Dvije nabijene čestice stigle su gotovo istovremeno do NASA-inog svemirskog teleskopa Fermi nakon što su svemirom lutale 7,3 milijardi godina, a znanstvenici vjeruju kako su one prvi dokaz o glatkom vremensko - prostornom kontinuumu kakav je u svojim teorijama predvidio slavni fizičar Albert Einstein, objavila je američka svemirska agencija.

Putešestvije fotona počelo je u bljesku gama zračenja najvjerojatnije izazvanom sudarom dviju neutronskih zvijezda, najgušćih poznatih tijela u svemiru (jedna čajna žličica neutronske zvijezde težila bi oko 2 milijarde tona), a završilo 10. svibnja ove godine u teleskopu Fermi.

Jedan od fotona imao je milijun puta veću energiju od drugoga, međutim, stigli su u intervalu kraćem od sekunde. Prema Einsteinovoj teoriji u vremensko prostornom kontinuumu svi elektromagnetski valovi kreću se jednakom brzinom bez obzira na energiju koju posjeduju.

S druge strane neke nove teorije o gravitaciji pretpostavljaju da je prostor-vrijeme na razinama trilijunima puta manjim od elektrona više spužvaste strukture te da usporava protone više energetske vrijednosti.

Međutim, rezultati teleskopa Fermi pokazali su kako se to u slučaju spomenutih čestica nije dogodilo jer je vremenski razmak od 900 milisekundi na putovanju od više milijardi godina premalen da bi podržao nove teorije.

Profesor Peter Michelson sa Sveučilišta Stanford rekao je kako 'ova mjerenja eliminiraju neke nove teorije gravitacije koje predviđaju veliku ovisnost brzine elektromagnetskih valova o njihovoj energiji'.

Fizičari već godinama nastoje razviti jedinstvenu teoriju o svemiru. No do sada nitko nije uspio predstaviti ideju koja bi objedinila sve četiri fundamentalne sile prirode. Standardni model fizike elementarnih čestica dosad je uspio objediniti tri - tzv. 'jaku silu' koja na okupu drži sastavne dijelove jezgre atoma, 'slabu silu' koja je odgovorna za radioaktivni raspad, te elektromagnetizam. No gravitacija je do danas ostala neuklopiv dio puzzla.

Einstenove teorije relativnosti također ne uspijevaju objediniti sve četiri sile, međutim, novi rezultati pokazuju da je ipak bio bliže istini od mnogih današnjih fizičara.