Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj

Smanjuje se broj novih ovisnika o drogama u Hrvatskoj

Broj ovisnika o drogama u Hrvatskoj, obuhvaćenih liječenjem, stagnira na broju između sedam i osam tisuća, dok je zbog mjera prevencije broj novih ovisnika u laganom padu, ustvrdio je danas ravnatelj vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Osamdeset posto ovisnika na liječenju opijatski su ovisnici, većinom heroinski, no sve ih se više liječi i zbog konzumacije marihuane i sintetičkih droga, poput amfetamina, izjavio je Petković uoči dvodnevne radionice o psihosocijalnom tretmanu ovisnosti koja je danas počela u Zagrebu.

Dodao je kako zabrinjava pojava tzv. novih droga, odnosno psihoaktivnih tvari poput osvježivača prostora, koji imitiraju halucinogene i opojne učinke poznatih zabranjenih droga. "Novi spojevi su legalni, a njihovom upotrebom zaobilazi se zakonska regulativa jer nisu namijenjeni ljudskoj upotrebi. No, imaju slična svojstva kao poznate droge i njihova konzumacija može biti vrlo opasna", istaknuo je Petković.

Tema radionice je unaprjeđenje psihosocijalnog tretmana, kojim se ovisnika, nakon farmakoterapije, nastoji resocijalizirati i vratiti u normalan život. Provode ga institucije uključene u tretman ovisnosti - bolnice, centri za prevenciju ovisnosti, zatvorski sustav i udruge civilnog društva. Dio psihosocijalne pomoći odnosi se na rad s obitelji i zapošljavanje ovisnika, jer je obično riječ o nezaposlenim osobama.
  • 1
  • +

Komentari

Top Lista

Top Surferi - Novosti

Pronašao si zanimljivu vijest i želiš je podijeliti s ostalima? Sudjeluj u stvaranju vijesti na Croportalu — prijavi se i dodaj surf! Ako još nisi član Croportala, registiraj se i saznaj kako dodati Surf sadržaj!

Linkovi na kategorije, pretraživanje, glavni sadržaj