Nažalost, prošla je godina dana otkad mi je otac hospitaliziran i nakon mjesec i pol dana preminuo je od nespecificirane sepse uzrokovane upalom pluća.
Prije hospitalizacije imao je dva dana visoku temperaturu, kasnije mu je temp. pala i bolje se osjećao. Znači prije hospitalizacije svega je 5 dana imao simptome "gripe": temp., glavobolja, malaksalost. Čak mu je i sektorska lječnica rekla da se radi o gripi dan i pol prije nego što je završio na hitnoj.
U srijedu ujutro, kada je završio na hitnoj bilo mu je vidljivo gore. Mijenjao je boje iz minute u minutu i jedva hvatao zrak. Tu istu večer završio je Na JIL - u, zbog respiratorne insufijencije i po život opasnog stanja. Doktori su ga jedva izvukli. Stavili su ga na respirator i u umjetnu komu. Nakon 10 dana probudili su ga, napravili CT i stavili su mu kanilu u grlo i otkud su mu čistili sekret.

Problem je bio što su mu pluća bila jako oštećena i imunitet oslabljen tako da je moj otac išao iz infekcije u infekciju. Nakon 15 dana saznali smo da je riječ o stafilokoknoj infekciji. Opet su mu inducirali komu. Kasnije je dobio još jednu infekciju itd.
Nakon mjecec i pol dana stvari su se počeke odvijati u pozitivnom smjeru.
S respiratora su ga povremeno prebacivali na mehaničku ventilaciju, probudili su ga, počeo je komunicirati, jesti i piti na usta. Stoga je odlučeno da se moj otac prebaci na intenzivnu njegu pulmologije. Tamo je bio 5 dana i umro od nespecificirane sepse. Opet je dobio upalu pluća za koju mi nismo ni znali, niti nam je rečeno na tom odjelu da je dobio novu infekciju. U otpusnom pismu navedene su još dvije nove bakterije koje su "navodno" bile otkrivene na pulmologiji. Mi o tome ništa nismo znali. 5. dan njegovog boravka na pulmologiji nam je samo rečeno da ima respiratornih problema i da je vraćen natrag na JIL bez ikakvog objašnjenja. Kad smo zvali JIL rekli su nam da su ga vratili u jako teškom stanju.

Sada nakon ove priče slijede pitanja koja si neprestalno postavljam i koja me proganjaju.

Kako se tako "lako" umire od upale pluća? Tko je tu kriv? Je li moglo biti drugačije?
Kako je bolest mogla tako progresivno napredovati u prvih 5 dana prije hospitalizacije? Jesmo li mi (ja) mogli utjecati na drugačiji ishod? Bi li nešto bilo drugačije da je otišao na hitnu zajedno 4 dana prije?
Jesu li doktori na pulmologiji mogli utjecati na ishod i uočiti nove bakterije prije? Je li on bio pretežak pacijent za intenzivnu pulmologije? Bi li ishod bio drugačiji da ga nisu dali na pulmologiju ili da su ga pulmolozi vratili nazad na JIL na vrijeme? Kako su njegova pluća bila tako oštećena? Kako čovijek koji je uvijek bio zdrav nije mogao pobijediti upalu pluća?

Opterećena tim pitanjima i sama imam zdravstvenih tegoba i nakon godinu dana ne mogu normalno funkcionirati.
Molim doktora, ili neku stručnu osobu da mi najiskrenije odgovori na ova moja pitanja. Hvala!