Idi nazad   Croportal Forum > Znanost > Povijesne Teme
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Povijesne Teme Raspravljate o temi U kojoj vojsci su bili Muslimani za vrijeme NDH u Znanost forumu; Aha, ja sam skužio da je ovo tekst o tom vremenu... Pa od kud ja znam, ali ti si ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 10-12-07, 21:24   #11 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,322
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar
Re: U kojoj vojsci su bili Muslimani za vrijeme NDH

Aha, ja sam skužio da je ovo tekst o tom vremenu... Pa od kud ja znam, ali ti si to oformila kao da svi muslimani nazivaju Hrvate ustašama, ja sam musliman i roditelji su mi iz Bosne i stric mi je bio u ratu za ARBIH, pa nikad nisam čuo da nazivaju Hrvate Ustašama, problem je očito u aotoru knjige. Nisu ni srbi koji su napadali vukovar pripadnici Četničkih vodova iz 2. svjetskog rata pa ih Hrvati nazivaju četnicima.

Citat:
Današnje značenje riječi četnik jest: "Članovi srpske vojne organizacije s izrazito nacionalističkim šovinističkim velikosrpskim ciljem." (Hrvatska enciklopedija, 2000.) Riječ je tijekom povijesti mijenjala značenje. Koristila se u 19. stoljeću i početku 20. stoljeća kako u Srbiji i Makedoniji, tako i na području Dalmacije.
Ako je riječ Četnik tijekom povjesti mjenjala značenje zašto se to ne bi moglo dogoditi sa riječi Ustaša??

Citat:
Demonizacija ustaša nije slučajna i bila je sistematski provođena u Socijalističkoj Jugoslaviji preko filmova, literature, povijesnih studija (inflacijom žrtava i neprestanim apostrofiranjem počinjenih zločina) u cilju naglašivanja odgovornosti za zločine (stvarne i fiktivne), te za uništavanje osjećaja narodne pripadnosti Hrvata kroz stvaranje mitova o krvožednosti i hrvatskoj urođenoj genocidnosti. Isto tako demonizacija ustaša je također stvarala stereotipe o Hrvatima kod drugih naroda: Hrvati = ustaše = urođena genocidnost. Ova formula odigrala je nezanemarivu ulogu za vrijeme Domovinskog rata kada su strane medijske agencije nerijetko rabile ustaljene stereotipe o "ustašoidnim" Hrvatima, te uspostavljale imaginarne sveze i paralele između nove Hrvatske i NDH. Ovi stereotipovi još su i sada (2005) živi u dijelu stranih medija i u pojedinim akademskim krugovima.
To je dakle ostatak jogoslavenske propagande, a ne muslimanskog nastojanja da Hrvate nazove Ustašama skrivajući svoj udio u NDH. Kao što vidiš to rade i strani novinarski krugovi, pa očito problem nije isključivo u muslimanima, nego u propagandnoj slici koja se stvorila prema Hrvatima u ratu općenito.

Zadnji Uredio _Aris_ : 10-12-07 u 21:28.
_Aris_ je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 10-12-07, 21:45   #12 (permalink)
Drugarica učiteljica

Datum registracije: 14-08-06
Godina: 24
Poruka: 4,840
teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima

Citat:
Pravi autor: _Aris_ Pogledaj Poruke
Aha, ja sam skužio da je ovo tekst o tom vremenu... Pa od kud ja znam, ali ti si to oformila kao da svi muslimani nazivaju Hrvate ustašama, ja sam musliman i roditelji su mi iz Bosne i stric mi je bio u ratu za ARBIH, pa nikad nisam čuo da nazivaju Hrvate Ustašama, problem je očito u aotoru knjige. Nisu ni srbi koji su napadali vukovar pripadnici Četničkih vodova iz 2. svjetskog rata pa ih Hrvati nazivaju četnicima.
Pa ne znam, rekla sam tko je autor knjige. Ministarstvo!!!

S druge strane moj otac je bio u HVO-u, i borio se sa ARBiH protiv Srba, a njih se može nazvati četnicima, jer su isključivo Srbi pravoslavne vjeroispovjesti bili četnici.

Citat:
Ako je riječ Četnik tijekom povjesti mjenjala značenje zašto se to ne bi moglo dogoditi sa riječi Ustaša??
Zna se šta je ustaša:

Citat:
Izvorno, riječ Ustaše označava "ustanike" općenito. Danas se ta riječ koristi isključivo kao naziv za pripadnike organizacije koju je 1929. u Italiji osnovao Ante Pavelić, te općenito za pripadnike ustaškog pokreta, organizirane nositelje ustaške strukture vlasti u NDH te pripadnike Ustaška vojnica.
Ta se riječ ne mjenja tokom povijesti- zna se šta je ustaša. I on nema vjersku opredjeljenost. Znači i muslimani su bili ustaše (i oni iz Bosne i oni iz Hrvatske).

A riječ četnik je tu zato što su oni sami sebe tako nazvali i za vrijeme ovog rata, a i prije su to isključivo bili Srbi pravoslavne vjeroispovjesti (znači čak ni muslimanske, ni katoličke).

Citat:
To je dakle ostatak jogoslavenske propagande, a ne muslimanskog nastojanja da Hrvate nazove Ustašama skrivajući svoj udio u NDH. Kao što vidiš to rade i strani novinarski krugovi, pa očito problem nije isključivo u muslimanima, nego u propagandnoj slici koja se stvorila prema Hrvatima u ratu općenito.
Slažem se da nije problem samo u muslimanima. Ali na njima leži jedna druga "odgovornost" nazivaju pogrdno ono što su oni nekada bili (njihovi preci da se razumjemo).
Nešto u stilu "Vidi te ustaše hrvate oni su ovo i ono napravili i tad i sad" a oni su bili te iste ustaše za vrijeme Pavelića.
[0:37:18] damir says: konkretnost me jebe,volim okolo jer je to za mene uvik bilo bliže
teica je online sada  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 10-12-07, 21:52   #13 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,276
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Okej, ovdje je priča o svim onim muslimanima koji hrvate nazivaju ustašama. Mislim da bi trebala poslikati svoju knjigu iz povijesti (ispričavam se istorije) iz 4 razreda osnovne koju je izdalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture Sarajevo, pa da ti pokažem kako se tamo U SLUŽBENOM UDŽBENIKU naziva hrvate od strane bošnjaka (muslimana).

Tako ne pravi se glup da nemaš pojma od kud ta priča da su svi hrvati ustaše.

Želim o nekim stvarima razgovarati. Kaj ni to ne smijem Adolone?
Ne pravim se glup jer nikada nisam to čuo...

Ovakve teme s tvoje strane smatram očitim provokacijama i ne namjeravam sudjelovati u ikakvoj raspravi koja direktno govori da ja cijeli hrvatski rod smatram ustašama..

To što je neki idiotni kreten s diplomom napisao očiti kretenizam u knjigu iz povijesti ne moraš uzeti kao nepobitnu činjenicu...
Prolistaj malo udžbenik iz povijesti pa ćeš i naći da Hrvatska ima 62 otoka manje i da je najveći otok Krk...tako da...
Tek sam sad vidio da se radi o knjizi izadnoj za doba Jugoslavije...nema se šta...doista najnovije informacije...

Bit će to jedna vesela rasprava...

P.S. Primjetio sam po forumu da svaka tema koju ti otvoriš, a ima veze s Islamom samo prikazuje ružne strane u nekim zabitima 3. svijeta. Neam šta više reć...

Zadnji Uredio Adolon : 10-12-07 u 22:01.
Adolon je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-12-07, 22:04   #14 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,276
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar

P.S. Primjetio sam po forumu da svaka tema koju ti otvoriš, a ima veze s Islamom samo prikazuje ružne strane u nekim zabitima 3. svijeta (iskljućujuć ovu temu koja govori da je 100 % sigurno da SVI muslimani Hrvate smatraju ustašama.) Ja sam Hrvat i musliman. Šta sam onda i ustaša(sad se pravim glup)

. Neam šta više reć...

Morao sam duplat jer mi je isteklo vrijeme za edit.
Adolon je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-12-07, 22:13   #15 (permalink)
Moderator Foruma

Datum registracije: 12-05-05
Godina: 22
Poruka: 4,322
_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar_Aris_ je stvarno dobar

Citat:
Pravi autor: teica Pogledaj Poruke
Pa ne znam, rekla sam tko je autor knjige. Ministarstvo!!!

S druge strane moj otac je bio u HVO-u, i borio se sa ARBiH protiv Srba, a njih se može nazvati četnicima, jer su isključivo Srbi pravoslavne vjeroispovjesti bili četnici.
Ma otkad Ministarstvo piše knjige... piše na knjizi ko je autor... napiši nam tko je...

Pokušavajući saznati malo više o temi, vidim da si uvodni post iskopirala sa Forum.hr, pa si vjerovatno pročitala i odgovore koji navode da je muslimana bilo i u Četnicima, da li to znači da ni četnike ne bi smjeli tako zvati?? Od kud ti ideja da su četnici etički čisti bili, pa vojne grupacije uzimaju bilo koga tko se spreman boriti za njihov cilj.

Citat:
Zna se šta je ustaša:

Ta se riječ ne mjenja tokom povijesti- zna se šta je ustaša. I on nema vjersku opredjeljenost. Znači i muslimani su bili ustaše (i oni iz Bosne i oni iz Hrvatske).

A riječ četnik je tu zato što su oni sami sebe tako nazvali i za vrijeme ovog rata, a i prije su to isključivo bili Srbi pravoslavne vjeroispovjesti (znači čak ni muslimanske, ni katoličke).
Referiram se na prethodni odgovor. JNA sebe nije nazivala Četnicima, pa ipak možemo čuti o Četničkim napadima na Vukovar.

Citat:
Slažem se da nije problem samo u muslimanima. Ali na njima leži jedna druga "odgovornost" nazivaju pogrdno ono što su oni nekada bili (njihovi preci da se razumjemo).
Nešto u stilu "Vidi te ustaše hrvate oni su ovo i ono napravili i tad i sad" a oni su bili te iste ustaše za vrijeme Pavelića.
Ne znam kako da dalje diskutiram sa tobom kad su ti svi relevantni odgovori i o broju muslimana u Ustašama i razlozima njihovog izdvajanja u diviziju i prebjezima u Bosnu istih pripadnika Ustaša koji su bili u Bosni dani u gore navedenom topiku.

Radi se o jednom autoru koji je upotrijebio opće upotrebljavanu pogrdnu frazu, a ti, ali više stvarni autor uvodnog posta, pokušavate to nekako povezati sa idejom da je većina muslimana bila u ustašama, pa da su sad kao muslimani licemjerni, dok cijeli svijet koji se kači na tu frazu i koji se poziva na slobodu govora ima neka veća prava na to od muslimana.

Zadnji Uredio _Aris_ : 10-12-07 u 22:15.
_Aris_ je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-12-07, 23:13   #16 (permalink)
Banned

Datum registracije: 09-07-07
Poruka: 37
Sale1 se izdvaja iz mase

ma daj molim te.. zašto prije rata nije bilo Muslimana koji su se izjašnjavali kao HRvati ? bar ja takve nisam poznavao/čuo za njih, dok se danas stvari mjenjaju.
na ovim prostorima je zanimljivo pratit-od rata do rata kako ljudi mjenjaju imena, naciju, vjeru, itd.. tak da niti jedan popis stanovništva nikad nije dobar.
Sale1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 10:17   #17 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 14-08-07
Poruka: 3,008
Dar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masiDar1 je dragulj u masi

Citat:
Pravi autor: Adolon Pogledaj Poruke
P.S. Primjetio sam po forumu da svaka tema koju ti otvoriš, a ima veze s Islamom samo prikazuje ružne strane u nekim zabitima 3. svijeta (iskljućujuć ovu temu koja govori da je 100 % sigurno da SVI muslimani Hrvate smatraju ustašama.) Ja sam Hrvat i musliman. Šta sam onda i ustaša(sad se pravim glup)

. Neam šta više reć...
Ja nisam musliman ali sam isto to primjetio. Naravno da postoji razlog.

Ni ja nemam ništa više za reć.
Dar1 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 11:10   #18 (permalink)
Drugarica učiteljica

teica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svimateica je poznat svima
Citat:
Ovakve teme s tvoje strane smatram očitim provokacijama i ne namjeravam sudjelovati u ikakvoj raspravi koja direktno govori da ja cijeli hrvatski rod smatram ustašama..
Provokacije nisu. Nego otvaranje tema na tu tematiku.
Pa koliko ima tema protiv Crkve, pa sam ja tamo svađala se, prepirala, dokazivala...

Citat:
To što je neki idiotni kreten s diplomom napisao očiti kretenizam u knjigu iz povijesti ne moraš uzeti kao nepobitnu činjenicu...
Prolistaj malo udžbenik iz povijesti pa ćeš i naći da Hrvatska ima 62 otoka manje i da je najveći otok Krk...tako da...
Tek sam sad vidio da se radi o knjizi izadnoj za doba Jugoslavije...nema se šta...doista najnovije informacije...
Nije iz doba Jugoslavije. '94 godina.

Citat:
P.S. Primjetio sam po forumu da svaka tema koju ti otvoriš, a ima veze s Islamom samo prikazuje ružne strane u nekim zabitima 3. svijeta. Neam šta više reć...
Ako je Bosna za tebe zabit 3 svjeta onda i mi živimo u toj zabiti.

Otvaram i teme u vezi Srba, Hitlera i sličnih pojava, pa nitko to ne doživljava kao napad.
Zanima me to i šta sad?!

Citat:
Ma otkad Ministarstvo piše knjige... piše na knjizi ko je autor... napiši nam tko je...
Enver Imamović- Jozo Bošnjak

Imaš ga i ovdje Enver Imamović - Wikipedia, slobodna enciklopedija

Citat:
Pokušavajući saznati malo više o temi, vidim da si uvodni post iskopirala sa Forum.hr, pa si vjerovatno pročitala i odgovore koji navode da je muslimana bilo i u Četnicima, da li to znači da ni četnike ne bi smjeli tako zvati?? Od kud ti ideja da su četnici etički čisti bili, pa vojne grupacije uzimaju bilo koga tko se spreman boriti za njihov cilj.
Jesam, ali odgovore nisam čitala. Nije me zanimalo pošto oni toliko spamaju da to nema nigdje.
Ajde opet Aris pročitaj definiciju četnika, pa češ vidjeti da su bili etnički čisti. To bi bilo isto kao da kažeš da su u redovima Hitlerske vojske bili židovi.

Citat:
Ne znam kako da dalje diskutiram sa tobom kad su ti svi relevantni odgovori i o broju muslimana u Ustašama i razlozima njihovog izdvajanja u diviziju i prebjezima u Bosnu istih pripadnika Ustaša koji su bili u Bosni dani u gore navedenom topiku.
Kakave brojke? Ja isključivo pitam di su bili muslimani koji se danas deklariraju kao Bošnjaci za vrijeme drugog svjetskog.

Citat:
Radi se o jednom autoru koji je upotrijebio opće upotrebljavanu pogrdnu frazu, a ti, ali više stvarni autor uvodnog posta, pokušavate to nekako povezati sa idejom da je većina muslimana bila u ustašama, pa da su sad kao muslimani licemjerni, dok cijeli svijet koji se kači na tu frazu i koji se poziva na slobodu govora ima neka veća prava na to od muslimana.
Pa di su bili? Di?
Ja sam samo dokazala da se potpuno slažem sa uvodnim postom čim sam ga citirala.

Citat:
Pravi autor: Dar1 Pogledaj Poruke
Ja nisam musliman ali sam isto to primjetio. Naravno da postoji razlog.

Ni ja nemam ništa više za reć.
Dar a šta si ti rekao na ovom topicu osim ovoga? :
[0:37:18] damir says: konkretnost me jebe,volim okolo jer je to za mene uvik bilo bliže

Zadnji Uredio teica : 11-12-07 u 11:22.
teica je online sada  
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 12:00   #19 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 07-08-06
Godina: 29
Poruka: 2,378
Ibort je zabranio reputaciju

A zašto Hrvati muslimane nazivaju Balijama?
Koja promašena tema.

-Ko su bili partizani?
-Partizani su bili dobri i fini ljudi koji su se borili za našu slobodu.
- A ko su bile ustaše?
-Paaaaa ustaše su bili dedo , babo , amidža , daidža ...
Odgovori sa citatom
Star 11-12-07, 12:15   #20 (permalink)
Drugarica učiteljica

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
A zašto Hrvati muslimane nazivaju Balijama?
Koja promašena tema.
A u kojoj to knjizi piše?

Citat:
Pravi autor: Ibort Pogledaj Poruke
-Ko su bili partizani?
-Partizani su bili dobri i fini ljudi koji su se borili za našu slobodu.
- A ko su bile ustaše?
-Paaaaa ustaše su bili dedo , babo , amidža , daidža ...

teica je online sada  
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 10:18.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108