Idi nazad   Croportal Forum > Kultura i Zabava > Umjetnosti
Registracija FAQ Lista korisnika Kalendar Pretraži Današnje Poruke Označi forume pročitanima Online igre

Umjetnosti Raspravljate o temi crteži rađeni olovkom i ugljenom u Kultura i Zabava forumu; specc - kao prvo, jako mi se sviđa tvoja katedrala. Detalji su isto odlično obrađeni što se vidi na stupićima i ...

Odgovor

Opcije Teme
Star 05-03-08, 10:01   #91 (permalink)
Starter

Datum registracije: 07-01-08
Godina: 36
Poruka: 37
graphite se izdvaja iz mase
Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom

specc - kao prvo, jako mi se sviđa tvoja katedrala. Detalji su isto odlično obrađeni što se vidi na stupićima i na prozorima zvonika. Samo nastavi tako, šteta je što 20 godina nisi ništa crtao, ali uvijek se stigne nadoknaditi propušteno. Što se boja tiče, ja uglavnom slikam akvarelom i akrilnim bojama. Kod akrilnih boja najveći je problem što se prebrzo suše pa je teško postići toniranje na većim površinama (najveći problem sam imao kod toniranja površine mora kod barki). Ali i za to ima lijeka jer u specijaliziranim dućanima se mogu kupiti retardanti za akril koji se dodaju u vodu koji usporavaju sušenje same boje nanešene na papir ili platno. Zato je puno lakše raditi uljem, iako i ono ima jednu drugu manu a to je da ti de čini da se suši presporo baš kad bi ti htio da se osuši brže. Inače, po tvom opisu bih rekao da si kupio dobru gumicu za ugljen. Njena karakteristika je da se da modelirati skoro kao plastelin. Uopće ne mrlja i može se koristiti za dobivanje različitih efekata kada na tamnijoj podlozi želiš naglasiti svjetlije detalje. Npr. detalji bokserove ˝brulje˝ su izvedeni upravo takovom gumicom. Vidi attachment.

Pozdrav!
Dodane Slike
Tip Fajla: jpg bhd.jpg (15.1 KB, 23 pogleda)

Zadnji Uredio graphite : 05-03-08 u 10:04.
graphite je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 06-03-08, 19:34   #92 (permalink)
Starter

Datum registracije: 27-02-08
Poruka: 31
specc se izdvaja iz mase
Smile Re: crteži rađeni olovkom i ugljenom

Citat:
Pravi autor: graphite Pogledaj Poruke
specc - kao prvo, jako mi se sviđa tvoja katedrala. Detalji su isto odlično obrađeni što se vidi na stupićima i na prozorima zvonika. Samo nastavi tako, šteta je što 20 godina nisi ništa crtao, ali uvijek se stigne nadoknaditi propušteno. Što se boja tiče, ja uglavnom slikam akvarelom i akrilnim bojama. Kod akrilnih boja najveći je problem što se prebrzo suše pa je teško postići toniranje na većim površinama (najveći problem sam imao kod toniranja površine mora kod barki). Ali i za to ima lijeka jer u specijaliziranim dućanima se mogu kupiti retardanti za akril koji se dodaju u vodu koji usporavaju sušenje same boje nanešene na papir ili platno. Zato je puno lakše raditi uljem, iako i ono ima jednu drugu manu a to je da ti de čini da se suši presporo baš kad bi ti htio da se osuši brže. Inače, po tvom opisu bih rekao da si kupio dobru gumicu za ugljen. Njena karakteristika je da se da modelirati skoro kao plastelin. Uopće ne mrlja i može se koristiti za dobivanje različitih efekata kada na tamnijoj podlozi želiš naglasiti svjetlije detalje. Npr. detalji bokserove ˝brulje˝ su izvedeni upravo takovom gumicom. Vidi attachment.

Pozdrav!

Znaci oblikujes je kako zelis? A koja je prakticna svrha toga oblikovanja,sta se time dobiva i kakve jos to efekte ona moze postici,to me zanima? Nisam je koristio pa mi djeluje prilicno nespretno.Stvar prakse sigurno.Inace ovaj tvoj bokser je savrsen.Za to postici ocito treba poznavati trikove zanata.Ja zasad znam samo za prst.
Kad spominjes boje i slikanje,dakle te tehnike,to je za mene ipak ono pravo i vrhunac bilo da je rijec o akrilu ili uljima,akvarelu (nemoj se sad smijati ali cime se akvarel radi,kojim bojama?) i slicno.Zavidim svima koji to znaju.Ugljen je ok ali slikanje je ono pravo.Slika je slika.To je nesto kompletno.Da znam tehnicki nesto o tome brzo bih napustio ugljen i olovku,flomaster i slicne drangulije.Iako kazem ugljen je ok.Ali kad pogledam one tvoje "barke" ili slicne radove u bojama ugodjaj je ipak puno bolji.
Evo dabogda ja imao problema sa mijesanjem boja i svim tim tajnama zanata ko sto i ti rece da ih imas haha,vise ne trazim.Zasad nemam nikakvih problema jer nista ni ne znam o tome.

Da te pitam ako nije tajna u vezi te slike barke,koje su stvarne dimenzije te slike i kako si uspio izvuci one tanke bijele brodske konopce,kako se to radi i opcenito svi ti sitniji detalji,koji je tu sistem?
specc je offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Odgovori sa citatom
Star 07-03-08, 17:59   #93 (permalink)
Regularni forumas

Datum registracije: 23-04-07
Godina: 21
Poruka: 115
baja_bajic se izdvaja iz mase

neke stvari za vježbu olovkom i markerom.

jedino što je frend dodao pak fetusu i zajebo stvari
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 10:40   #94 (permalink)
Banned

Datum registracije: 08-03-08
Godina: 18
Poruka: 36
huls86

Citat:
Pravi autor: baja_bajic Pogledaj Poruke

neke stvari za vježbu olovkom i markerom.

jedino što je frend dodao pak fetusu i zajebo stvari
hahaha inace sve5
huls86 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 08-03-08, 14:08   #95 (permalink)
Starter

Datum registracije: 28-01-08
Poruka: 24
overhaul se izdvaja iz mase

a nije sve pet, jer si kopirao u quoteu iste slike, pa je postalo nepregledno
overhaul je offline  
Odgovori sa citatom
Star 09-03-08, 00:39   #96 (permalink)
Banned

Datum registracije: 08-03-08
Godina: 18
Poruka: 36
huls86

Ma novi sam, ionak ubijam dosadu poz
huls86 je offline  
Odgovori sa citatom
Star 10-03-08, 07:53   #97 (permalink)
Starter

Citat:
Pravi autor: specc Pogledaj Poruke
Znaci oblikujes je kako zelis? A koja je prakticna svrha toga oblikovanja,sta se time dobiva i kakve jos to efekte ona moze postici,to me zanima? Nisam je koristio pa mi djeluje prilicno nespretno.Stvar prakse sigurno.Inace ovaj tvoj bokser je savrsen.Za to postici ocito treba poznavati trikove zanata.Ja zasad znam samo za prst.
Kad spominjes boje i slikanje,dakle te tehnike,to je za mene ipak ono pravo i vrhunac bilo da je rijec o akrilu ili uljima,akvarelu (nemoj se sad smijati ali cime se akvarel radi,kojim bojama?) i slicno.Zavidim svima koji to znaju.Ugljen je ok ali slikanje je ono pravo.Slika je slika.To je nesto kompletno.Da znam tehnicki nesto o tome brzo bih napustio ugljen i olovku,flomaster i slicne drangulije.Iako kazem ugljen je ok.Ali kad pogledam one tvoje "barke" ili slicne radove u bojama ugodjaj je ipak puno bolji.
Evo dabogda ja imao problema sa mijesanjem boja i svim tim tajnama zanata ko sto i ti rece da ih imas haha,vise ne trazim.Zasad nemam nikakvih problema jer nista ni ne znam o tome.

Da te pitam ako nije tajna u vezi te slike barke,koje su stvarne dimenzije te slike i kako si uspio izvuci one tanke bijele brodske konopce,kako se to radi i opcenito svi ti sitniji detalji,koji je tu sistem?
Što se gumice tiče, praktična svrha oblikovanja je u tome što prstima možeš napraviti tanak špic i upravo tako izvesti one ˝bubuljice na boxserovoj labrnji˝ - tu je podloga tamna a svijetli dijelovi su izvučeni gumicom. Naravno, tu postoje granice koje su određene tvdoćom gumice - ova je prilično mekana. U nekim drugim slučajevima potrebno je uzeti tvđu gumicu, naoštriti je skalpelom da bi se dobili željeni efekti, npr. vlasi sijede ili svijetle kose na tamnoj podlozi.
Tvoje pitanje glede barki - dakle tu se radi o tome da treba puno vježbe, strpljenja, ali bitna i to vrlo bitna stavka su kvalitetni kistovi. Po mom mišljenju za takove stvari je najbolji kist Windsor & Newton series 7. To je prirodni kist (dlaka kune ili zerdava - i to ne svaka dlaka, nego birane dlake s repa, gram te dlake je skuplji od grama zlata). Stvar je u tome što se takav kist (pod uvjetom da se pažljivo održava) nikad ne raščupa i uvijek tvori savršeni špic. Ako se ima osjećaja s njim se može bez problema potpisati a da to izgleda kao da je učinjeno perom. To su kistovi uglavnom za akvarel ( tj. vodenu boju - odgovor na tvoje pitanje, jer akvarel nije ništa drugo nego vodena boja) ali se koriste i za tuš, a mogu se koristiti i pri slikanju akrilnim bojama i to uglavnom za delikatne sitnice i detalje, samo što u tom slučaju boju treba malo više razrijediti.
Dimenzije slike barke su otprilike 40x25 cm

Pozdrav

Zadnji Uredio graphite : 10-03-08 u 08:00.
graphite je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-03-08, 13:19   #98 (permalink)
Starter

Datum registracije: 27-02-08
Poruka: 31
specc se izdvaja iz mase
Citat:
Pravi autor: graphite Pogledaj Poruke
Što se gumice tiče, praktična svrha oblikovanja je u tome što prstima možeš napraviti tanak špic i upravo tako izvesti one ˝bubuljice na boxserovoj labrnji˝ - tu je podloga tamna a svijetli dijelovi su izvučeni gumicom. Naravno, tu postoje granice koje su određene tvdoćom gumice - ova je prilično mekana. U nekim drugim slučajevima potrebno je uzeti tvđu gumicu, naoštriti je skalpelom da bi se dobili željeni efekti, npr. vlasi sijede ili svijetle kose na tamnoj podlozi.
Tvoje pitanje glede barki - dakle tu se radi o tome da treba puno vježbe, strpljenja, ali bitna i to vrlo bitna stavka su kvalitetni kistovi. Po mom mišljenju za takove stvari je najbolji kist Windsor & Newton series 7. To je prirodni kist (dlaka kune ili zerdava - i to ne svaka dlaka, nego birane dlake s repa, gram te dlake je skuplji od grama zlata). Stvar je u tome što se takav kist (pod uvjetom da se pažljivo održava) nikad ne raščupa i uvijek tvori savršeni špic. Ako se ima osjećaja s njim se može bez problema potpisati a da to izgleda kao da je učinjeno perom. To su kistovi uglavnom za akvarel ( tj. vodenu boju - odgovor na tvoje pitanje, jer akvarel nije ništa drugo nego vodena boja) ali se koriste i za tuš, a mogu se koristiti i pri slikanju akrilnim bojama i to uglavnom za delikatne sitnice i detalje, samo što u tom slučaju boju treba malo više razrijediti.
Dimenzije slike barke su otprilike 40x25 cm

Pozdrav
Uh super odgovor,hvala na poruci,razbistrila mi je neke stvari glede tih tehnika,bas ti hvala.Hvala i za info o ovoj gumici za ugljen,to su jako korisne informacije.
No i sam sam pretpostavio da za ove neke detalje i u ovoj akrilnoj ili akvarel tehnici a i u drugim tehnikama moraju postojati neki posebni kistovi,posebni alati,nesto drugacije od onog sto mi kupimo u uobicajenim trgovinama,a govorim o jeftinim kistovima koje sam ja recimo kupio i koji su rascupani i prije koristenja i koje sam gledao i gledao i pitao se pa kako cu zaboga ja napraviti takvo nesto fino sa tim? Jednostavno to nije moguce da bude tako fino.Ima li kupiti kod nas takvih windsor kistova (i drugih slicnih kvalitetnih) i znas li im cijenu?
Ja bas imam sad namjeru nesto probati naslikati u akvarelu,kupio sam akvarel vodene boje u tubi marke "Louvre" od 12 ml u tubici,pise da su proizvodjaci neki francuzi (Colart International) ali zemlja proizvodnje je Kina(ovo je malo nejasno),nisu ni jeftine,98,00 kuna ovaj kompletic od 12 tubica.Moze li se ovdje sta kupiti a da nije kinesko pitam se,ovo pocinje nervirati stvarno.
Trebao bih i jedan savjet u vezi akvarela,pri slikanju boje moraju biti dosta razvodnjene zar ne,cak i pri nijansiranju? Postoji li tu neko pravilo koliko razvodnjeno to treba biti? Ti si to radio vec pa koristim priliku....

Citat:
Pravi autor: overhaul Pogledaj Poruke
Drago mi je da se naslo pomalo i interesenata za tehniku i vjezbanje
Ne sjecham se jesam ovo poslao, pa evo

Overhaul vec sam te bio upitao,mozes li mi reci kojom si tehnikom naslikao onog "fticeka"? Je li to akvarel?

Zadnji Uredio daidza : 12-03-08 u 14:08.
specc je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-03-08, 15:30   #99 (permalink)
Starter

[quote=specc;819257]Uh super odgovor,hvala na poruci,razbistrila mi je neke stvari glede tih tehnika,bas ti hvala.Hvala i za info o ovoj gumici za ugljen,to su jako korisne informacije.
No i sam sam pretpostavio da za ove neke detalje i u ovoj akrilnoj ili akvarel tehnici a i u drugim tehnikama moraju postojati neki posebni kistovi,posebni alati,nesto drugacije od onog sto mi kupimo u uobicajenim trgovinama,a govorim o jeftinim kistovima koje sam ja recimo kupio i koji su rascupani i prije koristenja i koje sam gledao i gledao i pitao se pa kako cu zaboga ja napraviti takvo nesto fino sa tim? Jednostavno to nije moguce da bude tako fino.Ima li kupiti kod nas takvih windsor kistova (i drugih slicnih kvalitetnih) i znas li im cijenu?
Ja bas imam sad namjeru nesto probati naslikati u akvarelu,kupio sam akvarel vodene boje u tubi marke "Louvre" od 12 ml u tubici,pise da su proizvodjaci neki francuzi (Colart International) ali zemlja proizvodnje je Kina(ovo je malo nejasno),nisu ni jeftine,98,00 kuna ovaj kompletic od 12 tubica.Moze li se ovdje sta kupiti a da nije kinesko pitam se,ovo pocinje nervirati stvarno.
Trebao bih i jedan savjet u vezi akvarela,pri slikanju boje moraju biti dosta razvodnjene zar ne,cak i pri nijansiranju? Postoji li tu neko pravilo koliko razvodnjeno to treba biti? Ti si to radio vec pa koristim priliku....

Windsor & Newton kistova nisam kod nas vidio, ali moram priznati da već dugo (oko tri godine nisam ništa kupovao pa ne znam kakova je sada ponuda). U Zagrebu ima za kupit i nekih drugih odličnih kistova od proizvođača kao što su Royal Talens (Nizozemci) i to serije Rembrandt (prorodna dlaka) i Van Gogh (sintetička dlaka - isto jako dobri). Nisu baš jeftini, mislim da br 1 košta oko 50 kn - ali isplati se. Kažeš da si kupio Louvre akvarel, to je odličan akvarel. Sada pokušaj pronaći knjigu koja je kod nas prevedena kao ˝Zadovoljstvo slikanja vodenim bojama˝autorica je Nita Engle (knjiga se u originalu zove ˝How to make watercolor paint itself˝ - ne znam tko ju je onako glupo preveo na hrvartski. Kod nas je ima sigurno za kupiti samo ne znam točno gdje. Ja sam je svojedobno kupio u Kauflandu u Sisku !!!??? To je vrhunska knjiga gdje slikarica odlično objašnjava različite tehnike slikanja vodenim bojama, pravila miješanja boja i mnoge druge zanimljive stvari. Inače Nita Engle je meni jedna od najboljih slikara akvarelom koje sam ikad vidio. Upiši u ˝google˝ njeno ime i prezime pa uživaj malo u onome što radi. Ako uspiješ pronaći tu knjigu onda će ti svaki moj savjet glede akvarela biti suvišan. Uživaj!!!

Pozdrav

Ah da, sjetio sam se još jednog majstora akvarela - ime mu je Joseph Zbukvic. Rođen je u Zagrebu, sada živi u Australiji. Radi vrhunske stvari, pogledaj na internetu.

Zadnji Uredio graphite : 12-03-08 u 15:38.
graphite je offline  
Odgovori sa citatom
Star 12-03-08, 17:16   #100 (permalink)
Starter

Datum registracije: 28-01-08
Poruka: 24
overhaul se izdvaja iz mase

Citat:
Pravi autor: specc Pogledaj Poruke
Uh super odgovor,hvala na
Overhaul vec sam te bio upitao,mozes li mi reci kojom si tehnikom naslikao onog "fticeka"? Je li to akvarel?
Je akvarel je, i nije devina dlaka, nego neki koji dodje besplatno sa onim tozovim skolskim akvarelom, a papir je specijalni, onaj koji se zove lipa mill blok br 5
No priznam, za grafike ponekad potrosim i nesto lipa. Ako sam bas bahat, crtam na hammeru, a olovku upotrijebim kompbinaciju meksih 6-8B i za naknadno picajzliranje o.3 tehnicku. Gumicharenje ne koristim cesto, osim ako se jako vidi skica ispod ( za to dobro dodju ove gumice u olovci -jakupio takve reynolds meke gumice u minama), inace neke svjetle rezove naknadno izvucem bijelim tushem.
overhaul je offline  
Odgovori sa citatom
Odgovor
Tagovi: crtezi, olovkom, radjeni, ugljenom

Broj korisnika koji trenutno prate ovu Temu: 1 (0 članova i 1 gosta)

Opcije Teme

Pravila poruka
Vi smijete ne otvarati nove teme
Vi smijete ne odgovarati na poruke
Vi smijete ne slati privitke
Vi smijete ne urediti vašu poruku

vB Kod je Uključen
Smajlići Kod je Uključen
[IMG] kod je Uključen
HTML kod je Isključen
Trackbacks are Isključen
Pingbacks are Isključen
Refbacks are Isključen

Trenutno vrijeme na forumu: 06:29.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113