Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Klima uređaji su nezaobilazan dio svakog kućanstva

Iako su klima uređaji u komercijalnom smislu poznati preko 50 godina, u zadnjih su nekoliko godina postali nezaobilazan dio svakog kućanstva zahvaljujući brojnim tehničkim inovacijama i prihvatljive cijene zbog masovne proizvodnje.
Klima uređaji su vrlo bitni budući da je u prostoriji rijetko optimalna temperatura za rad a razna su istraživanja dokazala da veliki utjecaj na produktivnost ima temperatura prostora - optimalna temperatura je oko 20°C, učinak počinje padati na temperaturi od 22°C  dok je osjetno manji na 26 °C . Iako klima uređaji kod ljudi izazivaju asocijaciju isključivo za rashlađivanje prostora, klimatizacija, osim što je mogućonst upravljanja temperaturom, podrazumijeva i upravljanje količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom zraka te tako ima i razne funkcije. Klima uređaji pružaju preciznu, digitalnu kontrolu topline te osim hlađenja mogu prostoriju i grijati pa tako predstavljaju ekološki prihvatljivu alternativu za standardno grijanje. Budući da klima uređaji u sebi sadržavaju posebne filtere koji apsorbiraju dim, prašinu i ostale nečistoće u zraku,  također služe pročišićavanju zraka te se osobito preporučuju osobama sa alegrijama. Lišajevi i plijesan se šire u prevlažnim prostorima te ometaju dišne puteve pa je postotak vlage u zraku isto vrlo bitan i može se kontrolirati klima uređajem. Ponekad klima uređaji posjeduju i funkciju ventilacije. Tada oni rade na pincipu uzimanja zraka u prostoriji koji zamjenjuju svježim zrakom izvana što je vrlo osvježavajuće i korisno čak i u međusezoni kad hlađenje ili grijanje nije potrebno. Postoji više tipova klima uređaja kao što su centralni sistemi, split sistemi, prozorske klime i pokretne klime a većinom su jednostavni za montiranje i uporabu. Klima uređaji sastavni su dio svakodnevnice te nam omogućavaju ugodniji rad i život.

Tagovi: klima uređaji, grijanje, hlađenje | 25.01.2010. u kategoriji Tehnologija

Komentiranje sadržaja na Croportalu omogućeno je samo registriranim korisnicima. Zato, prijavi se ili registriraj i komentiraj do mile volje.

Ako si registrirani korisnik Croportala, možeš:

  • s ostalim članovima podijeliti vijesti i članke koji su ti zanimljivi
  • glasati za vijesti koje smatraš korisnima i tako ih učiniti popularnima i dostupnijima
  • slati vijesti prijateljima i tako s njima dijeliti zanimljive vijesti
  • sudjelovati u raspravama na forumu
  • imati uvid u sve vijesti koje si dodao na Croportalu
  • pristupati novim sadržajima i servisima koji će ti olakšati traženje infomacija
  • primati obavijesti o novim komentarima na svoju e-mail adresu
  • sudjelovati u nagradnim igrama

Top Lista

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj