Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Šešelj: Radikali od proljeća mitinzima ruše vlast u Srbiji

Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je u subotu na stranačkom skupu u Čačku da će radikali od proljeća započeti prosvjede protiv srbijanske vlasti.
“Čekamo proljeće, da gora zazeleni i počinjemo s mitinzima. Ova vlast neće izdržati još dugo jer puca po svim šavovima pa očekujemo izbore do kraja godine”, rekao je Šešelj večeras na tribini radikala u Čačku.

Po Šešeljevoj ocjeni, predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću je “istekao rok trajanja”, što se “vidi iz istupa zapadnih diplomata i pisanja inozemnih medija”.

“(Nikolić i Vučić) Trpe pritiske glede zaokruženja neovisnosti Kosova i Metohije, a kad se to završi - bit će pušteni niz vodu”, rekao je Šešelj.

Kako je s tog skupa izvijestila agencija Tanjug, Šešelj je kritizirao ekonomsku politiku Vučićeve vlade, ocijenivši je “gorom od svih prijašnjih, što se ogleda u zaduživanju i zanemarivanju domaćeg gospodarstva”.

Šešelj je ponudio suradnju “patriotskim strankama” i poslijeizborne koalicije sa svima onima “koji se protive ulasku Srbije u Europsku uniju”, naglasivši opredijeljenost radikala za jačanje veza s Rusijom.

“Budućnost Srbije je u čvršćim vezama s Rusijom, formiranju jedinstvenog tržišta, carinske unije i obrambenog sustava s tom zemljom”, naglasio je Šešelj.

Naglasivši da se, nakon privremenog puštanja na slobodu, neće dragovoljno vraćati u Hag, Šešelj je suđenje po optužbi za ratne zločine protiv njega pred ICTY-em nazvao “ispolitiziranim postupkom”, ocijenivši da taj sud ima “antisrpski karakter” i presude koje su “političke, procesno manjkave i s mnogo pogrešaka”.

“Neka me uhite moji suučesnici u nedjelima za koja me optužuju”, ponovio je Šešelj prijašnju poruku da će ga morati uhititi Nikolić i Vučić, koji su bili visoki dužnosnici SRS-a do Šešeljeve predaje Haškom sudu prije 12 godina.

Šešeljeva Srpska radikalna stranka na izvanrednim parlamentarnim izborima u ožujku 2014. godine s osvojenih 2,1 posto glasova nije uspjela prijeći izborni prag od pet posto.

Nakon Šešeljeva privremenog puštanja na slobodu iz haškog pritvora i dolaska u Srbiju 12. listopada prošle godine i on i SRS su u srbijanskim medijima uglavnom potpuno marginalizirani.

Prvih dana po dolasku Šešelj je nizom uznemirujućih izjava - među kojima je i ona da “ne odustaje od ideje o Velikoj Srbiji” - potaknuo usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru i u Europskom parlamentu u kojima je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, ali Beograd to u službenoj formi nije učinio.

(H
Oduzmi bod komentari (0) | | slobodnadalmacija.hr
24.01.2015. postalo popularno 15.04.2015. u kategoriji Novosti
  • 1
  • +

Komentari

Top Lista

Top Surferi - Novosti

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj