Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Društvena
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Društvena Raspravljate o temi Demokracija u islamskim državama u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: _Aris_ kažnjena je jer je prekršila zakon koji kaže da udana žene ne smije ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 11-12-07, 09:24   #21 (permalink)
Starter

Datum registracije: 10-12-07
Poruka: 13
cali3 se izdvaja iz mase
Re: Demokracija u islamskim državama

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
kažnjena je jer je prekršila zakon koji kaže da udana žene ne smije biti sama u društvu sa muškarcem koji joj nije rođak, a ona je bila sa ljubavnikom. Dakle da nije bila s njim i da je silovana ne bi bila kažnjena, da je bila s njim, a nije bila silovana bila bi kažnjena, to ne ovisi o tome da li je silovana ili ne.
Pa može se doći u milion situacija da žena bude sama "u društvu" muškarca, ok vjerojatno postoje iznimke kad je to dopušteno, ali mislim da su stvarno papci oni koji moraju tako držati ženu na lancu.. zamisli da se ukine šerijatsko pravo u tim zemljama, samo bi Desanka ostala tamo
cali3 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 11:35   #22 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,940
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pročitaj moj post pažljivo tamo ti je odgovor koji ću ti ponoviti... Ona nije kažnjena jer je silovana, kažnjena je jer je prekršila zakon koji kaže da udana žene ne smije biti sama u društvu sa muškarcem koji joj je rođak, a ona je bila sa ljubavnikom. Dakle da nije bila s njim i da je silovana ne bi bila kažnjena, da je bila s njim, a nije bila silovana bila bi kažnjena, to ne ovisi o tome da li je silovana ili ne.
Znači to je baš super. Ja se šetam sa svojim prijateljem kojeg znam još od osnovne po cesti, idemo kupiti nešto i mene ulove pa me lijepo premlate. Jupi!
To nema veze sa islamom niti sa vjerom, to ima veze sa nezdravim mozgom.

Citat:
Razmišljam ja, zato ti pokušavam objasniti da se žene tamo kažnjavaju kao i muškarci u skladu sa zakonima koje su oni donjeli, a krše li ti zakoni ljudska prava ili ne, ovisno kakvo je gledište. Sumnjam da su oni prihvatili neke deklaracije u zapadnim ljudskim pravima, pa ih isto tako ništa ne obavezuje da ta prava drže na zapadnim standardima. Njihovi stanovnici su svjesni zakona koji im brani da im žene hodaju bez marame pa se toga i drže, kao što se mi držimo ili bi se trebali držati zakona o alkoholu u vožnji... onaj ko krši zakon u državi koja ga je donjela podložan je njezinoj kazni.
Isto ko i muškarci?
Znači isto je šetati sa muškarcem po cesti koji ti nije rod, i silovati nekoga. Čak šta više ovo prvo je gore?
Pitam se koliko su se žene pitale kad je taj zakon donešen. Nula bodova.
Te žene nemaju pravo glasa Arise stoga se ni ne zna šta one misle o tome. Ali koliko znam da sve žene koje se imalo izbore za svoja prava tamo dobiju po leđima i ajmo u zatvor.
I da, vjerojatno bi ih kamenovali ili bičevali javno na trgu, tako da ne znam zašto se toliko ljudi načuđavaju srednjem vijeku i "ubijanjem vještica" u Europi, kad se to i danas dešava malo južnije.

Citat:
Pa u Kini su ljudi završavali u dugogodišnjem zatvoru za drogu koja je u Nizozemskoj legalna, dok su drugi dobivali smrtnu presudu za drogu koja kod nas vuče par godina zatvorske kazne... Zakoni država su takvi i kome se ne sviđaju može otići, ali ih se većina od rođenja prilagođavajući se okolini i društvu nauči držati bez da im to postaje opterećenje ili na to gledaju kao kršenje njihovih ljudskih prava.
U Švedskoj su sjekli jezike ljudima koji kažu psovku i rezali prste onima koji nešto ukradu. A danas to nije ni na kraj pameti nekome. Što to govori? Da se zakon mora mjenjati ako ne valja i ako je zastario. Zašto ga treba onda prihvaćati, a ne služi općem dobru nego samo dobru jedne određene skupine.

Pitam se gdje je sad Dar1...
teica je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 12:54   #23 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 22-08-07
Godina: 20
Poruka: 1,061
M@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz maseM@tej@ se izdvaja iz mase

Slažem se da je to bolesno i neljudski, ali što se može? Ti ljudi su još uvijek zatucani u našim očima, u njihovima je to normalno. Ne valja se sad oko toga živcirat' jer se ne može ništa promijeniti, nažalost. Kad sam bila malo mlađa to me užasno iritiralo, nisam mogla shvatiti da u današnje vrijeme još ima takvih fanatika i pitala sam se kakva je to vjera koja to dozvoljava? Danas sam sretna da ja živim u normalnom svijetu i okruženju, gdje su takve gadarije s pravom osuđene i prestala sam se zamarati time.
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 13:19   #24 (permalink)
o'šla pa - pa :)

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 25
Poruka: 6,013
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima

Ja sam ovdje nekako na Arisovoj strani ali slažem se s time da se žene ne pitaju i nisu pitane o tome, te da je to diskriminacija...

ALI, one su tako odgojene od malena i zakon i običaje njihove vjere valjaju i drugi poštivati (dakako u njihovoj zemlji), prvenstveno mislim na pokrivanje maramom.
Naravno da je to nama na Z krajnje čudno i neprihvatljivo, niti bi prvenstveno mi žene to mogle naučiti...ali one rastu s time, tako da to njima nije niti čudno, niti strano, niti izaziva sablazan kao što izaziva u našim glavam.
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 17:58   #25 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,326
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar

Citat:
Znači to je baš super. Ja se šetam sa svojim prijateljem kojeg znam još od osnovne po cesti, idemo kupiti nešto i mene ulove pa me lijepo premlate. Jupi!
To nema veze sa islamom niti sa vjerom, to ima veze sa nezdravim mozgom.
Ne šetaš ti, šeta građanka UAE koja je od malena naučena da se druži sa obitelji i ženama, a ne drugim muškarcima... Ti kao strana državljanka možeš šetati s kim oćeš.

Citat:
Isto ko i muškarci?
Znači isto je šetati sa muškarcem po cesti koji ti nije rod, i silovati nekoga. Čak šta više ovo prvo je gore?
Pitam se koliko su se žene pitale kad je taj zakon donešen. Nula bodova.
Neću raspravljati na temelju nagađanja, u UAE ne glasuju ni žene ni muškarci poradi državnog ustroja (vidi kasnije o ženskim udrugama), a u Iranu (LINK) žene imaju pravo glasa na izborima (i zamisli imaju ga duže nego one u švicarskoj, vidi link)... Sad najbolje da kažeš da Hrvatski narod nije kriv za pogreške hrvatske vlasti, pa mi smo ih birali...

Citat:
Te žene nemaju pravo glasa Arise stoga se ni ne zna šta one misle o tome. Ali koliko znam da sve žene koje se imalo izbore za svoja prava tamo dobiju po leđima i ajmo u zatvor.
I da, vjerojatno bi ih kamenovali ili bičevali javno na trgu, tako da ne znam zašto se toliko ljudi načuđavaju srednjem vijeku i "ubijanjem vještica" u Europi, kad se to i danas dešava malo južnije.
Malo znaš... ne dobivaju žene po ničemu kad se bore, u Iranu i UAE o čemu god pričali postoje i ženske aktivistice i ženske političarke. Evo malo edukativnih linkova (klikni pa odi na Woman in UAE možeš naći neke ženske udruge). Dakle žene u tim državama su dio populacije koji je izabrao takvu vlast, jer su odgajane u duhu koji im govori da je takav odnos ispravan i većina se drži njihovih zakona.

Citat:
U Švedskoj su sjekli jezike ljudima koji kažu psovku i rezali prste onima koji nešto ukradu. A danas to nije ni na kraj pameti nekome. Što to govori? Da se zakon mora mjenjati ako ne valja i ako je zastario. Zašto ga treba onda prihvaćati, a ne služi općem dobru nego samo dobru jedne određene skupine.

Dakle ljudi biraju zakone, što će značiti da oni odabiru kad će se ti zakoni mjenjati. Možda i ne znaš da je u Iranu 2/3 populacije mlađe od 25 godina, dakle većina koja u toj zemlji može odabrati vlast nisu stari muslimani konzervativnog porijekla, nego mladi ljudi, koji odgajani u tom duhu svjesno biraju takva pravila. Nisi mi objasnila postojeći zakon u Kini koji određuje smrt za količinu droge za koju se kod nas dobiva zatvorska kazna... što, narkomani nemaju pravo glasa??

Činjenica je da su ljudi koji žive pod tim zakonima izabrali takvu vlast i zakone, nije došla neka sila koja ih tjera da žive u uvjetima koji su njima nepodnošljivi. Uostalom Iranska je znanost jedna od najrazvijenijih u širem afričko-azijskom područiju koje tangira, a ako uzmeš u obzir spomenuti demografski prosjek starosti - ne radi o primitivnom narodu, koji slijepo slijedi pravila stara tisuću godina.

To što je tebi nešto neshvatljivo govori samo o tvojoj ograničenosti da se postaviš u nečiju situaciju, u situaciju nekoga tko se rađa, živi i umire u drugačijem okruženju. Zanima me da li se ti osjećaš sloobodnom i da li se osjećaš ugodno u svojoj državi i misliš li da postoje amerikanci koji neshvaćaju našu situaciju, pa pored svojih širokih sloboda i luksuza misle da Hrvati nakon rata nemaju nakakvu perspektivu, ograničena prava, da su neinteligentni i sl. Uvjek će biti ljudi koji neće moći shvatiti situaciju na drugom kraju svijeta, a da budem iskren ni ja ne shvaćam npr. oslobađanje zapovjednika koji su upravljali masakrima na našem područiju, a opet smatramo da uživamo ljudska prava.

Zadnji Uredio _Aris_ : 11-12-07 u 18:08.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 19:23   #26 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 14-08-07
Poruka: 3,200
Dar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masi

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Tu sam ja. Ne brini

Usput, konzervativci su ti koji se mijenjaju sporo. Jako sporo.

(stari dobri običaji i takve gluposti...)

Zadnji Uredio Dar1 : 11-12-07 u 19:32.
Dar1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 19:31   #27 (permalink)
Moderator Foruma

_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar

Samo da spomenem i nešto o smrtnim kaznama... Iran je država sa mnogo izvršenja smrtnih kazni, pa i nad maloljetnicima... točnije 177 ili oko 200 ovisno o godini. Kina je tu sa 1200 službeno priznatih izvršenja smrtne kazne ali Amnesty Int. tvrdi da je stvarna brojka oko 6000, a 2/3 smrtnih kazni izvršenih nad maloljetnicima u svijetu se izvrši u SADu (smrtna kazna za maloljetnike ukinuta 2005.g.), gdje su u dogledno vrijeme oko 3300 osoba čekale izvršenje smrtne kazne. (ako su brojke donekle neprecizne ispričavam se unaprijed, a pišem iz sjećanja, jer sam o ovome već raspravljao)
I konačno, Iran za silovatelje predviđa smrtnu kaznu, slučaj u kojem je 6 silovatelja osuđeno na 2-9 godina nije Iranska praksa u kojoj ženu diskreditiraju, već sudska omaška kakva se nama nedavno dogodila kad je u hagu srbski zapovjednik JNA osuđen od optužbi za genocid... trebamo li iz toga zaključiti da hag podržava genocid??

Evo samo i neka referenca:

Citat:
Prema izviješću koje je Amnesty International objavio u četvrtak, 2005. godine u 22 države u svijetu bilo je smaknuto 2, 148 osoba. Od toga 94 posto smaknuća otpada na Kinu, Iran, Saudijsku Arabiju i SAD. U Kini se smrtna kazna vrši strijeljanjem ili injekcijom, u Iranu vješanjem ili kamenovanjem, u Saudijskoj Arabiji odsijecanjem glave, a u SAD-u strujom ili injekcijom. Iran izvršava smrtnu kaznu i nad maloljetnicima ili osobama koje su određeni zločin počinile kao maloljetnici. SAD su u ožujku 2005. godine zabranile smaknuća maloljetnika. U Kini čovjek može biti osuđen na smrt i za nenasilne zločine, primjerice za pronevjeru. Glavna tajnica Amnesty Internationala, Irene Khan, u izjavi je osudila smrtnu kaznu navodeći da je ona krajnje, nepovratno kršenje ljudskih prava budući da proturječi samoj suštini ljudskih vrijednosti i nerijetko se primjenjuje na diskriminacijski način, nakon nepoštenih suđenja ili se koristi iz političkih razloga. Broj smaknuća u 2005. godini bio je manji u odnosu na 2004. godinu i iznosio je 3797 smaknuća, ali je porastao u odnosu na 2003. godinu kada ih je bilo 1146. Trenutno u svijetu 20 tisuća ljudi čeka na izvršenje smrtne kazne.

Zadnji Uredio _Aris_ : 11-12-07 u 19:36.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 19:32   #28 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,224
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Ova presuda nije bila povezana sa silovanjem kao motivom, već je zbog nepoštivanja zakona koji nalaže da udana žena ne smije biti sama u društvu muškarca koji joj nije rođak, a kako je utvrđeno da je žena bila sa ljubavnikom (ili bivšim ljubavnikom po nekim izvorima) u vrijeme kad se napad dogodio, za to je osuđena na bičevanje.
Muškarci koji su je silovali dobili su kazne od 2 do 9 godina... što se Hrvatskog pravosuđa tiče ni veće ni manje od naših zakona i kazni prema njima se ne treba čuditi, dapače, u Saudijskoj arabiji za silovanje se predlaže, meni puno bolja kazna smrću, a u ovom slučaju kako je sud presudio nije bilo dovoljno očevidaca i dokaza za takvu kaznu.

Demokracija svakako ne postoji, ne znam čemu ovakav naslov, te države nemaju veze sa demokracijom kao ustojem... Ovo je valjda alegorija ko Kineska demokracija, jel?? Ne radi se o tome da oni nemaju zakon koji bi kažnjavao silovatelje dapače imaju vrlo strog zakon, koji u ovom pojedinačnom slučaju nije primjenjen. Druga stver je njihov zakon koji ženama brani da budu same sa muškarcima, ali činjenica je da bi žena (u slučaju da je uhvaćena) jednako bila osuđena i da nije silovana, pa bi problem eventulano mogao biti u tome, ali takvi su im zakoni i oni to znaju. Da bi im trebalo mjenjati zakone, svakako, al to je na njihovom narodu, koji u slupčaju općeg nezadovoljstva ima opcije koje su se često događale u povjesti od prosvjeda do revolucija, koji će naravno rezultirati žrtvama zbog čvrste stege kakva vlada u tim državama, ali to je jedini način.
Činjenica je da novinarski senzacionalizam iz članka sugerira da je ona osuđena, jer je silovana, a ne jer je prekšila poznat joj zakon. Siguran sam da ih ima stotine koje krše te zakone, ali one nisu bile silovane i problem je u njihovom nerazvijenom osjećaju za ljudska prava, jer bi u zapadnim zemljama čak i da postoji sličan zakon olakotna okolnost bila situacija koja je slijedila.

Takvih je zakona u islamskim državama mnogo... nedavno je bio primjer gdje su dječaku lomili ruku, jer je krao... Jednostavno takav striktan način kažnjavanja i strogo pravosuđe je okolnost u kojoj ti ljudi moraju naučiti živjeti, ili još bolje, uče živjeti od malena i potpuno se drugačije mentaliteno razvijaju od nas. Isto tako se mi potpuno drugačije mentalitetno razvijamo od japanaca, kojima je nepojmljivo da se stvari poput pronevjera i krađe dešavaju nekažnjeno, jer se kod njih ljudi samoinicijativo ubijaju kad se saznaju takve stvari dok kod nas isti sjede na rukovodećim pozicijama ili su sjedili. S obzirom da su oni desetljećima napredniji od nas, ko je tu referenca da nam kaže što je pravilno i normalno...
Citat:
Žene u UAE nemaju obavez nošenja burkhe (ona prekriva lice), već je mogu nositi ako žele, tradicionalna je široka crna haljina abaya i marama shayla. Osim toga curice do punoljetnosti prema Islamskim odredbama ne moraju nositi ni maramu. Jel imaš možda link na članak??
Citat:
Od kud ti da sve nose burkhe?? Ovdje nemam šta raspravljat očito ne znaš razliku između burkhe i marame, pogledaj malo antiislamske stranice gdje kritiziraju policiju koja traži da ženama bude pokrivena kosa, kako bilo ne moraju imati pokriveno lice. Sarkazam ostavi nekom drugom.

Informiraj se pa ćeš moći. Sad bi ti htjela da ja priznam da žene kamenuju, jer ne nose marame... Imaš vjersku policiju koja upozorava po cesti ako marama ne pokriva kosu i postoje kazne za one koje uopće ne nose marame. kakve to ima veze sa pravima žena, tamo ni muškarac ne može hodati bez majce, što to onda krši prava muškaraca?? To je tradicija i vjersko nasljeđe i žene odgajane u Islamskom duhu ne pate duboko u sebi jer moraju imati maramu, već su odgajane da to smatraju normalnim, šta cijelo vrijeme sebe trpaš u tu situaciju, naravno da bi tebi bilo drugačije.

Ja nigdje nisam rekao da ne moraju nositi maramu... rekao sam da ne moraju nosit burhku koja pokriva lice...čitaj tekst.
I da rekao sam da prema Islamskoj odredbi hidžaba curice ne moraju nositi ni marame.
Citat:
Po čemu ti uspoređuješ Prava žena u Švedskoj sa pravima u UAE?? Druga država ustrojstvo i sve tim redom. Pa muškarci imaju manja ljudska prava, prava govora i prakticiranja ljudskih sloboda u državama koje imaju striktno vjersko ustrojstvo, čemu se onda čuditi manjim pravima žena. Po zapadnim standardima stanovnici tih država općenito imaju manja ljudska prava... ali to je po zapadnim standardima i mi imamao po Nizozemskim ili standardima SAD-a, manja ljudska prava od njih... Gdje su nam topici o ljudskim pravima u Hrvatskoj, prije nego bacimo oko na drugi kraj svijeta. Smatraš li ti ljude u Hrvatskoj zakinutima za ljudska prava jer ih zakon ograničava u upotrebi droga, alkohola, brze vožnje, nepostojanja prostitucije kao zanimanja, istospolnih brakova i sl. zakinutima za ljudska prava?? Po meni su takvi zakoni i prava su nam onakva kakva su u skladu sa zakonima i Ustavom donešenima godinama u nazad, a i oni mogu biti diktirani tradicijom ili u slučaju spomenutih država vjerom...

Predoči si vjersku policiju kao i našu policiju, ako prekršiš zakoni kojeg si svjestan biti ćeš kažnjen... Da li naš 0.0 promila Britanac koji ima na raspolaganju 0.8 gleda kao ukidanje slobode i da li misli da naša policija mlati pijane vozače??
Citat:
Pročitaj moj post pažljivo tamo ti je odgovor koji ću ti ponoviti... Ona nije kažnjena jer je silovana, kažnjena je jer je prekršila zakon koji kaže da udana žene ne smije biti sama u društvu sa muškarcem koji joj je rođak, a ona je bila sa ljubavnikom. Dakle da nije bila s njim i da je silovana ne bi bila kažnjena, da je bila s njim, a nije bila silovana bila bi kažnjena, to ne ovisi o tome da li je silovana ili ne.

Razmišljam ja, zato ti pokušavam objasniti da se žene tamo kažnjavaju kao i muškarci u skladu sa zakonima koje su oni donjeli, a krše li ti zakoni ljudska prava ili ne, ovisno kakvo je gledište. Sumnjam da su oni prihvatili neke deklaracije u zapadnim ljudskim pravima, pa ih isto tako ništa ne obavezuje da ta prava drže na zapadnim standardima. Njihovi stanovnici su svjesni zakona koji im brani da im žene hodaju bez marame pa se toga i drže, kao što se mi držimo ili bi se trebali držati zakona o alkoholu u vožnji... onaj ko krši zakon u državi koja ga je donjela podložan je njezinoj kazni.

Pa u Kini su ljudi završavali u dugogodišnjem zatvoru za drogu koja je u Nizozemskoj legalna, dok su drugi dobivali smrtnu presudu za drogu koja kod nas vuče par godina zatvorske kazne... Zakoni država su takvi i kome se ne sviđaju može otići, ali ih se većina od rođenja prilagođavajući se okolini i društvu nauči držati bez da im to postaje opterećenje ili na to gledaju kao kršenje njihovih ljudskih prava.
Citat:
Ne šetaš ti, šeta građanka UAE koja je od malena naučena da se druži sa obitelji i ženama, a ne drugim muškarcima... Ti kao strana državljanka možeš šetati s kim oćeš.

Neću raspravljati na temelju nagađanja, u UAE ne glasuju ni žene ni muškarci poradi državnog ustroja (vidi kasnije o ženskim udrugama), a u Iranu (LINK) žene imaju pravo glasa na izborima (i zamisli imaju ga duže nego one u švicarskoj, vidi link)... Sad najbolje da kažeš da Hrvatski narod nije kriv za pogreške hrvatske vlasti, pa mi smo ih birali...

Malo znaš... ne dobivaju žene po ničemu kad se bore, u Iranu i UAE o čemu god pričali postoje i ženske aktivistice i ženske političarke. Evo malo edukativnih linkova (klikni pa odi na Woman in UAE možeš naći neke ženske udruge). Dakle žene u tim državama su dio populacije koji je izabrao takvu vlast, jer su odgajane u duhu koji im govori da je takav odnos ispravan i većina se drži njihovih zakona.

Dakle ljudi biraju zakone, što će značiti da oni odabiru kad će se ti zakoni mjenjati. Možda i ne znaš da je u Iranu 2/3 populacije mlađe od 25 godina, dakle većina koja u toj zemlji može odabrati vlast nisu stari muslimani konzervativnog porijekla, nego mladi ljudi, koji odgajani u tom duhu svjesno biraju takva pravila. Nisi mi objasnila postojeći zakon u Kini koji određuje smrt za količinu droge za koju se kod nas dobiva zatvorska kazna... što, narkomani nemaju pravo glasa??

Činjenica je da su ljudi koji žive pod tim zakonima izabrali takvu vlast i zakone, nije došla neka sila koja ih tjera da žive u uvjetima koji su njima nepodnošljivi. Uostalom Iranska je znanost jedna od najrazvijenijih u širem afričko-azijskom područiju koje tangira, a ako uzmeš u obzir spomenuti demografski prosjek starosti - ne radi o primitivnom narodu, koji slijepo slijedi pravila stara tisuću godina.

To što je tebi nešto neshvatljivo govori samo o tvojoj ograničenosti da se postaviš u nečiju situaciju, u situaciju nekoga tko se rađa, živi i umire u drugačijem okruženju. Zanima me da li se ti osjećaš sloobodnom i da li se osjećaš ugodno u svojoj državi i misliš li da postoje amerikanci koji neshvaćaju našu situaciju, pa pored svojih širokih sloboda i luksuza misle da Hrvati nakon rata nemaju nakakvu perspektivu, ograničena prava, da su neinteligentni i sl. Uvjek će biti ljudi koji neće moći shvatiti situaciju na drugom kraju svijeta, a da budem iskren ni ja ne shvaćam npr. oslobađanje zapovjednika koji su upravljali masakrima na našem područiju, a opet smatramo da uživamo ljudska prava.

Ajde da ja tebe pitam, ovako, ko' čovjek čovjeka, samo jednu stvar.

U biti dvije stvari:

1. Je li pokušavaš opravdat ono što se zbiva u zemljama u kojima je šerijatski zakon (ili njegove izvedenice) integralni i temeljni element pozitivnog zakonodavstva?

2. Smatraš li da je takva situacija u skladu sa civilizacijskim tekovinama normalnog, slobodnog društva?

I bez preseravanja, molio bih...

Unaprijed zahvaljujem.

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 19:43   #29 (permalink)
Moderator Foruma

Citat:
Pravi autor: damfisk Pogledaj Poruke
Ajde da ja tebe pitam, ovako, ko' čovjek čovjeka, samo jednu stvar.

U biti dvije stvari:

1. Je li pokušavaš opravdat ono što se zbiva u zemljama u kojima je šerijatski zakon (ili njegove izvedenice) integralni i temeljni element pozitivnog zakonodavstva?
Ajde...

Ne... pokušavam ukloniti čuđenje koje proizlazi iz iluzije da te ljude netko tjera da žive u takvom društvu, kao da im svaki dan predstavlja pakao u kojem ih država i državni službenici čekaju iza ugla da im skinu glavu sa ramena.
Citat:
2. Smatraš li da je takva situacija u skladu sa civilizacijskim tekovinama normalnog, slobodnog društva?

I bez preseravanja, molio bih...

Unaprijed zahvaljujem.
Smatram da je takva situacija u skladu sa civilizacijkim tekovinama okruženja u kojem su nastajale i da su ljudi u njima naviknuti živjeti u skladu s njima jednako ugodno kao i mi u skladu sa civilizacijskim tekovinama modernog društva. Ta situacija nije su skladu sa civilizacijskim tekovinama slobodnog društva, ali je nemoguće to društvo (zapdano) klasificirati kao normalno, jer smatram da je liberalizacija zapadnog tipa koja uključuje slobodu govora i ponašanja dovela isti taj zapad na put koji vodi pedofiliji (stranka u Nizozemskoj), herezi (Isus od izmeta u Britanij) i sl. pojavama koje ne smatram normalnima. To društvo nije slobodno po zapadnim principima, ali ne sumnjam da im se građani uključujući i žene osjećaju jednako slobodno i ugodno kao i građani zapadnog društva, ako u obzir mentalitet koji im je razvijen i manjak potrebe da svoja prava ostvaruju kroz slobode govora i ponašanja kakve se prakticira na zapadu. Da samo dam primjer... predpostavimo realno da postoje homoseksualci u Iranu... oni u skladu sa mentalitetom tog društva nemaju potrebu niti želju svoju opredjeljenost iskazivati na gay prideu i ne smeta im nedostatk prava da isto i učine.

Smatraš li ti da zapadno društvo kreće putem koji će nam donjeti mir i suživot temeljen na prihvaćanju različitosti unatoč čovjekovom urođenom refleksu da različitost stvara strah i odbojnost koju će oni jednog dana (u daljoj budućnosti)prevladati kako bi život mogli ostvariti sa svim ljudima, ma koliko oni bili devijantni po današnjim standardima??

Zadnji Uredio _Aris_ : 11-12-07 u 19:48.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 19:44   #30 (permalink)
women loving misogynist

Datum registracije: 20-11-05
Godina: 31
Poruka: 13,224
damfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svimadamfisk je poznat svima

Citat:
Ajde...

Ne... pokušavam ukloniti čuđenje koje proizlazi iz iluzije da te ljude netko tjera da žive u takvom društvu, kao da im svaki dan predstavlja pakao u kojem ih država i državni službenici čekaju iza ugla da im skinu glavu sa ramena.

Smatram da je takva situacija u skladu sa civilizacijkim tekovinama okruženja u kojem su nastajale i da su ljudi u njima naviknuti živjeti u skladu s njima jednako ugodno kao i mi u skladu sa civilizacijskim tekovinama modernog društva. Ta situacija nije su skladu sa civilizacijskim tekovinama slobodnog društva, ali ne i normalnog, jer smatram da je liberalizacija zapadnog tipa koja uključuje slobodu govora i ponašanja dovela isti taj zapad na put koji vodi pedofiliji (stranka u Nizozemskoj), herezi (Isus od izmeta u Britanij) i sl. pojavama koje ne smatram normalnima. to društvo nije slobodno po zapadnim principima, ali ne sumnjam da im se građani uključujui i žene osjećaju jednako slobodno i ugodno kao i građani zapadnog društva, ako u obzir memtalitet koji im je razvijen i manjak potrebe da svoja prava ostvaruju kroz slobode govora i ponašanja kakve se prakticira na zapadu. Da samo dam primjer... predpostavimo realno da postoje homoseksualci u Iranu... oni u skladu sa mentalitetom tog društva nemaju potrebu niti želju svoju opredjeljenost iskazivati na gay prideu i ne smeta im nedostatk prava da isto i učine.

Tebi je očito nemoguće odgovorit na dva jednostavna pitanja bez preseravanja.

To navodi na zaključak da svim silama pokušavaš opravdat ono što se opravdat ne može.

NISAM GINEKOLOG ALI MOGU POGLEDAT
damfisk je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 05:42.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111