Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Junaci "Prosjaka i sinova" oživjeli na jednu večer

U subotu navečer su ispred rodne kuće pisca i pjesnika Ivana Raosa u sjeni znamenite kostele održani jubilarni Raosovi dani, manifestacija u čast lika i djela autora vječno nasmijanog neba ,“oca“ Matana i Nuše, Kikaša i ostalih junaka Prosjaka i sinova.
U organizaciji udruge građana Medova Doca, tako se od prekida, a možda i zaborava, otrgnula jedna lijepa ljetna priča, ili bolje reći, lijepo sjećanje na znamenitoga Raosa.

Otvarajući jubilarne dvadesete Raosove dane, predsjednik udruge građana Medova Doca Bogoslav Đaja, istaknuo je činjenicu da Medovljani nisu jednostavno htjeli zaboraviti svoga Ivana i njegovo djelo.

-Ministarstvo kulture je ekspresno ukinulo dotaciju za organizaciju Raosovih dana, nemamo više ni nagrade za najbolji tekst o Ivanu Raosu i njegovom djelu, no nisu ukinuli našu volju i želju da se mi na ovakav način prisjetimo Raosa i očuvamo uspomenu na sve ono što je učinio za hrvatsku književnost, za baštinsko naslijeđe našega ponosnoga kraja, istaknuo je Đaja.

U bogatom programu sudjelovala je skupina mladih Medova Doca koji su izveli recital o Ivanu Raosu, ali isto tako na osebujan način oživjeli legendarne likove Matana i Nušu.

Programu su se pridružili i članovi dramske grupe iz Prološca komedijom "Udala se Joka Šimunova", autora pok. Ivana Maršića u režiji Marijana Grbavca. Ova grupa upravo danas obilježava desetu obljetnicu svoga postojanja.

Raosovi dani završili su prigodnim druženjem njegovih potomaka i suseljana sa brojnim gostima.

Tekst i snimka: Braco Ćosić
Oduzmi bod komentari (0) | | slobodnadalmacija.hr
03.08.2013. postalo popularno 26.04.2014. u kategoriji Novosti
  • 1
  • +

Komentari

Top Lista

Top Surferi - Novosti

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj