Stranica 3 od 4 PrvoPrvo 1234 ZadnjeZadnje
Pokazujem rezultate 21 do 30 od 36

Otkriven planet sličan zemlji

Raspravljate o temi Otkriven planet sličan zemlji u Prirodna forumu, dio Znanost foruma; Pravi autor: kastaš http://planetquest.jpl.nasa.gov/ broj planeta dosad otkrivenih - 276 nalik zemlji - 0 Po ovome se vidi da su ...

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

Re: Otkriven planet sličan zemlji

Citat Pravi autor: kastaš Pogledaj Poruke
    http://planetquest.jpl.nasa.gov/
    broj planeta dosad otkrivenih - 276
    nalik zemlji - 0
    Po ovome se vidi da su planeti a i sami solarni sistemi poput našeg jako rijetka stvar.
    Dosad svi otkriveni sistemi imaju uglavnom gasne divove veće od našeg jupitera u orbitama gjde se kod nas nalazi Zemlja.
    upravo suprotno.
    po ovome se vidi da skoro svaka zvijezda ima planete. danas mi samo vidimo plinovite gigante jer su oni najveći i jedino se oni mogu vidit sa današnjon rezolucijon. al to ne znači da u istin sustavima di se sad vide samo plinoviti divovi nema manjiih planeta.
    za koju godinu kad rezolucija tih teleskopa postane veća moći će se vidit manje planete slične zemlji
    -

prof. Foruma Jockey Shots Champion, Bubble Run 2 Champion Avatar od korisnika negatron
    Datum registracije
    02-08-06
    Poruka
    1,592
    Liked
    15 times

I još jedna stvar, uočili smo većinom te plinovite divove koji imaju orbite vrlo bliske matičnim zvijezdama, baš zato jer u tom slučaju gravitacijske sile imaju najjače djelovanje, pa je i osciliranje zvijezde oko koje kruže takvi planeti mjerljivo.
    Stvar je u tome što smo mi za sad osuđeni da pronalazimo nove planete na indirektan način, mjerenjem osciliranja u kretanju neke zvijezde, pa smo radi te neprecizne metode detekcije planeta i pronašli samo te nekarakteristične planetne sisteme.
    Kad se detekcija planeta poboljša u toj mjeri da bude moguće otkriti i planete mase Zemlje, siguran sam da će mnogi takvi planeti i biti otkriveni.
    Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba.

Regularni forumas
    Datum registracije
    10-03-08
    Poruka
    79
    Liked
    0 times

Citat Pravi autor: marinkoM8 Pogledaj Poruke
    upravo suprotno.
    po ovome se vidi da skoro svaka zvijezda ima planete. danas mi samo vidimo plinovite gigante jer su oni najveći i jedino se oni mogu vidit sa današnjon rezolucijon. al to ne znači da u istin sustavima di se sad vide samo plinoviti divovi nema manjiih planeta.
    za koju godinu kad rezolucija tih teleskopa postane veća moći će se vidit manje planete slične zemlji
    Nije "upravo suprotno" druže Picard.
    Naš sistem je jako specifičan jer posjeduje unutarnje male planete (Merkur, Veneru,Zemlju i Mars) i vanjske tj daleke gasne divove.
    Kod svih ovih drugih sistema unutarnji planeti (tj oni bliski suncu) su gasni divovi različitih veličina a svi redovito veći od jupitera puno puta.
    To ti znači da u tim bliskim orbitama zvijezdi nema manjih planeta jel. Čista logika.
    A znamo da je pojas u kojem su mogući temperaturni uvjeti slični našima blizu (relativno) zvijezde.

E sad, naravno to zavisi od tipa tj veličine zvijezde pa kod nekih jako velikih ili jako vrućih taj pojas se može nalazit dalje nego u našem sistemu (kod nas je Mars baš nešto malo izvan njega dok je Zemlja otprilike u zadnjoj trećini).

However, dimenzije i položaj tog pojasa lako je izračunati kod svake zvijezde u pitanju pa se lako može doći do podataka jesu li ti gasni dovovi u njemu ili izvan njega.

Osim toga, nastajanje plinovitih divova na određenim udaljenostima od zvijezde diktira cjelokupan izgled sistema jer plinoviti divovi jako utječu na stvaranje ostalih (manjih) tijela u sistemu.

Npr, da se kod nas Jupiter formirao u orbitama unutarnjih malih planeta, nas danas nebi bilo. Ni Venere, ni Marsa.

E sad, zanimljivo je to što svi gasni (plinoviti?) divovi u našem sistemu imaju puno satelita tj. mjeseca, a na nekima od njih ima i vode u tekućem stanju a i temperaturnih mogućnosti za nastajanje organskog života. Kao na Europi u Jupiterovom sistemu.
    Što daje dobar razlog za pretpostavit kako mnogi od tih gasnih divova takođe imaju ili bi mogli imati puno raznovrsnih satelita za različitim uvjetima na njima.

Što znači da bi mogli oko njih otkriti svjetove slične zemlji ili bar blizu, na kojima bi moglo bit života ili koji bi bili pogodni za život ljudi jednom kad skužimo te proklete crvotočine, hipersvemire ili kretanje bez muvanja (bog te blagoslovio Frank).

Citat Pravi autor: negatron Pogledaj Poruke
    I još jedna stvar, uočili smo većinom te plinovite divove koji imaju orbite vrlo bliske matičnim zvijezdama, baš zato jer u tom slučaju gravitacijske sile imaju najjače djelovanje, pa je i osciliranje zvijezde oko koje kruže takvi planeti mjerljivo.
    Stvar je u tome što smo mi za sad osuđeni da pronalazimo nove planete na indirektan način, mjerenjem osciliranja u kretanju neke zvijezde, pa smo radi te neprecizne metode detekcije planeta i pronašli samo te nekarakteristične planetne sisteme.
    Kad se detekcija planeta poboljša u toj mjeri da bude moguće otkriti i planete mase Zemlje, siguran sam da će mnogi takvi planeti i biti otkriveni.
    Istina ali samo postojanje plinovitih divova u orbitama gdje bi se trebali nalaziti manji unutarnji svjetovi kao u našem sistemu onemogućuje stvaranje takvih svijetova na tim mjestima.

A ako su ti manji svjetovi možda negdje dalje u područjima gdje su kod nas Jupiter, Saturn ili dalji svjetovi nama ne znači ništa jer bi ti svjetovi bili potpuno mrtvi, zeleđeni i vjerovatno bez ikakve atmosfere (jer bi se zaledila).

Zasad, po prikupljenim podatcima može se predpostavit da su sistemi poput našeg jako rijetki.

Mada, ja bi volio da ih se otkrije više s vrimenom ili bar da se otkriju sateliti oko gasnih divova slični onima oko Jupitera ili Saturna.
    Zadnji Uredio kastaš : 12-03-08 u 12:48

dr.sc. Foruma
    Datum registracije
    20-08-07
    Poruka
    3,485
    Liked
    2 times

ček, ček
    prvo kažeš:
    broj planeta dosad otkrivenih - 276
    nalik zemlji - 0
    Po ovome se vidi da su planeti a i sami solarni sistemi poput našeg jako rijetka stvar.
    a onda kažeš:
    Što daje dobar razlog za pretpostavit kako mnogi od tih gasnih divova takođe imaju ili bi mogli imati puno raznovrsnih satelita za različitim uvjetima na njima.
    Što znači da bi mogli oko njih otkriti svjetove slične zemlji ili bar blizu, na kojima bi moglo bit života ili koji bi bili pogodni za život ljudi jednom kad skužimo te proklete crvotočine, hipersvemire ili kretanje bez muvanja (bog te blagoslovio Frank).
    odluči se

ima li il nema puno planeta na kojima bi moglo bit života.

a o tome ti ja upravo govorin
    -

Regularni forumas
    Datum registracije
    10-03-08
    Poruka
    79
    Liked
    0 times

Je, štaćeš znam da takve stvari mogu zbunit neke ljude.

Jedna stvar je planet kao zemlja koji orbitira sam, a sasvim druga stvar su sateliti gasnih divova (pogledaj ove naše).

Samo kažem da bi čisto teoretski neki od njih mogli možda bit slični zemlji (recimo po veličini) ne isti kao zemlja. pogotovo po atmosferi ili temperaturi ili količini zračenja koje dobivaju sa zvijezde ili samih plinovitih divova.

Regularni forumas Avatar od korisnika klik™
    Datum registracije
    26-01-08
    Poruka
    370
    Liked
    0 times

Bilo bi glupo da smo sami u svemiru...nema smisla...koliko još "Zemlji" ima u ovom svemiru...
    I koliko još kao mi mislimo da smo sami!

prof. Foruma Avatar od korisnika bbbtrnje
    Datum registracije
    30-12-07
    Starost
    30
    Poruka
    1,019
    Liked
    0 times

Ne, mi ne mislimo da smo sami....

Bolje je zbog Parkinsa malo proliti,
    nego zbog Alzheimera ne popiti

Regularni forumas Avatar od korisnika klik™
    Datum registracije
    26-01-08
    Poruka
    370
    Liked
    0 times

kladim se da kažemo da ima NLO-a da bi se pojedinci upišklili u gače

prof. Foruma Avatar od korisnika bbbtrnje
    Datum registracije
    30-12-07
    Starost
    30
    Poruka
    1,019
    Liked
    0 times

Evo dva vanzemaljca - jedan se prerusio u kauboja ali nemojte se zavarat, to je samo dobra kamuflaza
    Dodane Slike Dodane Slike

Bolje je zbog Parkinsa malo proliti,
    nego zbog Alzheimera ne popiti

Regularni forumas
    Datum registracije
    10-03-08
    Poruka
    79
    Liked
    0 times

Ah koji užas. A ja se nadao da će alieni možda bit ljepši ili bar manje gadljivi.

Jel baš stvarno potrebno trpat te grozote u svaku hebenu temu ode?

Lajkaj nas na Facebooku