Pokazujem rezultate 1 do 7 od 7

Operacija koljena

Raspravljate o temi Operacija koljena u Medicina forumu, dio Zdravlje foruma; ...

 1. #1
  Početnik
  Datum registracije
  17-03-12
  Poruka
  8
  Liked
  1 times

  Operacija koljena

  Bok. Puknuo mi je prednji križni ligament u koljenu i moram na operaciju. Htio bih čuti vaša iskustva s tom operacijom (ako ima netko da je išao), koliko se dugo bude u bolnici,koliko je dugo trajao oporavak, toplice i ostalo vezano za to. I jeste li se možda nastavili baviti sportom nakon toga? Ako je netko imao takvo iskustvo puno bi mi pomoglo da znam što me čeka

 2. #2
  prof. Foruma Avatar od korisnika Cmico
  Datum registracije
  18-11-10
  Lokacija
  svuda osim tamo gdje trebam
  Starost
  30
  Poruka
  1,507
  Liked
  178 times

  Re: Operacija koljena

  Mogu ti samo reći da ti želim sreću i što kraći oporavak. Ja sam osobno prestao se bavit nogometom samo kako bih spasio ligamente, da sam nastavio ko zna šta bi bilo. Evo ti članak pa vidi što kažu stručnjaci, dok se ne pojave neki Dr. Foruma.
  ACL (u novije vrijeme se upotrebljava i kratica LCA) skraćenica je od «anterior cruciatum ligament», ili na hrvatskom prednje ukrižene sveze. Riječ je o vrlo snažnom unutarnjem ligamentu koljena, čije ozljede viđamo često u sportaša (bilo profesionalnih ili rekreativnih), a nakon kojih je oporavak redovito dug i kompliciran.
  Da bi razumjeli značaj ovog ligamenta u cijelom sustavu koljena, važno je napomenuti da je zglobna čašica u najvećem zglobu u ljudskom tijelu (koljenu) vrlo plitka, a da glavica podsjeća na valjak. To s jedne strane omogućava veliku pokretljivost, ali s druge karakterizira cijeli sustav kao vrlo nestabilan i sklon ozljedama. Kako bi se smanjila mogućnost «izlijetanja» zglobnih tijela iz svojih prirodnih ležišta, koljeno je okruženo s nekoliko nivoa obrane. Prvi su svakako mišići, a oni oko koljena uvjerljivo su najjači u cijelom organizmu. Zatim je prisutan cijeli splet vanjskih ligamenata koji ukružuju zglob i daju mu dodatnu čvrstoću. Na kraju, tu su i dva unutarnja ligamenta, zakopana duboko u samom koljenu, a zovemo ih prednja i stražnja ukrižena sveza. ACL spriječava da zglobna glavica ne «pobjegne» prema naprijed pri mnogobrojnim , kako u sportskim aktivnostima, tako i van njih. Mehanizam ozljede, odnosno puknuća ACL-a zasnovan je na traumi i to takvoj koja vanjske sile usmjerava prema koljenu u smislu njegova forsiranog opružanja i rotacije. Primjeri za to su mnogobrojni, od pada pri skijanju, doskoka u odbojci, promjene pravca pri napadu u rukometu, pa sve do udaraca ili blokade potkoljenice u situacijama dok je tijelo još u pokretu (borilački sportovi, uklizavanje u nogometu i sl.). Najčešće je pri samoj ozljedi prisutna iznimo intenzivna bol praćena nastajanjem otoka i smanjenom pokretljivošću koljena. Za prvu pomoć treba upotrijebiti led kako bi se smanjila bolnost, te učiniti kompresiju elastičnim zavojem, a sve u nastojanju da se smanji nastajanje otoka. Nakon toga valja točno dijagnosticirati nastalu ozljedu.

  Pri prvom pregledu liječnik će nastojati iglom i špricom aspirirati (evakuirati) otok, te ako naiđe na krv, to će biti prvi znak da se vrlo vjerojatno radi o puknuću ACL-a. Osim toga, uklanjenje krvi iz koljena obično donosi i smanjenje bolova. Nakon toga slijede testovi za koljeno, te postavljanje konačne dijagnoze. Na žalost, rijetko je ruptrura ACL-a jedina ozljeda u koljenu. S obzirom na povezanost struktura u tom zglobu, kao i na snagu sila koje moraju biti prisutne ne bi li se ova ozljeda dogodila, u samom procesu njena nastajanja događaju se oštećenja i drugih koljenih struktura, od kojih najčešće strada maniskus, zatim kolateralni ligament (jedan od vanjskih ligamenata koljena), ponekad hrskavica, a rijeđe i stražnja ukrižena sveza (PCL). Kako bi stanje samog koljena bilo posve jasno (a to je nužno ne bi li se isplanirao najbolji način liječenja) postoje dva tipa dijagnostike. Prvi je MR (magnetska rezonanca), koja nam daje uvid u stanje mekih tkiva u samom zglobu. Ako je snimka jasna i nedvojbeno pokazuje što je točno oštećeno, valja pristupiti dogovoru oko daljnje terapije. U koliko postoje dvojbe oko toga što je točno oštećeno i pored MR-a (ni ovo nije 100% točna dijagnostička metoda), valja prije odluke o daljnjem liječenju učiniti artroskopiju, što je u osnovi mali operativni zahvat u kojemu se sa dvije sonde ulazi u koljeno, te vizualno pregledava njegovo stanje.

  Nakon što je definitivno postavljena dijagnoza rupture prednje ukrižene sveze (ACL-a), slijedi liječenje koje kod ove ozljede nikada nije jednostavno, a niti kratko. U koliko se radi o djelomičnom puknuću ligamenta, tada se okrećemo neoperativnom tretmanu u smislu fizioterapije i kinezioterapije. Cilj je ukloniti eventualno prisutan otok, te postupno ojačati mišiće koji okružuju koljeno,a zatim ih i pripremiti za sve ono što ih očekuje u okruženju jedne sportske aktivnosti (ako je pacijent aktivni sportaš). Cijeli taj proces traje oko 12 tjedana, a uključuje tehnike poboljšanja izdržljivosti, brzine reakcije i balansa.

  Kada je riječ o potpunom puknuću ACL-a, stvari se još više kompliciraju, jer taj ligament nije moguće naprosto «sašiti» i na taj način popraviti ozljedu. Kako se radi o nedostatku krucijalnog stabilizatora koljena, danas se u modernoj ortopediji nastoji što je ranije moguće učiniti tzv. «plastika» ligamenta. Taj operativni zahvat uključuje uzimanje dijela ligamenta patele ili dijela tetive jednog od mišića stražnje lože natkoljenice te njegovo implantiranje na mjesto rupturiranog ACL-a. Koliko je ozbiljan ovaj zahvat govori i činjenica da se u procesu buši i butna i goljenična kost, te se u tako pripremljene udubine postavljaju krajevi novog ligamenta. Sve se zajedno fiksira vidama. Nakon operacije slijedi dug rehabilitacijski postupak, koji neizostavno traje 6 mjeseci i uključuje sve što je već navedeno u neoperativnom liječenju djelomične rupture. Valja isto tako reći da je uspješnost ovog postupka od 70°-90°, a u zavisnosti od autora studije, dok se pod uspješne ishode računaju oni pacijenti koji se mogu vratiti u potpuni opseg fizičkih aktivnosti prije operativnog zahvata (uključujući tu i sportaše).

  Treba napomenuti da postoji i alternativa operativnom zahvatu. To je već spomenuti neoperativni pristup, u kojem se nastoji kao i kod djelomične rupture, osposobiti mišićno ligamentarni sustav da preuzme dio ili kompletnu funkciju stabilizacije koljena. Dobra strana tog pristupa jest činjenica da se izbjegava jedna prilično opsežna operacija, te se ukupno vrijeme liječenja skraćuje na cca 3 mjeseca. No, opasnost se krije u tome da u koliko ponovo dođe do «izlijetanja» koljena, odnosno nestabilnosti pri kretanju, vrlo je vjerojatno da će ono pruzročiti novo oštećenje drugih struktura u koljenu (poput meniskusa, hrskavice ili drugih ligamenata). Stoga valja vrlo pažljivo odmjeriti sve razloge za i protiv operativnog zahvata u konkretnom slučaju, te se na kraju o postupku liječenja dogovoriti i sa pacijentom.
  Uopćeno govoreći, plastiku ACL-a izbjegavamo kod vrlo mladih i vrlo starih pacijenata. Kod ovih prvih iz razloga što rast nije završen, a kod drugih jer taj tip ozljede neće bitno utjecati na njihovu pokretljivost. Isto je tako važna fizička aktivnost samog pacijenta. U koliko se radi o osobi koja se malo kreće i nema sportskih afiniteta, tada operacija neće biti neophodna. U koliko je, s druge strane, riječ o aktivnom ili profesionalnom sportašu, pogotovo ako se radi o sportu poput skijanja, košarke, rukometa ili odbojke, plastika ACL-a može biti najbolje riješenje.

  Istini za volju, valja reći da postoji nemali broj sportaša iz spomenutih sportova koji su se uspjeli vratiti punoj sportskoj aktivnosti poslije ove ozljede i bez operativnog zahvata. Isto je tako mnogo onih koji su to pokušali, ali su na kraju zbog cijelog niza problema bili prisiljeni učiniti operativni zahvat. Sve to govori u prilog činjenici da se u slučaju potpune rupture ACL-a (kao u ostalom i kod cijelog niza drugih ozljeda ili oboljenja), odluka o smijeru liječenja treba donijeti individualno, u dogovoru sa pacijentom, a poštujući sve njegove specifičnosti.
  preuzeto sa RUPTURA PREDNJEG KRIŽNOG LIGAMENTA | Fizikalna terapija i rehabilitacija - Portal fizioterapeut
  Bolje ništa ne govoriti i biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

 3. #3
  Početnik
  Datum registracije
  17-03-12
  Poruka
  8
  Liked
  1 times

  Re: Operacija koljena

  Da, čitao sam te članke. Izgleda da nas ima dosta s ozljedama koljena. Hvala na željama

 4. #4
  Početnik
  Datum registracije
  26-08-12
  Poruka
  6
  Liked
  0 times

  Re: Operacija koljena

  dali mi netko moze dati neki komentar na moje stanje jer ne znam vise kome da se obratim...prije 4 i pol mj.sam imala 2.put luksaciju patele, patela se vratila na svoje nakon 3sata (ne pitajte zasto, bila sam na otoku, pa dok sam stigla do splita trajektom), imala sam tjedan dana longetu, a tjedan sam cekala fizikalne terapije, u tom vremenu mi je noga toliko oslabila, 3cm se smanjio misic, uzas..sad je vec proslo 3 mjeseca intezivne terapije svaki dan, noga je malo nadosla,ali to nije to, jos uvijek me to koljeno boli,u medjuvremenu sam isla i kod privatnog ortopeda, on kaze da se casica vjerojatno nije dobro namjestila, al nije siguran da li je za operaciju..vise ne znam komu da se obratim, to koljeno jos uvijek mi je nateceno, kad savijam nogu, mogu do 125 stupnjeva i imam osjecaj kao da ce sve puknuti iznutra.. neki komentar na moje stanje molim vas..

 5. #5
  Regularni forumaš Avatar od korisnika Sandra Splićanka
  Datum registracije
  25-08-12
  Lokacija
  Split
  Starost
  26
  Poruka
  116
  Liked
  85 times

  Re: Operacija koljena

  Ima neki privatni kirurg u Lovranu, za njega kažu da je vrh vrhova kad su takve operacije u pitanju. No, sukladno tome, takve su mu i cijene. Ne znam sad kako se zove ali nije teško doći do njega.

 6. #6
  Početnik
  Datum registracije
  26-08-12
  Poruka
  6
  Liked
  0 times

  Re: Operacija koljena

  hvala na informaciji , stvarno sam vise luda od svega, boli me i ne mogu normalno funkcionirati vec 4 mj., uzas.. hvala jos jednom..

 7. #7
  Početnik
  Datum registracije
  26-08-12
  Poruka
  6
  Liked
  0 times

  Re: Operacija koljena

  opuštanje lateralnog retinakula i sinevektomija koljena, kakve su to operacije, da li mi itko moze pojasniti, doktor mi je rekao nesto ukratko, ali ja ga bas nisam skuzila, ta me operacija ceka za 3 tj.,pa me zanima koliko ce mi trajati oporacak i o cem se radi tocno.. molim vas ako tko zna vise da mi objasni..

Slične Diskusije

 1. Ozljeda koljena
  By ma001 in forum Medicina
  Odgovora: 12
  Zadnja poruka: 02-02-16, 11:34
 2. Operacija oka
  By daka in forum Medicina
  Odgovora: 6
  Zadnja poruka: 25-01-10, 22:21
 3. operacija koljena
  By deppsa in forum Baš Razno
  Odgovora: 1
  Zadnja poruka: 14-06-07, 01:58
 4. Ozljeda koljena...
  By sahasa in forum Baš Razno
  Odgovora: 3
  Zadnja poruka: 05-03-07, 01:13
 5. operacija mandula
  By Pretorian in forum Medicina
  Odgovora: 101
  Zadnja poruka: 01-09-06, 16:33

Lajkaj nas na Facebooku