Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Čisti amaterizam: 91 godina Kinokluba Zagreb – Publicistika

Kinoklub Zagreb je od 1928. do 2019. prošao niz društvenih, kulturnih i tehnoloških promjena, no bio je i ostao prostor za besplatno i amatersko bavljenje filmom. Ova monografija bavi se prijelazom Kinokluba iz socijalističkog u demokratsko i kapitalističko društveno uređenje: nakon turbulentnih 1990-ih kad se činilo da bi KKZ mogao nestati, klub je uspješno preživio tranziciju i 2010-ih doživio svoje najproduktivnije dane tijekom kojih je znao imati i preko 100 filmova godišnje. 

Prošlogodišnja velika 90. obljetnica Kinokluba poslužila je kao idealan povod za objavu nove monografije i rekapitulaciju KKZ-ovog doprinosa kulturi i društvu Zagreba. No kako ljudstvo KKZ-a nikad nije bilo naročito svečarski raspoloženo tako su i izradi ove monografije pristupili bez strahopoštovanja i s većom dozom slobode u odabiru tema kojima se bave. To se očituje kako u drskom slavljenju nimalo okrugle 91. obljetnice KKZ-a tako i u odluci da se u ovoj monografiji ponajprije ograniče na rad KKZ-a nakon raspada Jugoslavije.

Pozabavili su se manje istraženom, recentnijom, ali vrlo zanimljivom epohom kad je KKZ ostao bez političke i financijske podrške na koju je mogao računati u sklopu jugoslavenske politike koje se očituje u krilatici "Umjetnost narodu”. Polazna točka ove knjige stoga je bilo pitanje kako je KKZ u novim političkim, ekonomskim i tehnološkim okolnostima pronašao način da preživi, redefinira svoju poziciju, a opet ostvari dojmljivu produkciju i zadrži svoju primarnu funkciju: omogućiti građanima besplatno bavljenje filmom.

Za monografiju su pisali: Danijel Brlas, Nikica Gilić, Ana Hušman, Vladislav Knežević, Ejla Kovačević, Valentina Lisak, Luka Ostojić, Petra Belc, Damir Radić, Iva Rosandić, Vedran Šuvar i Hrvoje Turković.  Uredili su je Luka Ostojić i Petra Belc.
Izdavač/Distributer: Kinoklub ZagrebGodina izdanja: 2019Autor: Luka Ostojić, Petra BelcCijena: knBroj stranica: Uvez:
  • 1
  • +

Komentari

Top Lista

Top Medijski partneri - Kultura

Top Surferi - Kultura

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj