Stranica 1 od 9 123456 ... ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 88

Sto je covjek? Pokusaj definicije!

Raspravljate o temi Sto je covjek? Pokusaj definicije! u Filozofija i religija forumu, dio Znanost foruma; Da li ste se ikada zapitali: Sto je to covjek? Po kojim kriterijima se moze covjek definirati? Pogledamo li zapadnu ...

Banned
    Datum registracije
    15-02-09
    Poruka
    155
    Liked
    0 times

Sto je covjek? Pokusaj definicije!

Da li ste se ikada zapitali: Sto je to covjek? Po kojim kriterijima se moze covjek definirati?

Pogledamo li zapadnu filozofiju, onda cemo primjetiti, da se prvi susret sa "definicijom" covjeka nalazi kod Grka.
    Akmaion iz Krotona (500 prije Krista) definira covjeka kako slijedi: "Covjek se razlikuje od drugih osjetilnih bica po tome, jer on poima stvari, druga bica imaju pak osjetila i osjecaje, ali ne misle."

Demokrit (460-370 p.K) pise: "Covjek je, ono sto mi svi poznajemo!"

Aristotel (384-322 p.K) pise: "Logos posjeduje iskljucivo covjek, od svih osjetilnih bica". Ovdje rijec "Logos" znaci jezik, govor. Zato Aristotelova definicija implicira, da je jedino covjeku svojstven dar govora, drugim osjetilnim bicima pak ne.

U Bibliji pise: "Jahve Bog, napravi covjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah zivota. Tako postane covjek ziva dusa". (Postanak; 2, 7)

Moderna znanost definira covjeka kao zivotinju sa posebnim svojstvima. Ovdje se onda formalno-logicki postavlja pitanje: Da li postoji uopce razlika izmedju covjeka i zivotinje?

Aristotel pise, da zivotinje ne posjeduju spoznaju opceg, nego iskljucivo poznavanje i memoriju pojedinacnog, odnosno konkretnog.

Kako su se znanost i filozofija razvijale u povijesti ljudske kulture, tako je i dolazilo do cestoga mijenjanja definicije covjeka. Zato na koncu moja pitanja: Sto je to covjek? Da li postoji razlika izmedju covjeka i zivotinje?

Za mene je stvar sasvim evidentna. Kvalitativne i kvantitativne razlike postoje i nisu izbrisive. Kod toga ja razlikujem one vanjske od onih unutarnjih. Vanjsku razliku ja onda nazivam bioloskom, koja nije toliko relevantna, a onu unutarnju filozofskom razlikom bica.

Prva se definira preko bioloske definicije carstva, roda i vrste. Bioloske vrste posjeduju jedno "bice" u smislu jednog genetskog programa, pomocu kojeg se razlikuju od drugih vrsta. Druga razlika, ona unutarnja, tzv. filozofska nije fizickog karaktera, jer nosi imaterijalni razumni karakter covjeka kao razumnog bica.

Fazit: Definirati covjeka je jako tesko. Opisna definicija je pak moguca. U cemu se ona sastoji, i po cemu se ona razlikuje od definicije zivotinja? Vase misljenje se trazi!
    Voila!

V.I.P. Član Avatar od korisnika white devil
    Datum registracije
    02-08-07
    Poruka
    8,662
    Liked
    79 times

Re: Sto je covjek? Pokusaj definicije!

Citat Pravi autor: Aganor1 Pogledaj Poruke
    Moderna znanost definira covjeka kao zivotinju sa posebnim svojstvima. Ovdje se onda formalno-logicki postavlja pitanje: Da li postoji uopce razlika izmedju covjeka i zivotinje?
    Zivotinja koja komplikuje stvari i cesto ide protiv prirode, a priroda je tako jednostavna i dobronamerna!
    Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.

prof. Foruma Avatar od korisnika hernija
    Datum registracije
    10-01-09
    Poruka
    1,610
    Liked
    3 times

čovjek ima spol, pa je muškarac ili žena.

Banned
    Datum registracije
    15-02-09
    Poruka
    155
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: hernija Pogledaj Poruke
    čovjek ima spol, pa je muškarac ili žena.
    To imamo i kod svih visih zivotinjskih vrsta! U cemu je onda razlika?

Banned
    Datum registracije
    15-02-09
    Poruka
    155
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: white devil Pogledaj Poruke
    Zivotinja koja komplikuje stvari i cesto ide protiv prirode, a priroda je tako jednostavna i dobronamerna!
    Po cemu je covjek zivotinja? Da li mozes obrazloziti svoju tvrdnju? Istina jest, da se covjek bezuvjetno ne mora prilagodjavati prirodi, jer je sam sebi prilagodjava, ali zasto ide protiv prirode, to bi mi morala objasniti.

V.I.P. Član Avatar od korisnika white devil
    Datum registracije
    02-08-07
    Poruka
    8,662
    Liked
    79 times

Zivotinja je sve dok postoje nagoni kojima se ne moze odupreti. Zivotinja je sve dok ima dlaka na sebi. Komplikovanija zivotinja jer ima savrseniji mozak od ostalih zivotinja. Razmisljanje znaci komplikovanje.
    Zasto ide protiv prirode? Kao sto kazes, jer se nastoji sebi prilagodjavati, a ne prirodi. Nastoji sebi obezbediti naizgled lagodniji zivot, a u stvari cini suprotno!
    Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.

prof. Foruma Avatar od korisnika hernija
    Datum registracije
    10-01-09
    Poruka
    1,610
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: Aganor1
    To imamo i kod svih visih zivotinjskih vrsta! U cemu je onda razlika?
    ovo je kao ono bila šala, nisam išla dat filozofski odgovor.

V.I.P. Član Avatar od korisnika dark_zg
    Datum registracije
    25-03-08
    Starost
    41
    Poruka
    6,438
    Liked
    88 times

Čovjek je životinja u fizičkom smislu.
    Inteligencija nas izdiže kao vrstu, samo što izgleda da će nas ta inteligencija i uništiti!!

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Čovek je - "Materijalno, inteligentno, emocionalno, duhovno energetsko biće.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Banned
    Datum registracije
    15-02-09
    Poruka
    155
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: dark_zg Pogledaj Poruke
    Čovjek je životinja u fizičkom smislu.
    Inteligencija nas izdiže kao vrstu, samo što izgleda da će nas ta inteligencija i uništiti!!
    Misljenja si: da zivotinje ne posjeduju "nikakvu vrstu" inteligencije? To nije istina. Svrake, gavranovi, papagaji, delfini i slonovi imaju inteligenciju na zavidnom nivou, iako ju ne mozemo izjednaciti sa nasom ljudskom.
    A o da ce nas nasa inteligencija i unistiti, nebih mogao potvrditi. Ali, da ce nas nasa pohlepa unistiti, to bi moglo biti ispravno!
    Ergo: ovo nije onaj pravi odgovor.

Stranica 1 od 9 123456 ... ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku