Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 13

Voće i Povrće

Raspravljate o temi Voće i Povrće u Gastronomija forumu, dio Život i Stil foruma; Čitao sam u nekim temama kako neki vole tikvice jako, pa sam išao potražiti zašto se o tikvicama ne piše ...

30215 Avatar od korisnika pharaoh
    Datum registracije
    10-06-05
    Starost
    6
    Poruka
    8,075
    Liked
    59 times

Voće i Povrće

Čitao sam u nekim temama kako neki vole tikvice jako, pa sam išao potražiti zašto se o tikvicama ne piše u nijednoj temi - zato što nema teme o voću i povrću.

Pa evo, pišite koje voće volite i povrće, stavljajte slikice vašeg omiljenog voća ili povrća, ili onog kojeg ne volite, pišite o nekim egzotičnim biljkama koje ste probali ili vidjeli ili čuli o njima i gdje ih ima za kupiti.

Evo ja ću za početak staviti totalnu egzotiku.
    Biljka se zove Miracle Fruit (Čudesno voće), i doista je čudesno, nisam ga probao ali imam želju probati.

Naime tjekom 70ih godina je pokušana komercijalizacija ove biljke ali pod pritiskom industrije šećera sve je propalo, zašto, zato što ove bobice nemaju okus, ali kada jedete i žvačete meso koje se nalazi oko košćice, sve što okusite poslije - slatko je. Bilo da jedete limun, ocat, sve je slatko.

dr.sc. Foruma Neighbour Wars Champion, Stage Diver Champion, Pang Champion, Spacerunner 2 Champion, Balloon Drop Champion, Super Mario Flash Champion, Mercury Drops Champion, Memory 2000 Champion, Neon Champion, Eggz Champion, Asteroid Miner Champion, Franky The Fish Champion, Venture Kid Champion, Firewall Champion Avatar od korisnika Bluebird
    Datum registracije
    03-04-07
    Poruka
    2,180
    Liked
    4 times

Re: Voće i Povrće

Čudno da nema već ovakve teme...

Obožavam voće i povrće, najviše kokos, višnje, borovnice, dinju, limun i kupine. Ovo svakidašnje voće mi nije zanimljivo. Jedino voće koje ne mogu ni pogledat su marelice, fuj, bljak...
    Od povrća volim sve osim poriluka, blitve, celera i peršina.

Što se tiče neobičnog voća nedavno sam ovo probala, ne znam hrvatski naziv, mislim da je azijska trešnja. Uglavnom, fino je, podsjeća na grožđe, samo ima veliku košticu.

Datum registracije
    10-06-05
    Starost
    6
    Poruka
    8,075
    Liked
    59 times

Sezona
    Crvene banane su dostupne cijelu godinu.

Opis/Okus
    Shorter and larger around than the average banana, this plump banana produces and attractive red skin and has pink flesh. The flavor is sweeter than a regular banana and the slightly sticky flesh is firmer. When ripe, the soft flesh should have a purplish hue. To test for ripeness, the red banana should yield to thumb gentle pressure.

Nutritional Value
    An excellent source of vitamin C, vitamin B-6 and potassium, the banana is low in fat, cholesterol-free, low in sodium and provides a source of fiber. An average sized banana contains about 95 calories. Eating five daily servings of fruits and vegetables lowers the chances of getting cancer. A recent study found that eating nine or ten daily servings of fruits and vegetables, combined with three low-fat dairy products, were effective in lowering blood pressure.

Applications
    Enjoy the red banana simply out of hand or add this creamy-textured wonder to fresh fruit salads. Indulge in luscious banana desserts such as puddings, custards, muffins, pies, cakes and quick breads. Make Bananas Foster to impress guests. For an unusual snack or dessert, make candied bananas. Place six peeled bananas and one-half cup flaked coconut in a large crock-pot. Sprinkle with one-half teaspoon cinnamon and one-fourth teaspoon salt. Mix together one-half cup dark corn syrup, one-fourth cup melted butter or margarine, two teaspoons grated lemon peel and one-fourth cup lemon juice. Pour over bananas. Cover crock-pot and cook on low one to two hours. To ripen bananas, keep at room temperature. To delay ripening, refrigerate. Note: To prevent bananas from turning brown in fruit salad, drop a banana in boiling water for two to three seconds until it turns dark brownish-black; carefully lift out from water; peel. The banana will actually stay fresh.

Geography/History
    Originating in India and southern Asia, red bananas are now grown in the tropics and subtropics. This variety hails from Mexico but rare red varieties also flourish in Southeast Asia, Australia, New Zealand, South Africa and the Pacific Islands. Especially loving volcanic soil, the red banana plant requires about fourteen to sixteen weeks to produce and reaches about twenty-five feet in height. Of the genus Musa and members of the orchid and lily family, nearly four hundred varieties of bananas exist. Producing gorgeous red foliage, red banana plants are a common sight growing semi-wild along roadsides in tropical countries. The United States, Central America and Mexico are major banana producers.

Akademik Avatar od korisnika Scorpy
    Datum registracije
    18-10-08
    Poruka
    4,137
    Liked
    74 times

Je li tko to jeo? Kakav okus imaju?
    Potpisi su za budale.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika fantastichna
    Datum registracije
    11-06-08
    Starost
    29
    Poruka
    2,113
    Liked
    2 times

Planika / mogunje - obozavam ovo jesti i napiti se od toga
    planika (Arbutus unedo L.). Ta biljka je pravi ukras makije, a jadranska zima je ne prijeći da na stablu istovremeno zadrži nedozrele i zrele plodove te voštano bijele nježne cvjetove. To je jedinstvena biljka u našemu podneblju koja s plodovima i cvjetovima dočekuje Božić. Plodovi planike, manjige, jestivi su, ali u svježem stanju samo u umjerenim količinama. Konzumiranje prevelikih količina zrelih manjiga izaziva probavne smetnje i stanje pijanstva što je bilo poznato i starim Rimljanima. Znanstveni naziv biljke unedo izveden je prema Pliniju od unum tantum edo (jedem samo jedan).
    mama jednog curetka

Akademik Foruma Avatar od korisnika vibica
    Datum registracije
    27-05-07
    Starost
    7
    Poruka
    4,972
    Liked
    1 times

Nikad nit vidjela, nit cula za ove crvene banane.. No, s druge strane ne volim banane, pa se ni ne cudim tomu. Ne volim ni grozde, a apsolutno mrzim ananas i avokado, bljak.

Inace, najdrazi su mi agrumi i sumsko voce. I jagoda... I kivi... I svjezi krastavci... I zelena salata... I lubenica!!

I was a child and she was a child,
    In this kingdom by the sea:
    But we loved with a love that was more than love - I and my Annabel Lee..

Datum registracije
    10-06-05
    Starost
    6
    Poruka
    8,075
    Liked
    59 times

Citat Pravi autor: fantastichna Pogledaj Poruke
    Planika / mogunje - obozavam ovo jesti i napiti se od toga
    planika (Arbutus unedo L.). Ta biljka je pravi ukras makije, a jadranska zima je ne prijeći da na stablu istovremeno zadrži nedozrele i zrele plodove te voštano bijele nježne cvjetove. To je jedinstvena biljka u našemu podneblju koja s plodovima i cvjetovima dočekuje Božić. Plodovi planike, manjige, jestivi su, ali u svježem stanju samo u umjerenim količinama. Konzumiranje prevelikih količina zrelih manjiga izaziva probavne smetnje i stanje pijanstva što je bilo poznato i starim Rimljanima. Znanstveni naziv biljke unedo izveden je prema Pliniju od unum tantum edo (jedem samo jedan).
    zanimljivo fant, nisam nikad to vidio ni probao ali sam iskopao malo o tome nešto rep +

Područje na kojem raste planika je atlantsko područje zapadne Europe, Sredozemlje, Dalmacija i Istra. Planika maginja (Arbutus Unedo L.), sinonimi Jagodičnica, Jagodnjak, Planičac je zimzelena biljka. Uzgajamo je kao grm ili manje drvo, a spada u vrlo cijenjene ukrasne biljke. Listovi su joj dugi 6 – 9 cm, usko jajoliki i 2 – 3 cm široki, na 3 – 10 mm dugoj peteljci.

Plodovi planike – maginje su okrugli, debljine oko 2 cm, narančasto – crveni, a crvenkasta kora im je bradavičasta, točkasta slična vrtnoj jagodi ili kori na plodu Liči - ja. Plodovi dozorijevaju u listopadu, kada počinju mijenjati boju iz zelene u žutu, narančastu i žarko crvenu. Taj se proces odvija postupno, tako da se plodovi počinju bojiti u različito vrijeme. U isto vrijeme postupno počinje i cvat, pa se iz bijelih grozdova razvijaju cvjetovi slični vrijesu koji su zanimljivi za kukce, posebice pčele, koji ga veselo oblijeću, jer u to doba nema cvijeća koje daje med. Kod planike je vrlo zanimljivo da ima istovremeno zrijuće plodove i bijele cvjetove, koji će se u razdoblju od jedne godine oblikovati u zrele plodove. Crveni zreli polodovi su ukusni i sadrže veliku količinu vitamina C, mogu se jesti ušečereni, a kada su već mekani, sadrže i izvjesnu količinu alkohola, stoga uživanje veće količine takvih plodova može prouzročiti i laganu opijenost. Stoga ih preporučam za izradu likera, šerbeta i marmelade.

U kozmetici se plodovi planike upotrebljavaju kao dodatak kremi za njegu lica (omogućuje jednakomjerno tamnjenje kože), jer sprečava nastajanje smeđih pjega na obrazima. Krema je preporučljiva protiv starenja kože, raznih izraslina, nejednakomjerne puti, pjega nastalih od izlaganja suncu, hormonskih poremećaja i sl.

valjda je to to mogla bi nova uzrečica bit "bolje planika nego bunika"

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika markorakija
    Datum registracije
    20-07-08
    Starost
    18
    Poruka
    3,031
    Liked
    3 times

Citat Pravi autor: vibica Pogledaj Poruke
    Nikad nit vidjela, nit cula za ove crvene banane.. No, s druge strane ne volim banane, pa se ni ne cudim tomu. Ne volim ni grozde, a apsolutno mrzim ananas i avokado, bljak.

Inace, najdrazi su mi agrumi i sumsko voce. I jagoda... I kivi... I svjezi krastavci... I zelena salata... I lubenica!!

taman htio stavit lubenicu jer mi je to najdraže voće.

inače jako volim jesti voće(povrće malo manje)a volim još breskvu,jagodu,jabuku,bananu,mandarinu ....
    Za ljubav se doista isplati boriti, isplati se biti hrabar, isplati se riskirati. Problem je u tome što ako uopće ne riskirate, riskirate puno više

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika fantastichna
    Datum registracije
    11-06-08
    Starost
    29
    Poruka
    2,113
    Liked
    2 times

pharaoh, da to je to
    i stvarno su predobri za jesti, steta sto ih ima samo tamo u 11 mj
    pojedes ih jedno 10tak i lagano se ljuljas vec (barem ja)
    mama jednog curetka

Akademik Avatar od korisnika HPetrovic1989
    Datum registracije
    26-03-08
    Poruka
    6,575
    Liked
    6 times

Voće i povrće večinom jedem.Tak da obožavam te namirnice.Povrće mi je neobavezni prilog uz ručak,obožavam si napraviti zelenu salatu za ručak(sam ne volim kad mi je netko stavi puno octa po njoj)

Evo par mojih aduta.

p.s.baš sad jedem bananu
    When your chips are down,and your highs are low...joyride

Stranica 1 od 2 12 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku