Pokazujem rezultate 1 do 2 od 2

Izrada piva - uradi sam

Raspravljate o temi Izrada piva - uradi sam u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; ...

  1. #1
    30215 Avatar od korisnika pharaoh
    Datum registracije
    10-06-05
    Lokacija
    na putu da dođem na put
    Starost
    14
    Poruka
    7,921
    Liked
    227 times

    Izrada piva - uradi sam

    Evo ovako, ja nisam baš neki pivopija, ali bi pokušao pivo napraviti sam, sam proces nije tak kompliciran, zapravo ima ih više, ovisi o tome koliko imate pristupa sirovinama, pa evo ako imate ideja ili ako znate gdje ima sirovina za nabavit, pišite.

    Zapravo, najviše problema je vjerovatno naći Ječmeni slad (ili neki drugi slad) te naravno pivski kvasac.

    Stavljam nekoliko homemade pivarskih videa koje sam proučavao na youtube-u, pa ćete vidjeti kod ovih jednostavnijih da imaju gotove sladove u konzervi sa već pridodanim okusima i pivski kvasac koji dobe uz konzervu, a ima i onih koji sve sami naprave.

    jednostavniji način





    potpuni postupak (izuzev klijanja ječma i sušenja)






    Onovni su sastojci piva

    voda, etanol, ugljikov dioksid i neprevreli dio ekstrakta (suhe tvari) sladovine.
    Udjel etanola ovisi o koncentraciji suhe tvari u sladovini od koje je pivo proizvedeno i stupnju prevrenja. Ovisno o vrsti piva, volumni udjel alkohola mo×e biti razlicit, tj. manji od 0,5% kod "bezalkoholnih" piva i veŠi od 8% kod jecmenih vina. Osim etanola, pivo sadrzava male koncentracije visih alkohola, te izmedju 0,2 i 0,3% glicerina.

    Lager piva sadrzavaju do 0,5% ugljikova dioksida, koji mu daje svjezinu i reskost, te bitno utjece na pjenjenje. Stabilnost pjene ovisi o koncentraciji i kemijskom sastavu neprevrelog dijela ekstrakta, pa se piva s vise ekstrakta mahom jace pjene. Ipak pjenjivost piva ovisi o sasvim specificnim sastojcima ekstrakta, (bjelancevine, peptoni, pektinske tvari i hmeljne smole) koji svi zajedno cine samo manji dio neprevrelog ekstrakta.

    Slad

    Najbitniji sastojak piva predstavlja slad. On odredjuje okus piva, boju, gustocu i jacinu. Proces pretvaranja jecma u slad, koja je bogata secerom, je najbitniji za dobivanje piva.

    Slad niposto nije samo zito. Na primjer, sirov ce jecmeni klas tesko fermentirati i od male je koristi pivaru. Najprije treba proci kroz sladarske ruke, a za deset se dana moze jecam pretvoriti u slad, pripravan za proizvodnju piva. Slad se moze napraviti i od drugih zitarica osim jecma: mogu se upotrijebiti i psenica, zob ili raz. Zapravo, za neke je vrste piva, poput njemackih psenicnih piva, potreban psenicni slad. Za vrijeme Drugog svjetskog rata upotrebljavala se za pivarstvo u velikoj mjeri zob, jer je bilo malo jecma. Medutim, jecam stvara najvise secera, pa su mu skloniji pivari sirom svijeta.

    Pivski kvasac

    Pivski kvasac dugo nije bio koristen u proizvodnji piva, jer ljudi nisu ni znali za njega. Vrenja su bila spontana i nekontrolirana. Pronalaskom kvascenih gljivica i stvaranjem novih, cistih kultura uz pomoc naucnog rada francuza Louis Pasteura i danca Emile Hansena, pivski kvasac postaje jedan od cetiri bitna sastojka piva. Time je omoguceno dobijanje piva standardizovanog kvaliteta.Pivski kvasac odredjuje vrstu piva, lager ili ale. Procesom donjeg vrenja uz pomoc gljivica Saccharomyces carlsbergensis dobijaju se lagani lageri, a gornjim vrenjem pomocu Saccharomyces cerevisiae gljivica dobijaju se jaki i teski aleovi. Kvasac takodjer stvara alkohol u pivu i prirodno gazira pivo. Kvasac secer iz slada pretvara u alkohol i ugljen dioksid (CO2).


    Voda

    Voda je jako bitan faktor kvalitete nekog piva. Njena tvdroca mnogo utjece na pivo koje zelimo dobiti. Najpoznatija je voda Pilsena. Ona je jako meka i omogucava dobijanje vrlo kvalitetnog ceskog piva.
    U odnosu na kvalitetu i tvrdocu vode pravile su se razlicite vrste piva. Danas, modernim tehnologijama, voda se moze optimizirati razlicitim vrstama piva. Prakticno sve bakterioloski ispravne vode mogu se koristiti za proizvodnju piva....

    Hmelj

    Ceseri piva u pocetku se stavljaju u pivo kao konzervans. Oni sprecavaju da se pivo ukiseli, ali takoder daju karakteristicni gorki okus i aromu pica.

    Ako slad daje pivu izgled i boju, hmelj bitno utjece na njegov okus mijenjajuci slatkocu slada ostrim gorkim dodatkom. Hmelj pivu takoder daje aromu. On je zacin u jecmenom obroku.

    Srednjovjekovne vjerske zajednice u sredisnjoj Europi bile su prve koje su pravile pivo s hmeljom. Ali dok su svecenicki pivari bili odusevljeni hmeljom, koji je produzavao zivot njihovih piva, suprotni interesi jako su se opirali takvom razvoju.
    Zadnji Uredio pharaoh : 24-06-10 u 15:59
    opet mi se ide u Provansu, nisam bio, nego mi se i prije išlo.

  2. #2
    Starter
    Datum registracije
    05-11-10
    Poruka
    24
    Liked
    0 times

    Re: Izrada piva - uradi sam

    Evo jedna osobna crtica iz pravljenja domaćeg piva. Moji prijatelji su se s putovanja po Norveškoj vratili sa kutijom u kojoj je bio set i sastojci za pravljenje piva. Naime, u Norveškoj su alkoholna pića (i sve što sadrži alkohol) jako skupa pa onda prodaju setove za uradi sam pivo, viski itd. Tako smo se mi prema uputstvima primili izrade domaćeg piva. Nije bilo komplicirano, ali neke serije su bile bolje, a neke lošije. Najveći problem smo imali sa bocama od kojih nam je dio popucao. Pivo je bilo mutno (nefiltrirano) i malo kiselkasto, ali solidno.

Lajkaj nas na Facebooku