Lijepi pozdrav forumašima.

Nedavno sam dobio ideju da na staru kolibu u šumi (daleko od civilizacije) montiram solarne panele za fotonaponsku proizvodnju struje. Naravno, kako je kriza nema se novaca to povjeriti nekom konkretnom izvođaču,te bi i isplativost tada bila još manja. Naime, sam sustav ne bi trebao napajati previše potrošača - 2-3 štedne žarulje i eventualno kakav punjač za mobitel ili sl.

Palo mi je na pamet pošto sam tehničke struke, imam smisla za spajanje i igranje žicama da se tog poslića uhvatim sam. No.1 pitanje: Može li osoba s temeljnim znanjem elektrotehnike napraviti ovaj projekt?

Koliko sam uspio shvatiti, glavne komponente sustava jesu: paneli, baterije i regulator punjenja. Zanima me ovisnost veličine i kvalitete panela, odnosno broja baterija s potrošačima na mreži. Pitanje No.2 - Kojom metodom trebam izračunati veličinu panela, uz nekakav prosječan sunčan dan, broj potrebnih baterija te vijek tih istih pri nekoj maksimalnoj potrošnji?

Paneli i regulator prema ebayevim preporukama ne prelaze 200$,pa ako imate bilo kakav savjet,upute,datoteku,knjigu,napomenu, savijet...sve je dobrodošlo.


Srdačan pozdrav!