rep“. Predstava je nastala kao rezultat projektnog tipa nastave u suradnji nekoliko kolegija: Scenska kultura, Likovna kultura, Metodika glazbene kulture Odjela za nastavničke studije u Gospiću. H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Mala škola, veliki uspjesi!
  Mala škola, veliki uspjesi!
  Osnovna škola „Anž Frankopan“ Kosinj će 25. travnja obilježiti 185 godina postojanja. Sadašnji ravnatelj Ivan Bronzović označio je samo neke segmente rada te ustanove za koju tvrdi kako ima male resurse, ali puno želja za uspjehom i kvalitetnim obrazovanjem djece. -Spontana i bliska međuljudska atmosfera jedne male škole doprinijela je kako većoj raznovrsnosti i fleksibilnosti u radu, tako i lakšem ujedinjavanju oko ostvarivanja ciljeva. Napretka ipak ne bi bilo bez iznimne potpore svih prijatelja i poticatelja obrazovanja naše djece – Općine Perušić, Ličko-senjske županije, Gradskog društva Crvenog križa Gospić, Uprave šuma Podružnica Gospić, Zajednice tehničke kulture, te Školskog sportskog saveza Ličko-senjske županije, Velebit Toursa, Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici, Autokluba „Otočac“ itd. Tako su ove godine u školi osnovani školski sportski klub, klub mladih tehničara, učenička zadruga, te aktiv podmlatka Hrvatskog Crvenog križa. Učenici su sudjelovali na županijskim natjecanjima iz krosa i šaha gdje su osvojili ekipno treće, odnosno četvrto mjesto. Na međužupanijskom natjecanju iz futsala za učenice osvojeno je treće mjesto, a na 32. Krosu Spostskih novosti na Bundeku među više od 3000 sudionika i do 250 natjecatelja u pojedinim kategorijama, četvero naših učenika osvojili su mjesta od 5. do 35. Učenici su nastupili na županijskom i međužupanijskom natjecanju podmlatka Hrvatskog Crvenog križa, nastupaju u natjecanju Hrvatskog autokluba „Sigurno u prometu“, a Gradsko društvo Crvenog križa Gospić podupire održavanje dva kampa za naše učenike. Uprava šuma podružnica Gospić je u našoj školi realizirala svoj program „Škola u šumi, šuma u školi“, a donirala je i sadnice grmova i stabala kojima je uljepšan školski okoliš i centar naselja. Djelatnici škole su uključeni u IPA projekt „Razvoj kurikulumske kulture: Osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma“ kojime se potiče ovakva raznovrsnost ponuđenih aktivnosti; potom u međunarodno renomirani „CAP“ program prevencije nasilja nad djecom, te u eTwinning – portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole, ističe ravnatelj Bronzović koji je ovu prigodu iskoristio kako bi svojim učenicima, kolega i svim nekadašnjim učenicima poželio sretan 185. rođendan ove škole. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Trening za trenere “Inform and be informed” u Lici
  Hrvatska škola Outward Bound uz potporu Erasmus+ programa Europske Komisije u Lici provodi trening za trenere “Inform and be informed” na kojem okupilo 20 sudionika iz 5 zemalja – Turska, Malta, Makedonija, Portugal i Hrvatska. Projekt se održava od 20. do 29. Travnja, 2015. u malom ličkom selu, Rizvanuža. Ciljevi projekta su edukacija mladih o Erasmus+ projektima i mogućnosti financiranja iz istih, interkulturalni dijalog, aktivno uključivanje mladih iz ruralnih područja u slične programe i poticanje solidarnosti i tolerancije. Hrvatska škola Outward Bound, putem već provjerenih metoda iskustvenog učenja u prirodi te kroz niz radionica, timskih igara i diskusija ostvaruje svoje ciljeve. Ideju iskustvenog učenja pokrenuo je filozof David Kolb. Tvrdio je da jedino kroz iskustvo, vođenu refleksiju, individualno zaključivanje te planiranje na temelju novo stečenih znanja dolazi do procesa učenja. OB Hrvatska prepoznala je ove metode i već deset godina uspješno radi s mladima na razvoju samopouzdanja, komunikacijskim vještinama, timskom rad i toleranciji. Od velikog značaja za projekt biti će zajedničko druženje i rad za opće na Edukacijskom centru u Velikom Žitniku u subotu 25.4. Radna akcija okupiti će mlade iz EU i mlade iz lokalne zajednice koji će imati priliku povezati se i sklopiti prijateljstva, a najvažnije od svega osvijestiti mlade iz ruralnog ličkog područja o mogućnostima koje pruža EU. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Blagoslov u Podudbini
  Kod crkve Svetog Marka u Podudbini sutra će se povodom blagdana sv. Marka održati sveta misa i blagoslov polja. Euharistijsko slavlje će predvoditi čuvar Svetišta hrvatskih mučenika u Udbini mons. Tomislav Rogić, uz koncelebraciju vlč. Jure Tuteka. Dio Krbavskog polja u Podudbini nosi tragičan znamen jer je ondje 1493. godine okončana povijesna bitka između hrvatske i turske vojske kada je poginulo više od 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova. Na mjestu najvećeg stradanja narod je podigao crkvicu Svetog Marka groba. Crkvu je u 18. stoljeću obnovio pop Marko Mesić, ali je i ta crkvica je srušena nakon II. svjetskog rata. Nedaleko od njezinih razvalina stari su Udbinjani prije 15 godina podigli novu. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Otvorena prva plaža za pse i vidikovac u Senju
  Na inicijativu Turističke zajednice Grada Senja danas je otvorena prva plaža za kućne ljubimce i prvi u nizu vidikovaca u senjskom zaleđu. Isti su uređeni na mjestima divljih deponija u suradnji sa lovačkim društvom „Jarebica“. Plaža se nalazi u uvali “Vlaška” pet kilometara južno od Senja, a opremljena je obavijesnim tablama, sjenilima za pse, koševima za otpad, stazom za istrčavanje pasa, te parkom sa stolom i klupama. Uz parkirna mjesta uređen je i pristupni put koji prolazi kroz tunel oslikan motivima pasa. Uređeni vidikovac prvi je u nizu vidikovaca koji su dio projekta biciklističkih staza čije uređenje je u tijeku. Početak je ovo tematizacije plaža na senjskom priobalju i buđenja zapostavljenog senjskog zaleđa. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Plitvice ponovno u središtu pozornosti
  Plitvice ponovno u središtu pozornosti
  Dvojica ministara, ministar turizma Darko Lorencin i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sudjelovali su danas na otvaranju 3. etape međunarodne biciklističke utrke „Tour of Croatia“ utrke koja se vozi od Nacionalnog parka Plitvička jezera do Učke. Bila je to prigoda obilaska restorana „Lička kuća“ u kojemu su pri kraju radovi na obnovi. Ministar Lorencin naglasio je tom prilikom da je utrka „Tour of Croatia“ od neizmjerne promotivne vrijednosti za nacionalni park, ali i čitavo ovo područje koje obiluje nizom prirodnih atrakcija. -„Nacionalni parkovi, ali i ostala zaštićena područja vrlo su važna karika u kreiranju priče o našoj zemlji kao očuvanoj i autohtonoj zemlji koja privlači svojom jedinstvenošću. Stoga je od velike važnosti i uređenje, odnosno ponovno vraćanje u funkciju restorana Lička kuća koja je postala svojevrsnim simbolom ovog nacionalnog parka jer je svako dizanje kvalitete ponude i usluge neophodno želimo li održati, ali istovremeno i pojačati konkurentnost turizma Hrvatske“ , rekao je pri tome ministar Lorencin. Zadovoljstvo današnjim događanjima nije krio ni ministar Zmajlović. -Drago mi je da je naš najveći i najpoznatiji nacionalni park izabran za start 3. etape ove utrke. Prošle godine Plitvice je posjetilo gotovo 1,2 milijuna posjetitelja. A svake godine prirodne ljepote ne samo Plitvica nego i naših ostalih 18 nacionalnih parkova i parkova prirode privlače sve više gostiju. Zahvaljujući investicijama u posjetiteljsku infrastrukturu i povećanje ponude, omogućavamo razvoj turističkih sadržaja, rekreacijskog turizma, ekoturizma i ostalih sadržaja koji će privući i zadržati goste. Među tim sadržajima je i biciklizam – jer je to idealan spoj uživanja u prirodi koji je prihvatljiv za okoliš“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je zasebno zadovoljan činjenicom da će se uskoro otvoriti restoran „Lička kuća“ koji je 2012. teško oštećen u požaru. Utrka „Tour of Croatia“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Noć knjige u srednjoškolskoj knjižnici
  Noć knjige u srednjoškolskoj knjižnici
  Svjetskoj manifestaciji kojom se afirmira knjiga i čitanje pridružila se knjižnica Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić u kojoj su učenici zajednički organizirali prigodni program i druženje. Gimnazijalci su uveli posjetitelje u suvremeni svijet knjige računalnom prezentacijom „Digitalna knjiga – ususret projektu e-Škole“. Naime, Gimnazija Gospić jedna je od 20 škola u kojima se počeo provoditi nacionalni strateški pilot projekt e-Škole kojim se osigurava digitalno sazrijevanje škole, a gimnazijalci su upoznali kolege, profesore i goste s izazovima, prednostima i nedostacima novog medija – digitalne knjige. Nakon toga otvorena je izložba likovnih radova – grupe crtača obiju škola: Nikoline Brkić, Giordana Florina Coccara, Marka Domazeta i Josipe Krpan koji su bili iznimno počašćeni time što je izložbu posjetio akademski slikar Stipe Golac. Za više nego ugodno druženje u srednjoškolskoj knjižnici pobrinuli su se učenici Strukovne škole obrazovnog sektora turizma i ugostiteljstva koji su pripremili zakusku i osvježenje za posjetitelje. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • “Tour of Croatia” kroz Otočac
  “Tour of Croatia” kroz Otočac
  “Tour of Croatia” je utrka prve kategorije prema klasifikaciji Međunarodne biciklističke federacije, odnosno tek je stepenicu niže rangirana od “Tour de Francea” ili “Giro d’Italia. Profesionalni biciklisti voze preko tisuću kilometara u šest etapa kroz šest dana od 21. do 26. travnja. Uz 149 natjecatelja i oko 140 ljudi u pratnji, 200 ljudi u organizaciji, šest šlepera s opremom, a cijeli događaj uz nacionalnu televiziju prenosi Eurosport. Danas je “Tour of Croatia” prošla iz kroz Grad Otočac, što su popratili burnim odobravanjem stanovnici Otočca koji su izašli na ulice i time dali podršku svim natjecateljima. “Tour of Croatia” sjajan je promotor prirodnih ljepota “Lijepe naše” jer prolazi kroz devet gradova, šest županija, dva nacionalna parka (Krka, Plitvička jezera) te tri parka prirode (Biokovo, Velebit i Učka). Potencijal utrke prepoznala je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) koja ju je klasificirala u prvu kategoriju, odmah iza najpoznatijih utrka iz Grand Tour serije, među kojima su Tour de France, Giro d’Italia i Vuelta a España. Natječe se 149 biciklista iz 19 momčadi, a dodjeljivat će se crveno-bijela (ukupni pobjednik), bijela (najbolji vozač mlađi od 23 godine), zelena (najbolji vozač na brdskim ciljevima) te plava majica (najbolji vozač na prolaznim ciljevima). Od Hrvata sudjeluju Emanuel Kišerlovski, Mateo Franković, Bruno Maltar i Endi Širol, članovi jedine hrvatske momčadi Meridiana Kamen Team, potom Radoslav Rogina i Josip Rumac (slovenski Adria Mobil) te Matija Kvasina (austrijski Team Felbermayr Simplon Wels). D. Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Nastup plesne škole „Maya’s Dance Nation“ iz Senja
  Povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa, 29. travnja 2015. u 13 sati u atriju KIC-a Gospić nastupit će Plesna škola „Maya’s Dance Nation“ iz Senja. Plesna škola „Maya’s Dance Nation“ u Senju i okolici djeluje već 15-tak godina. Članovi „Maya’s Dance Nation“ sudjelovali su na Supertalentu, osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju „Dancing steps“ u skupini MTV Dance formacija juniori u Rijeci i Zagrebu te nižu razne uspjehe. Aktivni su kroz cijelu godinu i godišnje broje 25 nastupa. Nisu ograničeni ni jednim plesnim stilom, ali su im energičniji plesovi draži. Plesna škola broji oko 45 članova te je podijeljena u 4 dobne kategorije: maleni: 3-5 godina (cicibani), srednji: 6-11 godina (juniori), veliki: 11 –14 godina (juniori),ekipa za natjecanja: 12 – 18 godina (seniori). U KIC-u će nastupiti srednji, veliki i ekipa za natjecanja. L.O./K
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Grad Senj proslavio svoj dan
  Grad Senj proslavio svoj dan
  SENJ – Nizom manifestacija Grad Senj je obilježio Dana Grada i blagdan zaštitnika Sv. Jurja. Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u tvrđavi „Nehaj“, na kojoj je predsjednik Gradskog vijeća Berislav Gržanić pozdravio nazočne, među kojima uz gradske vijećnike, župana ličko-senjskog Milana Kolića, predsjednika Županijske skupštine dr. Darka Milinovića, gradonačelnika grada Gospića Petra Krmpotića, zamjenicu gradonačelnika Zagreba Vesnu Kusin i druge uvažene goste i predstavnike susjednih općina i gradova, predstavnike udruga proizašlih iz domovinskog rata.. . Ističući sve ono učinjeno za poboljšanje života građana Senja, gradonačelnik Darko Nekić istaknuo je i probleme koji tište Senj i okolicu. – Gubljenjem statusa brdsko-planinskog područja i poreznim promjenama izgubili smo velika sredstva. Danas grad Senj ima prihode umanjene za 47% uz porez na dobit što na godišnjoj razini iznosi 8,2 milijuna kuna. Ne želim ovaj svečani trenutak koristiti za žalopojke, ali ovo ističem kako bih naše građane upozorio na tešku situaciju u Senju, kazao je Nekić. Osim svega nabrojenog pritisnuti financijskim problemima grad Senj je smanjio donacije za sportske klubove, donacije javnim ustanovama, božićnice zaposlenicima, a uslijedili su i mnogi drugi rezovi. U završnom dijelu proslave ove svečanosti dodijeljene su povelje i nagrade. Tako je posthumno za rad u lovstvu, hortikulturi i ostalim prirodnim disciplinama povelju dobio Vladimir Skorup, za amaterski rad u stvaralaštvu i glazbenoj kulturi povelju je dobila Branka Nerat, a za doprinos u uređenju spomen-sobe Damiru Tomljanoviću Gavranu u Krivom Putu povelju je dobio Tomo Medved – umirovljeni brigadni general. Nagrade Grada Senja dobili su Marin Dolovski i Dario Grandić, za nesebičnu pomoć solidarnost i humanost prema drugima i Klub maturanata senjske gimnazije Senj za dosadašnji uspješan rad i brojne aktivnosti. Povelje i nagrade zaslužnima podijelili su gradonačelnik Darko Nekić i predsjednik Gradskog vijeća Berislav Gržanić. L.O./Foto: LUCIJAN ŠPANIĆ
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Zajedništvo kao jamstvo uspjeha
  KARLOBAG-Ovaj primorski gradić svako malo može se pohvaliti sa sadržajima koje mu daju drukčiju vizuru, ali i veću kvalitetu života njegovih građana. Dječje igralište samo je jedno u nizu tih novih sadržaja. Zamjenik načelnika Općine Karlobag Boris Smojver ističe kako su u ovoj lijepoj priči sudjelovali mnogi. -Ideja je krenula od udruge „Konopaši“, „Podgorci“ i Savjeta mladih Karlobag. Za taj smo se projekt kandidirali na natječaj Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita koji su nam dodijelili 13 tisuća kuna. Na tome smo im zahvalni, ali je trebalo osigurati još novca. Dobar dio posla odradio se volonterski od strane članova spomenutih lokalnih udruga i roditelja djece koja će igralište koristiti. Dragocjena nam je i svekolika pomoć Komunalnog poduzeća „Vegium“ i njihovih djelatnika. Preostala sredstva za dječje igralište osigurala je Općina Karlobag jer je ukupna vrijednost opreme i dijela radova oko 40 tisuća kuna. Treba reći da smo već nabavili klackalice, ljuljačke i tobogan, opremu koja je izrađena po svim standardima EU, od proizvođača koji imaju certifikate za svu opremu koju proizvode. Uređen je pješčanik kao podloga, „Vegium“ je uredio ogradu, a poduzeće „Lika ceste“ doniralo nam je dio građevinskog materijala. Osim financijskog dijela ovog projekta, bilo bi nepošteno ponovno istaknuti kako su najveći teret posla na sebe preuzeli građani Karlobaga, kao članovi ovih udruga i roditelji mališana kojima je igralište namijenjeno. Dječje igralište u Karlobagu rezultat je jedne široke akcije u koju su uključeni mnogi i pokazalo se koliko je zajedništvo važno u svakom poslu, napominje zamjenik načelnika Općine Karlobag Boris Smojver koji dodaje kako se na ovome neće stati jer su u tijeku neki projekti u samome mjestu i okolici. O svemu će se uskoro znati više, a sve bi trebalo biti završeno prije nego li krenu vrućine i turistička sezona. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Za političke stranke u Općinskom vijeću Brinja godišnje 8.000 kn
  Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Brinja donesena je i odluka o raspodjeli sredstva za rad političkih stranaka i nezavisnog člana s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću Općine Brinje tijekom 2015. godine, a koja su osigurana u proračunu Općine Brinje. Tako je za svakog člana Općinskog vijeća utvrđen jednaki iznos sredstava, i svakoj političkoj stranci i nezavisnom članu s liste grupe birača pripadaju sredstva razmjerno broju njenih članova Općinskog vijeća u trenutku konstituiranja Općinskog vijeća. Za svakog izabranog člana Općinskog vijeća podzastupljenog spola, pojedinoj političkoj stranci pripada i pravo na naknadu u visini od 10% iznosa predviđenog po svakom članu Općinskog vijeća. Ukupan iznos sredstava koji će se rasporediti političkim strankama i nezavisnom članu s liste grupe birača razmjerno broju članova koji su zastupljeni u Općinskom vijeću Općine Brinje iznosi 8.000,00 kuna. Za svakog člana Općinskog vijeća utvrđuje se iznos sredstava u iznosu od 546,94 kune. Za svakog člana Općinskog vijeća podzastupljenog spola utvrđuje se naknada u iznosu od 57,14 kuna. Političkim stankama zastupljenim u Općinskom vijeću i nezavisnom članu raspoređuju se sredstva osigurana u proračunu Općine Brinje za 2015. godinu razmjerno broju njenih članova Općinskog vijeća i broju njenih članova podzastupljenog spola u iznosima: Hrvatskoj demokratskoj zajednici – HDZ – 4.489,80 kuna, Hrvatskoj stranci prava – HSP – 604,08 kuna, Hrvatskoj seljačkoj stranci – HSS – 1.755,10 kuna, Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske – SDP – 604,08 kuna, Kandidacijska lista grupe birača – 546,94 kune. Sredstva će se doznačavati na račun političke stranke na razini županijskih organizacija i na poseban račun nezavisnom članu tromjesečno u jednakim iznosima. D. Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +

Top Lista

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj