Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 19

Kupnja stana ili zivot u podstanarstvu?

Raspravljate o temi Kupnja stana ili zivot u podstanarstvu? u Ekonomija forumu, dio Znanost foruma; Misljanja sam da u hrvatskoj postoje krivi kriteriji, gdje se jedino gleda vlasnistvo i sto se ostavlja u nasljedstvo. a ...

Forumaš Plave Krvi Avatar od korisnika GajbaPive
    Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

Kupnja stana ili zivot u podstanarstvu?

Misljanja sam da u hrvatskoj postoje krivi kriteriji, gdje se jedino gleda vlasnistvo i sto se ostavlja u nasljedstvo.

a sada na naslov...
    zamislite da imate na raspolaganju 4500kn mjesecno, koliko bi vam bila rata kredita za 100 000 eura na 30 godina (+- koja kuna, ovisno o banci i uvijetima) i kupite stan za 60ak m2.
    vi nakon isplate kredita, dali ste cca 210 000eura (opet, +- koja kuna ovisno i o tecaju) za stan koji je star 30 godina i za koji realno tesko cete dobiti 100 000 eura (ali dobro, tesko je prognozirati sto ce se dogadjati s cijenom nekretnina za 30 godina).

s druge strane, 30 godina ste u podstanarstvu. placate najam stana od 60ak oko 2500kn, a ostalih 2000 (DISCIPLINIRANO) odvajate i uplacujete tj. investirate u neku od brojnih opcija: 3. mirovinski stup, stambena stednja, zivotno osiguranje, (ako postoji jos neka isplativija opcija, super!)... a sto je najvaznije, niste u duznickom ropstvu, puno ste felksibilniji, stambeno i poslovno, a najbolji dio tek dolazi... s odvajanjem 2000kn i ulaganjem tog novca, nakon 30 godina imali bi oko 1,7-2 milijuna kuna. onda, s tim novcima mozete kupiti 2 takva stana i jos vam ostaje za putovanja, auto, ugodnu mirovinu,... a jedino cega bi se odrekli je MORANJA imati vlasnistvo!

i sada se vracam na prvu recenicu, zasto je toliko NUZNO imati vlasnistvo?
    pogotovo kada se zna da su druge opcije puno isplativije. ako je vas odgovor i dalje: da se ostavi djeci, recite mi sto je bolje - da vasa djeca cekaju do svoje 40.-50. godine zivota da vi umrete pa da dobiju stan koji ce onda biti star vjerojatno i vise od 30 godina, ili da cak i ne ulazete onih 2000 kn, nego ih trosite na njihovo obrazovanje. cime ste vi svom djetetu u zivotu vise pomogli?

edit: ako nakon 10 godina vise ne mozete otplacivati kredit i prodate stan, dobit cete (mozda) onoliko koliko jos morate isplatiti banku.
    dok, ako 10 godina zivite u podstanarstvu i naidjete na neku tesku financijsku krizu, odvajali ste 10 godina novce koji vam sigurno mogu dati krov nad glavom za jos 10 godina.
    Zadnji Uredio GajbaPive : 31-05-09 u 12:09
    prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com

žena, majka, kraljica Avatar od korisnika teica
    Datum registracije
    14-08-06
    Starost
    28
    Poruka
    9,058
    Liked
    105 times

Re: Kupnja stana ili zivot u podstanarstvu?

To je odlično razmišljanje i u teoriji je super!!!

Međutim u praksi je loše i neizvedivo.
    1) kad si podstanar možeš izletiti van kada god tvoj gazda želi, pa onda slijedi seljakanje, davanje novaca i sl.
    2) pitanje je da li ćeš uvijek rentu plaćati 2500 kn, za 30 godina pretpostavljam da to neće biti nikakav novac, pa će ti i renta skočiti
    3) valja ostavljati svaki mjesec 2000 kn sa strane, ljudi su takvi... kada ne moraju potrošit će
    4) ne vjerujem u nikakve mirovinske fondove, štednje i sl., pogotovo kod nas. I da uštediš milju kuna, naši bi te nekaj shebali i na kraju bi dobio 800 000, jer moraš platiti ovo- pa ono...
    5) najpametnija opcija je imati neki početni kapital, čekati pad cijena (a padaju) i imati siguran posao... ostale opcije ti ne preostaju. Ili ćeš biti vječni rob banke, ili ćeš biti vječni rob gazde ili kod tate i mame.

I da... to ostavljanje stana djeci... glupost čista... ako tvoje dijete do svoje 35-40 godine (kad ti umro) ne bude stvorilo ništa svoje, nego bude ovisno o tvome i tome kad ćeš ti umrijeti onda jbš takvo nesposobno dijete. Zbilja mu ništa ni ne treba ostavljati.
    Zadnji Uredio teica : 31-05-09 u 12:13
    Kad se nađemo u nekoj konkretnoj situaciji prvo iznenadimo sami sebe jer postupimo apsolutno suprotno od nekih svojih uvjerenja i iznenadimo druge jer su oni jako hrabri kad se ne radi o njima.

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

1) naravno, ali ako si ti korektan, takvo nesto ce ti se dogoditi jednom, eventualno dva puta. a ako si korektan, to ce se dogoditi dovoljno rano najavljeno
    2) ali je za pretpostaviti da ce ti i placa rasti...
    3) obvezes se da ce ti skidaju s place (trajni nalog)
    4) nisam bio dovoljno precizan u iznosenju opcija, postoje ljudi koji sigurno znaju za dobre opcije
    5) najpametnija opcija imati pocetni kapital? ne, to je najlaksa i u danasnjim uvijetima nerealna opcija..
    prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Drevni
    Datum registracije
    15-07-08
    Starost
    3
    Poruka
    2,185
    Liked
    80 times

Kupnja stana, svoj na svome.
    Pa ako djeca budu dobra, ostaviš im, a ako ne, prodaš da imaš za starački dom.
    Podržavam točke 1, 2 i 3 koje je napisala teica.
    Vjerujem u štednju putem police osiguranja, kao i u mirovinski fond. No pitanje je kako mudro izabrati takav fond.
    A što se točke 5 tiče... danas ne postoji "siguran posao". Živimo u kapitalizmu, ne?
    May you live in interesting times...

tata od formata isoSnake Champion Avatar od korisnika fat_boy_slim
    Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,204
    Liked
    1189 times

kako to sve lijepo zvuči i izgleda na papiru. ulažeš 10 godina 2000kuna mjesečno...pa to je raj nakon 10godina, da nisi ti možda pročitao onu knjigu financijski preporod

relanost je malo drugačija.

ja sam bio podstanar, gazda može dizati cijenu kad mu se puhne, nesmiješ ovo nesmiješ ovo, pa onda odluči da neće više iznajmljivati a ti tek par mjeseca u stanu pa hajde opet po oglase i traži stan, pa premještaj stvari, ja sam puno putovao na duže vrijeme pa hajde moli ovoga da ti pogleda stan s vremena na vrijeme, pa da ti plaća račune na vrijeme dok tebe nema, itd itd. u nedogled.

slažem se da je kod nas vlasništvo mnogo jače izraženo nego na zapadu...mislim da sam pročitao negdje da je na zapadu tek nekih 40% ljudi vlasnici svojih stanova

ali isto to vlasništvo je i sigurnost na neki način koliko i opterećenje

tako da, suma sumarum, moje mišljenje je daj ti meni 1/1 vlasništvo a poslije bumo vidjeli

Pravila ponašanja...Registriraj se na forum

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times
    drevni, ti ne bi niti ulagao u djecu (ako bi imao vec kredit za stan) niti bi im ista kasnije ostavio...
    jebena opcija...

Citat Pravi autor: fat_boy_slim Pogledaj Poruke
    kako to sve lijepo zvuči i izgleda na papiru. ulažeš 10 godina 2000kuna mjesečno...pa to je raj nakon 10godina, da nisi ti možda pročitao onu knjigu financijski preporod
    ne, nisam citao tu knjigu, ali ako pise takvo nesto unutra, sigurno su je pisali ljudi koji su pametniji/strucniji od mene i koji su je napisali na temelju neke studije.

a sto se tice problema, istina, danas je podstanarstvo zaje... stvar kod nas. ali tjesi me nada da cemo ulaskom u EU rjesiti i taj dio na europski nacin.
    Zadnji Uredio daidza : 31-05-09 u 12:30

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Drevni
    Datum registracije
    15-07-08
    Starost
    3
    Poruka
    2,185
    Liked
    80 times

@ Gajba
    Krivo si me shvatio.
    Naravno da bih ulagao u djecu, kao i svaki roditelj.
    No, ako promašim u odgoju i djeca postanu nepopravljivi propaliteti...
    May you live in interesting times...

Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,204
    Liked
    1189 times

tu je knjigu pisao tip koji je samo stavio na papir ono što već svi znaju ali je nemoguće napraviti u našoj situaciji

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

mislim da je ostvarivo, samo treba prijeci s materijalistickog/potrosackog nacina razmisljanja, na realni, cak i djelom socijalisticki.

Datum registracije
    24-09-05
    Starost
    6
    Poruka
    23,204
    Liked
    1189 times

ostvarivo bi bilo da se prešlo odmah na početku na takav sustav razmišljanja ali sad kad su svi na karticama, u minusima i kreditima to više nije ostvarivo prijatelju

kako ćeš preći na takav način razmišljanja sa 5000kuna plaće (ako i toliko) a troškovi života samo rastu...na to se trebalo misliti prilikom stvaranja države. sad je već kasno, jako kasno

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku