Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Građevinski materijal služi za izgradnju

Građevinski materijal označava sve materijale koji se koriste u građevinarstvu odnosno za izgradnju svih vrsta arhitektonskih zgrada,  cesta , mostova, tunela, vodovoda,  željezničkih pruga, raznih postrojenja za proizvodnju svih dobara i ostalo. Građevinski materijal dijelimo po nekoliko kriterija. Tako se prema porijeklu dijele na prirodne i umjetne materijale, prema sastavu na jednostavne i složene dok ih prema konstruktivnim svojstvima možemo podijeliti na noseće, vezivne i izolacione materijale. Postoji mnogo vrsta građevinskog materijala a svaki ima određene karakteristike zbog kojih se i koristi u gradnji.Tako su na primjer vrlo popularni materijali za izgradnju kuća korišteni kroz povijest ali i danas kamen, opeka (cigla) i drvo ali također i cement. Cement je vezivni građevinski materijal koji se odlikuje iznimnom čvrstoćom a dobiva se usitnjavanjem i pečenjem vapnenca i lapora u fini prah. Kad se u određenim omjerima miješa s pijeskom, tucanikom i vodom od njega se dobivaju drugi građevinski materijali kao što su žbuka i beton koji su također vrlo rasprostranjeni u građevinarstvu. Iako je velik dio građevinskog materijala poznat od davnina, novim tehnologijama i otkrićima se i umjetni materijali sve više koriste u gradnji. U građevinski materijal također ulaze i keramičke pločice koje služe za oblaganje unutarnjih i vanjskih površina i to ne samo zbog funkiconalnosti nego vrlo često radi estetskog dojma. Ovisno o dostupnosti i drugim čimbenicima, građevinski materijal jako varira u cijeni te samim time utječe na finalnu cijenu izgradnje.

Tagovi: građevnski materijal, keramičke pločice, cement | 25.01.2010. u kategoriji Ostalo

Komentiranje sadržaja na Croportalu omogućeno je samo registriranim korisnicima. Zato, prijavi se ili registriraj i komentiraj do mile volje.

Ako si registrirani korisnik Croportala, možeš:

  • s ostalim članovima podijeliti vijesti i članke koji su ti zanimljivi
  • glasati za vijesti koje smatraš korisnima i tako ih učiniti popularnima i dostupnijima
  • slati vijesti prijateljima i tako s njima dijeliti zanimljive vijesti
  • sudjelovati u raspravama na forumu
  • imati uvid u sve vijesti koje si dodao na Croportalu
  • pristupati novim sadržajima i servisima koji će ti olakšati traženje infomacija
  • primati obavijesti o novim komentarima na svoju e-mail adresu
  • sudjelovati u nagradnim igrama

Top Lista

Top Medijski partneri - Ostalo

Traže se medijski partneri! Saznajte koje su prednosti uključivanja.

Top Surferi - Ostalo

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj