Idi nazad   Croportal Forum > Društvo > Lijepa Naša > Slavonski Brod
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Slavonski Brod Raspravljate o temi Nesreće na motorima u SB-u u Lijepa Naša forumu; Jeste li primijetili da apolutno svake godine u našem gradu, od početka pa do kraja ljeta, izgubimo bar dva ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 23-07-08, 10:10   #1 (permalink)
prof. Foruma

Datum registracije: 19-10-06
Poruka: 1,765
Emperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masi
Nesreće na motorima u SB-u

Jeste li primijetili da apolutno svake godine u našem gradu, od početka pa do kraja ljeta, izgubimo bar dva mlada života zbog nesreća s motorima? Katastrofa! Evo opet u Subotu ili tako, Prusina je izgubio život negdje kod Županje, na nedovršenoj cesti gdje su strojevi bili na cesti. Sve je ružno završilo i gadi mi se pričati šta mu se desilo, no poanta je - opet ode mladi život.

No on i nije bio toliko mlad kao Herbst ili sin od Pere Rašića, to je još veća tragedija, no u tim slučajevima krivim prvenstveno roditelje. Smrti malog Herbsta sam osobno svjedočio jer sam bio u neposrednoj blizini. Jezivo!

No, zašto roditelje? Ovako, oba klinca su sinovi očeva koji su vlasnici određenih Auto salona; Herbst Nissana, a Rašić Artel-a (rabljeni automobili). Oba klinca su imali 18 godina kad su poginuli ako se ne varam, a zvijeri od motora su dobili od svojih "pametnih" očeva za 18-i rođendan, Yamaha R6 i Suzuki GSX-R 1000 ako se ne varam. I sada mi nije jasno, kako netko može biti toliki debil kao njihovi očevi da svom djetetu kupi takav motor i plati polaganje za isti, a dijete mu je prije tog motora sjelo samo na nekakvog prdavca od 50 kubika ili ono kinesko smeće od 3500 kn??? K svemu tome drže auto salone!

Moje mišljenje je da ako si već htjeo da ti sin bude "faca" i da se zna čiji je on sin, zbog čega mu jednostavno nisi kupio nekakav dobar auto, recimo 350Z pošto tata drži Nissanov salon ili u drugom slučaju nekakav rabljeni ali dobar auto pa vozi brate mili koliko hoćeš, jer ipak postoji puno više šanse da preživiš u autu pri velioj brzini nego na motoru i danas ne bi morao ići na grob svog djeteta, truniti iznutra i izvana i nositi to na duši čitav jebeni život!!

Mislim, žao mi je i ne želim to nikome i neka im je svima laka zemlja, ali mišljenja sam da su tu roditelji najvećim dijelom krivi za posljedice jer su doslovno svoju neiskusnu djecu poslali u smrt kupivši im nešto što ima više "konja" nego kila, a oni to nisu bili sposobni držati u rukama.

Što vi mislite o tome?
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 10:47   #2 (permalink)
dr.sc. Foruma

Datum registracije: 08-12-07
Godina: 27
Poruka: 2,003
mrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono nešto
Re: Nesreće na motorima u SB-u

U pravu si kad kazes da je steta mladih zivota no sve ostalo su gluposti.Kakva je razlika izmedju kupi djetetu nabrijani motor ili nabrijani auto ako to djete vozi ko ludjak...?Mislis da u autu nebi poginuli?I kakve veze ima cim im se bave roditelji?Ginu i mladi ljudi ciji roditelji nemaju auto salone.
Ja osobno vec godinama vozim motor i imam dvoje djece koji obozavaju motore i nikad im nebi branila da imaju svoj motor jer nije problem u motoru nego u odgoju.Kao prvo djetetu po mom nikada ne treba kupiti ni auto ni motor.Neka si sam zaradi za njega pa ce ga znati i cjeniti .Jedno je pomosi pri kupnji a jedno je dati djetetu sve na gotovo .Isto tako i kod voznje motora ali i kod auta bitno je iskustvo , bitno je koliko si zrela osoba u glavi da mislis i na sebe ali i na druge sudionike u prometu .Bitan je i razlog iz kojeg vozis odredjeni motor ili auto.Ako vozis iz gusta , uzivas u voznji motorom i bitno ti je kako se ti osjecas pri tom a ne sta drugi misle neces divljati po cesti , a ako imas motor da bi bio faca sto je u posljednje vrijeme najcesca pojava onda ces i voziti tako da ispadnes faca.....nemozes tu kriviti samo roditelje.Krivo je i drustvo i puno toga sa strane.Mladi su prerazmazeni i malo sta stjecu sami u zivotu (ne svi naravno) i to dovodi do neodgovornog i bahatog ponasanja.
Naravno nista se nemoze generalizirati jer nesreca se dogodi i najboljem i najodgovornijem no ipak kad pogledas unazad pet godina starost osoba poginulih na motorima vidjet ces o cemu ti pricam.
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 11:14   #3 (permalink)
prof. Foruma

Emperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masiEmperor666 je dragulj u masi

Citat:
Pravi autor: mrkyblu Pogledaj Poruke
U pravu si kad kazes da je steta mladih zivota no sve ostalo su gluposti.Kakva je razlika izmedju kupi djetetu nabrijani motor ili nabrijani auto ako to djete vozi ko ludjak...?Mislis da u autu nebi poginuli?.
Razlika je kao što rekoh da ako kupuješ motor, A ZNAŠ da nema iskustva i da je prebalav za to, postoji veća mogućnost da preživi u autu, a ti kao iskusna vozačica bi to trebala znati.

Citat:
I kakve veze ima cim im se bave roditelji?Ginu i mladi ljudi ciji roditelji nemaju auto salone.
Obzirom da već drže auto salone i uzimajući u obzir gore navedeno, po mom mišljenju bi bilo logičnije da im kupe nešto na 4 kotača, ponavljam najviše zbog njihovih godina i NEISKUSTVA sa motorima koji su opasniji, puno opasniji od automobila.

Citat:
Kao prvo djetetu po mom nikada ne treba kupiti ni auto ni motor.Neka si sam zaradi za njega pa ce ga znati i cjeniti .Jedno je pomosi pri kupnji a jedno je dati djetetu sve na gotovo.
To potpisujem i btw, moja djeca NIKADA neće dobiti motor od mene, a želju za takvim stvarima ću suzbiti u korijenu.

Citat:
Isto tako i kod voznje motora ali i kod auta bitno je iskustvo , bitno je koliko si zrela osoba u glavi da mislis i na sebe ali i na druge sudionike u prometu.
Pa jesu li po tvome ta dvojica preminulih klinaca bili iskusni i zreli za takve motore?? Naravno da nisu i zato smatram ako oni toga nisu bili svjesni, njihovi roditelji su MORALI biti.

Citat:
Bitan je i razlog iz kojeg vozis odredjeni motor ili auto.Ako vozis iz gusta , uzivas u voznji motorom i bitno ti je kako se ti osjecas pri tom a ne sta drugi misle neces divljati po cesti
Tako je.

Citat:
a ako imas motor da bi bio faca sto je u posljednje vrijeme najcesca pojava onda ces i voziti tako da ispadnes faca.....
...i nestati u sekundi, baš kao što su i oni nestali, nažalost, a moglo se spriječiti.

Citat:
nemozes tu kriviti samo roditelje.
I nisam krivio SAMO njih, ali PRVENSTVENO njih. Znam da ga roditelj ne može kontrolirati dok je na motoru, ali je greška roditelja što se doveo u situaciju da razmišlja da li će mu se dijete vratiti kući ili ne.

Citat:
Krivo je i drustvo i puno toga sa strane.Mladi su prerazmazeni i malo sta stjecu sami u zivotu (ne svi naravno) i to dovodi do neodgovornog i bahatog ponasanja.
I opet, tu roditelj dolazi u prvi plan koji mu/joj je sve to omogućio.

I sam sam roditelj i zbog ovakvih stvari samo sam još "iskusniji" i sigurno neću napraviti istu grešku.

Zadnji Uredio Emperor666 : 23-07-08 u 11:23.
Emperor666 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 11:55   #4 (permalink)
dr.sc. Foruma

mrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono neštomrkyblu ima ono nešto

1. Nije tocno ..... nemozes generalizirati

2.Opet netocno....ako si neodgovoran i vozis samo da bi bio faca svjedno je sta vozis ......mogucnost pogibije je jednaka.

3.Zasto suzbijati nesto u korijenu ako odgojem mozes postici da budu odgovorni i razmisljaju o svojim postupcima.Danas je opasno i biti pjesak ili voziti se u gradskom prijevozu kako to planiras zabraniti....?

4.Sto su to roditelji sad mogli uciniti....rekao si i sam obojica su bili punoljetni.....dakle odgoj je zakazao puno prije.

5.Zasto mislis da se moglo sprijeciti...?Mozda bi poginuli svakako samo na drugi nacin.....Zivot je nepredvidiv.

6.Kako god danas djete otislo od kuce nazalost moras se pitati dal ce se vratiti , jednostavno takva su vremena dosla i to opet nema veze s motorom niti s tim da je auto sigurniji.

7.I ja sam roditelj i kao takva vidim da pravis ogromnu gresku.Sputavati djete da otkrije svoje ja i sto voli a sto ne nije rjesenje.Treba ga pravilno odgajati , usaditi mu prave moralne vrijednosti i dati mu cvrste temelje za kvalitetan zivot a ne staviti ga pod stakleno zvono da se u trenutku kad te vise nebude da ga stitis nezna pomaknuti.Nauci ga da se brine o sebi i da pazi sta radi sto je ispravno a sto ne a ne braniti mu nesto sto voli jer kad tad ce odrasti i sam si nabaviti bas to sto si branio i sto si time postigao?
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 12:15   #5 (permalink)
prof. Foruma

1. Ne generaliziram i smatram da sam u pravu, a već jedno 50 ljudi s kojima sam razgovarao o tome se slaže, roditelji su. Ti ne? Ok, svakome njegovo.

2. Mogućnost da, ali šanse za preživaljavanjem ne.

3. Tako da mu takve stvari ne bi pale na pamet, a odgovornost i razmišljanje o svojim postupcima se sigurno ne stječe vožnjom na motoru i željom da mu ja kao roditelj obezbjedim nešto kao što je Yamaha R1

4. Punoljetni sa 18 godina i NIKADA prije nisu imali iskustva sa motorima koji su napravljani za ljude sa debelim iskustvom ili pravim profesionalcima! Šta? reći ćeš mi da je R1 za klinca od 18 godina? Poštedi me molim te.

5. Mogla se smanjiti mogućnost da poginu ili skroz izbjeći na taj način da ako već moraš, da mu kupiš ipak nešto "lakše" nego ono na čemu su oni poginuli.

6. Znam da moraš razmišljati, ali ako do tada njihovi roditelji nisu (a sigurno jesu) vidjeli i čuli i postali svjesni šta se dešava sa neiskusnim klincima kojima se takva stvar daje u ruke, onda ne znam kada će. Nažalost, sada je prekasno. I dalje tvrdim da je auto sigurniji i uvijek ću.

7. Ja pravim ogromnu grešku što smatram da je APSOLUTNO KRIVO dati djetetu bez iskustva takvu mrcinu sa 18 godina??? Halo??? Pravilno odgajati i usađivati moralne vrijednosti da, ali kao što smo već oboje konstatirali da si sami to trebaju zaraditi i kupiti tako nešto da bi isto naučili cijeniti i ponašati se se kako treba. To si sigurno neće moći priuštiti sa 18 godina, nego ipak malo kasnije kad budu zreliji, iskusniji i pametniji, ali sami, a ne da im mi to omogućimo! O tome ja govorim i zato krivim prvenstveno roditelje u ova dva tužna slučaja.

Ne kupiti mu takav motor i ne poslati ga direktno u smrt sigurno nije sputavanje djeteta da otkrije svoje ja, ono što voli i koliko život vrijedi i kako ga je lako izgubiti.
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 12:40   #6 (permalink)
dr.sc. Foruma

Generaliziras.s 18 nitko nema iskustvo ni da vozi auto pa ga vozi.Kako steci iskustvo ako nevozis,kao sto rekoh stvar je samo u razlogu zasto nesto vozis a opasno je i jedno i drugo jednako.

2.mogucnost pogibije je jednaka a sansa za prezivljavanjem ne?nema mi logike ova recenica i usput jesi ti cuo za kvalitetnu opremu za motor koja je namjenjena bas zastiti pri padu ili udesu?

3.Kakve veze ima stjecanje odgovornosti u djetinstvu s vozunjom motorom?Nije istina da ako mu zabranis on to nikad nece napraviti.To ovisi o djetetu i koliko voli to nesto.A kad postane punoljetan nece mu bit bitno tvoje misljenje o motoru ako ga ono voli i mozete se samo zamrziti umjesto da ga pravilno naucis i usmjeris kako voziti i kako se zastititi i izbjeci udese.

4.Necu reci da je R1 za klinca od 18 godina nego da je za klinca koji nepazi opasan i skuter.Dakle nema veze koji je motor u pitanju.A kao sto vec rekoh s 18 nemas iskustva u nicemu dakle sve je opsano samo je pitanje kako djete naucis.

5.Opet te pitam zasto mislis da nebi poginuli i da nije u pitanju motor?Mozda je to jednostavno tako moralo biti.Sad je kasno traziti tko je odgovoran.

6.Po tvom u autu se negine....sigurniji je od motora po cemu?Ako divljas gines jednako .

7.Gresku pravis u tome sto mislis da mozes djete od svega zastititi zabranama a sto se tice kupnje motora tu se slazemo mora ga zaraditi sam samo nebitno je dali ima 18 ili 25 kad ga kupi i sa 25 je jednako neiskusan i moze poginuti ako nepazi.Zato ti kazem bitno je usmjerit ga i pravilno nauciti kako se ponasati u prometu.

Sputavanje djeteta je braniti mu da vozi motor koji on recimo zeli i voli a nametati mu da vozi auto samo zato sto je to tebi bolje i ti to smatras ispravnim.Zivot je lako izgubti no za to ti uopce netreba motor dovoljno je naci se na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Usput dali si ti ikada vozio motor?
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 13:11   #7 (permalink)
prof. Foruma

Ja očigledno arapski pričam; hvala, nisam znao da znam i taj jezik, bravo ja.

Krivo sam se izrazio u 2., sorry my bad. I kakva kvalitetna oprema motora ti može pomoći kad se zakucaš u nešto pri velikoj brzini, odletiš u 3pm i opet se zakucaš u recimo zid? Cijelim tjelom? Znaš šta se kasnije dešava? I jesi li čula za "špahtlu"? E pa s tim te strugaju sa tog zida. Lomiš ruke, noge, kičmu sve ostalo. I koliko se to motorista voza po gradu "pod punum ratnom spremom" iliti tom tvojom kvalitetnom opremom?

Totalno si krivo razumjela šta sam htjeo reći o stjecanju odgovornosti i nemam namjeru ponavljati jer stojim iza onoga što sam napisao.

Ima velike, velike razlike o kakvom se motoru radi i ne mogu vjerovati da to dolazi od tebe, dugogodišnje i predpostavljam iskusne vozačice motora. Whatever...

Po onome što sam osobno vidio kao što sam već naveo u prvom postu jer sam stajao 20 metara od događaja, siguran sam kao i masa drugih ljudi da ne bi došlo do tragedija, ali izvini, nemam ti namjeru rekonstruirati događaj.

Gine se i u autu, ali recimo, zaleti se ti na motoru sa 80 ili 100 km/h u nekakvo vozilo ispred tebe, a ja ću u autu pa ćemo vidjeti tko će se osjećati bolje nakon toga ili sigurnije.

Zabraniti ili ne kupiti mu TAKAV motor sa 18 godina, sigurno ću ga makar malo zaštititi od smrti. Auto ne namećem, nego tvrdim da je sigurniji... i uvijek ću jer je to činjenica koju ti osporavaš kao vozačica motora i besmisleno je očekivati od tebe da se složiš samnom.

Znam da neće biti puno iskusniji sa 25 godina po pitanju vožnje ako ga u međuvremenu nije vozio, ali će u glavi sigurno biti racionalniji i pametnije razmišljati nego sa 18 godina i nakon što si ga sam kupi.

Jesam, skutera od 125 kubika i ništa više. Imam svaki dan priliku sjesti na zvijeri od 600 do 1000 kubika, ali mi ne pada na pamet. Jednostavno me ne privlači i to je to.
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 13:44   #8 (permalink)
dr.sc. Foruma

prouci na googlu moto opremu pa budes vidio......a svatko pametan ce sjest na motor s kvalitetnom jaknom , kacigom i hlacama.I opet ponavljam najvaznije je nauciti djete da nema potrebe voziti ajme kako brzo da dodje do toga da te struzu spahlom a ako djete tako vozi vozit ce i auto i isto najebat.

Bas zato sto imam iskustva znam da ces jednako poginuti na bilo kojem motoru pa cak i na skuteru ako neznas voziti ili vozis prebrzo.

Oprosti ali opet ako imas kvalitetnu opremu i vozis 80 - 100 na sat nece te strugat spahlom.Problem je sto mladi voze puno brze i to je ono o cemu ja pricam.Treba ih nauciti sto je ok a sto ne a ne reci motor nemozes imati zato sto ja tako kazem.Ako postujes pravila u prometu i normalan si u glavi i vozis iz gusta nece te strugat spahlom.

Ne osporavam ja da je auto sigurniji zato sto sam bajker nego zato sto mladi danas divljaju i na motoru i u autu jednako dakle i ginu jednako.

Ok neprivlaci te veci motor no i na skuteru ces jednako poginuti kao i na R1 ako vozis prebrzo, neoprezno i neodgovorno.....

Ako si divljak na cesti i nepostujes nista ni nikoga gines i u autu i na motoru jednako.
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 13:52   #9 (permalink)
prof. Foruma

mrky, draga, sve 5. Cijenim tvoje mišljenje i hvala ti. Ja i ti sa svojim iskustvima imamo samo jedan zadatak da ne dozvolimo da se to našoj djeci ikada dogodi. Ti baš zato što imaš iskustva sa motorima, kao i ja sa automobilima.

Zadnji Uredio Emperor666 : 23-07-08 u 13:56.
Emperor666 je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 23-07-08, 13:55   #10 (permalink)
dr.sc. Foruma

Upravo tako.Treba uciniti sve sto je u nasoj moci da naucimo djecu kako da kvalitetno i ispravno zive i rade i kako da izbjegnu koliko god mogu da zavrse u crnoj kronici.Sve se svodi na to bez obzira dali i sto voze.
Odgovori sa citatom
Odgovor

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 18:25.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114