Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 1 do 10 od 31

brzina svjetlosti VS. brzina kojom se siri svemir

Raspravljate o temi brzina svjetlosti VS. brzina kojom se siri svemir u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; sto je brze: brzina svjetlosti ili brzina kojom se siri svemir? ne znam odgovor, zato pitam......

Forumaš Plave Krvi Avatar od korisnika GajbaPive
    Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

brzina svjetlosti VS. brzina kojom se siri svemir

sto je brze: brzina svjetlosti ili brzina kojom se siri svemir? ne znam odgovor, zato pitam...
    prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com

Ruina, nistavilo, to sam ja Avatar od korisnika vacs
    Datum registracije
    09-01-07
    Starost
    5
    Poruka
    3,189
    Liked
    36 times

Re: brzina svjetlosti VS. brzina kojom se siri svemir

evo jedan od odgovora

Earlier at the time after big bang it was expanding much faster than the speed of light. This is just a theory. Now it is expanding at a slower rate.

Recently, there has been evidence to show that the speed of which the universe is expanding is accelerating.

If the theory which states it was traveling faster then the speed of light were true then hypothetically there is something which travels faster than light, 'The Universe', hehe, so then everything at one time could have been travelling faster then light, but in relation to what? Now that is a hard one like trying to image infinite space, tricky.

dr.sc. Foruma Avatar od korisnika Savana
    Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Citat Pravi autor: GajbaPive Pogledaj Poruke
    sto je brze: brzina svjetlosti ili brzina kojom se siri svemir? ne znam odgovor, zato pitam...
    Kada bi brzina širenja svemira bila ista kao brzina svetlosti mi zapravo ne bi ništa videli. sve bi bilo crno a život ne bi ni bio moguć jer nikakva svetlost ne bi dopirala do zemlje.Dokazano je da se svemir širi ali ta brzina je daleko od brzine svetlosti.Tako danas sa najmoćnijim teleskopima zapravo vidimo neku zvezdu koja verovatno uopšte i ne postoji.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

Citat Pravi autor: Savana Pogledaj Poruke
    Kada bi brzina širenja svemira bila ista kao brzina svetlosti mi zapravo ne bi ništa videli. sve bi bilo crno a život ne bi ni bio moguć jer nikakva svetlost ne bi dopirala do zemlje.Dokazano je da se svemir širi ali ta brzina je daleko od brzine svetlosti.Tako danas sa najmoćnijim teleskopima zapravo vidimo neku zvezdu koja verovatno uopšte i ne postoji.
    nisam znanstvenik, ali mi ovo ne drzi vodu... svaka galaksija ima tisuce suncevih sustava, a svaki sustav ima svoje sunce koje daje svjetlost, bez obzira gdje se ta galaksija u svemiru nalazi.
    to ja zakljucujem ovako logicki...
    prodajem domaci bagremov med 40kn/tegla. zagreb i zapadni dio zagreba. mail: drasko2002@gmail.com

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Zamisli da se krećeš u svemirskom brodu koji leti brzinom svetlosti.Ispališ svetlostni metak koji se isto kreće brzinom svetlosti.Da bi pogodio bilo šta taj svetlosni metak bi se trebao kretati brznom većom od brine svetlosti.A to nije moguće.Brzina metka i brzina broda su iste.Kao da ga nisi ni ispalio.Koliko me sečanje služi mislim da se bar naš sunčev sistem kreće oko 48.000 km u sekundi.
    Nikada nisam volio matematiku. Nekada je to bio čisto spontani osjećaj, a danas znam da je to zbog toga što je okrutna. Malo, malo, pa me vrati u stvarnost.

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

nasao sam zanimljivo potpitanje ovom pitanju.
    ako brzina svjetlosti putuje brze od brzine sirenja svemira, sto se dogadja kada jednom svjetlost dodje do granice svemira? naravno, govorimo hipotetski.
    npr.: ako se jedan objekt krece brzinom x=100, a drugi objekt y=110, bez obzira na polazisnu tocku, objekt y ce dostici objekt x. pri tome mislim da je y brzina svjetlosti...

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Da, u tom slučaju bi se objekat y približavao objektu x brzinom od 10.
    Recimo da li znaš da se mesec udaljava od zemlje 1cm godišnje. Mislim da svemir nema granice.Hipotetički kad bi neko i otišao dalje od najudaljenije zvezde svemira i to milijardama km. dalje ipak bi video svetlost te zvezde i ceo postojeći univerzum.Iza ne bi bilo ničega ali bi video svetlost zvezda.Kada bi se udaljio još više nego što je svetlost tih poslednjih zvezda otišla, više ne bi video ništa.Samo crni prostor.

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

ja sam totalna neznalica u tom podrucju, ali govoreci teoretski, svjetlost se siri kao frekvencija koji s vecom daljinom ima manju amplitudu, ali ta amplituda nikada ne postaje nula. (kak je to vec islo u fizici...).
    ali kazem, govoreci hipotetski, kada bi neka super uber jaka zraka svjetlosti uspjela doci do tocke u kojoj bi se u tom trenutku nasao kraj svemira (iako se on konstantno siri) sto bi bilo s tom zrakom?
    i s time da ja nisam siguran da li sam dobio 100% tocan odgovor sto je brze...

Datum registracije
    29-07-08
    Starost
    60
    Poruka
    2,006
    Liked
    1 times

Ništa se ne bi desilo.Svetlost bi nastavila putovati dalje.
    Vidljivost svemira se prostire mnogo dalje od tačke u kojoj se fizički nalazi ta zvezda.Kretajući se kroz vakum, svetlost ne gubi energiju.Kreće se istom nepromenjenom brzinom.

Datum registracije
    04-01-06
    Starost
    28
    Poruka
    3,207
    Liked
    47 times

dobro, ok...
    al kako bi nastavila dalje kada se niti ne zna u sta se svemir siri. sto je izvan granica svemira?

Stranica 1 od 4 1234 ZadnjeZadnje

Lajkaj nas na Facebooku