| |||||||
| Registracija | FAQ | Lista korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje Poruke | Označi forume pročitanima | Online igre |
| Povijesne Teme Raspravljate o temi Žigmund Luksemburški u Znanost forumu; Meni je taj čovjek zanimljiv i fascinira me njegova želja i ustrajnost za prijestoljem. Dakle,Žigmun je vladao od 1387.... |
![]() |
| | Opcije Teme |
| | #1 (permalink) |
| Regularni forumas Datum registracije: 22-02-08 Lokacija: Slunj
Poruka: 198
![]() | Žigmund Luksemburški Meni je taj čovjek zanimljiv i fascinira me njegova želja i ustrajnost za prijestoljem. Dakle,Žigmun je vladao od 1387.do 1437.Bio je sin češkog kralja Karla I.koji je vladao i Svetim Rimskim Carstvom Njemačke Narodnosti pod imenom Karlo IV.Karlo je izgradio Prag,osnovao u njemu sveučilište,doveo obrtnike i trgovce,a njegov sin imao je visoku naobrazbu.Uz to šo je bio poliglot,bio je je i lijepe prirode(zgodsan,visok,plavook,plavokos),a viteški maniri i želja za slavom gurali su ga naprijed u cilju da nadmaši svog oca. Do hrv.-ugarskog prijestolja došao je ženidbenom vezom s Marijom,kćerkom Ludovika I.Anžuvinca.Preuzeo je vlast 1387. Značajni događaji i borbe: 1394.-bitka kod Dobora -Žigmund protiv Ivaniša Korvina 1396.-bitka kod Nikopolja -sukob Žigmunda i Osmanlija -Žigmund teško poražen;jedva preživljava pa se vraća u Dubrovnik ploveći Dunavom na splavi 1397.-"Krvavi križevački sabor" -sazvan 20.veljače 1398. -Žigmund pogubljuje sve protivnike i pristšae Ladislava Napuljskog,svog protukralja 1406.-Žigmund porazio većinu bosanskih velikaša -bitka kod Dobora 1413.-sukob Žigmunda i Hrvoja Vukčića Hrvatinića(Turci su na Hrvojevoj strani) 1415.Žigmund ratuje protiv Bosne 1419.-ratuje protiv Češke Vladavina: Žigmund je nastojao stvoriti jaku centralističku državu i eliminirati sve protivnike.Isto tako,želio se istaknuti u borbama pa je napravio i reformu vojske.Osnovao je tri tabora(pokušaja jedinstvenog sustava obrane Hrvatsko-Ugarske Države od Osmanlija). Prvi tabor-sačinjava vosja hrvatskog plemstva i dubrovačkih snaga Drugi tabor-slavonsko plemstvo,zagrebački biskug,ivanovci Treći tabor-plemstvo Donje Ugarske,središnje i istočne Slavonije i Srijema Nakon svega,kakvim vam se čini Žigmund? ![]()
__________________ Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, a još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje. |
| | |
| | #2 (permalink) |
| prof. Foruma Datum registracije: 20-08-07 Lokacija: najlipši grad na svitu Godina: 29
Poruka: 1,523
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Žigmund Luksemburški neman visoko mišljenje o njemu. ratova protiv hrvatskog i bosanskog plemstva i tako oslabija hrvatsku i bosnu u budućin borbama protiv turaka. vjerojatno naredija ubojstva tvrtka vodija vjerske ratove protiv husita uzaludno ratova protiv turaka i gubia dakle tipičan proizvod svog vremena
__________________ Pop, goes the weasel! |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Drugarica učiteljica Datum registracije: 14-08-06 Lokacija: Zagreb Godina: 24
Poruka: 4,557
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Re: Žigmund Luksemburški Ko god ![]()
__________________ Zamisli na bijelom konju kako nebom sipas smaragde zamisli galopiras sam po nebu od marmelade pjevusis neke pjesmice vjetar ti siba u lice ...zamisli da kao obloge ritam ti lijepe za noge |
| | |
| | #4 (permalink) | |
| Regularni forumas Datum registracije: 22-02-08 Lokacija: Slunj
Poruka: 198
![]() | Re: Žigmund Luksemburški Citat:
__________________ Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, a još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje. | |
| | |
| | #5 (permalink) | |
| Starter Datum registracije: 17-03-08
Poruka: 1
![]() | Re: Žigmund Luksemburški Citat:
| |
| | |
![]() |
| Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta) | |
| Opcije Teme | |
| |
Trenutno vrijeme na forumu: 12:40.