Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

lika-online.com: profil izvora

64.04% popularnih
Sakupljenih linkova:3835
Popularnih:64.04%
Pozitivnih glasova:97
Primljenih komentara:0
 • Cvjetnica
  Cvjetnica
  Okupljeno mnoštvo ispred kapelice Sv. Ivana Nepomuka uveličalo je procesiju kojom je započela Cvjetnica ili Veliki tjedan. Mnoštvo malinovih grančica, cvjetova drena i vrbe u rukama okupljenih podsjetili su na dan kada je Isus ušao u Jeruzalem dočekan od brojnih građana koji su mu je mahali palminim i maslinovim grančicama. Okupljeno mnoštvo poveo je gospićki župnik mons. Mile Čančar noseći u rukama palminu granu, govoreći molitve i pjevajući uskrsne pjesme. Procesija je prošla dijelom Korza Vile Velebita, da bi potom izbila ispred zgrade Županije i krenula prema katedrali Navještenja blažene djevice Marije. Kao i uvijek na Cvjetnicu, mnogi su vjernici ostali pred vratima katedrale koja je bila pretijesna da bi primila sve one koji su željeli biti na sv. misi. M. S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Marija Šanko proslavila 105. rođendan
  Najstarija stanovnica s područja Grada Novalje, Marija Šanko iz Tovrnela na Lunu jučer je proslavila 105. rođendan. U društvu obitelji, prijatelja, susjeda i mnogobrojnih uzvanika koji su joj došli poželjeti još mnogo zdravlja i veselih rođendana, slavilo se uz tortu i darove. U domu u kojemu, još uvijek vitalna i radišna, živi sama, gospođi Mariji je priređeno i posebno iznenađenje. Branko Barbir iz Klape Sol zapjevao je, u pratnji prijatelja Berislava Škunce, stare otočne i dalmatinske pjesme, a pjevanju se pridružila i slavljenica. Rođendan joj je došao čestitati i gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo sa suradnicima, a uvijek dobro raspoložena i nasmijana, baka Marija svima je odrecitirala nekoliko pjesama. Okupljenima je poručila kako se trebaju poštovati i voljeti, a te su se poruke dojmile svih prisutih. Gospođa Marija rodila je petero djece, ima osmero unučadi i petero praunučadi, udovica je od 1944., a živa joj je i mlađa sestra koja ima više od devedeset godina. Unatoč nagovaranjima, sretna slavljenica nije htjela otkriti svoj tajni recept za vitalnost. S obzirom na sve, Lun bismo mogli proglasiti destinacijom dugovječnosti, a baka Marija se i dalje samosvjesno i uz osmijeh opire vremenu živeći sama u carstvu sunca, mora i lunjskih maslina… LO
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Mrak kao podsjetnik
  GOSPIĆ- Najveća međunarodna akcija „Sat za planet Zemlju“ i ove je godine skrenula pozornost javnosti na nedopustivi odnos prema okolišu i sve intenzivnijem zagađivanju. Među 58 hrvatskih gradova uključenih u ovaj projekt ponovno je bio Gospić. Na Trgu Stjepana Radića svjetla su ugašena u 20.30 sati, a među nazočnima je bio i zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. -Uz sve aktivnosti i projekte koje provodimo na zbrinjavanju i razvrstavanju otpada ovim putem još jednom želimo poslati poruku da je Zemlja naš jedini dom i da taj dom treba brižno čuvati. Gašenje dijela gradske javne rasvjete na jedan sat simboličan je čin kojim sve nas treba natjerati na razmišljanje. Emisije štetnih stakleničkih plinova u atmosferu, korištenje fosilnih energenata, nestajanje šuma, otapanje leda na polovima, kisele kiše-ništa od toga se ne bi događalo da je čovjek više skrbio o okolišu. Ova je akcija provedena u 160 država i na sreću raste svijest čovječanstva u neophodnost veće brige za okoliš, rekao je Ivan Biljan. Kada su se svjetla ugasila doma su otišli i najuporniji dečki koji su na trgu igrali nogomet. Mrak koji je na jedan sat obavio središte Gospića i tisuća gradova svijeta samo je neugodni podsjetnik što bi se moglo dogoditi nastavili se ekološko mrcvarenje Zemlje. M. S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 1 dan u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Mladež HDZ–a općine Karlobag darivala maslinove grančice
  Mladež HDZ-a općine Karlobag darivala maslinove grančice
  Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja. Tim povodom, već tradicionalno, članovi Mladeži HDZ-a općine Karlobag dijelili su građanima maslinove grančice. Akciju podjele grančica posjetili su brojni građani. L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Rogić teško osramotio Gospić i Ličane
  Današnjim tekstom u tiskanom izdanju 24sata, gdje je Mladen Rogić priznao fizički napad, kao i to da je izgubio kompas Gospić je još jednom prikazan kao grad-slučaj. Prema tome možemo zaključiti da je Mladen Rogić takvim rabijatnim ponašanjem osramotio Gospić, te cijelu Liku. Očito je kako i sam navodi isprovociran intervjuom predsjednika kluba utemeljitelja HDZ-a Čačićem koji je dao našem portalu. U posljednje vrijeme Rogića neracionalno pokušava braniti portal Slobodnalika, što mu samo nanosi štetu ili je to bila i nakana Slobodnelike naštetiti Rogiću koristeći njega za osobni obračun sa Milinovićem. Podsjetimo, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Čačić optužio ga je da nije sudjelovao u obrani „svoje kuće“, a o čemu svjedoče brojni branitelji u Gospiću, već da su je branili drugi. Čačič ga je prozvao „ljigavcem“ koji nema dana radnog staža te doveo u pitanje njegov invaliditet navodeći da je stradao u prometnoj nezgodi, a ne na bojišnici, te da je invalid, a može voziti skupocjeni motor, pa je prema Čačiću mogao onda potražiti posao i raditi. Čačić je također govorio o tome da Rogić poziva USKOK na sve i svakoga, pa je Čačić nakon toga javno pozvao Uskok i Poreznu da ispita podrijetlo imovine g. Rogića. Nadalje Čačić je u intervju spominjao kuće i stanove u elitnom djelu Zagreba, skupocjene aute i motore, te izgradnju kuće u Klancu. Jedino je ostalo nejasno što je Čačić mislio pod rečenicom da je Rogić bio u Klancu u svojoj kući 1991. Umjesto da odgovori na ova pitanja, Mladen Rogić je pribjegao fizičkom obračunu i vulgarnom deliktu. Po kuloarima se nagađa kako Čačić neće stati na ovome. Vrijeme će ubrzo pokazati da li je Čačić zaboravio vrijeđanja tipa „Kockar je obična gospićka vucibatina i nametnik“. Mladen Rogić koji živi u Zagrebu, bio je prozivan od svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja LSŽ, te podsjetimo da ga je tajnik UHDDR Darko Duić optužio da se lažno predstavlja. Sjetimo se ne tako davno kako je Mladen Rogić napadao mnoge pa tako i Dražena Jurkovića da se izjašnjavao kao Jugoslaven, te još neke objede. Od strane Stožera za obranu digniteta domovinskog rata Gospić optužen je da blati branitelje. Zaključno, gospodin Rogić si dozvoljavada da proziva sve i svakoga , a kada se prozove njega pribjegava fizičkom napadu. L.O./I.I.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Bura nije omela „Pčelice“ i Društvo „Naša djeca“
  Bura nije omela „Pčelice“ i Društvo „Naša djeca“
  GOSPIĆ- Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice” i Društvo “Naša djeca” grada Gospića priredili su Uskrsni sajam. Na Trgu Stjepana Radića postavili su štandove i kućicu krcatu prigodnih uskrsnih darova i simbola. Niti jaka bura nije omela aktiviste udruga da se zdušno potrude oko ukrašavanja štandova na kojima ponuđeno nije imalo cijenu. Kako nam je rekla predsjednica „Društva naša djeca“ Grada Gospića Sanja Puškarić riječ je humanitarnoj priredbi pa su se uskrsni bomboni, jaja, figurice, maslinove grančice i pregršt lijepoga mogli uzeti besplatno, ili ste za uzeto mogli darivati poneku kunu. Smisao Uskrsnog sajma nije u materijalnom, nego li jedan od načina da se široj javnosti skrene pozornost na potrebe onih koje udruge zastupaju. Tijekom dana svakako pohitajte na gospićki središnji trg gdje će od 15 sati održati prigodni program s nastupima vrtićke i osnovnoškolske djece. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • „Moj Gospić bez azbesta“!
  „Moj Gospić bez azbesta“!
  GOSPIĆ-Hrvatska se od 2005. priključila skupini europskih država koje su se obvezale da će azbest ukloniti iz uporabe jer ovaj kancerogen izaziva azbestozu, bolest sličnu cirozi jetra. Grad Gospić se među prvima uključio u skupinu 40 hrvatskih gradova i općina koji se zalažu za uklanjanje azbestnih ploha sa krovova kuća i gospodarskih objekata. Akcija „Moj Gospić bez azbesta“ okupila je sinoć u prepunoj dvorani Kulturno-informativnog centra građane, struku i predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i prodajom glinenog crijepa i limenih pokrova. Skup je otvorio Marko Martinović iz gradskog Odjela za komunalnu djelatnost, graditeljstvo i zaštitu okoliša, a nakon njega skup je pozdravio Nenad Maljković, predsjednik partnerske udruge „Moj otok“ iz Punta, koja na terenu provodi akcije uklanjanja azbesta. -Još su Hitlera njegovi stručnjaci savjetovali da iz svoje okoline ukloni azbest i nikotin jer su kancerogeni. Azbest je po nekim svojstvima odličan materijal, ali je udisanje azbestne prašine vrlo štetno po ljudsko zdravlje. Ja zagovaram da se ova akcija realizira sada, kada država nešto daje u smislu stimuliranja uklanjanja azbesta. Mi smo iz udruge „Moj otok“ napravili jednu „igru“ na terenu:sakupljač azbesta izdvoji pola kune, pola kune proizvođač, pa se dobije kuna po kilogramu da bi se taj azbest uklonio iz životne okoline. Ali je prije svega naša misija bila da sve upozorimo da azbest sasvim uklonimo jer ga ima i u fasadama. Što se tiče vodovoda tamo ga nema jer je opasna samo azbestna prašina ako ju udišemo. Azbest dakle nije otrov u klasičnom smislu, istaknuo je tijekom izlaganja Nenad Maljković. U ovoj fazi akcije uklanjanja azbestnih ploha uključen je Fonda zaštite okoliša koji zajedno s jedinicama lokalne samouprave potiče građane da zamijene krovove od kancerogenog azbesta, sa ekološki prihvatljivim materijalima. Dio ponude ekoloških crjepova domaćih i stranih proizvođača moglo se vidjeti u atriju KIC-a. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 2 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Riječ glavnog urednika: Ovaj portal nećete ustrašiti
  Svjedoci smo događanja koji u posljednje vrijeme nadilaze sve granice normalnog ponašanja, te na krajnje prizeman i udbaški način pokušavaju vršiti pritisak na komentatore raznih lokalnih medijima. Tako je jučer jedan lokalni portal uzeo sebi za zadaću “razotkriti imena komentatora” koji posljednjih mjeseci ostavljaju komentare na portalu Lika online. Za početak bi nekome bilo korisno pročitati etičke norme Hrvatskog novinarskog društva, na čije se članostvo tako rado pozivaju. Upravo oni koji pokušavaju ustrašiti naše čitatelje i komentatore, uporno zagađuju medijski prostor napadima na druge, a kada im se uzvrati argumentirano i činjenicama, pretvaraju se u nasilnike koji su nervozni, prijete i fizički nasrću. Neki od njih očito ne shvaćaju da su javne osobe i kao takvi moraju biti spremni na kritiku. Naša poruka je jasna: Ovaj portal nećete ustrašiti. H.Jurković
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • HDZ darivao maslinove grančice
  HDZ darivao maslinove grančice
  GOSPIĆ- Članovi Hrvatske demokratske zajednice iskoristili su sajmeni dan da bi se uoči Cvjetne nedjelje družili sa sugrađanima i darivali ih malinovim grančicama, simbolom mira. Na štandu HDZ-a bili su saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a dr. Darko Milinović, župan ličko-senjski Milan Kolić, predsjednik ŽO Mladeži HDZ-a i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan, predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinska Anamari Bašić i brojni predstavnici stranke. Darivajući sugrađanima maslinove grančice, podijeljeno je i nekoliko stotina naljepnica za uskrsna jaja koja će kao nezaobilazni dio tradicije uresiti blagdanski stol. H. J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Kada djeca pitaju…
  Kada djeca pitaju…
  PERUŠIĆ-Rijetko se događa da djeca prozivaju starije, a upravo se to dogodilo danas. Pećinski park Grabovača i Osnovna škola Perušić organizatori su okruglog stola na temu očuvanja okoliša pod nazivom „Odrasli, slušajte nas“. U holu osnovne škole na pitanja djece od 1-8 razreda odgovarali su zamjenica župana Ivana Tomaš, predstavnici Općine Perušić, ravnateljica škole Snježana Milković, predstavnici GSS-a, Joso Živković iz PUZS Gospić, upravitelj Šumarije Perušić dipl. ing. Dragan Milković i predstavnici Crvenog križa. Ravnateljica Pećinskog parka Grabovača Katarina Milković moderator je ovoga skupa. -Potaknuti smo fantastičnom akcijom iz 2007. kada su u Sydneyu na 1 sat ugašena sva svjetla, kako bi se ljude natjeralo na razmišljanje o zagađivanju Zemlje, našeg jedinog doma. Mi iz PP Grabovača željeli smo čuti od djece što misle o zaštiti okoliša, o svakodnevnim problemima. Djecu često ne slušamo, ne shvaćamo ih ozbiljno. Danas smo čuli mnoštvo pitanja koja ima zajednički cilj očuvati okoliš i podići kvalitetu života. Čuli smo i odrasle, a djeca su odraslima dala rok od godinu dana da bismo se ponovno okupili i doznali što se pokrenulo u ovom razdoblju, rekla nam je ravnateljica Grabovače Katarina Milković. U ime domaćina govorila je ravnateljica škole Snježana Milković. Djecu je zanimalo kada će se škola prestati grijati na lož-ulje, kažnjavaju li šumari one koji nepažnjom izazivaju požare, kada će Perušić dobiti biciklističku stazu, gdje završava kućni otpad… Osim pitanja vezanih uz ekologiju, učenici OŠ Perušić pitali su zbog čega u njihovom gradu nema kino-dvorane, kada će se izgraditi vrtuljak, dječja igraonica i sl. Odrasli bi se po dogovoru trebali očitovati za godinu dana, na istom mjestu, na novom okruglom stolu. PP.G./H.J.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Mediteranski sajam Dubrovnik 2015
  Na 12. Mediteranskom sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se ove godine održava u organizaciji „Dubrovnik Sun“ d.o.o., te u suorganizaciji Dubrovačko neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Dubrovačke razvojne agencije d.o.o., Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ-e, Regionalne razvojne agencije „Dunea“ d.o.o., od 26.-29. ožujka 2015.g. u Dubrovniku, svoje učešće ima i Razvojna agencija Ličko senjske županije „LIRA“ i LAG „LIKA“. Predvođeni ravnateljem „LIRA“ –e Dragom Vlainićem na sajmu se bogastvom proizvoda predstavljaju ispred „LIRA“– e i LAG „Lika“ udruga „Gačanka“ Otočac, sirana „Tomaić commerce“ Otočac, pivovara „Ličanka“, OPG „Berislav Šiminić“ Senj, OPG „Hećimović“ Perušić i OPG „Majetić“ Gospić. Ovaj sajam je od iznimne važnosti za Ličko senjsku županiju, tako da smo ovdje po 12 put, i ovo je jedna tradicija kroz koju se povezujemo. Orijentacija sajma usmjerena je na podizanje svijesti o zdravoj prehrani, ekološkim standardima, održivom razvoju, ravnoteži prirode gospodarstva i čovjeka, kroz izobrazbu putem predavanja, radionica, okruglih stolova, znanstvenih kongresnih skupova. Ova specijalizirana manifestacija profilirala se kao najznačajnija sajamska priredba u Republici Hrvatskoj na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i ostalog poduzetništva s ciljem poticanja podizanja kvalitete nastupa izlagača kao i predstavljanja kvalitete ekoloških proizvoda. „LIRA“ i LAG „LIKA“ uzeli su aktivno učešće u organizaciji na način što su između ostalog izlagačima iz Ličko senjske županije podmirili troškove smještaja i kotizacije. Koliko je uvažavanje našeg nastupa i predstavljanja najbolje govore podatci da su proizvodi iz naše Županije zastupljeni u brojnim suvenirnicama, prodajnim centrima, trgovinama i restoranima“ – kazao nam je ravnatelj „LIRA“ – e Drago Vlainić. Treba podsjetiti da je na 11. Mediteranskom sajmu 2014.g. izlagalo 300 izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja a sajam je posjetilo preko 30.000 tisuća posjetitelja, tako da organizatori s pravom očekuju da će ovogodišnji sajam biti rekordan po broju izlagača i posjetitelja. Dražen Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 3 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Mjuzikl „Imam svoje ime“ dobio pohvale struke
  Mjuzikl „Imam svoje ime“ dobio pohvale struke
  Sudeći po ehu sa brojnih savjetovanja i  seminara što ih organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, čini se da ličke škole u stručnom segmentu odgoja i obrazovanja nimalo ne zaostaju  za školama iz velikih središta. Pokazalo se to  i na zadnjem stručnom savjetovanje održanom u Zagrebu, vezanom uz nacionalnu projekt „Nasilje ostavlja tragove-zvoni za nenasilje“ koji se već dvije godine provodi u svim hrvatskim  osnovnim školama. Među 18 škola koje su ovoga puta pozvane kako bi predstavile svoje projekte na ovu temu našla se i OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića. O školskim aktivnostima i vrlo zapaženom dječjem  mjuziklu „Imam svoje ime“  govorili su učitelji Krešimir Matijević i Đurđica Luketić, kao i   koordinatorica pedagoginja Anka Nikšić. -Na tom završnom savjetovanju bili smo podosta ponosni jer je samo naša škola u projektu  „Nasilje ostavlja tragove-zvoni za nenasilje“ kao temeljni uradak imala mjuzikl pod nazivom „Imam svoje ime“. Cijeli smo ciklus realizirali pomoću Centra za mirovne studije i njihovog terenskog partera Udruge „Pokretač“ iz Korenice. Ovoga puta su na završnom savjetovanju sudjelovale škole iz Like, Slavonije i Zagreba. Na koncu ove kampanje svoje su projekte prezentirale svega četiri škole, među njima i naša škola. Dakako, s mjuziklom koji je naišao na sjajne kritike struke i kolega.  Bilo je to pomalo neobično  jer su sve druge škole prezentirale edukativne  radionice, predstave, filmove i uobičajene scenske priredbe. Kreativnost naših dvaju učiteljica i darovitih učenika prikazali su našu školu u najboljem svjetlu, zaključuje pedagoginja Anka Nikšić. M.S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • I grad Gospić u akciji “Sat za planet Zemlju”
  GRAD GOSPIĆ će se i ove godine pridružiti najvećoj volonterskoj akciji na svijetu „SAT ZA PLANET ZEMLJU“ i ugasiti javnu rasvjetu na Trgu Stjepana Radića, u subotu, 28. ožujka, u 20:30 sati! WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, devetu godinu za redom organizira Sat za planet Zemlju (Earth Hour), Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja! I Hrvatska je jedna od njih – lani je ugašeno svjetlo u 58 gradova, među kojima je bio i Gospić. Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Tako posljednje subote u ožujku, od 20:30 sati, sat vremena isključujemo javnu rasvjetu, ali i rasvjetu u domovima, kako bismo se pridružili ovoj akciji. WWF je ovogodišnju akciju Sat za planet Zemlju posvetio klimatskim promjenama. U duhu klimatskih promjena, koje su velikim dijelom ubrzane upravo prekomjernim trošenjem fosilnih goriva, WWF Adria pruža podršku akciji #SOSZaJadran, te vas poziva da i Vi učinite isto! L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Teška prometna nesreća u Korenici
  Dvije prometne nesreće obilježile su protekla 24 sata u PU ličko-senjske, a dogodile su se na području Korenice u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena i u Gospiću gdje je jedna osoba lakše ozlijeđena. Jučer u 17.25 sati u Klapavici, općina Udbina, dogodila se prometna nesreća, kada je 48-godišnjak iz Dvora, upravljajući osobnim automobilom sisačkih registracijskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad vozilom, sletio ulijevo van kolnika i udario vozilom u drvo. On je teško ozlijeđen, te je zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Gospiću, a zbog izazivanja prometne nesreće biti će mu uručen obavezni prekršajni nalog. Dvije prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca i Korenice. L.O./PULS
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 4 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Nove mogućnosti u okviru HBOR–a
  GOSPIĆ- Područni ured Hrvatske banke za obnovu i razvoj u Gospiću od početka 2015. godine dodatno je intenzivirao svoje aktivnosti. Rekla nam je to voditeljica ureda Draženka Draženović Kostelac koja navodi  osnovne aktivnosti HBOR-a, kao i nove korake u približavanju usluga ove ustanove gospodarstvenicima s područja Ličko-senjske županije. – Već tri godine ovaj ured, osim Ličko-senjske, pokriva i Sisačko-moslavačku  i Karlovačku županiju. Da bismo se približili potencijalnim korisnicima organizirali smo Dane HBOR-a jedno  mjesečno u Senju i Novalji. U 2014. Godini HBOR je u Ličko-senjskoj županiji plasirao  20  milijuna i 753  tisuće kuna kroz 10 kredita.  Novost HBOR-a su programi za projekte koji će biti kandidati iz EU fondova. Namijenjeni su javnom i privatnom sektoru, kao i ruralnom razvoju, za koji smo mišljenja da bi trebali biti najzanimljiviji  na ovim prostorima. Najavit ću i održavanje radionica pod nazivom „7 koraka do kredita“ koji će se tijekom travnja organizirati u Gospiću u Obrtničkoj komori, te u Otočcu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. To je najbolji i najlakši način da bi se doznali koraci za stjecanje kredita kod HBOR-a, rekla nam je  voditeljica HBOR-a Ličko-senjske županije Draženka Draženović Kostelac  koja ujedno ističe kako informacije s terena govore o daleko većim potrebama za kapitalom među lokalnim poduzetnicima, ali je jedna od zapreka u tom smislu  realizacija projektne dokumentacije. M.S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Specijalna jedinica policije “Sokolovi” obilježila 24. obljetnicu
  Specijalna jedinica policije “Sokolovi” obilježila 24. obljetnicu
  U župnoj crkvi Sv. Ilije u Sincu vlč. Stanko Smiljanić predvodio je Sv. Misu kojoj su nazočili članovi Udruge Specijalne jedinice policije „Sokolovi 1991.“ Sinac, a u povodu obilježavanja 24.obljetnice osnutka Posebne jedinice policije – Specijalne policije i Dana Udruge. U centru Sinca, na zgradi Zadružnog doma na spomen ploču, predsjednik Udruge Milenko Kovačić u me svih pripadnika položio vijenac. Zapaljene su svijeće i odana počast i pijetet svim poginulim i umrlim u Domovinskom ratu. „Danas smo se okupili na 24 obljetnicu osnutka Posebne jedinice policije pri PU Ličko senjskoj kroz koju je prošlo 98 pripadnika pri čemu je desetak ranjeno a 10 pripadnika dalo je svoje živote za obranu suvereniteta RH od Erduta, Vukovara a ostali na ličkom ratištu. Danas smo kao i svake godine došli odati počast svim poginulim pripadnicima Posebne jedinice policije Sokolovi. Bila mi je čast, kao tada najmlađem pripadniku Posebne jedinice policije sa nepunih 20 godina stvarati temelje Lijepe naše Domovine“ – kazao je predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Sokolovi 1991.“ Milenko Kovačić. Inače, postrojba SJP Sokolovi bila je okosnica obrane Otočca i Gacke doline, osnovana pri tadašnjoj PU Gospić i djelovala je u dvije satnije, od kojih je jedna bila smještena u Sincu a druga u Perušiću, čije je djelovanje bilo od vrha Kapele do Gračaca. Dražen Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • ŽO HDZ: “U potpunosti podržavamo javne stavove Milana Kolića, Ivice Čačića i Maria Kustića”
  Županijski odbor HDZ-a Ličko senjske županije u potpunosti podržava stavove iznesene u javnim istupima župana Milana Kolića, predsjednika Kluba utemeljitelja i potpredsjednika Utemeljitelja na Nacionalnoj razini Ivice Čačića, te predsjednika GO HDZ-a Novalje Maria Kustića. Naime, ova tri naša stranačka dužnosnika su u zadnjih nekoliko tjedana iznesli u javnim istupima svoje ali i političke stavove koje Županijski odbor u potpunosti podržava i smatra da su ovakvi javni istupi i politički stavovi HDZ-a Ličko senjske županije. Tim više podržavamo iznesene stavove jer u zadnje vrijeme nekima čija imena nije vrijedno spominjati pokušavaju preko svog javnog glasila poremetiti jedinstvo HDZ-a Ličko senjske županije. Naravno tim i takvim pojedincima smetaju uzastopne pobjede HDZ-a kako na području Ličko-senjske županije, tako i na nacionalnoj razini, pod vodstvom predsjednika Tomislava Karamarka, te na bilo koji način pokušavaju obezvrijediti iste. Naravno oni se koriste i najnižim pobudama, kada nemaju argumenata tada naše dužnosnike vrijeđaju i na osobnoj razini. Hrvatska demokratska zajednica je jedinstvena i kao takva kroči u nove pobjede, a na taj će način u ropotarnicu povijesti baciti one koji bi htjeli upravljati Gospićem iz Zagreba, one koji iznose niz kleveta i laži i one koji nisu željeli Hrvatsku, te u svom bijesu ne prezaju ni od čega. Dakle iza spomenutih intervjua ne samo da stoji naš predsjednik dr. Darko Milinović, kojega se proziva da je autor, već stojimo svi mi članovi Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije, svi predsjednici općinskih i gradskih organizacija HDZ-a i brojno članstvo HDZ-a. U Gospiću, 24. ožujka 2015.godine ŽUPANIJSKI ODBOR HDZ-a Ličko-senjske županije
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Jasikovac, sportsko rekreacijski centar ili zapuštena šuma?
  Jasikovac, sportsko rekreacijski centar ili zapuštena šuma?
  GOSPIĆ – Hoće li park šuma Jasikovac postati sportsko rekreacijski centar ili će ga akcijama uređenja  Lička ekološka akcija i grad Gospić  napraviti zanimljivim mjestom za društveni život gospićana  ili će pak postati kultno urbano mjesto uz rub ličke metropole kakav je bio prije stotinjak godina danas je nemoguće reći. „SOS za park šumu Jasikovac“ naziv je tribine održane u Gospiću u organizaciji Ličke ekološke akcije, prve u nizu koja bi mogla pokazati put kojim ova šuma ide.  LEA je pokrenula i istoimeni projekt koji je prepoznat i od naftne kompanije INA-e koja ga je uvrstila među 12 najboljih projekata održivog razvoja u sklopu programa Zeleni pojas. Ova udruga želi od  park šume Jasikovac  napraviti  sportsko rekreacijski centar, mjesto gdje će se gospićani okupljati, mjesto za odmor i razna društvena  događanja. Želi se Jasikovcu vratiti staro ruho koje je imao nažalost nekih sada već davnih vremena. Naime kako je u svom dijelu predavanja istakao jedan od čelnika LEA-e Vladimir Šulentić prvo veliko propadanje Jasikovca dogodilo se 1943 godine kada je talijanski okupator porušio veliki broj hrastovih stabala. I tijekom cijelog drugog svjetskog rata napravljene su velike štete u ovoj park šumi. Jasikovac je kasnijih godina malo po malo propadao, no nažalost vrhunac tog propadanja dogodio se 2013.godine kada mu je ukinut status zaštićenog područja. Danas je najveći problem vlasništvo ove šume, knjiži se pod mjesnom zajednicom Gospić, no činjenica je da mjesne zajednice ne postoje pa je onda po hrvatskim zakonima jedini mogući vlasnik RH, odnosno Hrvatske šume koje su vlasnik svega što u svome imenu ima riječ šume. Gradski pročelnik Pavao Pavelić pojašnjava da je grad pokrenuo inicijativu da se vlasništvo Jasikovca upiše na grad, no gruntovnica to ne želi napraviti, vlasnik nije ni grad ni Hrvatske šume iako se automatizmom upravo one mogu upisati kao vlasnik. No, pitanje je koliko uopće Hrvatske šume zanima ovaj park jer na ovoj tribini, iako je javnost na vrijeme upoznata s njom, nije bilo nikoga iz ove tvrtke. Ipak LEA će nastojati napraviti sve da povrati taj stari šarm i funkciju Jasikovca. Zbog ove vlasničke zavrzlame postavlja se pitanje jeli cijela priča oko Jasikovca utopija. Potpredsjednica LEA-e  Jasmina  Zeba kaže da su se određeni  razgovori vodili i s Hrvatskim šumama, oni planiraju napraviti takozvanu sanitarnu sječu,a neki budući plan slaže se s LEA-inim, uređenje sportsko-rekreacijskog centra. U LEA-inoj organizaciji i uz pomoć grada već je održano nekoliko akcija čišćenja, s tim će se i nastaviti. Postavljene su i rampe na kolne ulaze kako bi se spriječila sječa drva i bacanje otpada, postavljene su i info table.     Projekt Ličke ekološke akcije INA je uvrstila u program Zeleni pojas, partner na projektu „SOS za park šumu Jasikovac je rukometni klub Gospić. Tijekom projekta organizirat će se niz akcija uređenja postojećih staza, postavljat će se i spremnici za otpad, stalci za bicikle i info table. Milan Tomašević  
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Gackom pučkom učilištu Otočac više od pola milijuna kuna
  Gacko pučko otvoreno učilište Otočac kao javna ustanova koja djeluje u kulturi i obrazovanju više od 40 godina, od samog početka svog djelovanja pruža svestrane mogućnosti trajnog i dopunskog obrazovanja odraslih, organizira razne seminare i tečajeve, a organiziranjem predavanja i tribina, kulturnih priredbi, te kino predstava i izložaba uključuje se u praćenje recentnih kulturno umjetničkih i znanstvenih tekovina. Treba podsjetiti da u sastavu Učilišta djeluje Muzej Gacke, Folklorno društvo “Otočac”, tamburaška sekcija, mažoretkinje i plesne sekcije. Za projekte koje je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac prijavilo u ovoj godini prema Ministarstvu kulture RH dobit će 557.000 kn, a kako doznajemo ta financijska sredstva nisu konačna, jer su još četiri projektne ideje prijavljene Ministarstvu na razmatranje. Za digitalizaciju otočkog kina Ministarstvo kulture odobrilo je 300.000 kn, a 150.000 kn odobreno je za uređenje pročelja zgrade u kojoj djeluje Gacko učilište. Kako je zgrada vlasništvo Hrvatskog Sabora te kako ima povijesnu vrijednost i kao takva je smještena u samo centru Grada Otočca zaslužuje biti reprezentativnim primjerom gradske arhitekture. Sredstva od 107.000 kn odobrena su za realizaciju planiranih muzejskih programa tijekom 2015. godine, za nastavak arheološkog istraživanja lokaliteta Staroga grada Otočca, za preventivnu zaštitu kulturno povijesne zbirke, radionicu o kulturnoj baštini. Među odobrenim programima kulturno umjetničkog amaterizma su tradicionalna Smotra folklora, izrada narodne nošnje Gacke, radionica sviranja dangubice te gostovanje folklornog društva u Makedoniji u okviru međunarodne razmjene. Držen Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Nove stipendije i nove nade
  KORENICA- Općina Plitvička jezera je i ove godine planirala sredstva u stavci stipendiranja učenika i studenata. Zadnja, bezrazložno vrlo skromna vijest iz ove općine kazuje kako je načelnik Boris Luketić potpisao ugovore o stipendiranju sa još petero studenata s područja Općine Plitvička jezera. To su: Ivana Žafran, Bojana Đerić, Ivona Rogić, Marko Rumenović i Robert Burić, mladi ljudi „žedni znanja“ i napredovanja. Na taj je način općina potpisala ukupno 11 ugovora vezanih uz stipendiranje studenata koji uglavnom pohađaju fakultete ugostiteljstva, turističkog menagmenta i sl. Prema riječima načelnika Luketića uskoro će biti potpisana još 4 ugovora o stipendiranju učenika Srednje škole Korenica. Stipendije za ukupno 15 studenata i učenika iznosit će po tisuću kuna mjesečno. Vrlo skoro bit će potpuno obnovljen i proširen Dječji vrtić „Slapić“. Na ovaj se način Općina Plitvička jezera ubraja u krug onih rijetkih jedinica lokalne samouprave u Ličko-senjskoj županiji (ali i šire) koja ne „boluje“ od depopulacije i sustavnog smanjenja broja stanovnika. M. S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 5 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Ivica Čačić: ” Zapišanom Popoviću, lažovu Starčeviću i ljigavcu Rogiću koji se boji nekih pitanja”
  Ivica Čačić: ” Zapišanom Popoviću, lažovu Starčeviću i ljigavcu Rogiću koji se boji nekih pitanja”
  Na adresu portala Lika online stiglo je priopćenje predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a LSŽ Ivice Čačića. Tekst je u potpunosti stav autora priopćenja, a ne portala Lika online. Prenosimo ga u cijelosti. Vidim da sam prozivan na portalu koji iznosi laži da sam nestao i da se ne oglašavam, kao i da sam ucijenjen. Htio sam sačekati pa da vidim ovih dana što govore Starčević, Rogić, Popović i ostali. Govorite da Milinović stoji iza mog intervjua. I sad sam ga kao predsjednika stranke obavijestio da ću se oglasiti. Rekao mi je da možda to ne bi bilo dobro tako da odmah znate da sam ja rekao da bi bilo dobro i da ću to napraviti. Da ne odgovaram posebno Popoviću, Starčeviću, Rogiću učinit ću to u jednom tekstu. Ti Popoviću koji cijeli život ništa nisi radio nego ucjenjivao ljude ovih dana govoriš da je najpopularnija riječ vucibatina koja podrazumijeva nasilnika, neradnika i već što si spomenuo. Stavio si potragu gdje sam nestao? Znaš ti gdje me možeš naći. Evo me, od takvih što si ti i tvoji pajdaši se ne sakrivam. A ti Mladene Rogiću sa sunčanim naočalama na bojištu, boli te očito što su drugi morali ginuti da bi tvoja kuća bila spašena. Ali tako je. Zanimljivo sve si spomenuo ali si zaboravio odgovoriti od kuda ti stanovi u elitnim dijelovima Zagreba, kuće, motori, skupocjeni auti….? Bojiš li se porezne i USKOK-a, jel koliko znam nemaš dana radnog staža? E moj Rogiću ako možeš voziti motore kao invalid kako to da ne možeš raditi, e to je ljigavo prema Hrvatskoj. Je li istina da si invalid postao u prometnoj nezgodi, a ne na bojištu , jesi li ti možda taj lažni invalid ? Tko je tvoj prešao za vrijeme ove Vlade raditi u Gospić ? Možda si ti familijarno povezan sa tajnim službama i USKOKOM, ali javno pozivam USKOK da ispita porijeklo tvoje imovine i kako ti gradiš i danas nekome kuću u Klancu? Istina je da sam se zauzeo kako spominješ za oficira JNA Dragoljuba Lazarevića, ali zato je oslobođeno naših 27 hrvatskih vojnika, koje sam i osobno dovezao iz Pakova Sela. Dal ti to smeta, jer mi na tome koliko vidim zamjeraš, nije li to ljigavo? A ti si tada sjedio u svojoj kući u Klancu, ne znam da li te to zabrinjava ? Za razliku od tebe ja imam 35 godina radnog staža, e sad tko je vucibatina, a tko ljigavac? Karlo Starčević, dezerter i lažov, najbolje da se poklopiš ušima i proizvodiš to pivo, koje ne bi proizvodio da ti nije bilo mene i direktora banke Cajnka. Tad si klečao predamnom da ti pomognemo. Kažeš da ja lešinarim i da vodim nepostojeće kino. Da te podsjetim da smo među dvadeset kina u RH . A tko lešinari i potkrada državu, čuo sam da je veliki poduzetnik Starčević, dužan 1,5 mil. kuna ovoj državi. Zakidaš ovu državu koju očito nisi želio za 1,5 mil. kn. I još se prijetiš ukoliko inspektori obave svoj posao da će biti krvi. Čudi me da na to nitko nije reagirao. Da završim sa Popovićem. Sram te može biti kad nemaš argumenata onda blatiš ljude na najnižem gotovo životinjskom nivou, kao što si učinio županu . Srami se i pogledaj svoju sliku kada zapovraćan i zapišan ležiš pijan. Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a LSŽ Ivica Čačić
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Izrade mozaika u Karlobagu – USKRS 2015.
  Na radionici mozaika u Karlobagu (​3. – 6. travnja 2015.) koju vodi Sergije Mihić, akad. slikar i mozaičar, naučite kako kreirati svoj mozaik. Naučite kako od detalja stvoriti cjelinu, kako u tu cjelinu uklopiti neki manji predmet – uspomenu (školjkicu, kamenčić, pero, bilo što srcu vam drago). Polaznici će učiti vještinu mozaika podno Velebita, u Karlobagu, u tvrđavi Kavi, od Sergija, u središtu njegova svijeta, na njegovoj stečevini, mjestu na kojem se nalazi najveća zbirka suvremenih mozaika u Hrvatskoj. Izniman prostor koji će nadahnjujuće djelovati na svakoga koji tamo bude stvarao. Osnovni program počinje u petak popodne i završava u nedjelju navečer. Smještaj je siguran u Karlobagu, mjestu posebnom po mnogočemu. Iznimno ovaj put, za Uskrs, učit ćemo jedan dan više. Polaznici će na radionicama naučiti što je to mozaik (klasični, recentni), kako se mozaik izvodi prema svojoj namjeni (zid, pod, enterijer, mobilia…), kako izraditi idejnu skicu, upoznat će osnovne materijale i karakteristike materijala te će svladati i naučiti slaganje mozaika kroz teoriju i rad. Svaki polaznik će izvesti svoj vlastiti mozaik koji će ponijeti sa sobom kući za trajnu radost. Aranžman uključuje: sudjelovanje na radionici (uključen kompletan materijal za rad) 3 noćenja s polupansionom u dvokrevetnoj sobi (moguća nadoplata za jednokrevetnu sobu), korištenje bazena 6 x pauza (kava/čaj, kolač/voće) poklon-iznenađenje .Cijena: 1.890,00 kn PRIJAVE: 091 72 63 753 radionica.mozaika@gmail.com
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Lidl donirao udruge na području Like i Gorske Hrvatske
  Lidl donirao udruge na području Like i Gorske Hrvatske
  Trgovački lanac Lidl Hrvatska i ove godine nastavlja s donacijskim programom zaposlenika „Više za zajednicu!“. Nedavno su tako uručene dvije donacije na području Like i Gorske Hrvatske: Dječjem vrtiću Bistrac u Ogulinu i Udruzi dijabetičara Ličko-senjske županije u Gospiću. Donacije su predsjednicima udruga Zrinki Rosić i Ivanki Turković simbolično uručili Lidlovi zaposlenici koji su ove udruge i nominirali: Diana Cindrić, Josipa Paušić, Milena Trbović, Silvia di Brita, Suzana Vučić i Damir Paun te predstavnice Lidla Josipa Pašić, Diana Cindrić, Romana Sedak i Ivona Buljan. Svi će oni, kao i ostali Lidlovi zaposlenici koji su sudionici ovog donacijskog programa, dobiti mogućnost da radni dan, umjesto na poslu provedu volontirajući u udruzi ili instituciji koju su predložili za donaciju. Više o doniranim udrugama: Dječji vrtić Bistrac iz Ogulina ima 6 odgojnih skupina. Od toga ima četiri mješovite, stariju i stariju jasličku skupinu. Djelatnost vrtića je ostvarivanje programa njege, odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi o djeci predškolske dobi. Udruga dijabetičara Ličko-senjske županije organizira besplatno mjerenje razine šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka i upis članova u Udrugu dijabetičara. Predsjednica Udruge zajedno s patronažnim timovima provodi mnoge dane na terenu, hodajući od kuće do kuće po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i pomaže najpotrebitijima – noseći im hranu, mjereći tlak, šećer u krvi i sve drugo što im je potrebno. Lidlov projekt “Više za zajednicu!” vrijedan je pola milijuna kuna te će Lidl u ime svojih zaposlenika ove godine uručiti čak 88 donacija. L.O./R.G.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Upisi u RK „Gospić“
  GOSPIĆ – Rukometni klub „Gospić“ zadnjih mjeseci neumorno radi na podizanju kvalitete svoje igre, što potvrđuju rezultati, kao i ukupni rejting ovog sportskog kolektiva. Iz kluba je medijima upućena obavijest o upisima mladih nada koje žele igrati rukomet u kategoriji dječaka i djevojčica svih uzrasta. Upisi i treninzi su ponedjeljkom i petkom od 15-17 sati, te srijedom i četvrtkom od 17-18 sati u dvorani OŠ „dr. Jure Turić“. Sve dodatne informacije se mogu dobiti kod Vanje Antića: 095/868-0006 i Zvonimira Kneževića: 095 860-7783. Rukometni klub „Gospić“ Budačka 12 53000 Gospić Fax: 053/492-455 OIB: 75686339179 Matični broj: 1294776 IBAN: HR9123300031152788357 e-mail: rkgospic@gmail.com web: www.rk-gospic.hr Dvorana: Gradska športska dvorana, Gospić Osoba za kontakt: Vanja ANTIĆ – tajnik Mob: 095/868-0006 L.O.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Novi projekti i programi TZ Grada Otočca
  Tijekom 2014. godine na području Turističke zajednice Grada Otočca ostvareno je 20.194 dolazaka turista sa 25.323 noćenja, što je u odnosu na ostvareni turistički promet u istom razdoblju prošle godine 20% više dolazaka i 15% više ostvarenih noćenja, kazala je dir. TZ Grada Otočca Mladenka Orešković na danas održanoj sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Otočca. Predsjednik TV TZ Grada Otočca Stjepan Kostelac kazao je da su u tijeku poslovi na realizaciji projekta Kamp odmorišta, Interpretacijskog centra u Sincu a slijedi i izmiještanje odnosno postavljanje Turističkog info punkta sa Orovca na središnji gradski trg Dražena Bobinca. Govoreći o radu TZ Grada Otočca dir. Mladenka Orešković je istaknula da su u 2014. godini domaći gosti ostvarili 3.182 noćenja ili 12% od ukupnih noćenja, što je 5% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani gosti ostvarili su 22.141 noćenje ili 88% od ukupno ostvarenih noćenja, što je 18% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prosječna dužina boravka stranih i domaćih turista iznosi 2 dana. Analizirajući strukturu gostiju po tipu smještaja vidimo da je najviše dolazaka i noćenja turista ostvareno u hotelskom smještaju i to 21% više dolazaka i 16% više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Privatni smještaj ove godine bilježi 28% više dolazaka i 22% više noćenja, dok je kamp ostvario 26% manje dolazaka i 32% manje noćenja u odnosu na prošlu godinu. Zaključno sa 31.12.2014. godine, osnovne smještajne kapacitete čine kapaciteti hotela «Zvonimir» s ukupno 48 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice), hotela Mirni kutak s 60 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice) hotela Park s 64 ležaja (kategoriziran s četiri zvjezdice) i novootvorenog hotela Gacka u Ličkom Lešću sa 38 ležaja (kategoriziran s tri zvjezdice). Komplementarni smještajni kapaciteti isključivo su u privatnom smještaju, u 58 objekata različitog tipa, ukupnog kapaciteta 143 sobe i 304 postelje. Kamp Zelena dolina ima 25 smještajnih jedinica“ kazala je dir. Mladenka Orešković i dodala da je u 2014. godini Grad Otočac je donio odluku o priključenju LAG-u Frankopan, Ogulin. U sklopu izrade Strategije razvoja – projekta ukupnog razvoja Grada Otočca 2014.-2018. , voditi će se računa o poticanju razvoja ugostiteljstva, cjelogodišnjeg turizma, agro i seoskog turizma, te zdravstvenog turizma. Na sjednici je iskazana nejasnoća oko rada TZ Ličko senjske županije, odnosno o nedovoljnoj uzajamnoj komunikaciji te je zaključeno da se prema TZ Ličko senjske županije uputi dopis temeljem kojeg će tražiti da se dostavi kalendar nastupa TZ Ličko senjske županije na sajmovima za 2015. godinu a kako bi i TZ Grada Otočca mogla predložiti tko će, kako će i na koji način zastupati Grad Otočac. Pripreme za turističku sezonu 2015. u tijeku su, u pripremi je promidžbeni materijal, tu su i projekti – pripreme za nove materijale, od koji su novi plakati, razglednice, a rad Turističkog ureda od Uskrsa počinje raditi tijekom cijelog dana, vikendima i praznicima. Poseno je naglašeno da su od iznimnog značaja nastupi na turističkim sajmovima ali da posebnu pozornost treba posvetiti promociji i konstantnom osmišljavanju i dopunjavanju turističke ponude. Dražen Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • „Moj cvjetni Senj“ akcija prodaje ukrasnog i voćnog sadnog materijala
  „Moj cvjetni Senj“ akcija prodaje ukrasnog i voćnog sadnog materijala
  U okviru akcije „Moj cvjetni Senj“ Turistička zajednica Grada Senja će u subotu 28.03.2015.g. održati prodaju ukrasnog i voćnog sadnog materijala u suradnji s Upravom šuma Senj, Šumarijom Crikvenica. Prodaja sadnog materijala održat će se ispred ureda Turističke zajednice Grada Senja s početkom u 09:00 sati na adresi Stara cesta 2, a s ciljem uljepšavanja okućnica građana. Turistička zajednica subvencionirat će cijenu sadnica s 30%. Sadni materijal prilagođen je senjskom podneblju i klimi. Tijekom trajanja akcije građani će dobiti i savjet kako biljku posaditi i njegovati. TZ/Lo
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Grabovača – Jedini pećinski park u Hrvatskoj otvoren za posjetitelje!
  Grabovača – Jedini pećinski park u Hrvatskoj otvoren za posjetitelje!
  S dolaskom proljeća, kao i svake godine, Pećinski park Grabovača na obali rijeke Like otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd. Bez imalo šale, od 1. travnja Javna ustanova Pećinski park Grabovača, u kojoj se nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatastvo podzemnih krških oblika, otvorena je za posjetitelje. Do ovogodišnjeg otvaranja, zaposlenici lokacije omiljene za školske izlete, ali i nezaobilaznog odredišta turista koji prolaze Likom, nisu mirovali. „Ovu smo godinu započeli sa mnoštvom projekata koje smo poslali na natječaje i nadamo se pozitivnom ishodu. Njima želimo ulagati u razvoj parka, upoznati posjetitelje s neprocjenjivom prirodnom baštinom koja ovdje postoji, raditi na monitoringu populacije šišmiša na području parka, a odlučili smo se i za vrlo zanimljiv projekt “Bat friendly vrata” kojim želimo postaviti vrata na ulaze špilja, kako bi se onemogućilo unošenje smeća, a s druge strane omogućio nesmetan ulaz i izlaz šišmiša.“, istaknula je ravnateljica JU Katarina Milković. U provedbi su i dva europska  projekta, a jedan od njih u Liku će dovesti  čak 10 volontera iz Francuske koji će pomagati djelatnicima Pećinskog parka u svakodnevnim aktivnostima. Vrijedni volonteri će i za djecu osnovnoškolskog  i srednjoškolskog uzrasta održavati besplatne dvosatne tečajeve francuskog jezika, pa će tako dobrobiti ovog projekta osjetiti i oni najmlađi, uvijek željni znanja. Grabovača tako postaje jedina Javna ustanova u Hrvatskoj koja trenutno provodi volonterski projekt, a jedan od bitnih ciljeva je i popularizacija volonterskog turizma, dosad slabo prepoznate grane turizma na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Osim otvorenja priprema se i akcija “Sat za planet zemlju” koja će 27. ožujka u Perušiću na inicijativu Parka dobiti dodatnu dimenziju. „I ove godine dati ćemo svoj doprinos međunarodnoj manifestaciji Sat za planet Zemlju. Naša je želja u projekt uključiti naše najvrjednije blago – djecu i zato ćemo organizirati okrugli stol u Osnovnoj školi Perušić na temu “Odrasli, slušajte i nas!”. Djeca će postavljati pitanja osobama koje su zadužene za razvoj Općine i Županije, a razgovor će zasigurno  biti od obostrane koristi“. dodala je ravnateljica ustanove koju mnogi nazivaju i rajom za speleoturizam. Čarobni svijet podzemlja pećinskog parka Grabovača od 1.travnja možete razgledati svakog dana, uključujući i vikende. A.F.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 6 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Ovisnosti u laganom opadanju
  Pošast ovisnosti tema je o kojoj se sve više govori. Bez obzira je li riječ o duhanskoj, alkoholnoj ili ovisnosti o drogama, problemi koje ove štetne navike ostavljaju na svakog tko se s njima „druži“ odavno je nadišao tek individualnu širinu i predstavlja problem društva u cjelini. Na prevenciju i odvikavanje troše se nemala sredstva u svijetu, ali ne i u RH. Podatke o svim vrstama ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji marljivo prikuplja i proučava mr. Viktor Božičević, psiholog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji ističe: -Stanje ovisnosti među mlađom populacijom u 2014. i nije toliko crno. Najveću potrošnju opijata imali smo 2009. Od onda sve intenzivnije provodimo preventivne programe pa je trend porasta zaustavljen i mogu reći da je u daljnjem opadanju. Pri tome govorim o tz. legalnim drogama, duhanu i alkoholu. Ilegalnih droga po našim istraživanjima imamo vrlo, vrlo malo, ili boje reći da ih gotovo niti nemamo. U anketama i kroz razgovore s učenicima Srednje strukovne škole u Gospiću doznali smo da su neki potrošili ekstazi ili popušili „joint“. S obzirom na daljnja saznanja, prije bih rekao da su se ti mladi ljudi željeli prikazati važnima, nego li da je riječ o stvarnom korištenju droge. Pažnju trebamo više obratiti na uživanje duhana i alkohola. Tu je situacija daleko teža. Alarmantno je da se u osnovnih škola skoro 40% učenika „igra“ s duhanom i alkoholom, što je strašno veliki broj. Podaci iz 2001. iz istraživanja odraslih pokazuju da više od 40% odraslih redovno puše i svakodnevno se opijajuju. Ako napravimo projekciju na razini županije, svako dana proda se najmanje 16 tisuća kutija cigareta, a danas će se potpuno napiti oko 10 tisuća punoljetnih osoba. Ovo potonje implicira probleme na poslu, u prometu, obiteljsko nasilje itd., a da ne govorimo koliko to šteti zdravlju, ističe mr. Božičević. Što se tiče konzumiranja legalnih droga u 2014. među mladima mr. Božičević naginje optimizmu. -Bilježimo trend laganog opadanja broja konzumenata duhana i alkohola nakon kritične 2009. Zanimljivo je da su djevojke u srednjim školama u potrošnji duhana stigle i čak prestigle dečke! Podaci istraživanja u 2014. još nisu potpuno obrađeni, ali srećom bilježimo lagani pad potrošnje alkohola i droge među mladima. Pitamo čini li društvo dovoljno da bi prevencija davala još bolje rezultate. -Koliko god činili, uvijek se može više i bolje. Uzmimo u obzir brojke. Lani se za različite projekte prevencije i suzbijanja svih vrsta ovisnosti utrošilo u Hrvatskoj oko 6.7 milijuna kn. To su plaće za oko 500 visoko obrazovanih ljudi, publikacije, stručna literatura, putovanja i ostali materijalni troškovi. To nije dovoljno, a dugoročno gledano to je ipak najisplativija investicija. Daleko nas manje stoji, sve to, nego li posljedice koje droga, alkohol i duhan imaju na zdravlje ljudi, na njihovu radnu sposobnost, obiteljski život i ostale popratne štetne posljedice, zaključio je mr. Viktor Božičević. M. S.
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 7 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • Originalnost načelnika Brinja Zlatka Fumića
  Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić uveo je rijetko viđenu praksu u Hrvatskoj, da javno, pred svim zainteresiranim stanovnicima Općine podnosi račune, kud je i kako je utrošen njihov novac iz proračuna. Nesvakidašnji način „polaganja“ računa i trasparentno obrazlaganje utroška proračunskih sredstava, kod mještana Brinja naišlo je na odobravanje jer su svi, na jednom mjestu,u Vatrogasnom domu, jasno i glasno mogli čuti kako načelnik troši njihove novce. Izdvojio je poslove vezane za sanaciju lokalnih cesta za Radotiće i Županjdol kao i dio manjih dionica, Vranići, Rajkovići i Linarići. Tu su i poslovi vezani za sanaciju neasfaltiranih cesta za što je utrošeno preko 100 kamiona tampona, odnosno za sanacije cesta utrošeno je 500.000 kuna pri čemu uskoro slijedi nastavak radova. „Za novu rasvjetu je utrošeno 250.000 kuna u naseljima Črnač, Rajkovići, Holjevci, Brdo u Stajnici, Radotići, Bukovlje, a u planu je i nastavak daljnje izgradnje rasvjete. Treba dodati da je općina sufinancirala izgradnju ljekarne sa 150.000 kuna, a iako je zima bila blaga, na održavanje cesta utrošilo se preko 200.000 kn, socijalne potrebe „pojele“ su 100.000 kn. Tijekom 2014. godine, uložilo se preko 5 milijuna kuna u razne investicije. Najveći dio investicija odnosi se na nabavu komunalnog vozila i opreme (2,5 milijuna kn)“ – kazao je načelnik Fumić, te spomenuo i projekte koji su u fazi provedbe, kulturni dom za što se očekuje raspisivanje natječaja, izgradnja energetski učinkovite i ekološke javne ili vanjske rasvjete, nadogradnja odnosno proširenje dječjeg vrtića „Tratinčica“. Tijekom veljače održano je i osposobljavanje za rad s pesticidima koje je općina sufinancirala s 50 % ukupnog iznosa troška edukacije. Dobra suradnja sa ŽUC-om i „Lika cestama“ rezultirala je asfaltiranjem cestovne dionice prema Lipicama i proširenjem ceste prema Letincu čija je investicija bila milijun kn. “ Koliki je bio interes stanovnika Općine Brinje za „podnošenje računa“ i za stanje u općinskoj kasi najbolje se ogledalo i kroz aktivno učešće brinjaka u postavljanju pitanja. Načelnik Fumić ovim načinom druženja sa stanovnicima svijetli je primjer komunikacije sa stanovnicima, na što bi se mogle ugledati i malo veće „ribe“ koje raspolažu kud i kamo većim proračunskim sredstvima. Ono što treba dodati su i komentari onih koji su bili nazočni na druženju sa načelnikom Fumićem, koji su jedinstveni u stavu da ovakav način komunikacije odgovara svima, pogotovo jer se na jednom mjestu, licem u lice, bez ikakvog politikanstva može saznati kako se troše financijska sredstva, što je u planu i što mogu očekivati u skoroj budućnosti svoje općine. Dražen Prša
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 7 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
 • SOS poziv Ličke ekološke akcije za Park šumu Jasikovac
  GOSPIĆ- „Lička ekološka akcija“, po godinama još uvijek mlada,ali sa dosta odrađenih zadataka važan je društveni čimbenik u Gospiću, pa i šire. „Lea” organizira Javnu tribinu „SOS za Park šumu Jasikovac“. Cilj tribine koja je dio istoimenog projekta jest prezentirati rad udruge na ovom projektu kroz kratki prikaz povijesnih odrednica Jasikovca, dosadašnjih aktivnosti LEA-e i daljnjih nastojanja i viđenja za Park-šumu Jasikovac. Svakako valja spomenuti da je projekt prepoznala i INA , kao jedan od 12 najboljih nacionalnih projekata održivog razvoja odabran je u sklopu INI-nog Zelenog pojasa. Iz LEA-e pozivaju sve članove, partnere i prijatelje da svojim dolaskom podrže ovu javnu tribinu, štoviše da se prijedlozima, pitanjima i sugestijama uključe u raspravu kako bismo stvorili što potpuniju i sveobuhvatniju podlogu za daljnje djelovanje. Tribina „SOS za park šumu Jasikovac“ održat će se 24.ožujka u 18 sati u Kulturno-informativnom centru u Gospiću. Milan Tomašević
  Oduzmi bod komentiraj članak (0) | | lika-online.com
  prije 7 dana u kategoriji Novosti
  • 1
  • +
Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj