Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Filozofija i religija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Filozofija i religija Raspravljate o temi Friedrich Nietzsche u Znanost forumu; Citat: Pravi autor: teica Dorina, ništa... Egzegeza . Ali kako smo samo sa Nietzsche-a došli do Starčevića nikako ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-07-07, 22:49   #21 (permalink)
animal slave

Datum registracije: 28-02-07
Godina: 25
Poruka: 6,396
dorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svimadorina je poznat svima
Re: Friedrich Nietzsche

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Dorina, ništa... Egzegeza.

Ali kako smo samo sa Nietzsche-a došli do Starčevića nikako mi nije jasno.
Ne, Šaško
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 22:50   #22 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 11-12-06
Godina: 37
Poruka: 3,887
Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

Heh, nije on bio pravi ateist- zar Zarathustra ne kaže u prvom poglavlju, kad sretne veselog pustinjaka- "Zar ovaj starac u svojoj samoći ne zna da je Bog mrtav?" i kasnije elaborira da je Bog postojao, ali se ugušio u vlastitoj samilosti prema ljudima.

Po meni je njegova glavna doktrina da vjera u Boga potiče ljude da se pomire sa svojom nesavršenošću, a on želi da se popravljaju stremljenjem prema Natčovjeku...

P.S. Ako te zanima, imam dobar dio njegovih knjiga u pdf-ovima (na Njemačkom) pa ti ih mogu nekako poslati.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:02   #23 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,165
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Ibort sve okej, nisam ljuta. Nemoj da te avatar zavara. Mogu li čak reći da se slažem sa tvoj postom?

Dorina, aaaauuuu to je bilo davno

Citat:
Pravi autor: Wolf-HR Pogledaj Poruke
Heh, nije on bio pravi ateist- zar Zarathustra ne kaže u prvom poglavlju, kad sretne veselog pustinjaka- "Zar ovaj starac u svojoj samoći ne zna da je Bog mrtav?" i kasnije elaborira da je Bog postojao, ali se ugušio u vlastitoj samilosti prema ljudima.
Pa dobro, to je to. Ako kaže da je umro, tj. da je mrtav onda ne nječe njegovo postojanje nego ga je samo stavio u kontekst vremena koje je prošlo. Što to znači da u biti vjenici vjeruju (po njegovom mišljenju) u nešto što je staro, zastarjelo, odcvalo?! To nije onda opće njekanje postojanja nego njekanje budućnosti i sadašnjosti u kojoj bi se taj bog trebao nalaziti.
Aha čudno, stavio je boga u kontekst prolaznosti. Ispade bog čovjek.

Citat:
Po meni je njegova glavna doktrina da vjera u Boga potiče ljude da se pomire sa svojom nesavršenošću, a on želi da se popravljaju stremljenjem prema Natčovjeku...
Bog je nesavršen?
Aha opet se vraćamo... izjednačio je boga i čovjeka.

Citat:
P.S. Ako te zanima, imam dobar dio njegovih knjiga u pdf-ovima (na Njemačkom) pa ti ih mogu nekako poslati.
O hvala, ali ja volim imati knjigu u rukama. Oldschool
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:13   #24 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,377
Ibort je zabranio reputaciju

Citat:
Mogu li čak reći da se slažem sa tvoj postom?

Auuuu ... ne znam ko se treba zabrinuti ... ja ili ti
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:17   #25 (permalink)
Akademik Foruma

Wolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svimaWolf-HR je poznat svima

I ja isto (glede držanja knjiga u rukama)- ali ovo je jeftinije i praktičnije (pogotovo kad 'mazneš' kao većinu mojih E-knjiga ).

Ne, krivo si shvatila sa nesavršenošću Boga- on je valjda vjerovao da se ljudi pomire s time kako su nesavršeni, a Bog savršen pa se ne trude poboljšati nego se pomire sa svojom nesavršenošću/ljudskošću. Ako im on 'ubije tog Boga', onda ne će imati izbora nego sami stvarati nešto više od čovjeka tj. Natčovjeka.

Ma meni je ta naivnost kod njega čak i šarmantna- on svojim proglasom o smrti Boga, stvara sebi platno na kojem će stvarati (i sam tvrdi kako se trebaju razbiti stare ploče vrijednosti* da bi se ispisale nove).

* opet se oslanja na ploče sa 10 zapovijedi
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:23   #26 (permalink)
The Najarogantnija

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 5,165
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Ma skužila sam ja odmah. Nego mi je općenito ta cijela ideologija nelogična. Ubiti Boga zato što ja nisam savršen, a on jest... Pa kao da sad moram sve živo napraviti u svojoj glavi samo da maknem "savršenstvo" ili taj neki "apsolut" jer je nedostižno.
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:32   #27 (permalink)
Akademik Foruma

Ma meni je on dobar kao podloga za 'preživanje'- pogotovo kad u Zarathustri provaljuje svoje bisere koji te ostave , ali te bar potaknu na razmišljanje da vidiš po čemu je tvoj stav o nečemu (a u knjizi priča o svemu) bolji od njegovog ili će njegov ipak 'prevagnuti'.

Baš pravo kaže u podnaslovu Zarathustre- "Knjiga za svakoga i nikoga"
Odgovori sa citatom
Star 09-07-07, 23:32   #28 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 30
Poruka: 2,377
Ibort je zabranio reputaciju

Nietzsche je borac protiv religije i njenog (lažnog) morala. Stoga ruši sve idole , božanstva , svu etiku kršćanstva. Promjenom sistema vrijednosti do promjene puta čovječanstva. Smrt Boga je tu skoro pa sporedna stvar.

Nego , jedan meni zanimljiv citat iz "Ecce homo" : " Ja poznajem svoju sudbinu. Jednom ce se sa mojim imenom povezivati, sijecanja na nesto monstruozno, na neku krizu, kakve prije toga nije bilo na zemlji, na najteze kolizije u svijetu, na jednu odluku, koja je uperena protiv svega, sto se do sada vjerovalo, trazilo i drzalo svetim...... Inverzija svih vrednota: to je moja formula samoodredjenja covjecanstva, koje je u meni postalo tijelom i genijem."
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 10-07-07, 10:15   #29 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 03-04-07
Poruka: 1,098
Bluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono neštoBluebird ima ono nešto
Pošalji poruku preko MSN-a korisniku Bluebird

Citat:
Meni jedna stvar nije jasna kod Nietzsche-a, on je kao neki uzor svim ateistima i u biti se cijela ta ateistička ideologija temelji na njemu- na njemu koji je tvrdio da ne postoji Bog... i onda odem u knjižnicu pogledam sve one knjige koje je napisao, stavim ih na hrpu i mislim si "Ma gle koliko knjiga je napisao o nečemu što uopće ne postoji"... Malo jest freaky.
Ateisti negiraju postojanje boga, čime se on bavio, suprotstavljao se teizmu. Ne vidim tu ništa freaky.
Odgovori sa citatom
Star 28-11-07, 14:22   #30 (permalink)
Uvaženi forumas

Datum registracije: 15-12-06
Poruka: 865
automaton se izdvaja iz maseautomaton se izdvaja iz mase

Nietzsche postulira smrt boga zato da bi uzvisio, odnosno vratio dostojanstvo čovjeku. Nema mjesta za obojicu; ako bog je, tada je čovjek samo jedna od kreatura, doduše uzvišenija od drugih, ali je kreatura. Bog je granica čovjekove slobode, stvaralaštva i samoostvarenja čovjeka. Nietzsche poručuje tom tezom da je čovjek sam i da sve vrijednosti ovise o njemu i da se ne treba zavaravati nadzemaljskim nadama i pričama koje ga ograničavju i sputavaju u slobodnom životu samostvaranja.
automaton je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: friedrich, nietzsche

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 21:39.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113