Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Poslovni plan je temelj uspješnog poslovanja poduzeća

Poslovni plan je temelj uspješnog poslovanja poduzeća

Poslovni plan i planiranje je za uspješno poslovanje, u današnjim uvjetima opće nesigurnosti i neizvjesnosti, važniji no ikada. On je strukturirani elaborat i predstavlja sistematski prikaz ciljeva i aktivnosti poduzeća u određenom periodu, precizno navodi i obrazlaže sva ulaganja koja tvrtka planira, te jasno definira očekivanja i alternative u slučaju promjenih okolnosti i situacije. Poslovni plan je posebno prilagođen svakom poduzeću za koje se stvara te ne postoji neka matrica po kojoj se sastavlja. On može biti različitog opsega, ovisno o karakteristikama poslovnih aktivnosti i ciljevima poduzetnika.

Poslovni plan prije svega treba biti jasan i razumljiv te ipak postoje neki standardi i protokoli  po kojima se formira. Osnova izrade svakog poslovnog plana su strateške odrednice kao što su misija i vizija poduzeća, strategija poslovanja i strateški ciljevi poduzeća. Da bi poslovni plan uspio potrebno ga je dobro napisati i definirati – on treba proizaći iz strategije poduzeća i obuhvatiti buduće razdoblje od pet do deset godina. Poslovanje u prvoj godini se treba obavezno planirati na mjesečnoj i kvartalnoj bazi kako bi se čim točnije isplanirala potrebna sredstva i rezerve nužne za preživljavanje. Mnogi poduzetnici ne uspijevaju na tržištu upravo zbog lošeg ili nepostojećeg poslovnog plana budući da poslovni plan omogućuje  jednostavnije i lakše praćenje poslovanja te reagiranje na eventualne promjene. 
Poslovni plan kao slika poslovnog i financijskog ugleda poduzeća predstavlja referentan okvir na temelju kojega se mogu tražiti partneri za različita ulaganja, udruživanja ili razvoj i na temelju kojeg se poduzeće može uključiti ne samo u državne nego i međunarodne fondove za poticanje i razvoj poduzetništva.

Tagovi: poslovni plan, strateške odrednice, poduzetnici | 25.01.2010. u kategoriji Gospodarstvo

Komentiranje sadržaja na Croportalu omogućeno je samo registriranim korisnicima. Zato, prijavi se ili registriraj i komentiraj do mile volje.

Ako si registrirani korisnik Croportala, možeš:

  • s ostalim članovima podijeliti vijesti i članke koji su ti zanimljivi
  • glasati za vijesti koje smatraš korisnima i tako ih učiniti popularnima i dostupnijima
  • slati vijesti prijateljima i tako s njima dijeliti zanimljive vijesti
  • sudjelovati u raspravama na forumu
  • imati uvid u sve vijesti koje si dodao na Croportalu
  • pristupati novim sadržajima i servisima koji će ti olakšati traženje infomacija
  • primati obavijesti o novim komentarima na svoju e-mail adresu
  • sudjelovati u nagradnim igrama

Top Lista

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj