Idi nazad   Croportal Forum > Sport > Rekreacija
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Rekreacija Raspravljate o temi Par činjenica i teorija o snazi u Sport forumu; Citat: Pravi autor: Minneyar Hm, možda je smiješno pitanje, ali šta su to zgibovi? Nije smiješno, ne ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 09-05-07, 20:42   #11 (permalink)
Akademik Foruma

Datum registracije: 24-04-07
Godina: 29
Poruka: 3,577
Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar
Re: Par činjenica i teorija o snazi

Citat:
Pravi autor: Minneyar Pogledaj Poruke
Hm, možda je smiješno pitanje, ali šta su to zgibovi?
Nije smiješno, ne znaju svi sve Ovako, to ti je obično (u teretanama) jedna šipka na visini oko 2.5 metara koja izgleda baš dobro da okačiš koju vješalicu za nju. Cilj je da se uhvatiš rukama za nju, i dižeš tijelo do određene točke (čelo, brada, prsa) do te štange. Ljuljanje tijela mora biti minimalno. Ako uhvatiš šire od širine svojih ramena, naglasak je na treniranju leđe, a ako uhvati uže, naglasak je na bicepsima. Da li je hvat odozdo ili nathvat, manje je bitno.
Najteža varijanta je kombinirano dizanje, kada se u prvom ponavljanju dižeš do prsa, u drugom na vrat iza glave, u trećem opet prsa itd. To je odlična vježba za širinu leđa, jer najviše razvila široki mišić leđa, m.latissimus dorsi.
Iskusniji vježbači ju koriste kao vježbu za zagrijavanje leđnih mišića prije početka ozbiljnijeg treninga, dok je manje iskusnima i netreniranima to jedna od osnovnih vježbi.
Dr Jekyll je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 20:54   #12 (permalink)
ice
Banned

Datum registracije: 17-07-06
Godina: 19
Poruka: 3,400
ice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavan

Citat:
Pravi autor: Minneyar Pogledaj Poruke
Hm, možda je smiješno pitanje, ali šta su to zgibovi?
(bez lika da ti drži noge )

postoji još više vrsta povlačenja na šipku kao sa unutarnjim zahvatom

Commando zgib

Znači bilo kakvo povlačenje gore se smatra zgibom
ice je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 09-05-07, 21:05   #13 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 25-11-06
Poruka: 3,416
Adolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobarAdolon je stvarno dobar

Svaka čast ice, vrlo zanimljivo...
Adolon je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 12:57   #14 (permalink)
Akademik Foruma

Dr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobarDr Jekyll je stvarno dobar

Pošto je ice dosta stručno objasnio pitanje snage, ja bi to samo malo pojednostavio i dao na primjeru teretane, tj.vježbanja s utezima. Dakle postoje dije osnovne podjele snage na statičnu i dinamičnu snagu. Primjer statične snage je ona vježba iz Osnovne škole, gdje nas je učitelj natjerao da visimo u zraku na vrtilu, pa je on štopericom mjerio koliko će tko duže izdržati. Dinamička snaga podrazumijeva nekakvo gibanje, a pošto su gibanja različita tako postoji i više vrsta dinamičke snage. Pa idemo redom:
1) Apsolutna snaga ili sila - to je vaša maksimalna snaga, u teminima teretane, ona težina koju možete podići samo jednom (za te svrhe se koristi ravni bench). Ako podignete dvaput, to nije maksimalna snaga i ona je veća!
2) Eksplozivna snaga je snaga u kojoj se maksimalnom mogućom brzinom savladava maksimalni otpor. To se svakako ne trenira na taj način, jer bi mišići vjerovatno puknuli.
3) Brzinska snaga je snaga pri kojoj se najvećom mogućom brzinom savladava 1/3 maksimalnog otpora.
4) Repetitivna snaga je snaga pri kojoj se neki otpor savladava kroz duže vrijeme. Primjer toga su sklekovi (pa ko će više) Ona u svojoj nekakvoj krajnjoj varijanti graniči i spaja se sa kondicijom.

Snaga je relativna stvari i na nju se može jako utjecati. Ovisi o više faktora, a najbitniji su dužine mišića, brzine pokreta (skraćenja), fiziološki presjek mišića i stupanj aktivacije mišića, tj. broj uključenih motornih jedinica u pokret (moto neurološka komponenta).

Da bi povećali svoju snagu koristimo određeni intenzitet. Intenzitet je postotak od maksimalne snage pa prema tome razlikujemo:
a) maksimalni intenzitet – 100%
b) submaksimalni – 90-95%
c) veliki – 80-85%
d) srednji - 60-65%
e) mali - 50%

Ima još i nekakvih između njih, ali ovi su glavni i najčešće primjenjivani.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 13:19   #15 (permalink)
ice
Banned

ice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavanice je slavan

Ni u kojem slučaju ne pokušavatje sami u teretani sa slobodnim utezima (pogotovo benč) vježbati maximalnu snagu jer ako nebudete mogli savladati opterećenje, vrlo vjerojatno da će vas šipka poklopiti, i onda ste naje*ali. Zato zamolite nekog iz teretane da vam pridržava šipku, čisto iz mjere sigurnosti, sigurno će pristati. To je neophdono. Meni se to jednom desilo, ali na kosom benču svom srečom pa sam uspio otklizati šipku niz stomak.
ice je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 13:41   #16 (permalink)
Akademik Foruma

Slažem se. Maksimalna snaga se obično dobiva matematički i to ovako (govrim za bench): rade se serije piramidalnog podizanja težine, sve dok ne dođete do težine koju možete podići maksimalno 10 puta u jednoj seriji. 25% više od toga je maksimalna snaga. To znači da ako 10 puta uspijete dići 100kg, maksimalna snaga je 125kg.
Što se partnera tiče, i to je točno. Teretana je timski sport u tom smislu da je uvijek dobro raiti u parovima, jer dok jedan vježba, drugi se odmara i pomaže prvome. Samo iskusni vježbači, koji poznaju svoje granice i rizke vježbaju sami, a i oni često pozovu nekoga da im asistira. To je posve normalno i nitko ko je normalan neće vas odbiti kad ga zamolite da vam pomogne.

Zadnji Uredio Dr Jekyll : 10-05-07 u 13:44.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 17:58   #17 (permalink)
ice
Banned

Ma kad se dižu vrhunske težine, samo da nisi u formi poklopi te i gotovo.

Ja sam 80 kila na benchu 3 x 10 i na kosom 65, sijećam se, postavio sam 90 kila na kosom benču, uspio sam sam podignuti par centimetara onda nakon nekoliko sekndi šipka se spustila na mene, kako me poklopila nisam mogao govorit da zovem u pomoć pa sam odgurao niz stomak uteg... Da je ravan benč, nebi bilo spasa.
ice je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-05-07, 18:03   #18 (permalink)
Akademik Foruma

Citat:
Pravi autor: ice Pogledaj Poruke
Ma kad se dižu vrhunske težine, samo da nisi u formi poklopi te i gotovo.

Ja sam 80 kila na benchu 3 x 10 i na kosom 65, sijećam se, postavio sam 90 kila na kosom benču...
To je zato, jer se previše digo kilažu! Vidiš, dizo si 65,a digo na 90. Sigurna težina bi bila do 75 kg (pravilo 10%), a ti si digo za skoro 50%. Dobro da ti rebra nisu pukla.
Dr Jekyll je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: snaga, treniranje, vjezbanje

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 03:56.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114