Vidi Rezultate Anketa: Biste li plaćali crkveni porez?

Glasači
10. Vi nemožete glasati na ovoj anketi
  • Da

1 10.00%
  • Ne

9 90.00%
Pokazujem rezultate 1 do 7 od 7

Crkveni porez

Raspravljate o temi Crkveni porez u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Pošto su u lijepoj našoj crkva i država u popriličnom tijesnom položaju, crkva se financira iz proračuna. Određeni dio iz ...

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Crkveni porez

Pošto su u lijepoj našoj crkva i država u popriličnom tijesnom položaju, crkva se financira iz proračuna. Određeni dio iz proračuna ide direktno u proračun crkve, a tu se još zalome određena dodatna sredstva kroz godinu. (pogotovo kada je izborna godina)

Smatrate li da je ovaj način financiranju bolji od onoga gdje bi vjernici direktno plaćali porez od vlastitog dohotka?

Osobno sam za crkveni porez, gdje bi svaki pripadnik vjerske organizacije financirao svoju organizaciju. Kod nas se trenutno sistem „temelji“ na velikom broju katolika, pa kao nema potrebe za promjenom. Uvjeren sam kako bi se taj veliki broj vjernika doveo na realnu brojku kada bi postojalo direktno financiranje.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Akademik Foruma Avatar od korisnika vibica
    Datum registracije
    27-05-07
    Starost
    7
    Poruka
    4,972
    Liked
    1 times

Re: Crkveni porez

Pa danas imas onu "kosaricu" koja ide pod misom, pa ljudi stave novce ako zele..
    To se ne treba placati, dovoljan je drzavni porez..

EDIT: Hmm, da placam zato sto zelim doci na misu/pred kriz/pomolit se bogu ili stovec? No thank you, i ovako i onako nisam previse religiozno nastrojena, a tek ovako?.. Jesi rigorozan..
    Zadnji Uredio vibica : 05-10-08 u 13:59
    I was a child and she was a child,
    In this kingdom by the sea:
    But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee..

prof. Foruma Avatar od korisnika Balian
    Datum registracije
    29-05-07
    Poruka
    1,820
    Liked
    19 times

Potpuno se slažem s uvođenjem crkvenog poreza, u krajnjoj liniji crkve s udruge građana i neka se financiraju iz svoga članstva. Ako netko iz vlasti ima želju za donacijom neka bude ali iz svog vlastitog džepa, neka proračun izostavi iz toga.

Što se tiče za izdvajanje i davanje novaca za obnovu katedrala i crkava koje su dio kulturne baštine ove zemlje, npr crkva sv Donata ili Eufrazijeva bazilika, osobno smatram da bi također lokalne zajdnice tu trebale davati sredstva. Osobno za takve stvari bi i sam dao novac bez obzira što se ne osjećam članom pojednice vjerske udruge građana.
    The only principle that does not inhibit progress is: anything goes.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika lofi
    Datum registracije
    20-03-08
    Starost
    5
    Poruka
    2,644
    Liked
    0 times

apsolutno. i crkva treba placati porez a i treba uvesti crkveni porez.

ja sam za metodu da je postotak fiksan a da svaki pojedinac odlucuje KOJOJ CRKVENOJ zajednici ga zeli dati (ili nekoj drugoj udruzi gradjana ili neprofitnoj instituciji sekularnog karaktera)

dakle ja sam da se MORA dati. ali da svatko bira sam za sebe kome ce dati.

inace s tim odgovorom slozile su se zaista mnoge vjerske zajednice osim KC. znakovito.

sto se tice obnove i odrzavanje bilo kakvih kulturnih spomenika i/ili zasticenih parkova prirode tu apsolutno nema rasprave naravno da da. crkve (kao gradjevine) su nasa bastina i prekrasni znameni arhitekture i zasluzuju konzervaciju, ocuvanje i divljenje. (i na duge staze prenamjenu u muzeje i knjiznice )

stobmoj pokojni dida reka..sinko ako nest nerazumis sam deder pogledaj u koga je kesa i odma cet bit jasnije.

i stvarno.

(iz nekog razloga sistem me pljusnuo u da hehe. divine intervention ali valjda sam jasan)

p+r
    Zadnji Uredio lofi : 05-10-08 u 17:08

Akademik Foruma Avatar od korisnika industrial
    Datum registracije
    23-05-07
    Starost
    31
    Poruka
    5,020
    Liked
    3 times

Mislio sam da će odaziv na anketu biti veći. Ispada da baš vjernici i ne mare previše za svoju zajednicu.
    Lakoća kojom određena mišljenja postaju opća, proizlazi iz nesposobnosti većine ljudi da stvore vlastito mišljenje osnovano na vlastitom razmišljanju.

Uvaženi forumas Avatar od korisnika Davor1507
    Datum registracije
    06-09-07
    Starost
    30
    Poruka
    748
    Liked
    0 times

Crkva treba biti odvojena od države, i kao profitabilna organizacija plačati porez državi.

Regularni forumaš Avatar od korisnika Pogan
    Datum registracije
    18-06-10
    Poruka
    243
    Liked
    1 times

Eto inakon skoro dvije godine stastus quo.I dalje besramno izgradjuju svoj imperij na racun poreznih obveznika i neistomisljenika.To licemjerstvo je bez premca.Kako se zastititi od njihovog haraca kad i sami politicari bez referenduma i pitanja naroda sklapaju nelegalno ugovor sa svetom stolicom i Hrvatsku obvezuju placanja enormnih iznosa koji su mogli biti investirani u privredi i kulturi.Boli me to sljepilo hrvatskih gradjana da se ne usprotive takvoj uroti koja sa bogom i vjerom nema nista zajednickog.Tko ce placati odrzavanje svih tih brojnih objekata koji se i dalje grade.Hocemo li ubrzo postati totalitarno religiozno drustvo,slicno islamskim zemljama.Zar od krscanskog straha od islama moramo pristati na takvo duhovno i materijalno nasilje?Zar nebi sekularna drzava morala povuci crtu prema svim religijama i priustiti im davnu zelju da budu glavni ali u svom dvoristu i da se financiraju od onih koji misle kao oni.Da je novac bog znali su tisucljecima prije od neokapitalizma.POREZ ZA SVE je bozja pravda.

Lajkaj nas na Facebooku