| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Filozofija i religija Raspravljate o temi Friedrich Nietzsche u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: teica Dorina, ništa... Egzegeza . Ali kako smo samo sa Nietzsche-a došli do Starčevića nikako ... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #21 (permalink) | |
| animal slave Datum registracije: 28-02-07 Lokacija: ne tamo gdje bih željela... Godina: 25
Poruka: 6,396
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Citat:
![]()
__________________ Ne volem.. Zatucane..Gratis..Kravatase.. Hipohondre sto se plase Da dobiju rak od razmisljanja.. | |
| | |
| | #22 (permalink) |
| Akademik Foruma Datum registracije: 11-12-06 Godina: 37
Poruka: 3,887
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Heh, nije on bio pravi ateist- zar Zarathustra ne kaže u prvom poglavlju, kad sretne veselog pustinjaka- "Zar ovaj starac u svojoj samoći ne zna da je Bog mrtav?" i kasnije elaborira da je Bog postojao, ali se ugušio u vlastitoj samilosti prema ljudima. Po meni je njegova glavna doktrina da vjera u Boga potiče ljude da se pomire sa svojom nesavršenošću, a on želi da se popravljaju stremljenjem prema Natčovjeku... P.S. Ako te zanima, imam dobar dio njegovih knjiga u pdf-ovima (na Njemačkom) pa ti ih mogu nekako poslati.
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #23 (permalink) | |||
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,165
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ibort sve okej, nisam ljuta. Nemoj da te avatar zavara. Mogu li čak reći da se slažem sa tvoj postom? Dorina, aaaauuuu to je bilo davno Citat:
Aha čudno, stavio je boga u kontekst prolaznosti. Ispade bog čovjek. Citat:
Aha opet se vraćamo... izjednačio je boga i čovjeka. Citat:
![]()
__________________ Si vis pacem, para bellum. | |||
| | |
| | #24 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 07-08-06 Godina: 30
Poruka: 2,377
![]() | Re: Friedrich Nietzsche Auuuu ... ne znam ko se treba zabrinuti ... ja ili ti ![]()
__________________ Kyle: Is anyone else having problems concentrating on this? I just can't seem to concentrate. Cartman: Maybe we should send you to a concentration camp. |
| | |
| | #25 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche I ja isto (glede držanja knjiga u rukama)- ali ovo je jeftinije i praktičnije (pogotovo kad 'mazneš' kao većinu mojih E-knjiga ).Ne, krivo si shvatila sa nesavršenošću Boga- on je valjda vjerovao da se ljudi pomire s time kako su nesavršeni, a Bog savršen pa se ne trude poboljšati nego se pomire sa svojom nesavršenošću/ljudskošću. Ako im on 'ubije tog Boga', onda ne će imati izbora nego sami stvarati nešto više od čovjeka tj. Natčovjeka. Ma meni je ta naivnost kod njega čak i šarmantna- on svojim proglasom o smrti Boga, stvara sebi platno na kojem će stvarati (i sam tvrdi kako se trebaju razbiti stare ploče vrijednosti* da bi se ispisale nove). * opet se oslanja na ploče sa 10 zapovijedi ![]()
__________________ A woman who cannot make her mistakes charming, is only a female - Oscar Wilde |
| | |
| | #26 (permalink) |
| The Najarogantnija Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: u shoppingu Godina: 24
Poruka: 5,165
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ma skužila sam ja odmah. Nego mi je općenito ta cijela ideologija nelogična. Ubiti Boga zato što ja nisam savršen, a on jest... Pa kao da sad moram sve živo napraviti u svojoj glavi samo da maknem "savršenstvo" ili taj neki "apsolut" jer je nedostižno.
__________________ Si vis pacem, para bellum. |
| | |
| | #27 (permalink) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Ma meni je on dobar kao podloga za 'preživanje'- pogotovo kad u Zarathustri provaljuje svoje bisere koji te ostave , ali te bar potaknu na razmišljanje da vidiš po čemu je tvoj stav o nečemu (a u knjizi priča o svemu) bolji od njegovog ili će njegov ipak 'prevagnuti'.Baš pravo kaže u podnaslovu Zarathustre- "Knjiga za svakoga i nikoga"
| | |
| | #28 (permalink) |
| dr.sc. Foruma Datum registracije: 07-08-06 Godina: 30
Poruka: 2,377
![]() | Re: Friedrich Nietzsche Nietzsche je borac protiv religije i njenog (lažnog) morala. Stoga ruši sve idole , božanstva , svu etiku kršćanstva. Promjenom sistema vrijednosti do promjene puta čovječanstva. Smrt Boga je tu skoro pa sporedna stvar. Nego , jedan meni zanimljiv citat iz "Ecce homo" : " Ja poznajem svoju sudbinu. Jednom ce se sa mojim imenom povezivati, sijecanja na nesto monstruozno, na neku krizu, kakve prije toga nije bilo na zemlji, na najteze kolizije u svijetu, na jednu odluku, koja je uperena protiv svega, sto se do sada vjerovalo, trazilo i drzalo svetim...... Inverzija svih vrednota: to je moja formula samoodredjenja covjecanstva, koje je u meni postalo tijelom i genijem."
__________________ Kyle: Is anyone else having problems concentrating on this? I just can't seem to concentrate. Cartman: Maybe we should send you to a concentration camp. |
| | |
| | #29 (permalink) | |
| prof. Foruma | Re: Friedrich Nietzsche Citat:
__________________ The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don`t have it. | |
| | |
| | #30 (permalink) |
| Uvaženi forumas Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
![]() ![]() | Re: Friedrich Nietzsche Nietzsche postulira smrt boga zato da bi uzvisio, odnosno vratio dostojanstvo čovjeku. Nema mjesta za obojicu; ako bog je, tada je čovjek samo jedna od kreatura, doduše uzvišenija od drugih, ali je kreatura. Bog je granica čovjekove slobode, stvaralaštva i samoostvarenja čovjeka. Nietzsche poručuje tom tezom da je čovjek sam i da sve vrijednosti ovise o njemu i da se ne treba zavaravati nadzemaljskim nadama i pričama koje ga ograničavju i sputavaju u slobodnom životu samostvaranja. |
| | |
![]() |
| Tagovi: friedrich, nietzsche |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 21:39.

).